Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to jest z ksenonami ?

Featured Replies

Napisano

tu

Zwroccie uwage na zdanie: It is permitted to use Xenon Lighting yikes.gif....

Napisano

To jest wynalazek...palnik xenonowy z przeslona. Czysto teoretycznie mozna to wsadzic w reflektor H4 i beda zarowno mijania jak i dlugie... tyle ze prawo mowi ze do xenonow musza byc spryskiwacze reflektorow i uklad samopoziomowania. Inna sprawa ze reflektor na zarowki H4 do swiatla jakie daje palnik to przystosowany nie jest i moga z tego wyjsc dziwne rzeczy...

Krawiec

Napisano
  • Autor

> To jest wynalazek...palnik xenonowy z

> przeslona. Czysto teoretycznie mozna to

> wsadzic w reflektor H4 i beda zarowno

> mijania jak i dlugie... tyle ze prawo

> mowi ze do xenonow musza byc spryskiwacze

> reflektorow i uklad samopoziomowania.

> Inna sprawa ze reflektor na zarowki H4 do

> swiatla jakie daje palnik to

> przystosowany nie jest i moga z tego

> wyjsc dziwne rzeczy...

np. mandat i zatrzymanie dowodu rej. zlosnik.gif ?

> Krawiec

Napisano

> np. mandat i zatrzymanie dowodu rej. ?

Otoż to...

Krawiec

Napisano

> To jest wynalazek...

A mnie takie rozwiązanie intryguje. Byłbym skłonny coś takiego zamonttować w moim samochodzie, tyle że nie za 600 Euro ale sporo mniej. Czy tego typu lampy można kupić w Polsce?

1. Przed ostateczną decyzją najpierw zamontowałbym je na próbę i przyjrzał się bardzo krytycznie granicy światła i cienia.

2. Spryskiwaczy reflektorów nie mam ale starannie utrzymuję reflektory w czystości. I tak muszę to robić, bo mam soczewkowe.

3. Nie mam samopoziomowania ale mam ręczny regulator i zawsze korzystam z niego gdy jadę z większym niż zwykle obciążeniem.

4. Zastanawia mnie, z jaką szybkością pracują układy samopoziomowania. Czy rzędu 25 Hz (1 m przy 90 km/h i wtedy jest to naprawdę skuteczne), czy raczej rzędu 1 Hz (25 m przy 90 km/h i wtedy jest to niewiele lepsze od regulatora ręcznego).

5. Zatrzymania dowodu rejestracyjnego nie obawiałbym się zbytnio (w końcu zawsze można wozić zapasowe żarówki i je z powrotem założyć w razie potrzeby), natomiast i owszem - mandatu i nieprzyjemności w razie ewentualnego uczestnictwa w kolizji czy wypadku, nawet niezawinionego.

> Czysto teoretycznie mozna to wsadzic w reflektor H4

> i beda zarowno mijania jak i dlugie...

Wersja H7 chyba jest mniej problemowa.

> prawo mowi ze do xenonow musza byc spryskiwacze reflektorow i uklad

> samopoziomowania.

Tyle AFAIK mówi prawo UE. A czy ktoś mógłby zacytować stosowne akty prawne, obowiązujące w Polsce?

> Inna sprawa ze reflektor na zarowki H4 do swiatla

> jakie daje palnik to przystosowany nie jest i moga z tego wyjsc dziwne

> rzeczy...

Liczy się głównie połozenie i rozmiary źródła światła (łuku bądź żarnika).

Napisano

> tu

> Zwroccie uwage na zdanie: It is permitted to use Xenon

> Lighting ....

Niestety jest to pidżin inglisz w wydaniu chyba dalekowschodnim plus marketing, który w odróżnieniu od reklamy może kłamać.

Teza jest taka, że "mozna używac xenonów, bo po zastąpieniu nimi halogenów nie zmienia się plama światła". Piszą też, że strumień światła jest do 3 x mocniejszy niz przy halogenach. No i dlatego własnie ustawodawcy wprowadzili obowiązkowe przy xenonach samopoziomowanie i spryskiwacze - żeby nie olśniewały.

Napisano

Wersja H7 jest bez problemowa... wsadzasz palnik i przetwornice i po sprawie. Do wyrwania za 600PLN na allegro za komplet.

