Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o OC

Featured Replies

Napisano

auto kupione w komisie, OC do auta tzw miesięczne tj. kupione przez komis na dane auto i ważne do 17/06 (OC poprzedniego właściciela zostało przez ten komis wypowiedziane-potwierdzenie widziałem).

ponieważ nigdy nie miałem w ręku takiego OC miesięcznego z komisu, to moje pytanie brzmi, czy mogę na takim OC jeździć do tego 17/06? Właściciel komisu twierdzi, że tak. Byłem także w inspektoracie PZU i owego ubezpieczenia na mnie nie przepiszą (bo podobno nie przepisują), mogę jeździć na nim, ale z umową KS/Fakturą...i wg PZU takiego ubezpieczenia nie trzeba wypowiadać...

prawda to? bo mam obawy przed jakąś karą z UFG zlosnik.gif

Napisano

Możesz jeżdzić. Jest to OC krótkoterminowe którego się nie przepisuje. Więc wykup sobie gdzie będziesz miał najtaniej od 18.06 i tyle.

Napisano

> Możesz jeżdzić. Jest to OC krótkoterminowe którego się nie przepisuje. Więc wykup sobie gdzie

> będziesz miał najtaniej od 18.06 i tyle.

O co jeśli przerejestruje samochód?

Druga sprawa czy nr rejestracyjny jest potrzebny na takim ubezpieczeniu czy busted.gif może się przyczepić?

Napisano
  • Autor

> O co jeśli przerejestruje samochód?

> Druga sprawa czy nr rejestracyjny jest potrzebny na takim ubezpieczeniu czy może się przyczepić?

auto już przerejestrowane- a przy sobie mam Fakturę, na której jest stary nr rej + VIN, a na tym OC też jest VIN i stary nr rej.

Napisano

> auto już przerejestrowane- a przy sobie mam Fakturę, na której jest stary nr rej + VIN, a na tym OC

> też jest VIN i stary nr rej.

To inaczej niż u mnie, bo ja na miesięcznym OC w PZU nie miałem nr rejestracyjnego tylko VIN, ale auto było sprowadzane więc musiało tak być, i wolałem mimo wszystko tak nie jeździć.

Napisano
  • Autor

> To inaczej niż u mnie, bo ja na miesięcznym OC w PZU nie miałem nr rejestracyjnego tylko VIN, ale

> auto było sprowadzane więc musiało tak być, i wolałem mimo wszystko tak nie jeździć.

ja też tak nie będe jezdził tj do tego 17/06, ale mBank, w którym znalazłem najlepszą ofertę, może auto ubezpieczyć dopiero za 2 dni tj ochrona ubezpieczeniowa moze zaczac sie dopiero od 30/05 , a nie od razu w dniu rejestracji i dlatego moja ciekawość, czy można przez te pare dni jezdzic na tym starym miesiecznym oc...

Napisano

> O co jeśli przerejestruje samochód?

> Druga sprawa czy nr rejestracyjny jest potrzebny na takim ubezpieczeniu czy może się przyczepić?

A co jest jak kupisz auto z innego miasta i przerejstrujesz? Też masz inne numery a jeździć możesz.

Napisano

> A co jest jak kupisz auto z innego miasta i przerejstrujesz? Też masz inne numery a jeździć możesz.

NO dobrze.

A jeśli nie ma na ubezpieczeniu nr rejestracyjnego tylko sam nr VIN to mogę dostać mandat czy nie?

Jakiś przepis na to jest?

Napisano

> NO dobrze.

> A jeśli nie ma na ubezpieczeniu nr rejestracyjnego tylko sam nr VIN to mogę dostać mandat czy nie?

> Jakiś przepis na to jest?

Jest VIN więc OC jest na to auto. Nie widzę podstaw do mandatu lub kary itd.

Napisano

> auto już przerejestrowane- a przy sobie mam Fakturę, na której jest stary nr rej + VIN, a na tym OC

> też jest VIN i stary nr rej.

jak Ci się chce to podejdź z umową K-S i decyzją przerejestrowania z WK do właściwego ubezpieczyciele i potwierdzą Ci nowy nr ze swoją pieczątką.

Napisano

> ja też tak nie będe jezdził tj do tego 17/06, ale mBank, w którym znalazłem najlepszą ofertę, może

> auto ubezpieczyć dopiero za 2 dni tj ochrona ubezpieczeniowa moze zaczac sie dopiero od 30/05

Ale dlaczego chcesz już zawierać nowe, swoje OC, skoro masz ważne do 17.06? niewiem.gif Ubezpiecz od 18 czerwca i gotowe waytogo.gif

P.S. Coś mi świta, że wypełniając formularz OC w necie, jest tam rubryka, w jakim TU masz dotychczasowe ubezpieczenie i kiedy upływa termin jego ważności. Jeśli podasz prawdziwe dane, system sam ustawi Ci datę Twojej polisy na 18.06. Oczywiście, jeśli bardzo chcesz, to możesz troszkę minąć się z prawdą, ale po co?

Napisano

Dokładnie, jeśli masz pod ręką jakiegoś agenta PZU to idź do niego - potwierdzi nowy nr ale nawet, gdy tego nie zrobisz to i tak nic się nie stanie - masz ubezpieczenie, które jest ważne do 17.06 i szkoda wyrzucać kasę na wcześniejsze, podwójne OC.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.