Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak dobrze sprawdzać poziom oleju w silnikach JTD

Featured Replies

Napisano

ostatnio zaintrygowała mnie wypowiedź Basa o poznaniu metody określania poziomu oleju w silnikach rodziny JTD.

Powiedzcie mi jak to robić? Jak bym nie wyciągnął bagnetu zawsze jest cały uwalony olejem, każdorazowo inaczej przez co nie można określić jaki jest stan. Wiadomo tylko że jakiś olej jest:/

Tak mnie wzięło na rozmyślania o tym bo dziś wymieniłem olej, wlałem 4L i bagnet coś tam pokazuje. Ale co?

Napisano

> ostatnio zaintrygowała mnie wypowiedź Basa o poznaniu metody określania poziomu oleju w silnikach

> rodziny JTD.

> Powiedzcie mi jak to robić? Jak bym nie wyciągnął bagnetu zawsze jest cały uwalony olejem,

> każdorazowo inaczej przez co nie można określić jaki jest stan. Wiadomo tylko że jakiś olej

> jest:/

> Tak mnie wzięło na rozmyślania o tym bo dziś wymieniłem olej, wlałem 4L i bagnet coś tam pokazuje.

> Ale co?

Jeśli kontrolujesz od tak... to wyciągasz bagnet, wycierasz szmatką, wkładasz do końca, wyciągasz i sprawdzasz.... żadnej filozofii tutaj nie ma, grunt by samochód stał na w miarę płaskiej powierzchni.

Nie powinno się sprawdzać zaraz po zgaszeniu silnika, bo olej nie zdąży spłynąć i będzie pokazywał o około 2-3mm za mało.

Jeśli kontrolujesz po wymianie oleju, (też dzisiaj robiłem, do JTD po okapaniu i wymianie filtra oleju wchodzi mi 4,45L) to wlewasz na oko jakieś 4,2L, odpalasz silnik na około 10-20sekund by pompa nabiła oleju do filtra..... wyciągasz bagnet, wycierasz, wkładasz, wyciągasz i masz odczyt.... jeśli jest w połowie to jest ok, jeśli poniżej to dolewasz i odczekujesz kilka chwil (2-3min) by olej spłyną. Możesz też odpalić na chwilę. Następnego dnia na zimnym silniku znów sprawdzasz, po uprzednim wyciągnięciu bagnetu i wytarciu go. Powinno być jakies 3/4skali, i to jest IMO odpowiedni poziom. Jeśli jest za mało to ciut dolewasz....

W skrócie:

-zawsze wyciągasz bagnet, wycierasz i dopiero sprawdzasz

-samochód musi stać poziomo, bez pochyłu na żadną stronę

-prawidłowy odczyt jest na zimnym silniku, tudzież po 2-3h od sgaszenia

-do pomiary zaraz po zgaszeniu należy doliczyć około 2mm

Pozdrawiam

Napisano

Koledze chodziło o to, że w innym wątku napisałem, że należy wyjąć, wytrzeć, włożyć, obrócić bagnet o 360* a następnie wyciągnąć.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Koledze chodziło o to, że w innym wątku napisałem, że należy wyjąć, wytrzeć, włożyć, obrócić bagnet

> o 360* a następnie wyciągnąć.

> Pozdrawiam BAS

No to, to napisałem, tylko w wersji lekko rozszerzonej zlosnik2.gif, choć zapomniałem napisać o obrocie który również zawsze robię wink.gif

Pozdrawiam

Napisano

> No to, to napisałem, tylko w wersji lekko rozszerzonej , choć zapomniałem napisać o obrocie który

> również zawsze robię

Myślę, że koledze chodziło głównie o to obracanie bagnetu. smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Koledze chodziło o to, że w innym wątku napisałem, że należy wyjąć, wytrzeć, włożyć, obrócić bagnet

> o 360* a następnie wyciągnąć.

> Pozdrawiam BAS

Przyznam szczerze ze przejechalem gazylion kilometrow i kolo miliarda razy podnosilem przednia maske ale nie slyszalem o gmeraniu bagnetem icon_eek.gif

Przeciez to nie lyzeczka w herbacie zeby mieszac zlosnik.gifhmm.gif

Napisano

> Przyznam szczerze ze przejechalem gazylion kilometrow i kolo miliarda razy podnosilem przednia

> maske ale nie slyszalem o gmeraniu bagnetem

> Przeciez to nie lyzeczka w herbacie zeby mieszac

Może w syntetykach faktycznie nie do końca jest to potrzebne, ale w gęstszych olejach czy też na mrozie jak wciskasz bagnet w olej robi się takie jak by zagniecenie które może zaniżyć wskazanie, stąd się wzieło przekręcanie bagnetem smile.gif Wiadomo że nie zaszkodzi więc zawsze można sobie pokręcić wink.gif

Napisano

A ja mam inną metodę smile.gifNie opisaną tutaj:

Po wytarciu bagnetu,zanurzam go w talku technicznym drobnoziarnistym smile.gifPomiar wtedy jest w 100%dokładny,zwłaszcza gdy olej jest dopiero po wymianie i jest czysty.