Krawiec

Napisano

> na przykład

> http://republika.pl/xenony_warszawa/

> http://www.xenonvalot.com/newh4bixenon.html

THX

Przejrzałem sobie te witryny i kilka innych i, wobec pojawienia się na rynku lamp DH1, DH3, DH4 i DH7 (z cokołami takimi jak w żarówkach halogenowych), sprawa intryguje mnie jeszcze bardziej.

Napisano

> THX

> Przejrzałem sobie te witryny i kilka innych i, wobec pojawienia się na rynku lamp DH1, DH3, DH4

> i DH7 (z cokołami takimi jak w żarówkach halogenowych), sprawa intryguje mnie jeszcze

> bardziej.

O i to jest dobra informacja na jaką od dawna czekałem, dzięki również.

Bardzo mnie ten temat interesuje i spróbuje to zrobić a przetwornice sprubuje kupić razem z rozbitymi reflektorami od jakiegoś rozbitka ze szrotu a żarówki to już takie jak napisałeś.

Napisano

Bez problemu można kupić zestaw, który "w 10 minut" zamienia nam reflektory H4 na ksenony. Niestety sprzedawcy takich zestawów zapomnieli wspomnieć, że jest to nielegalne.

I jeszcze krótki artykuł do przeczytania - czytaj

Napisano

Kiedyś badalem temat w odniesieniu do mojego Passata B5...

- Koszt reflektorów z przetwornicami i wszelkimi dupsami potrzebnymi do montazu to 2500zł...

- Montaż ok. 120zł...

- system samopoziomowania (wszelkie częsci nowe i montaż w ASO VW 1000zł...)

- spryskiwacze (te oryginalne wysywane ze zderzaka na oryginalnych częsciach w ASO VW 800zł...)

Koszty te można byłoby skutecznie obnizyć zamawiając tylko części w ASO a montaz zlecić komuś innemu... Poza tym, w przypadku spryskiwaczy sporo kosztuje większy zbiornik na płyn, który generalnie można sobie odpuścić...

Napisano

> Poza tym, w przypadku spryskiwaczy sporo kosztuje większy zbiornik na płyn, który generalnie

> można sobie odpuścić...

Mozna go sobie odpuscic jak zrobisz osobny przycisk do spryskiwania lamp, ktory nie bedzie polaczony z dzwignią spryskiwacza szyby.

W przeciwnym wypadku sugeruje wymiane zbiornika na wiekszy bo plyn szybko ucieka.....a inna sprawa jest taka ze w takim zbiorniku trzeba umiescic drugi silniczek

z doplywem do zderzaka. oslabiony.gif

Do A3 koszt sumaryczny z robocizna 1300 pln

Napisano
  • Autor

> Koszty te można byłoby skutecznie obnizyć

> zamawiając tylko części w ASO a montaz

> zlecić komuś innemu... Poza tym, w

> przypadku spryskiwaczy sporo kosztuje

> większy zbiornik na płyn, który

> generalnie można sobie odpuścić...

Albo zamontowac wycieraczki reflektorów od Łady 2107 zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Napisano

> O i to jest dobra informacja na jaką od dawna czekałem,

> dzięki również.

> Bardzo mnie ten temat interesuje i spróbuje to zrobić a

> przetwornice sprubuje kupić razem z rozbitymi

> reflektorami od jakiegoś rozbitka ze szrotu a

> żarówki to już takie jak napisałeś.

Bez urazy, ale nie spodziewałem się, że TY będziesz zainteresowany nielegalną przeróbką na xenony frown.gif.

Napisano

> Bez urazy, ale nie spodziewałem się, że TY będziesz zainteresowany

> nielegalną przeróbką na xenony .

Bądź za to pewien, że nim zamontowałbym u siebie tego rodzaju (wiem, że nielegalne, ale nie znaczy to, że z całą pewnością oślepiające jadących z przeciwka) oświetlenie (do czego od poszukiwania informacji na ten temat droga jeszcze daleka), BARDZO GRUNTOWNIE upewniłbym się, że granica światła i cienia przebiega tam, gdzie powinna.

Dodam, że szkła reflektorów myję bardzo często, a co do samopoziomowania - no właśnie, kiedyś już tu o to pytałem, ale nikt nie potrafił mi odpowiedzieć na pytanie, jak szybko działają takie układy. Czy mówimy o ułamkach herców, pojedynczych hercach, czy może o dziesiątkach herców.

