Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

lakierniczo ...

Featured Replies

Napisano

ma ktoś pomysł gdzie znajdę wytyczne co do lakierowania białą perłą ?

chodzi o lakier trzy składnikowy , "zwykły " lub "wodny "

miałem lekką przycierkę mojej białej strzały i teraz mam lekkie spięcie z lakiernikiem ... sick.gif potrzebuje go sprowadzić troszkę do parteru ... sick.gif

Napisano

> ma ktoś pomysł gdzie znajdę wytyczne co do lakierowania białą perłą ?

> chodzi o lakier trzy składnikowy , "zwykły " lub "wodny "

> miałem lekką przycierkę mojej białej strzały i teraz mam lekkie spięcie z lakiernikiem ...

> potrzebuje go sprowadzić troszkę do parteru ...

A o co kolega konkretnie pyta?

Bo malując 3 wastwo, to 2 pierwsze warstwy, to jest zwykła biała baza, a trzecia, to jest sama perła, i na to lakier bezbarwny.

Jest również możliwość zastosowania perły wprost do bazy, czyli biały pigment + biała perła.

Napisano
  • Autor

> A o co kolega konkretnie pyta?

> Bo malując 3 wastwo, to 2 pierwsze warstwy, to jest zwykła biała baza, a trzecia, to jest sama

> perła, i na to lakier bezbarwny.

> Jest również możliwość zastosowania perły wprost do bazy, czyli biały pigment + biała perła.

konkretnie czy jest jasne zalecenie żeby pod białą perłę dać tylko i wyłącznie biały podkład .

nowy element ( błotnik ) polakierowali mi 200 um ...

bo słabo kryło ... oslabiony.gif

Napisano

A koledzy tak przy okazji sie spytam.

Do lakierow bazowych sa jakies utwardzacze? Wydaje mi sie,ze tylko do bezbarwnego (mowa o lakieru tzw, metalic).

Oraz ile ml rozpuszczalniku trzeba wlac na 100ml bazy?Wiem,ze moze nie ma sztywnych norm(do kazdego samochodu powinno sie indywidualnie podchodzic).Ale tak srednio ile dolac smile.gif?

Napisano

> konkretnie czy jest jasne zalecenie żeby pod białą perłę dać tylko i wyłącznie biały podkład .

> nowy element ( błotnik ) polakierowali mi 200 um ...

> bo słabo kryło ...

w recepturze lakieru perłowego producent podaje jaki jest wymagany podkład w palecie VS. może to być biały szary czarny. potem idzie kolor lub kolor z perłą i potem idzie bezbarwny z perłą lub sam bezbarwny. podkład jest ważny, bo perła słabo kryje i od niego też zależy efekt,

Napisano
  • Autor

> w recepturze lakieru perłowego producent podaje jaki jest wymagany podkład w palecie VS. może to

> być biały szary czarny. potem idzie kolor lub kolor z perłą i potem idzie bezbarwny z perłą

> lub sam bezbarwny. podkład jest ważny, bo perła słabo kryje i od niego też zależy efekt,

logika nakazuje pod białą perłę kolor podkładu ? dobrze rozumuję?

nie mam szkoły w tym kierunku dlatego chciałbym się upewnić ... tylko wiedza praktyczna zdobyta przez 10 lat w "branży "

Napisano

> A koledzy tak przy okazji sie spytam.

> Do lakierow bazowych sa jakies utwardzacze? Wydaje mi sie,ze tylko do bezbarwnego (mowa o lakieru

> tzw, metalic).

ja się nie spotkałem...

> Oraz ile ml rozpuszczalniku trzeba wlac na 100ml bazy?Wiem,ze moze nie ma sztywnych norm(do kazdego

> samochodu powinno sie indywidualnie podchodzic).Ale tak srednio ile dolac ?

tyle aby się pistolet nie zapychał zlosnik.gif 10% to chyba max, wlejesz za dużo to ci się ziarno będzie oddzielało i chmury robiły, baza nie ma się rozlewać a kryć, do tego nie wiem jak wpływa rozpuszczalnik z bazy na klar gdy nie zdąży w te 30 min cały odparować.

Napisano

> logika nakazuje pod białą perłę kolor podkładu ? dobrze rozumuję?

nie ma zasady, możesz dać pod białą perłę tak samo biały jak i ciemnoszary podkład, zależy od receptury i zakładanego efektu, w jednym wyjdzie perła z chromowym blaskiem, w drugim biały papier. gorzej jak ma wyjść biały papier a dali zamist VS2 jakiś szary podkład i nawalili drogiej bazy aby go pokryć oslabiony.gif

Napisano

> tyle aby się pistolet nie zapychał 10% to chyba max, wlejesz za dużo to ci się ziarno będzie

> oddzielało i chmury robiły, baza nie ma się rozlewać a kryć, do tego nie wiem jak wpływa

> rozpuszczalnik z bazy na klar gdy nie zdąży w te 30 min cały odparować.

