Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tankowanie pod korek

Featured Replies

Napisano

Od niedawna jeżdzę Focusem II diesel. Auto ma system bezkorkowy, czyli po otwarciu klapki nie ma korka, jest jedynie blaszka która odblokowuje się po włożeniu pistoletu.

Od początku miałem problem - przy tankowaniu do odbicia odrobina ropy zawsze wyciekała. Problem jest znany w serwisie Forda, w niektórych egzemplarzach tak jest i "trzeba się z tym pogodzić"...

Sposobem na to jest powolne dopełnianie zbiornika aż do odbicia. Jak dotąd metoda się sprawdzała, aż do dziś kiedy stosując tą metodę zalałem ropą siebie i auto i stację.

Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem?

Czy pistolet do tankowania jest tak skonstruowany że przy wolnym tankowaniu może nie odbijać?

Czy nie odbijanie może wynikać z defektu zbiornika czy musi to być raczej coś nie tak z pistoletem?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Napisano

Mam w firmówce to samo, aczkolwiek tankując z przymusu Routexem na BP i Stadtoil powolne napełnianie ,,końcówki'' baku nigdy nie spowodowało tego, że przelałem.

Poruszaliśmy ten temat w firmie grinser006.gif bo Ci co blokowali kolta od zawsze mieli plamę jak by z korka którego nie ma ciekło grinser006.gif

Moim zdaniem wina pistoletu na stacji ok.gif

Napisano

Ten system bezkorkowy u forda to jest debilizm do kwadratu.

Po pierwsze - jak od razu wsadzisz głęboko oink.gif to cię osmarka, bo się gwałtownie odpowietrzy. Trzeba najpierw wsadzić trochę, aż sobie syknie powietrze, a dopiero potem do końca.

Druga sprawa, to dolewanie pod korek - czasami potrafi co chwile odbijać pistolet - sposobem jest przekręcenie pistoletu lekko w lewo i lanie takim przekręconym.

Trzecie sprawa - tankowanie pod korek - zalejesz do pierwszego odbicia i praktycznie finito. Jak chcesz sobie pstrykać dalej to odbija co sekunde...

No i przy wyciąganiu lubi też pocieknąć - tutaj trzeba po prostu powolutku wyciągać - najpierw przechylić w lewo pistolet, wyjąc do polowy (tyle ile wsadzałeś aby odpowietrzyć), a dopiero potem całkowicie.

Ford wynalazł koło od nowa, jakby normalne, zakręcane korki były złe screwy.gif

Tu pani z dużą buzią mówi, żeby po tankowaniu przed wyjęciem poczekać 5sek smile.gif

Napisano

> Od niedawna jeżdzę Focusem II diesel. Auto ma system bezkorkowy, czyli po otwarciu klapki nie ma

> korka,

Urywasz korek, jedziesz na bp i za 5 zł kupujesz uniwersalny. Problem mija, przerabiane na jesieni

Napisano

> Urywasz korek, jedziesz na bp i za 5 zł kupujesz uniwersalny. Problem mija, przerabiane na jesieni

urywa korek, znaczy wywala easy fuel?

4392543729_e3739cc69e.jpg

Troche dużo do wyrwania

Napisano

> urywa korek, znaczy wywala easy fuel?

> Troche dużo do wyrwania

eee nie. Słuchaj otwórz klapke i tam sam korek de facto jest na takim bolczyku. Odpinasz bolczyk i chyba jeden wkręt czy dwa w korku i już

Napisano

Zawsze tankuje forda do pełna.

zawsze mi odbija.

nigdy mi nic nie zalało ani nakapało.

coś źle robie? grinser006.gif

Napisano

> Ten system bezkorkowy u forda to jest debilizm do kwadratu.

> Druga sprawa, to dolewanie pod korek - czasami potrafi co chwile odbijać pistolet - sposobem jest

> przekręcenie pistoletu lekko w lewo i lanie takim przekręconym.

W cmaxie"korkowym" też tak mam że jak nie przekrece lekko w lewo to cały czas odbija.

Napisano

> Ford wynalazł koło od nowa, jakby normalne, zakręcane korki były złe

ja mam bezkorkowca w Lagunie i dziala bez problemow. Moge lac do 3-4 odbicia i nic nie cieknie. Widac jak sie chce to mozna.

Ale Ford jak zwykle pod prad zlosnik.gif

Napisano

Procedura choćby w samolocie. Dobrze ze w conect-cie tego nie ma :/

Napisano

> ja mam bezkorkowca w Lagunie i dziala bez problemow. Moge lac do 3-4 odbicia i nic nie cieknie.

> Widac jak sie chce to mozna.

> Ale Ford jak zwykle pod prad

Wiesz... Jednak mimo wszystko pozostanę przy Fordzie zlosnik.gif

O dziwo benzynowa fiesta ma jakies problemy tym tankowaniem, a diesel jest grzeczny i bezproblemowy.

Napisano

> Wiesz... Jednak mimo wszystko pozostanę przy Fordzie

duzy blad smile.gif

Napisano

dziwne, mam taki sam 'system' w renuarze i nie sprawia żadnych problemów

Napisano

hmm.gif

w mondkach żony (2.0 Pb + 1.6T ecocośtam 160 km ok.gif) i stangu NIGDY nie miało miejsca ok.gif

stanga czasami NIE dopełnia.

Napisano

> Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem?

Miałem tak samo. W Punto mkI mi odbijało zbyt szybko (zapowietrzał się wlew, przez "zapadkę") i gdy lałem powoli to mi się ulało koło 250ml.

> Czy pistolet do tankowania jest tak skonstruowany że przy wolnym tankowaniu może nie odbijać?

Podejrzewam, że tak. Mi się to stało na BP.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.