Napisano

> Bądź za to pewien, że nim zamontowałbym u siebie tego

> rodzaju (wiem, że nielegalne, ale nie znaczy to, że

> z całą pewnością oślepiające jadących z przeciwka)

> oświetlenie (do czego od poszukiwania informacji na

> ten temat droga jeszcze daleka), BARDZO GRUNTOWNIE

> upewniłbym się, że granica światła i cienia

> przebiega tam, gdzie powinna.

Ciekawe, jak byś to sprawdził - organoleptycznie?

> Dodam, że szkła reflektorów myję bardzo często, a co do

> samopoziomowania - no właśnie, kiedyś już tu o to

> pytałem, ale nikt nie potrafił mi odpowiedzieć na

> pytanie, jak szybko działają takie układy. Czy

> mówimy o ułamkach herców, pojedynczych hercach, czy

> może o dziesiątkach herców.

Cóż - ja też nie wiem, jak jest ten uklad rozwiązany, ale widzę jedno - samochody z fabrycznymi ksenonami (xenonami) świecą pieknię i nie oslepiają innych, natomiast wszystkie domorosłe przeróbki i owszem.

Ludzie nie potrafią opanować ręcznej regulacji świateł przy zwykłych reflektorach, a Ty twierdzisz, że z ksenonowymi palnikami będziesz to potrafił zrobić?

112 i tyle. Dla mnie nie ma przebacz.

Napisano

> Ciekawe, jak byś to sprawdził - organoleptycznie?

Właśnie tak.

> Cóż - ja też nie wiem, jak jest ten uklad rozwiązany, ale widzę jedno -

> samochody z fabrycznymi ksenonami (xenonami) świecą pieknię i nie

> oslepiają innych, natomiast wszystkie domorosłe przeróbki i owszem.

Nie wypowiadam się, bo nie wiem, który samochód ma reflektory halogenowe a który - "domorosłe przeróbki".

Żeby wszystko było jasne: nie dążę do koszmarku powstałego ze sklejenia poxipolem palnika D2x z gniazdem żarówki. Ale leży sobie u mnie na biurku żarówka H7 (podkreślam: H7 a nie H4), którą dokładnie obejrzałem. Nie ma ona, w odróżnieniu od H4, żadnych przesłonek z wyjątkiem czołowej i sądzę (chć nie wiem tego na pewno), że przy odpowiednim pozycjonowaniu łuku, palnik ksenonowy będzie odtwarzał dość wiernie jej funkcję.

> Ludzie nie potrafią opanować ręcznej regulacji świateł przy zwykłych

> reflektorach

I tacy nie powinni otrzymywać prawa jazdy.

> Ty twierdzisz, że z ksenonowymi palnikami będziesz to

> potrafił zrobić?

Nie twierdzę, bo nie wiem, jak szybko działają te układy. Jeśli szybko -0 to oczywiście nie. Jeśli wolniej niż kilka Hz - to znaczy, że nie są w stanie odfiltrować krótkich poprzecznych garbów. I wtedy działają dość podobnie jak staranna regulacja ręczna.

> 112 i tyle. Dla mnie nie ma przebacz.

Polecam się ;-) Ale w bagażniku będę miał zawsze dwie zwykłe H7 a metodę "na Prodisha" już dość dobrze opanowałem ;-D

Napisano

> Bez urazy, ale nie spodziewałem się, że TY będziesz zainteresowany nielegalną przeróbką na

> xenony .

A co w tym nielegalnego ?

Napisano

> Właśnie tak.

> Nie wypowiadam się, bo nie wiem, który samochód ma reflektory halogenowe a który - "domorosłe

> przeróbki".

> Żeby wszystko było jasne: nie dążę do koszmarku powstałego ze sklejenia poxipolem palnika D2x z

> gniazdem żarówki. Ale leży sobie u mnie na biurku żarówka H7 (podkreślam: H7 a nie H4),

> którą dokładnie obejrzałem. Nie ma ona, w odróżnieniu od H4, żadnych przesłonek z

> wyjątkiem czołowej i sądzę (chć nie wiem tego na pewno), że przy odpowiednim

> pozycjonowaniu łuku, palnik ksenonowy będzie odtwarzał dość wiernie jej funkcję.

> I tacy nie powinni otrzymywać prawa jazdy.

> Nie twierdzę, bo nie wiem, jak szybko działają te układy. Jeśli szybko -0 to oczywiście nie.