Napisano

> Przyznam szczerze ze przejechalem gazylion kilometrow i kolo miliarda razy podnosilem przednia

Przyjdz zrobic pomiar do Crowy, bez obrocenia bagnetu, nie bedziesz wiedzial ile oleju jest w rzeczywistosci zlosnik.gif

Napisano

> Przyjdz zrobic pomiar do Crowy, bez obrocenia bagnetu, nie bedziesz wiedzial ile oleju jest w

> rzeczywistosci

Ale to jest metoda Fiacikarzy czy tak stoi w instrukcji do Crowy zeby pogmerac drutkiem ? hmm.gif

Napisano

> Ale to jest metoda Fiacikarzy czy tak stoi w instrukcji do Crowy zeby pogmerac drutkiem ?

Nasza metoda ,zeby byc pewnym poziomu oleju.Najpierw przez priva pytalem Bas-a,Liska czy maja tez problem z pomiarem oleju na bagnecie, czy ja jestem jakis mlot.gif

Napisano

> Jeśli kontrolujesz od tak... to wyciągasz bagnet, wycierasz szmatką, wkładasz do końca, wyciągasz i

> sprawdzasz.... żadnej filozofii tutaj nie ma, grunt by samochód stał na w miarę płaskiej

> powierzchni.

Ja ja w niemcach ja, sprawdzał kiedy oleum w 140 lub 150 16v? Tą metodą na 10 prób pomiaru otrzymasz 10 różnych wyników i to w dodatku z jednej strony bagnetu 10 różnych, a z drugiej kolejne 10 grinser006.gif

Napisano

W 1,9 150 (Croma dla przykładu) jak włożysz bagnet i po prostu wyjmiesz otrzymasz dwa zupełnie różne wyniki (po jednej i po drugiej stronie płaskiej strony bagnetu) , dopiero przekręcając go można otrzymać przybliżoną średnią grinser006.gif Generalnie porąbane na maksa, sam bym nie uwierzył gdybym kilka razy nie rzucał ,,urwami,, zastanawiając się ile w końcu jest tego oleju. grinser006.gif

Napisano

> Nasza metoda ,zeby byc pewnym poziomu oleju.Najpierw przez priva pytalem Bas-a,Liska czy maja tez

> problem z pomiarem oleju na bagnecie, czy ja jestem jakis

Spoko loko - TTTM smile.gif U mnie to samo.

Napisano

zeby takie cos uzyskac to bagnet musi byc dosc mocno odchylony od pionu . hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Ja ja w niemcach ja, sprawdzał kiedy oleum w 140 lub 150 16v? Tą metodą na 10 prób pomiaru

> otrzymasz 10 różnych wyników i to w dodatku z jednej strony bagnetu 10 różnych, a z drugiej

> kolejne 10

ja mam właśnie 140, i widzę że na razie tylko ty mnie rozumiesz o co mi się rozchodzi z tym olejem.

W ramach ciekawostki powiem że wlałem zielony olej.

Napisano

> zeby takie cos uzyskac to bagnet musi byc dosc mocno odchylony od pionu .

Bagnety ze Stilo i Cromy się różnią, o ile w Stilo nie było problemu z pomiarem, to w Cromie jest totalna padaka - sprawdź sobie na jakiejś chętnej Mućce!

Czasami się zastanawiam, jak można spier....ć tak prostą sprawę, jak pomiar oleju, termostat i jego wymianę, czy chłodnicę klimatyzacji... panic.gif

Napisano

ale ze co ?... z tego wynika ze klekot 150tka jest rozny w stilo i w krowie. Nikt do tej pory nie skarzyl sie ze w stilo w 150-tce jest cyrk z oliwa. Czyli idac dalej w krowie albo jest przeprojektowany kanal kontrolny poziomu ( mowiac na skroty rurka pomiarowa z bagnetem) , albo motorownia jest powieszona pod innym katem wobec plaszczyzny i stad jajca na bagnecie.No chyba ze... crowa z definicji jest autem wyzej zaawansowanym technologicznie - a wy wszyscy - na czuja - bez czytania instrukcji obslugi pojazdu - usilujecie sie dobrac do bagnetu na zasadzie "bo tak zawsze sie sprawdzalo" hmm.gif

Napisano

W instrukcji nic nie pisze takiego, tylko ze włozyc bagnet do oporu i wyjac i sprawdzic wskazania, tylko ze po jednej stronie bagnetu mozesz miec full oleju, a obrocisz i bedzie minimum.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.