Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Listwy diodowe... Ikea lub inna Castorama ?

Featured Replies

Napisano

> Z tylnymi można walczyć .... bo to oślepia ...

> Ale co do przednich, jeżeli nie oślepia..... to Cie nie rozumiem.

> Skąd wiesz , czy ktoś dziennych w przeciwmgielne nie wsadził zgodnie z przepisami ?? Zatrzymujesz

> gościa pytasz a potem mu długimi po oczach świecisz.... ?

> Używanie klaksonu w terenie zabudowanym i długich gdy coś jedzie z naprzeciwka jest niezgodne z

> przepisami , to co robisz , żeby to robić zgodnie z przepisami , ręką machasz?

> Zgłoś się do drogówki , może Cie zatrudnią.

Teraz to już tak na prawdę nie ma sensu. Zbyt wiele pojazdow ma przepisowo zamontowane światła dzienne w halogenach.Swoją drogą halogeny po woli powszednieją i stają się normą. Moje przyzwyczajenia są z dawnych czasów kiedy to jazda na przeciwmgłowych przy dobrej widoczności była ,,cool''.

Napisano

> Bo teraz jest lans na diody tak jak wczesniej na chinskie zenony

Na chinskie zenony lans sie jeszcze nie skonczyl zlosnik.gif, a szkoda sick.gif

Napisano

Ja, mimo wszystko, rozróżniłbym LED-y z homologacją i opisane przez Ciebie listwy (nie znalazłem homologowanych świateł dziennych tego typu). Homologowane produkty, dobrze zamontowane jak najbardziej spełniają swoje zadanie i nie widzę przeciwwskazań, żeby takie światła zamontować.

Jedno muszę przyznać: przynajmniej połowa samochodów doposażanych w światła LED ma zamontowane "wynalazki", na które na pewno nie ma homologacji. Czasami wcale tych świateł nie widać, że są włączone, bo diody ledwo świecą, dopiero mijając taki samochód można zauważyć, że coś tam jednak się "tli" grinser006.gif.

Również rozmieszczenie tych świateł bardzo często nawet "zgrubnie" nie spełnia jakichkolwiek przepisów - ostatnio mijałem samochód, w którym światła te były rozmieszczone jedno od drugiego w odległości może 20 cm, a najlepsze jest to, że stojący patrol policji nawet tego kierowcy nie zatrzymał w celu pouczenia. old.gif

Po co to ludzie montują? Nie wiem, jak inni, ale ja światła do jazdy dziennej zamontowałem po tym, jak przypadło mi w udziale wymienienie żaróweczek w podświetleniu deski rozdzielczej. Same żaróweczki drogie nie są, ale wymiana była na tyle "upierdliwa", że nie mam ochoty tej czynności wykonywać ponownie wpysk.gif

Przy "normalnym" używaniu świateł pewnie żarówki świeciłyby przez wiele lat, a tak spaliły się dość szybko. Doliczając do tego przepalające się żarówki świateł mijania, które nawet przy moich niewielki przebiegach trzeba wymienić przynajmniej raz w roku, doszedłem do wniosku, że montaż dodatkowych świateł dziennych ma jednak sens. Tyle, że nie jest to "wynalazek" w postaci listwy samoprzylepnej (taki "wynalazek" oświetla u mnie bagażnik grinser006.gif), tylko normalnie świecące, homologowane reflektorki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.