Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Listwy diodowe... Ikea lub inna Castorama ?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Dzis jadac przez Krakow, widzialem kiku zawodnikow, ktorzy mieli przymocowane (zapewne tasma dwustronna lub inna guma do zucia) "swiatla do jazdy dziennej" wygladajace jak listwy podswietlania mebli z Ikea lub innej Castoramy.

Dziwi mnie fakt iz Policja nie zabiera od razu dowodu i nie kieruje takiego pacjeta na badania u diagnosty.

Nawet jak takie "wynalazki" maja homologacje E, to przeciez nie maja homologacji dla danego modelu samochodu, sposobu/miejsca zamocowania podlaczenie itp. tuk.gif

Po jaka cholere ludzie montuja to w swoich samochodach ? nono.gif

Napisano

> Nawet jak takie "wynalazki" maja homologacje E, to przeciez nie maja homologacji dla danego modelu

> samochodu, sposobu/miejsca zamocowania podlaczenie itp.

Jakie to szczęście, że tacy, jak Ty i Tobie podobni, nie stanowią prawa w tym kraju (choć czasami mam wątpliwości...). panic.gif

Sposób mocowania - coś pewnie fabrykant wymyślił, jakieś wkręty, klej itp.

Miejsce zamocowania jak i podłączenie - to jest uregulowane stosownym rozporządzeniem - pewnie o tym doskonale wiesz cfaniaczek.gif

Ale z homologacją dla danego (domyślnie - konkretnego) modelu samochodu - tu już Cię fantazja poniosła i to mocno. facepalm%5B1%5D.gif

A jeśli takie wynalazki mają homologację Ex oraz RL00 - to ani policjant, ani diagnosta nie są władni zanegować tego znaczka.

Napisano

ja nie mogę jednego zrozumieć - skoro zauważyłeś ten samochód to chyba wszystko jest ok, więc nie wiem po co chcesz druciarzowi zabierać dowód? zlosnik.gif

Napisano

> ja nie mogę jednego zrozumieć - skoro zauważyłeś ten samochód to chyba wszystko jest ok, więc nie

> wiem po co chcesz druciarzowi zabierać dowód?

No właśnie wink.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Jakie to szczęście, że tacy, jak Ty i Tobie podobni, nie stanowią prawa w tym kraju (choć czasami

> mam wątpliwości...).

> Sposób mocowania - coś pewnie fabrykant wymyślił, jakieś wkręty, klej itp.

> Miejsce zamocowania jak i podłączenie - to jest uregulowane stosownym rozporządzeniem - pewnie o

> tym doskonale wiesz

> Ale z homologacją dla danego (domyślnie - konkretnego) modelu samochodu - tu już Cię fantazja

> poniosła i to mocno.

> A jeśli takie wynalazki mają homologację Ex oraz RL00 - to ani policjant, ani diagnosta nie są

> władni zanegować tego znaczka.

Tak sie sklada, iz pracuje w branzy Automotive.

I z holomologacja mam doczyniena na codzien.

I uwierz mi, iz kazdy element samochodu zwiazany z bezpieczenstwem a w szczegolnosci swiatla MUSZA miec homologacje. I to wykonana dla danego modelu a nie reflektora osobno.

Dlatego wynalazki typu xenon z allegro montowany w miejsce H4 czy H7 czy inna listwa diodowa zamiast swiatel do jazdy dziennej (DRL) czy tez mijania (low beam) nie spelniaja swojej roli i nie posiadaj homologacji na pojezdzie.

Napisano
  • Autor

> No właśnie

A czy nie prosciej wlaczyc poprostu swiatla mijania ???

Napisano

> Dziwi mnie fakt iz Policja nie zabiera od razu dowodu i nie kieruje takiego pacjeta na badania u

> diagnosty.

Mnie nie dziwi zlosnik.gif, to zjawisko już tak spowszedniało, że dziwakami zaczynają być ludzie jeżdżący w dzień na światłach mijania hehe.gif. Zamontuj sobie dzienne i nie marudź zlosnik.gif. Swoją drogą policja nie może zabrać dowodu, bo kierowca jedzie na światłach grinser006.gif, a że nie na właściwych, to po włączeniu mijania może jechać dalej old.gif Policja drogowa ma na głowie od cholery ważniejszych spraw grinser006.gif.

