Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wspomaganie zaczyna być głośne - pytanie

Featured Replies

Napisano

> jaki płyn wchodzi do układu wspomagania, bo chyba czas zmienić. golf IV, sdi, 2001

> dzięki za info

Czy zmienic to watpie, chociaz nie zaszkodzi. Jeszcze sie nie spotkalem aby halasowalo od starego plynu. Raczej sprawdz czy nie ma go za malo i czy gdzies nie ucieka.

Napisano

Zobacz jaki kolor korka i kup taki sam i bedzie git clown.gif

Pewnie pompa sie kończy wyć to może w zime zaraz po odpaleniu i to na skrajnych położeniach kół

Napisano
  • Autor

> Czy zmienic to watpie, chociaz nie zaszkodzi. Jeszcze sie nie spotkalem aby halasowalo od starego

> plynu. Raczej sprawdz czy nie ma go za malo i czy gdzies nie ucieka.

a ja słyszałem o takich sytuacjach

na pewno nie ucieka, i nie jest to hałas, tylko delikatne buczenie, mam wyczulony słuch

pytałem o płyn poza tym

Napisano
  • Autor

> Zobacz jaki kolor korka i kup taki sam i bedzie git

> Pewnie pompa sie kończy wyć to może w zime zaraz po odpaleniu i to na skrajnych położeniach kół

jaki kolor korka? chyba nie myślisz, że mam stare opakowanie grinser006.gif

po odpaleniu nic nie wyje, delikatnie buczy podczas manewrowania w miejscu, nie ma tragedii, wiec pomyślałem, że nie zaszkodzi wymienić płyn (mam auto od 5 lat i tego nie robiłem)

nadal proszę o jakiś numer katalogowy tego płynu jaki sugeruje vw

Napisano

> jaki płyn wchodzi do układu wspomagania, bo chyba czas zmienić. golf IV, sdi, 2001

> dzięki za info

ja wlalem najtanszego czyli boxol orlenu i jest ciszej niz na oryginale czy febi

Napisano

> jaki kolor korka?

Korek mam czarny, a płyn zielony. grinser006.gif

Jak u siebie wymieniałem, to wlałem jakiś zielony mineralny za 25zł/L i wspomaganie działa. wink.gif

Napisano
  • Autor

z tym kolorem korka to chyba ktoś sobie zażartował grinser006.gif

ale ostatecznie dzięki za informacje, chyba wymienię, bo jednak jakość płynu w ukłądzie ma znaczenie, a nie jak któryś kolega srwierdził, że nie ma to żadnego znaczenie

dzięki jeszcze raz

Napisano

> z tym kolorem korka to chyba ktoś sobie zażartował

> ale ostatecznie dzięki za informacje, chyba wymienię, bo jednak jakość płynu w ukłądzie ma

> znaczenie, a nie jak któryś kolega srwierdził, że nie ma to żadnego znaczenie

> dzięki jeszcze raz

jak juz posadziles pompe i jest glosna to zmiana oleju Ci nie pomoze. Najwyzej moze byc cicho napoczatku.

Napisano
  • Autor

> jak juz posadziles pompe i jest glosna to zmiana oleju Ci nie pomoze. Najwyzej moze byc cicho

> napoczatku.

znajdź post, w którym pisałem o pompie,

potem pisz swoje posty

pozdrawiam

Napisano

> znajdź post, w którym pisałem o pompie,

> potem pisz swoje posty

> pozdrawiam

A co niby sprawia, ze wspomaganie zaczyna byc glosne? Przeplyw plynu w rurkach , a moze opony? Jasne, ze pompa wspomagania. I jak juz jest posadzona i glosniejsza to niestety o wymianie pomyslales zbyt pozno. Chociaz ja u siebie nie wymienialem i bylo ok. wiec stad moja opinia ze wymiana oleju w tym momencie to leczenie syfa pudrem.

Napisano
  • Autor

> A co niby sprawia, ze wspomaganie zaczyna byc glosne? Przeplyw plynu w rurkach , a moze opony?

> Jasne, ze pompa wspomagania. I jak juz jest posadzona i glosniejsza to niestety o wymianie

> pomyslales zbyt pozno. Chociaz ja u siebie nie wymienialem i bylo ok. wiec stad moja opinia ze

> wymiana oleju w tym momencie to leczenie syfa pudrem.

co innego ostre buczenie, a co innego delikatne mruczenie przy skręcaniu w miejscu

tak naprawdę chodziło mi o znalezienie informacji jaki płyn mozna zalać do układu i uzyskałem te informacje

dzięki jeszcze raz za pomoc

Napisano

> dzięki za info

A może to wcale nie pompa tylko napinacz paska klinowego się kończy??? Pompa przy max skręcie stawia troszkę większy opór i wtedy słychać klekot napinacza... (jeżeli jest padnięty oczywiście)

W moim golfie jest napinacz bez teleskopowego tłumika drgań... też myślałem, ze to pompa wspomagania zdycha...:-)

Napisano

> dzięki za info

Nie wiem jak w VW, ale w Skodzie według producenta płynu w układzie wspomagania się nie wymienia, o ile nie wykonuje się naprawy układu, która wymaga usunięcia płynu z układu lub skutkuje jego usunięciem. Oczywiście producent jedno, a życie co innego. Myślę, że kryterium doboru powinien stanowić kolor płynu, który posiadasz. W razie czego zapytaj w najbliższym ASO.

Siemion

Napisano

> z tym kolorem korka to chyba ktoś sobie zażartował

> ale ostatecznie dzięki za informacje, chyba wymienię, bo jednak jakość płynu w ukłądzie ma

> znaczenie, a nie jak któryś kolega srwierdził, że nie ma to żadnego znaczenie

> dzięki jeszcze raz

MA BYC ZIELONY KOLOR I TYLE a firme sobie sam wybierz pozdro

Napisano
  • Autor

dzięki wszystkim za włączenie się do dyskusji,

temat uważam za zakończony

tak jak już wcześnie mówiłem było to moje niepotwierdzone później subiektywne odczucie ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.