Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wibracje z kół w zakresie 60-70 km/h

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam pytanie co może być przyczyną wibracji, podskakiwania (około 3-4 razy na 1 sekundę), ale tylko w zakresie szybkości 60-70 km/h. Nie ma znaczenia, czy na biegu, na jałowym, przy przyspieszaniu, czy hamowaniu silnikiem. Jest to takie dość delikatne podskakiwanie, ale wyczuwalne również przez pasażerów.

W innym samochodzie miałem dwa razy podobnie i okazało się, że był to guzek na oponie. Tu niestety chyba nie, wczoraj byłem na wyważaniu wszystkich 4 kółek i dalej to samo. Pytanie co może być przyczyną i jak najdokładniej to zweryfikować, nie chcę jechać w ciemno do mechanika i wymieniać niepotrzebnie wielu części na nowe, zwłaszcza, że nie mam zaufanego w okolicy, w której mieszkam / pracuję. Wczoraj zerknąłem do googla i znalazłem kilka potencjalnych przyczyn jak np. drążki kierownicze, półosie, przeguby... Można to jakoś zweryfikować? Niedawno miałem wymieniane końcówki stabilizatorów, kilka gum w wahaczach i górne poduszki przednich amortyzatorów - mogli coś tu spitolić?

Przyszedł mi jeszcze jeden pomysł - wymienię komplet kół na zimowe i sprawdzę, ale jeśli nadal będzie problem, to co obstawiacie?

Samochód to Panda z 2004 roku - benzyna.

Napisano

W poprzednim aucie miałem podobnie, dobicie większego ciśnienia w oponach zmniejszyło dolegliwość.

Napisano

źle wyważona opona - miałem kiedys nokiany H i te opony bez doważenia na aucie biły jak głupie. Po doważaniu problem ustępował na około miesiąc...

Napisano
  • Autor

> W poprzednim aucie miałem podobnie, dobicie większego ciśnienia w oponach zmniejszyło dolegliwość.

Ciśnienie i tak już mam 0,2 bara powyżej nominalnej, ale posprawdzam.

Napisano

> Przyszedł mi jeszcze jeden pomysł - wymienię komplet kół na zimowe i sprawdzę, ale jeśli nadal (...)

Zmień koła - szybko się wyjaśni.

Z opony mogło się jajo zrobić. Na postoju tego nie zauważysz.

Gumiarz też mógł nie zauważyć jak zerkał tylko na monitor.

Napisano

"we fordzie" taka przypadłość to przegub wewnętrzny tylko wyraźniej to czuć przy przyspieszaniu niż na jałowym.

Napisano

> będzie problem, to co obstawiacie?

> Samochód to Panda z 2004 roku - benzyna.

Wybrzuszenie na oponie i źle wyważone koło

Napisano

> W poprzednim aucie miałem podobnie, dobicie większego ciśnienia w oponach zmniejszyło dolegliwość.

o ile zwiększyłeś ciśnienie w stosunku do zalecanego?

Napisano

> o ile zwiększyłeś ciśnienie w stosunku do zalecanego?

Z 2,1 do 2,3 w kołach 175/70/13 w Astrze.

Napisano

U mnie w kangoorze na prawym przodzie poleciało wzmocnienie w oponie i w jednym miejscu wybuliło gumę. Powodowało to drgania podobne, które opisujesz. Z tym, że podczas manewrów na parkingu już coś było czuć. Po wymianie opon - błoga cisza.

Napisano

> "we fordzie" taka przypadłość to przegub wewnętrzny tylko wyraźniej to czuć przy przyspieszaniu niż

> na jałowym.

w mojej skodzie dokładnie tak samo się objawiał - bicie kiery prze przyspieszaniu i dźwięk jakby wybrzuszonej opony - takie tup, tup, tup

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.