Napisano

> I uwierz mi, iz swiatla MUSZA

> miec homologacje. I to wykonana dla danego modelu a nie reflektora osobno.

O czym Ty do mnie piszesz? Dla danego modelu auta (pojazdu)? niewiem.gif

Przykład pierwszy z brzegu - DRL WESEM - pokaż mi palcem, gdzie jest lista aut, do których mogę je zamontować, bo nie widzę... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> je zamontować, bo nie widzę...

I tu tkwi problem.

Napisano

> Mnie nie dziwi , to zjawisko już tak spowszedniało, że dziwakami zaczynają być ludzie jeżdżący w

> dzień na światłach mijania .

Dla mnie dziwacy to ci ktorzy montuja sobie swiatla dzienne. Jesli sa fabryczne to ok - super sprawa. Ale nie rozumiem takich co ze wzgledu na mode, kupuja swiatla dziennie po 100-200zł i je montuja, zamiast normalnie jezdzic na swiatlach mijania. Ile rocznie oszczedza na zarowkach? 10-20zł? Wiec te dzienne im sie zwroca za 10 lat hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Dla mnie dziwacy to ci ktorzy montuja sobie swiatla dzienne. Jesli sa fabryczne to ok - super

> sprawa. Ale nie rozumiem takich co ze wzgledu na mode, kupuja swiatla dziennie po 100-200zł i

> je montuja, zamiast normalnie jezdzic na swiatlach mijania. Ile rocznie oszczedza na

> zarowkach? 10-20zł? Wiec te dzienne im sie zwroca za 10 lat

Trwalosc tych pseudo DRL tez wieczna nie jest.

Napisano

Swoją drogą policja nie

> może zabrać dowodu, bo kierowca jedzie na światłach ,

Co ma jedno do drugiego?

Dowód zabrać może, tak samo jak za każde inne "udziwnione oświetlenie"

Mandat też może wlepić bo kierowca nie miał włączonego wymaganego oświetlenia.

A do Insigni to raczej autor tematu zakładać dziennych nie musi bo ma je raczej fabrycznie zlosnik.gif

> Policja drogowa ma na głowie od cholery ważniejszych spraw .

Napisano

> Trwalosc tych pseudo DRL tez wieczna nie jest.

Dokladnie. Pytanie tylko po co to w ogole montowac, skoro mozna jezdzic na swiatlach mijania tak jak dawniej - i tak bedzie taniej, bo nie trzeba kupowac zadnych wynalazkow, co najwyzej zarowke wymienic raz w roku (mowie o autach uzywanych prywatnie, a nie robiacych 50kkm rocznie ze czesciej te zarowki padają). Ślepe podążanie za modą? niewiem.gif

Napisano

> Tak sie sklada, iz pracuje w branzy Automotive.

> I z holomologacja mam doczyniena na codzien.

> I uwierz mi, iz kazdy element samochodu zwiazany z bezpieczenstwem a w szczegolnosci swiatla MUSZA

> Dlatego wynalazki typu xenon z allegro montowany w miejsce H4 czy H7 czy inna listwa diodowa

> zamiast swiatel do jazdy dziennej (DRL) czy tez mijania (low beam) nie spelniaja swojej roli i

> nie posiadaj homologacji na pojezdzie.

bzdura DO KWADRATU ok.gif

słabo działasz w tej branzym patrz montaż np. halogenów, swiateł dalekosiężnych

Napisano

> Dokladnie. Pytanie tylko po co to w ogole montowac, skoro mozna jezdzic na swiatlach mijania tak

> jak dawniej - i tak bedzie taniej, bo nie trzeba kupowac zadnych wynalazkow, co najwyzej

> zarowke wymienic raz w roku (mowie o autach uzywanych prywatnie, a nie robiacych 50kkm rocznie

> ze czesciej te zarowki padają). Ślepe podążanie za modą?

ja np zastanawiam sie nad montazem dziennych ze wzglediu na to ze przy wlaczonych swiatlach mijania podswietlenie LCD komputera jest przygaszone do jazdy nocnej i w sloneczny dzien malo co widac....