> Jeśli wolniej niż kilka Hz - to znaczy, że nie są w stanie odfiltrować krótkich

> poprzecznych garbów. I wtedy działają dość podobnie jak staranna regulacja ręczna.

> Polecam się ;-) Ale w bagażniku będę miał zawsze dwie zwykłe H7 a metodę "na Prodisha" już dość

> dobrze opanowałem ;-D

Zgadzam się z kolegą PMR całkowicie, można to zrobić profesjonalnie a zło tkwi nie w przeróbce tylko w sposobie wykonania i staranności oraz dokładnym i metodycznym podejściu do tematu.

A co do szybkości działania automatycznej regulacji to sam nie wiem ale mogę to sprawdzić praktycznie u kolegi w BMW 3 ma fabryczne, poskacze mu trochę po bagażniku i zobacze jak nadążają i opowiem co i jak.

Napisano

> Bez urazy, ale nie spodziewałem się, że TY będziesz zainteresowany nielegalną przeróbką na

> xenony .

Zapewniam Cię Futrzaku że jeżeli zrobię sobie ksenony to moje światła nie będą nikogo oślepiać a testy zostaną przeprowadzone publicznie i koledzy z autokącika wystawią mi opinię, wstęp wolny ok.gif

Ja nie mam klasycznych reflektorów tylko razem z kolegą PMR'em i innymi userami P II mamy projektory które nie strzelają refleksami na wszystkie strony tylko dają książkową charakterystykę zbliżoną do ideału i granica światłocienia jest tak ostra jak byś obcioł światło mieczem samurajskim, tam gdzie ma być światło to jest a tam gdzie nie jest czarno i żadnych faz przejściowych czy rozpraszania a więc wystarczy umieścić łuk palnika dokładnie w tym samym miejscu projektora co żarnik żarówki którą używam obecnie.

Mam do tego odpowiednie zaplecze techniczne i wykształcenie więc myślę że dam radę bez szkody dla świata palacz.gif

Pozdrawiam.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Miałem ostatno możliwość potestowania oryginalnych xenonów w BMW 3 i sprawdzałem szybkość reakcji na zmiany pozycji auta i mogę Ci kolego powiedzieć że są powolne i nie nadążą za nierównościami w trakcie jazdy więc prawidłowa reczna wystarczy.

Mogę się podjąć zaprojektowania układu samopoziomującego projektorów P II wykorzystującego oryginalne silniki ale 2 szt. to mi się nie bardzo chce tak tylko dla siebie a koszt myślę że coś ok.100 zł. by wyszedł tylko musiał bym wiedzieć na jakiej zasadzie pracuje ręczny układ poziomowania w P II bo z tego co widziałem to z silnika wychodzi 5 kabli, potrzebował bym jakiś reflektorek np. trochę uszkodzony po jakiejś stłuczce do prób i mógł bym coś wyrzeźbić.

Napisano

> tu

> Zwroccie uwage na zdanie: It is permitted to use Xenon Lighting ....

A jak tak sobie myślę, że za jakieś 5 lat ksenony nie będą niczym nadzwyczajnym - będą montowane do większości aut.

MISTER

Napisano

> A jak tak sobie myślę, że za jakieś 5 lat ksenony nie będą niczym

> nadzwyczajnym - będą montowane do większości aut.

> MISTER

całkiem możliwe wink.gif

• 4 miesiące później...
Napisano

> Bądź za to pewien, że nim zamontowałbym u siebie tego rodzaju (wiem,

> że nielegalne, ale nie znaczy to, że z całą pewnością

> oślepiające jadących z przeciwka) oświetlenie (do czego od

> poszukiwania informacji na ten temat droga jeszcze daleka),

> BARDZO GRUNTOWNIE upewniłbym się, że granica światła i cienia

> przebiega tam, gdzie powinna.

> Dodam, że szkła reflektorów myję bardzo często, a co do

> samopoziomowania - no właśnie, kiedyś już tu o to pytałem, ale

> nikt nie potrafił mi odpowiedzieć na pytanie, jak szybko

> działają takie układy. Czy mówimy o ułamkach herców,

> pojedynczych hercach, czy może o dziesiątkach herców.

Takie układy maja opóźnienie rzędu 1 sekundy więc nie nadążają za dziurami w drodze. One tylko ustawiają światła przy obciążaniu tyłu na parkingu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.