Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Żarówki H7

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Stoję sobie wczoraj w korku i rozmyślam ,,pojutrze jadę na wakacje, prawie 650 km w nocy, jak znam życie (myślę sobie) to żarówka spali się właśnie wtedy i będę się gimnastykował w nocy by ją wymienić....'' minęło może z 5 min, patrzę w światła odbijające się w poprzedzającym mnie pojeździe i co widzę grinser006.gif lewa żarówka padła grinser006.gif jak na zawołanie.

W sumie lepiej teraz niż na trasie, ale mam dylemat.

Jakie żarówki kupić ? Bardzo dużo wszelkiej maści + 30, + 50 +90 %, ale w jakie warto zainwestować?

Możecie polecić jakiś sklep na śląsku (bytom, katowice, zabrze i okolice) gdzie mają wybór i rozsądne ceny ?

A może HiD-y ....... biglaugh.gif

Tu możecie mnie linczować :

....................................................................................................................................................................................

Napisano

> Witajcie.

> Stoję sobie wczoraj w korku i rozmyślam ,,pojutrze jadę na

Kup sobie takie , używam w Cromie od prawie roku i jestem bardzo zadowolony. Białe mocne światło i długowieczność, w innym aucie świecą już 3 lub 4 rok.

Pozdrawiam

Napisano

Ja zamontowałem zwykłe bosch bez żadnych "+", mało jeżdżę nocą i stwierdziłem, że po co płacić więcej i być narażonym na szybszą wymianę i grzebanie przy wymianie. Poprzedni właściciel miał philips też zwykłe i chwalił się że tylko raz wymieniał przez ponad 5 lat.

Napisano
  • Autor

> Osram Night Breaker Plus Takie jak tu

No i właśnie takie kupiłem smile.gif

Ale ponoć szybko lecą, jak się spalą wkładam HIDy smile.gif

Napisano

> No i właśnie takie kupiłem

> Ale ponoć szybko lecą, jak się spalą wkładam HIDy

Te z "+" już nie tak szybko padają.... ale zmowa producentów żarówek jest i nikomu nie zależy aby świeciły wiecznie więc padną ....

Napisano
  • Autor

> Te z "+" już nie tak szybko padają.... ale zmowa producentów żarówek jest i nikomu nie zależy aby

> świeciły wiecznie więc padną ....

No to wiem, tyle, że te pierwsze bez + padały czasem po 2-3 miesiącach. Zobaczymy, póki co jest ok

Napisano

> No to wiem, tyle, że te pierwsze bez + padały czasem po 2-3 miesiącach. Zobaczymy, póki co jest ok

Przesada smile.gif mi w Stilo trzymały do 6 miesięcy czyli nawet do 10.000 km W Cromie padły po jakiś 20 tyś km .... i założyłem te z + .... na razie trzymają. Ważne aby nie włączać ich przy zapalonym silniku - czyli zostawić tak jak Fiat to świetnie wymyślił ciągle świecące smile.gif

Napisano

> Ważne aby nie włączać ich przy zapalonym

> silniku - czyli zostawić tak jak Fiat to świetnie wymyślił ciągle świecące

A czemu tak? Przecież to pobiera prąd przy rozruchu? Ja uruchamiam silnik na wyłączonych światłach i potem je zapalam

Napisano

> A czemu tak? Przecież to pobiera prąd przy rozruchu? Ja uruchamiam silnik na wyłączonych światłach

> i potem je zapalam

facepalm%5B1%5D.gif jakie masz napięcie na żarówce przed uruchomieniem silnika, a jakie po..? wpysk.gif

Napisano

> A czemu tak? Przecież to pobiera prąd przy rozruchu? Ja uruchamiam silnik na wyłączonych światłach

> i potem je zapalam

No tak.... ale:

- Dla akumulatora jest ważne aby na początku został "rozgrzany" procesy elektro-chemiczne które zachodzą przy mniejszym prądzie a potem rozrusznik który wali kilkaset Amper.... dzięki temu płyty nie powyginają się i akumulator dłużej pożyje / w Dieslu są świece żarowe więc i tak czekamy...

- Żarówka zapala się i dostaje jakieś 12,8 - 12,5 V - rozgrzewa się włókno i stabilizuje się termicznie

- Jak włączysz przy zapalonym silniku masz 14 - 14,2 V i żarówka dostaje od razu popalić ... niby to jakieś 1,5 V więcej ale to bardzo dużo i żarnik żarówki dostaje dużo większego szoku termicznego....

Idealnym rozwiązaniem było by zamontowanie ściemniaczy które powoli zwiększali by prąd / napięcie żarówki z 0 do 14V.... coś jak te zamontowane w doświetlaniu zakrętów

A i jeszcze jedno - duże znaczenie ma lampa dla żywotności żarówek a dokładnie wibracje ( pomijam odprowadzenie ciepła ) - jeśli podjeżdżamy do ściany i widzimy, że światło mocno drga w jednej z lamp albo obu to coś jest nie tak... z mocowaniem lamp, poduszkami silnika lub jeszcze czymś innym i niestety żywot żarówki nie będzie długi

Napisano

> jakie masz napięcie na żarówce przed uruchomieniem silnika, a jakie po..?

no jakie, jakie???

z ciekawosci pytam

Napisano

> jakie masz napięcie na żarówce przed uruchomieniem silnika, a jakie po..?

a żarówki nie zapalają się w momencie przekręcenia kluczyka w pozycję ON? wtedy już świecą... dopiero następnym etapem jest przekręcenie kluczyka dalej aby dokonać zapłonu. Więc w momencie rozruchu żarówka pobiera prąd....

... chociaż prezydentem nie jestem, na elektryce się nie znam shocked.gif

Napisano
  • Autor

> No i właśnie takie kupiłem

> Ale ponoć szybko lecą, jak się spalą wkładam HIDy

Żarówki rewelacja, światła jak żyleta, asfal topią biglaugh.gif trzeba uważać biglaugh.gif

Pozdrowienia z deszczowych Mazur dla wszystkich Cromo maniaków!!!

Ps. nawet na ośrodku tam gdzie mam kwaterę ustrzeliłem jednego Cromala smile.gif

Napisano

przerbiałem night breaker i jakieś blue..

nighty - poszly dokladnie po 7 miesiacach w odstępie tygodnia 2.

czyli sprawdzalność dobra.

a swoja drogą - ja mam u siebie H1.

co jest dobre w razie awari - przekładam z drogowych na mijania i śmigam dalej.

Napisano
  • Autor

> przerbiałem night breaker i jakieś blue..

> nighty - poszly dokladnie po 7 miesiacach w odstępie tygodnia 2.

> czyli sprawdzalność dobra.

> a swoja drogą - ja mam u siebie H1.

> co jest dobre w razie awari - przekładam z drogowych na mijania i śmigam dalej.

H1 + H1 masz w Punto prawda? Wszystko było by cacy, gdyby nie fakt, że reflektory w P 1 , Bravo/Brava/Marea po prostu nie świecą biglaugh.gif Światła porównywalne z przednim kierunkiem w Cromie biglaugh.gif

Napisano

> H1 + H1 masz w Punto prawda? Wszystko było by cacy, gdyby nie fakt, że reflektory w P 1 ,

> Bravo/Brava/Marea po prostu nie świecą Światła porównywalne z przednim kierunkiem w Cromie

W Brava soczewki jeszcze jakoś coś tam emitują .... ale zaraz są brudne....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.