Napisano

W wielu nowych samochodach szybko niszcza sie reflektory przy ciaglej jezdzie na swiatlach. Akurat zarowki to najmniejszy i najtanszy problem, refletory sporo wiecej kosztuja.

Napisano

> Dokladnie. Pytanie tylko po co to w ogole montowac, skoro mozna jezdzic na swiatlach mijania tak

> jak dawniej

kupiłem kiedyś używane auto; jeżdżę nim 12 lat i zamierzam przejechać jeszcze drugie tyle - kupowanie oryginalnych lamp z powodu wypalenia tanie nie jest, a wypalają się bo w 90% używane są w dzień, czyli w czasie gdy nie powinny być używane

Napisano

> Tak sie sklada, iz pracuje w branzy Automotive.

> I z holomologacja mam doczyniena na codzien.

> I uwierz mi, iz kazdy element samochodu zwiazany z bezpieczenstwem a w szczegolnosci swiatla MUSZA

> Dlatego wynalazki typu xenon z allegro montowany w miejsce H4 czy H7 czy inna listwa diodowa

> zamiast swiatel do jazdy dziennej (DRL) czy tez mijania (low beam) nie spelniaja swojej roli i

> nie posiadaj homologacji na pojezdzie.

a mozna dokupic swiatla do jazdy dziennej pasujace w miejsce p.mglowych przednich?

Napisano

> bzdura DO KWADRATU

> słabo działasz w tej branzym patrz montaż np. halogenów, swiateł dalekosiężnych

Mozesz sobie zalozyc halogeny, przeciez nikt tego nie zabrania, oczywiscie zgodnie z wymaganiami prawnymi. Ale jesli w takich swiatlach zamiast zarowki halogenowej zalozysz xenony to reflektory traca homologacje i uzywanie ich staje sie niezgodne z prawem. Homologacja dla reflektora jest wazna tylko z konkretnym zrodlem swiatla.

Napisano

> a mozna dokupic swiatla do jazdy dziennej pasujace w miejsce p.mglowych przednich?

zależy jakie masz miejsca montażu tych świateł w serii. To znaczy czy się łapią w rozporządzenie.

Napisano

> ja np zastanawiam sie nad montazem dziennych ze wzglediu na to ze przy wlaczonych swiatlach mijania

> podswietlenie LCD komputera jest przygaszone do jazdy nocnej i w sloneczny dzien malo co

> widac....

Dokładnie z tego powodu założyłem dzienne.

Napisano

> a mozna dokupic swiatla do jazdy dziennej pasujace w miejsce p.mglowych przednich?

Można. Ja tak mam.

Napisano

> ja np zastanawiam sie nad montazem dziennych ze wzglediu na to ze przy wlaczonych swiatlach mijania

> podswietlenie LCD komputera jest przygaszone do jazdy nocnej i w sloneczny dzien malo co

> widac....

To faktycznie dobry powód ok.gif

Napisano

> W wielu nowych samochodach szybko niszcza sie reflektory przy ciaglej jezdzie na swiatlach. Akurat

> zarowki to najmniejszy i najtanszy problem, refletory sporo wiecej kosztuja.

Dokładnie taki problem występuje np. w Avensisie t25, sama regeneracja lamp, to koszt ok 400zł. Dołozenie homologowanych ledów zamiast przeciwmgielnych przednich lub w miejsce zaslepek w zderzaku za połowe, czy nawet nieco więcej załatwia problem. Do stania w korkach diody w mieście zupełnie wystarczą. Przynajmniej tak mi się wydaje i poważnie zastanawiam sie nad założeniem takiego ustrojstwa wzbogaconego o czujnik zmierzchowy - sa takie dedykowane pod konkretny model zestawy.

Napisano

> Mozesz sobie zalozyc halogeny, przeciez nikt tego nie zabrania, oczywiscie zgodnie z wymaganiami

> prawnymi. Ale jesli w takich swiatlach zamiast zarowki halogenowej zalozysz xenony to

> reflektory traca homologacje i uzywanie ich staje sie niezgodne z prawem. Homologacja dla

> reflektora jest wazna tylko z konkretnym zrodlem swiatla.

