Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szarpie na niskich obrotach WTF

Featured Replies

Napisano

Panowie, pacjent to Croma 1.9 120 KM . problem polega na tym, ze podczas jazdy na niskich obrotach stała prędkością samochód lekko poszarpuje. jadać np. na 3 biegu 40 km/h czy na 4 b. 60 km/h.

Przy wyższych prędkościach nie szarpie, tak jak i podczas przyspieszania również nie szarpie.

Co to może być?

Napisano

> Panowie, pacjent to Croma 1.9 120 KM . problem polega na tym, ze podczas jazdy na niskich obrotach

> stała prędkością samochód lekko poszarpuje. jadać np. na 3 biegu 40 km/h czy na 4 b. 60 km/h.

> Przy wyższych prędkościach nie szarpie, tak jak i podczas przyspieszania również nie szarpie.

> Co to może być?

A to automat czy manual?

Napisano

> manual

EGR - to typowy objaw zacinającego się zaworu. Kolega Lisek ma chyba największe doświadczenie w czyszczeniu. U mnie też EGR zaczął szwankować - 30 tysięcy temu był wymieniany w ASO na nowy i była założona przyślepka.

Napisano

> EGR - to typowy objaw zacinającego się zaworu. Kolega lisek ma chyba największe doświadczenie w

> czyszczeniu. U mnie też EGR zaczął szwankować - 30 tysięcy temu był wymieniany w ASO na nowy i

> była założona przyślepka.

A zaslepka to tylko przy wymianie czy fabryka tez dawala w serii od ktoregos tam roku?

ja mam czerwiec 2009, juz 2 dni po gwarancji:) i narazie smiga az milo

Napisano
  • Autor

> EGR - to typowy objaw zacinającego się zaworu. Kolega Lisek ma chyba największe doświadczenie w

> czyszczeniu. U mnie też EGR zaczął szwankować - 30 tysięcy temu był wymieniany w ASO na nowy i

> była założona przyślepka.

Czy na tym etapie idzie go wyczyścić czy tylko wymiana?

Napisano

> Czy na tym etapie idzie go wyczyścić czy tylko wymiana?

Można czyścić. Ja swojego planuje w przyszłym tygodniu włożyć na pół dnia do myjki ultradźwiękowej i dotrzeć pastą do zaworów. Najgorsze, że u mnie cewka i zawór od strony cewki jest fabrycznie lśniący i wszystko chodzi bardzo płynnie. Odepnij wtyczkę od cewki zaworu (jest na tylnej ścianie silnika, czarna owalna plastikowa cewka, dochodzi wiązka z dwoma przewodami), jeśli przestanie szarpać to masz winnego na tacy. Można też dołożyć przyślepkę , jeśli jej nie masz.

Pozdrawiam

Napisano

> Czy na tym etapie idzie go wyczyścić czy tylko wymiana?

Zawsze należy go wyczyścic.... czyścimy nie tylko sam EGR ale razem z rozebraniem cewki...

Jesli poszarpuje w okolicy 2000 obr/min to na 99% to to

Czesciowa przysłona ( ta z 3 otworami ) jak najbardziej jest wskazana

Napisano

> Zawsze należy go wyczyścic.... czyścimy nie tylko sam EGR ale razem z rozebraniem cewki...

Eee tam!... wink.gif

Właśnie jestem po zakupie i wymianie na nowy, bo znudziło mi się czyszczenie co 2 miesiące... A cewka nierozbierana chodzi jak masło... Trza zobaczyć i ocenić... Nie wszystko od razu trzeba rozbierać...

Mnie ewidentnie zaciera się mechanicznie sam zawór...

Teraz auto odżyło. zlosnik.gif

Napisano

> Eee tam!...

> Właśnie jestem po zakupie i wymianie na nowy, bo znudziło mi się czyszczenie co 2 miesiące... A

> cewka nierozbierana chodzi jak masło... Trza zobaczyć i ocenić... Nie wszystko od razu trzeba

> rozbierać...

> Mnie ewidentnie zaciera się mechanicznie sam zawór...

> Teraz auto odżyło.

