Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Turkotanie na wciśniętym sprzęgle, co się stało?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Dzisiaj zauważyłem jakby haczenie biegów przy wrzucaniu - wchodzą z większym oporem, ale nie zawsze i nie wszystkie, 1. np. wchodzi leciutko, problem pojawia się w trakcie jazdy przy włączaniu innych biegów, czasem jest OK.

Dodatkowo, też dzisiaj usłyszałem dziwny turkoczacy dźwięk przy wciśniętym pedale sprzęgła (poniżej) - co się wysypało? Docisk?

Samochód to Panda 1.2 z 2004 roku, przebieg 120 tys km, czy to autko ma wysprzeglik hydrauliczny? Pod maska widzę linkę i ramię - sprzęgło też kiedyś chodziło lżej, teraz dość ciężko się wciska.

Napisano

> Witam,

> Dzisiaj zauważyłem jakby haczenie biegów przy wrzucaniu - wchodzą z większym oporem, ale nie zawsze

> i nie wszystkie, 1. np. wchodzi leciutko, problem pojawia się w trakcie jazdy przy włączaniu

> innych biegów, czasem jest OK.

> Dodatkowo, też dzisiaj usłyszałem dziwny turkoczacy dźwięk przy wciśniętym pedale sprzęgła

> (poniżej) - co się wysypało? Docisk?

> Samochód to Panda 1.2 z 2004 roku, przebieg 120 tys km, czy to autko ma wysprzeglik hydrauliczny?

> Pod maska widzę linkę i ramię - sprzęgło też kiedyś chodziło lżej, teraz dość ciężko się

> wciska.

Sprzeglo do wymiany

Napisano

Łożysko oporowe/wyciskowe sprzęgła skończyło się i hałasuje, pewnie już leży na słoneczku, dlatego pedał chodzi ciężko.

Do wymiany sprzęgło kompletne.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Witam,

> Dzisiaj zauważyłem jakby haczenie biegów przy wrzucaniu - wchodzą z większym oporem, ale nie zawsze

> i nie wszystkie, 1. np. wchodzi leciutko, problem pojawia się w trakcie jazdy przy włączaniu

> innych biegów, czasem jest OK.

> Dodatkowo, też dzisiaj usłyszałem dziwny turkoczacy dźwięk przy wciśniętym pedale sprzęgła

> (poniżej) - co się wysypało? Docisk?

> Samochód to Panda 1.2 z 2004 roku, przebieg 120 tys km, czy to autko ma wysprzeglik hydrauliczny?

> Pod maska widzę linkę i ramię - sprzęgło też kiedyś chodziło lżej, teraz dość ciężko się

> wciska.

U mnie bardzo podobne objawy dawała padająca skrzynia biegów.

Napisano
  • Autor

> U mnie bardzo podobne objawy dawała padająca skrzynia biegów.

Tzn. co się konkretnie w niej popsuło?

Napisano

> Tzn. co się konkretnie w niej popsuło?

W Lagunie 1 uciekał olej przez uszczelniacz. Ja niestety zlekceważyłem pierwsze objawy (w zimie grzechotało na luzie przy puszczonym sprzęgle zaraz po odpaleniu, potem przestawało). Pojeździłem trochę i po jakimś czasie miałem bardzo podobne objawy do Ciebie. Z tego co pamiętam poszedł jeden synchronizator i coś tam jeszcze. W sumie nieduże straty ale skrzynię trzeba było wyciągnąć i rozebrać.

Napisano

> U mnie bardzo podobne objawy dawała padająca skrzynia biegów.

Tylko, że u kolegi terkotanie pojawia się jak wciśnie sprzęgło, czyli jak odepnie skrzynię od silnika.

Pozdrawiam BAS

Napisano

łożysko oporowe sprzęgła, być może już posypał się też docisk. Jeździj jak najmniej to może obedzie się bez zmiany docisku.

Napisano

przestań jeździć.

łożysko oporowe do wymiany. Przynajmniej. Ale w tym sprzęcie to sobie już chyba całe sprzęgło kupisz z dociskiem. wink.gif

Napisano
  • Autor

> przestań jeździć.

OK smile.gif

Na jutro już się umówiłem na wymianę kpl. sprzęgła.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.