Uściślijmy: można sobie założyć dowolne światła, nawet łazienkowe halogeny z Ikei albo lampki z choinki.

Nie można tylko używać ich na drogach publicznych.

Napisano

> Uściślijmy: można sobie założyć dowolne światła, nawet łazienkowe halogeny z Ikei albo lampki z

> choinki.

> Nie można tylko używać ich na drogach publicznych.

Można, ale do czasu zlosnik.gif

Napisano

> uwierz mi, iz kazdy element samochodu zwiazany z bezpieczenstwem a w szczegolnosci swiatla MUSZA

Możesz to udowodnić odpowiednią podstawą prawną ?

Napisano

> Dokładnie z tego powodu założyłem dzienne.

W wielu w miarę współczesnych autach, da się aktywować światła skandynawskie. Tzn. mijania zapalą się automatycznie po uruchomieniu silnika, a jednocześnie (z racji włącznika świateł w poz. 0) nie zapali się podświetlenie zegarów i nie przyciemnią wyświetlacze radia/klimy/komputera.

Napisano

> Możesz to udowodnić odpowiednią podstawą prawną ?

raczej nie ma na to szans. autor topika pomylał montaż lamp DRL w ogóle na pojeździe do montażu lamp DRL w reflektorach, bo przecież tego drugiego sposobu mało kto się ima

Napisano

> W wielu w miarę współczesnych autach, da się aktywować światła skandynawskie. Tzn. mijania zapalą

> się automatycznie po uruchomieniu silnika, a jednocześnie (z racji włącznika świateł w poz. 0)

> nie zapali się podświetlenie zegarów i nie przyciemnią wyświetlacze radia/klimy/komputera.

w reno tez?

Napisano

> w reno tez?

Jak w miarę świeże to pewnie tak.

U mnie w 307 z '03 to działa. Jak zresztą we wszystkich 307.

Napisano

> Po jaka cholere ludzie montuja to w swoich samochodach ?

Bardzo rzadko jest jakikolwiek sensowny powód żeby montować te światła. IMO to głównie moda.

BTW, czy w Europie zachodniej ludzie też obecnie to montują do samochodów? Bo mam wrażenie, że taka tendencja do obwieszania samochodów lampkami i innymi gadżetami to specyfika raczej biedniejszych krajów wink.gif

Napisano

> BTW, czy w Europie zachodniej ludzie też obecnie to montują do samochodów?

W Europie zachodniej nie ma kretyńskiego przepisu nakazującego jazdę z włączonymi światłami w letni słoneczny dzień facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Bardzo rzadko jest jakikolwiek sensowny powód żeby montować te światła. IMO to głównie moda.

> BTW, czy w Europie zachodniej ludzie też obecnie to montują do samochodów? Bo mam wrażenie, że taka

> tendencja do obwieszania samochodów lampkami i innymi gadżetami to specyfika raczej

> biedniejszych krajów

Zdaje się że to Audi taką modę wprowadziło instalując fabrycznie ledy wokół reflektorów.

Napisano

> Można. Ja tak mam.

Ja też. cool.gif

Napisano

> Bardzo rzadko jest jakikolwiek sensowny powód żeby montować te światła. IMO to głównie moda.

> BTW, czy w Europie zachodniej ludzie też obecnie to montują do samochodów? Bo mam wrażenie, że taka

> tendencja do obwieszania samochodów lampkami i innymi gadżetami to specyfika raczej

> biedniejszych krajów

Biedniejsi chyba tak udają ze mają nowszy model auta, skoro jest z ledami grinser006.gif

Napisano

> W Europie zachodniej nie ma kretyńskiego przepisu nakazującego jazdę z włączonymi światłami w letni

> słoneczny dzień

Z ust mi to wyjąłeś... screwy.gif

A co do sensu montażu DRL - odpowiem tak: mijania wraz z peryferiami typu pozycyjne itp. to razem min. 150W - bywa, że i więcej. Z racji tego, że w przeważającej większości jeżdżę głownie po mieście, to wolę te 150W skierować do ładowania aku, a nie wyemitować w kosmos. Bilans energetyczny może i nie był ujemny, ale od przybytku głowa nie boli.