Mój nowy z ASO, wytrzymał aż 30 tysięcy i trochę ponad rok, miał zamontowaną przyślepkę - dla mnie jest to bubel - powinni to dozgonnie wymieniać za darmo. Skandalem jest fakt, że montują to gówno od 10 lat i nie zmienili dostawcy! Może pomyślimy o złożeniu pozwu zbiorowego wobec FAP?

Napisano

> Mój nowy z ASO, wytrzymał aż 30 tysięcy i trochę ponad rok, miał zamontowaną przyślepkę - dla mnie

> jest to bubel - powinni to dozgonnie wymieniać za darmo. Skandalem jest fakt, że montują to

> gówno od 10 lat i nie zmienili dostawcy! Może pomyślimy o złożeniu pozwu zbiorowego wobec FAP?

ASO potrafi wyłączyć EGR w oprogramowaniu i problem się kończy.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Tylko ile taka przyjemnosc w ASiO.

Napisano

> Tylko ile taka przyjemnosc w ASiO.

Nie wiem, u mnie prawdopodobnie wyglądało to tak, że OGR się obraził, autko trafiło do ASO, ASO wymieniło OGRa i wyłączyło go w oprogramowaniu.

Działo się to prawdopodobnie na gwarancji(autko kupiłem zaraz po gwarancji) u poprzedniego właściciela.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nie wiem, u mnie prawdopodobnie wyglądało to tak, że OGR się obraził, autko trafiło do ASO, ASO

> wymieniło OGRa i wyłączyło go w oprogramowaniu.

> Działo się to prawdopodobnie na gwarancji(autko kupiłem zaraz po gwarancji) u poprzedniego

> właściciela.

> Pozdrawiam BAS

Nie ma takiej opcji, żadne ASO nie potwierdzi takiej usługi na fakturze.

Napisano

> Eee tam!...

> Właśnie jestem po zakupie i wymianie na nowy, bo znudziło mi się czyszczenie co 2 miesiące... A

> cewka nierozbierana chodzi jak masło... Trza zobaczyć i ocenić... Nie wszystko od razu trzeba

> rozbierać...

> Mnie ewidentnie zaciera się mechanicznie sam zawór...

> Teraz auto odżyło.

Czyli jednak nie wyczyszczony był. Jesli mechanizm sie zaciera to na 24 godziny do ropy i ładnie rozruszać wiertarką. Na 20 tys km spokjnie

Napisano

> Mój nowy z ASO, wytrzymał aż 30 tysięcy i trochę ponad rok, miał zamontowaną przyślepkę - dla mnie

> jest to bubel - powinni to dozgonnie wymieniać za darmo. Skandalem jest fakt, że montują to

> gówno od 10 lat i nie zmienili dostawcy! Może pomyślimy o złożeniu pozwu zbiorowego wobec FAP?

Tak. Nowy czy czyszczony więcej nie wytrzyma. Po prostu to musi sie zapiekać. jego konstrukcja a dokładnie ten trzpień pracujący posuwisto zwrotnie wewnątrz zaworów na którym osadza się sadza musi tą sadzę wcisnąć w swoje łoże i w efekcie zaciąć się .... nie wiem dlaczego nie zrobili tego na obrotowej osi... a tak od 10 lat próbują udoskonalić coś co jest konstrukcyjną bombą wprowadzając kolejne poprawki... nic to nie daje... Nowy EGR ma tą samą wadę co stare i zapiecze się więc wydawanie 450 zł na niego to strata $$$$$$ - czyścić ( myć !!!!! ) co każdą wymianę oleju i być tego świadomym....

Więc radze dobrze czyścić lub jak ktoś ma dość to wyciąć programowo

Napisano

> Nie ma takiej opcji, żadne ASO nie potwierdzi takiej usługi na fakturze.

Tak jak pisałem, nie ja to robiłem, ale możliwe, że jest takie ciche rozwiązanie, żeby klient nie przyjeżdżał zbyt często i nie marudził.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Tak. Nowy czy czyszczony więcej nie wytrzyma. Po prostu to musi sie zapiekać. jego konstrukcja a

> dokładnie ten trzpień pracujący posuwisto zwrotnie wewnątrz zaworów na którym osadza się sadza

> musi tą sadzę wcisnąć w swoje łoże i w efekcie zaciąć się ....