Takie cos sie nada?

http://alejka.pl/thin-850-rozcienczalnik-do-wyrobow-akrylowych-standard-0-5-litra.html

Bo lezy w garazu akurat cool.gif

Napisano
  • Autor

> nie ma zasady, możesz dać pod białą perłę tak samo biały jak i ciemnoszary podkład, zależy od

> receptury i zakładanego efektu, w jednym wyjdzie perła z chromowym blaskiem, w drugim biały

> papier. gorzej jak ma wyjść biały papier a dali zamist VS2 jakiś szary podkład i nawalili

> drogiej bazy aby go pokryć

jesteś lakiernikiem ?

mierzyłeś może kiedyś ile wychodzi spod pistoletu warstwa na nowym elemencie ?

inaczej jak nawalenie na grubo wyjaśnić się nie da 200 mikro ... sick.gifsick.gifsick.gif

reszta auta 80...100 um max. ... sick.gif

Napisano

> mierzyłeś może kiedyś ile wychodzi spod pistoletu warstwa na nowym elemencie ?

tylko motocykle hobbystycznie a mierniki słabo działają na plastiku zlosnik.gif więc nie posiadam... zlosnik.gif

jakiś tekst

poszukaj swojego samochodu i będziesz miał podany VS. VS1 to biały VS2 nadal biały ale już taki gips itd.

Napisano
  • Autor

> tylko motocykle hobbystycznie a mierniki słabo działają na plastiku więc nie posiadam...

> jakiś tekst

> poszukaj swojego samochodu i będziesz miał podany VS. VS1 to biały VS2 nadal biały ale już taki

> gips itd.

albo źle szukam albo są tylko starsze auta

moje auto to mazda 6 2010r.

edit znalazłem ...

po modelu auta nie znalazło ale tylko po marce poszło grinser006.gif

fajna strona , dzięki 20.GIF

rozumiem że biały podkład grinser006.gif

vkrk.jpg

Napisano

> albo źle szukam albo są tylko starsze auta

> moje auto to mazda 6 2010r.

jakiś tekst

najlepiej szukać po kodzie lakieru, mi się wyświetlają modele nawet z 2012 roku.

rozumiem, że masz pretensję do lakierników, że teraz jak przyjdzie kupiec z miernikiem to już nie sprzedasz "niebitego" zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> jakiś tekst

> najlepiej szukać po kodzie lakieru, mi się wyświetlają modele nawet z 2012 roku.

> rozumiem, że masz pretensję do lakierników, że teraz jak przyjdzie kupiec z miernikiem to już nie

> sprzedasz "niebitego"

mam pretensję o to że otrzymali kasę za nieprawidłowo wykonaną usługę .

otrzymali nowe elementy po to żeby zgodnie z moim zamiarem odtworzyć stan sprzed stłuczki ...

a oni na dwa elementy i atrapkę (zderzak i błotnik ) wylali 0,5 litra bazy i 0,5 perły .... yikes.gif

nie mam zamiaru sprzedawać tego auta jeszcze przez jakieś 3 lata tak dla formalności ... więc kalafiorem mi zwisają kupce tongue.gif

Napisano

Nic nienakazuje. Ostatnio oglądałem lakierowanie nissana 370ki w polsce farbą z siakiegoś lambo. Podkład czarny, na to czarna warstwa jakby wiążąca i na to na mokro praktycznie 3 warstwy bieli. Efekt mega sama farba 1600złotych

Napisano

Mimo wszystko uważam że pomalowali jak trzeba, farba czasem słąbo kryje i wtedy jest problem. Człowiek nigdy nie pomaluje tak cieńko jak robot

Napisano
  • Autor

> Mimo wszystko uważam że pomalowali jak trzeba, farba czasem słąbo kryje i wtedy jest problem.

> Człowiek nigdy nie pomaluje tak cieńko jak robot

nie rozumiem na czym opierasz swoje twierdzenie , chyba tylko na swoim postrzeganiu sprawy a nie doświadczeniu

Spokojnie da radę , widziałem taki element warunek jest aby był nowy tongue.gif

Napisano

to jak lepiej sie znasz od lakiernika na robocie po co jemu dawałeś do malowania?? Sam byś to lepiej widze zrobił

Napisano
  • Autor

> to jak lepiej sie znasz od lakiernika na robocie po co jemu dawałeś do malowania?? Sam byś to

> lepiej widze zrobił

szkoda że nie potrafisz normalnie odpowiedzieć .

tylko pytanie po co udzielasz się skoro ściągasz rozmowę na poziom HP .

Napisano

Moje zdanie jest takie że pomalowali tak jak pozwala farba, ja bym nie płakał że dali więcej warstw bo wtedy i łatwiej spolerować w razie rys itp.

Napisano
  • Autor

> Moje zdanie jest takie że pomalowali tak jak pozwala farba, ja bym nie płakał że dali więcej warstw

> bo wtedy i łatwiej spolerować w razie rys itp.

nie pomalowali tego tak jak pozwala farba bo nie zastosowali podstawowej zasady którą wyznacza producent lakieru ( zbiegiem okoliczności właśnie moje auto było lakierowane DUPONT ... powyżej masz wytyczne lakierowania . )

w sumie temat jest wyczerpany , a Twoje zdanie , niewątpliwie bardzo cenne ale niewiele wnosi do tematu o który zapytałem .

Napisano

> mam pretensję o to że otrzymali kasę za nieprawidłowo wykonaną usługę .

> otrzymali nowe elementy po to żeby zgodnie z moim zamiarem odtworzyć stan sprzed stłuczki ...

> a oni na dwa elementy i atrapkę (zderzak i błotnik ) wylali 0,5 litra bazy i 0,5 perły ....

> nie mam zamiaru sprzedawać tego auta jeszcze przez jakieś 3 lata tak dla formalności ... więc

> kalafiorem mi zwisają kupce

Więc czego oczekiwałeś???

Napisano
  • Autor

> Więc czego oczekiwałeś???

"po to żeby zgodnie z moim zamiarem odtworzyć stan sprzed stłuczki .." ooniee.gif

oraz żeby użyli materiałów lakierniczych zgodnie z wytycznymi producenta smirk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.