Dwa - jak ja uwielbiam akcje typu "GODZINA DLA ZIEMI", kiedy nawiedzeni ekolodzy wygaszają podświetlenie budynków użyteczności publicznej np. PKiN, mosty, kościoły itp. Bo ekologia, klimat się ociepla i takie tam... a tym czasem co dnia miliardy watów (myślę, że nie przeszacowałem ilości energii) w postaci ciepła nikomu nie potrzebnego są wysyłane w atmosferę i jakoś to ekologom nie przeszkadza. screwy.gif

A jaki jest realny wpływ mijania/DRL-ów na statystyki? To chyba widać po każdym długim weekendzie... trup ściele się gęsto boje_sie.gif

Napisano

> Zdaje się że to Audi taką modę wprowadziło instalując fabrycznie ledy wokół reflektorów.

Zgadza się, ale ja nie piszę o fabrycznych reflektorach diodowych tylko o dodatkowych lampkach wieszanych przez właścicieli, które mają sprawiać wrażenie, ze to nowszy/ droższy samochód wink.gif

Zwykle efekt jest odwrotny. Powieszenie diodowych lampek na jakimś starszym samochodzie pogłębia wrażenie starości/bylejakości zlosnik.gif

Napisano

po taką samą, jak oblepiają teraz auta i lusterka szmatami w kolorze białym i czerwonym - ani to flaga ani bandera. orzeł to nie jest tylko jakiś opierzony kogut... jest moda na to? JEST

dobre, właściwe światła tylko pomagają ok.gif

Napisano

> Witam,

> Dzis jadac przez Krakow, widzialem kiku zawodnikow, ktorzy mieli przymocowane (zapewne tasma

> dwustronna lub inna guma do zucia) "swiatla do jazdy dziennej" wygladajace jak listwy

> podswietlania mebli z Ikea lub innej Castoramy.

Mam taką listwę z Castoramy. Podświetla mi bagażnik zlosnik.gif

Napisano

A ja mam cholerny dylemat, w starym volvo nie miałem fabrycznie świateł do jazdy dziennej i oczywiście nie przyszło mi nawet do głowy zakładać pseudo dzienne z allegro ale w octavi mam fabryczne dzienne zamontowane w halogenach. z jednej strony szkoda mi xenonów z drugiej całe życie walcze z jeżdzącymi na halogenach zlosnik.gif wiem że dzienne to nie halogeny ale na drodze wygląda to identycznie

Napisano

> całe życie walcze z jeżdzącymi na halogenach

W imię czego, jeśli można wiedzieć? hmm.gif

mar00ha

Napisano

a w sumie to nie wiem, zakładam że każde światła są do odpowiedniej pogody. Ja prosty człowiek jestem, volvo zapalam i jadę światła same się włączają.

Napisano

> a w sumie to nie wiem, zakładam że każde światła są do odpowiedniej pogody. Ja prosty człowiek

> jestem, volvo zapalam i jadę światła same się włączają.

co ci przeszkadza ,że ktoś jedzie na "halogenach" w dzień ?? oślepia Cię to ?? .... chyba nie.... Widać auto z daleka tak samo albo i lepiej bo światła są niżej .

Mam xenon w przeciwmgielnych i 99% ludzi myśli ,że to dzienne.

ps. Nie oślepia nawet w nocy(choć ich nie używam w nocy) , ponieważ przeciwmgielne w Vectrze to takie miniświatełka.

PS. to co robisz to się nazywa kompleks małego przyrodzenia ... Czepiać się o byle co byle sobie odreagować

Napisano

> co ci przeszkadza ,że ktoś jedzie na "halogenach" w dzień ?? oślepia Cię to ?? .... chyba nie....

> Widać auto z daleka tak samo albo i lepiej bo światła są niżej .

> Mam xenon w przeciwmgielnych i 99% ludzi myśli ,że to dzienne.