Wyślę C zdjęcia mojej cewki - jest całkowicie czysta, wygląda jak nowa, nie ma śladu sadzy czy brudu, czpień chodzi idealnie. Także zawór na zimno chodzi idealnie na dodatek od strony cewki jest idealnie czysty, w zasadzie jak nowy. Mimo takiego idealnego stanu powoduje szarpanie silnikiem i jest sprawcą śmierdzących spalin. Od kilku dni jeżdżę z odłączoną cewką od zaworu i palącą się kontrolką silnika - widzę same plusy.

Napisano

> Wyślę C zdjęcia mojej cewki - jest całkowicie czysta, wygląda jak nowa, nie ma śladu sadzy czy

> brudu, czpień chodzi idealnie. Także zawór na zimno chodzi idealnie na dodatek od strony cewki

> jest idealnie czysty, w zasadzie jak nowy. Mimo takiego idealnego stanu powoduje szarpanie

> silnikiem i jest sprawcą śmierdzących spalin. Od kilku dni jeżdżę z odłączoną cewką od zaworu

> i palącą się kontrolką silnika - widzę same plusy.

Padająca przepływka może być powodem szarpnięć.... trzeba by zlogować co się dzieje z silnikiem gdy szarpie - jaka masa jest powietrza a jaka powinna być.... Układ wykonawczy to EGR ale sterownik dostaje sygnały z czujnika ciśnienia i temperatury w kolektorze i przepływki ... jeśli one szaleją to wszystko szaleje

Napisano

> Padająca przepływka może być powodem szarpnięć.... trzeba by zlogować co się dzieje z silnikiem gdy

> szarpie - jaka masa jest powietrza a jaka powinna być.... Układ wykonawczy to EGR ale

> sterownik dostaje sygnały z czujnika ciśnienia i temperatury w kolektorze i przepływki ...

> jeśli one szaleją to wszystko szaleje

Po odłączeniu cewki od EGR, co powoduje jego całkowite zamkniecie, wszystko wróciło do normy - nic nie szarpie i nic nie śmierdzi. Tak jak już wcześniej sugerowałeś, zawór prawdopodobnie się zacina po nagrzaniu. Dodatkowo zauważyłem szybszą reakcję na gaz. Po latach bycia eko, EGR zostanie chyba wycięty.

Napisano

> Nie wiem, u mnie prawdopodobnie wyglądało to tak, że OGR się obraził, autko trafiło do ASO, ASO

> wymieniło OGRa i wyłączyło go w oprogramowaniu.

> Działo się to prawdopodobnie na gwarancji(autko kupiłem zaraz po gwarancji) u poprzedniego

> właściciela.

> Pozdrawiam BAS

Bez sensu zupełnie wymienić EGR i wyciąć go z softu nic dodać nic ująć tylko ASO screwy.gif

Zaślepka z blachy + soft i problem definitywnie z głowy.

Napisano

> Po odłączeniu cewki od EGR, co powoduje jego całkowite zamkniecie, wszystko wróciło do normy - nic

> nie szarpie i nic nie śmierdzi. Tak jak już wcześniej sugerowałeś, zawór prawdopodobnie się

> zacina po nagrzaniu. Dodatkowo zauważyłem szybszą reakcję na gaz. Po latach bycia eko, EGR

> zostanie chyba wycięty.

Wiesz, bycie ,,eko'' to często przereklamowana sprawa.

Przemyśl następującą kwestię:

Co jest bardziej ,,EKO'' samochód z EGR, DPF, Klapami powiedzmy po 120 tys km przebiegu zakładając, że wszystkie ,,ekologiczne'' gadżety które wymieniłem są w stanie adekwatnym do przebiegu, czy samochód po 120 tys km z wyciętym EGR, wyczyszczonym kolektorem, wywalonym dpf-em i bez klap...?

Według mnie ten drugi, bo ma optymane warunki pracy. Dodatkowo spala znacznie mniej ON niż ten ,,fabrycznie eko'' bo nic nie zaburza przepływu, nie zasyfia kolektora i nie niszczy wtryskiwaczy osadami ze spalin.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.