> ps. Nie oślepia nawet w nocy(choć ich nie używam w nocy) , ponieważ przeciwmgielne w Vectrze to

> takie miniświatełka.

> PS. to co robisz to się nazywa kompleks małego przyrodzenia ... Czepiać się o byle co byle sobie

> odreagować

Mnie raczej nie chodzi o przyrodzenie a o pewny porządek. Nie ma problemu jeździjmy na halogenach ale po pierwsze wszyscy a po drugie zgodnie z przepisami.

Napisano

> Mnie raczej nie chodzi o przyrodzenie a o pewny porządek.

Ja mam podobne odczucia, chociaż walką tego bym nie nazwał. No chyba, że chodzi o TIRy, ci to zaraz walą długimi jak ktoś na halogenach jedzie (nawet we mgle, która często jest 1,5-2m nad ziemią, więc oni "mgły nie mają"), a sami często nadużywają, bo nie chce się w "mijania" zarówki zmienić, to co tam włącze halogeny. no.gif

Inną sprawą są światła przeciwmgielne tylne , tutaj walczę z całą zaciętością. Większość aut tymi światłami oslepia nawet w dzień. Do tego jest grupa kierowców, którzy nawet jak lekką mgiełkę na ące zobacza, to włączają wszystko co jest (chyba nawet lampkę w schowku). sick.gif

Napisano

> Ja mam podobne odczucia, chociaż walką tego bym nie nazwał. No chyba, że chodzi o TIRy, ci to zaraz

> walą długimi jak ktoś na halogenach jedzie (nawet we mgle, która często jest 1,5-2m nad

> ziemią, więc oni "mgły nie mają"), a sami często nadużywają, bo nie chce się w "mijania"

> zarówki zmienić, to co tam włącze halogeny.

> Inną sprawą są światła przeciwmgielne tylne , tutaj walczę z całą zaciętością. Większość aut tymi

> światłami oslepia nawet w dzień. Do tego jest grupa kierowców, którzy nawet jak lekką mgiełkę

> na ące zobacza, to włączają wszystko co jest (chyba nawet lampkę w schowku).

e tam, ja chyba tylko raz taką akcję widziałem

Teraz Tirowcy to coraz większa kultura. No może z wyjątkiem tych zza wschodniej granicy zlosnik.gif

Napisano

> Mnie raczej nie chodzi o przyrodzenie a o pewny porządek. Nie ma problemu jeździjmy na halogenach

> ale po pierwsze wszyscy a po drugie zgodnie z przepisami.

Z tylnymi można walczyć .... bo to oślepia ...

Ale co do przednich, jeżeli nie oślepia..... to Cie nie rozumiem.

Skąd wiesz , czy ktoś dziennych w przeciwmgielne nie wsadził zgodnie z przepisami ?? Zatrzymujesz gościa pytasz a potem mu długimi po oczach świecisz.... ?

Używanie klaksonu w terenie zabudowanym i długich gdy coś jedzie z naprzeciwka jest niezgodne z przepisami , to co robisz , żeby to robić zgodnie z przepisami , ręką machasz?

Zgłoś się do drogówki , może Cie zatrudnią.

Napisano

> e tam, ja chyba tylko raz taką akcję widziałem

codziennie przejeżdżam 150-250km, to mam sporo takich akcji

> Teraz Tirowcy to coraz większa kultura. No może z wyjątkiem tych zza wschodniej granicy

Zasadniczo masz rację, prym wiodą (oprócz wschodnich) ci "prawiejaktirowcy" czyli melepety co prawko "C" zrobiły w wojsku i najczęściej wywrotkami i drewnowozami koło komina jeżdżą. O "Biedronkach" się nie wypowiadam, bo to należałoby leczyć, jeden na dwudziestu jeździ jak czlowiek. Ostatnio jak jednego wyprzedzałem, to prawie na drzewo mnie zepchnął, bo "budy nie chciał podrzeć o drzewo", o zdjęciu nogi z gazu albo lewym kierunku nawet nie pomyślał, i jeszce pretensje do mnie miał o to że go wyprzedzam screwy.gif

Napisano

Bo teraz jest lans na diody tak jak wczesniej na chinskie zenony grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.