Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwny problem z elektryczną szybą.

Featured Replies

Napisano

Pacjent to Panda 1.1 (169) żony. Po kolizji, jest taki objaw, ze raz działa, a raz nie otwieranie i zamykanie elektrycznej szyby kierowcy. Dziwne dlatego, ze np. podczas pracy silnika nie chce działać, natomiast po wyłaczeniu silnika natychmiast działa. Czasem w czasie pracy silnika działa. Oczywiscie mowa o silniku auta, nie podnosnika szyby.

Prawa strona bez zarzutów.

Podswietlenie obu przycisków, lewej i prawej strony jest. Kiedy nie działa, to nie słychać tykania przekaźnika.

Podczas kolizji nie nastąpiło uszkodzenie ani kawałka instalacji elektrycznej, w tym sensie, ze zadana czesc auta z instalacją nie była zgnieciona. Jedyna możliwość to siła bezwladnosci przewodów.

Bezpieczniki sprawdzone.... aha nie działa tez pikacz nie zapietych pasów. Sygnalizuje na desce, ale ni ma sygnału dzwiekowego.

Znalazłem jakis schemat, ale niewiele z niego wiem. Narysowany jest na nim jakis blok (jak czarna skrzynka) w ktory wchodzą przewody, a co sie w srodku niego dzieje to nie wiadomo.

Napisano

> Pacjent to Panda 1.1 (169) żony. Po kolizji, jest taki objaw, ze raz działa, a raz nie otwieranie i

> zamykanie elektrycznej szyby kierowcy. Dziwne dlatego, ze np. podczas pracy silnika nie chce

> działać, natomiast po wyłaczeniu silnika natychmiast działa. Czasem w czasie pracy silnika

> działa. Oczywiscie mowa o silniku auta, nie podnosnika szyby.

> Prawa strona bez zarzutów.

> Podswietlenie obu przycisków, lewej i prawej strony jest. Kiedy nie działa, to nie słychać tykania

> przekaźnika.

> Podczas kolizji nie nastąpiło uszkodzenie ani kawałka instalacji elektrycznej, w tym sensie, ze

> zadana czesc auta z instalacją nie była zgnieciona. Jedyna możliwość to siła bezwladnosci

> przewodów.

> Bezpieczniki sprawdzone.... aha nie działa tez pikacz nie zapietych pasów. Sygnalizuje na desce,

> ale ni ma sygnału dzwiekowego.

> Znalazłem jakis schemat, ale niewiele z niego wiem. Narysowany jest na nim jakis blok (jak czarna

> skrzynka) w ktory wchodzą przewody, a co sie w srodku niego dzieje to nie wiadomo.

Faktycznie dziwne frown.gifJeśli nie było ingerencji w instalację elektryczną po tej kolizji,to obstawiał bym sam silnik podnośnika.Rozbierz tapicerkę i za pomocą zwykłej żarówki sprawdź napięcie dochodzące do silnika podnośnika szyby w czasie pracy silnika samochodu(choć praca silnika auta nie ma żadnego znaczenia do pracy podnośnika)Zobacz też do kostki na lewym nadkolu,tam jest podłączona kostka z wiązki drzwi.

Co do sygnalizacji pasa,to zobacz w menu licznika,czy nie jest wyłączony.

Napisano
  • Autor

Tapicerke rozbieralem. Kiedy nie chce chodzic to brak napiecia na silniku. Wtedy też nie słychać przekaźnika spod deski rozdzielczej. Kiedy działa szyba to słychać załaczanie przekźnika.

Wnioskuje z tego, ze problem jest w sterowniu przekaźnikiem.

Napisano

> Tapicerke rozbieralem. Kiedy nie chce chodzic to brak napiecia na silniku. Wtedy też nie słychać

> przekaźnika spod deski rozdzielczej. Kiedy działa szyba to słychać załaczanie przekźnika.

> Wnioskuje z tego, ze problem jest w sterowniu przekaźnikiem.

Więc jeśli to sprawdziłeś pozostaje jeszcze zamiana wyłącznika sterowania tzn zamień je miejscami,wymontuj wyłącznik z prawej strony i sprawdź co się będzie działo tzn czy działa,jeśli będzie to samo sprawdź masę po prawej stronie od pasażera i adekwatnie przy wyłączniku pin 3 przy wyłączniku kolor czarno fioletowy smile.gifZrób to za pomocą zwykłej "kontrolki"(żarówki)

Jeśli jest Ok zostaje awaria komputera frown.gif

Sprawdź też ciągłość przewodów z wyłącznika do body komputera,ale to już mało prawdopodobna przyczyna problemu frown.gif

Napisano

sprawdź wiązkę w gumowym kanale łączącym drzwi z resztą auta- lubi się przecierać- po otwarciu poprzyciskaj tą gumę jednocześnie sprawdzając szybę czy działa

Napisano
  • Autor

> sprawdź wiązkę w gumowym kanale łączącym drzwi z resztą auta- lubi się przecierać- po otwarciu

> poprzyciskaj tą gumę jednocześnie sprawdzając szybę czy działa

Tak by mogło być gdyby przekaźnik od szyby załaczał się, a szyba nie przesuwała się, ale przekaźnik nie załacza się, wiec na 100% nie idzie napiecie na silnik, czyli na tą wiązkę tez.

Zeby zaobserwować o czym mowie, to najlepiej odlaczyc silnik wycieraczek i wciskać przycisk. Słychać wtedy gdzies pod deską takie tyk, tyk. Jezeli tego nie ma to na pewno nie zadziała szyba. Przy pracujacym silniku szyby jest to trudniej zaobserwowac, ale da sie.

Napisano

> Tak by mogło być gdyby przekaźnik od szyby załaczał się, a szyba nie przesuwała się, ale przekaźnik

> nie załacza się, wiec na 100% nie idzie napiecie na silnik, czyli na tą wiązkę tez.

> Zeby zaobserwować o czym mowie, to najlepiej odlaczyc silnik wycieraczek i wciskać przycisk.

> Słychać wtedy gdzies pod deską takie tyk, tyk. Jezeli tego nie ma to na pewno nie zadziała

> szyba. Przy pracujacym silniku szyby jest to trudniej zaobserwowac, ale da sie.

Kostki w body posprawdzaj- jak nic nie pomoże to pewnie body uwalone

Napisano

Szyby masz fabryczne sterowane z Body?

Sprawdź przyciski sterujące (może masa się gubi albo nie kontaktują).

Podświetlanie to niezależny przewód więc nie ma to związku z działaniem szyb.

Jeśli nie ma reakcji przekaźnika, a instalacja jest oryginalna, to obstawiam przyciski albo przewody do przycisków/wtyczki przy body. Może piny wtyczki są wyszarpane i czasem jest kontakt, a czasem nie.

Uwalone Body moim zdaniem jest baaaardzo mało prawdopodobne.

Napisano
  • Autor

> Szyby masz fabryczne sterowane z Body?

> Sprawdź przyciski sterujące (może masa się gubi albo nie kontaktują).

> Podświetlanie to niezależny przewód więc nie ma to związku z działaniem szyb.

Dzis pojechalem Pandą na badania po kolizji (zaliczone 001.gif).

Zauwazyłem z rana, ze znowu nie działa szyba (przycisk nie podswietlał sie), ale .... potrzymałem przycisk i po kilku sekundach podswietlil sie i szyba ruszyła. Po dluzszej chwili (kilknascie minut) nie uzywania, byl nadal podswietlony ale znow trzeba go było potrzymac dluzej, zeby przekaznik zaskoczył i ruszyła szyba.

Jakby cos gdzies wymagało naładowania się. Jakis kondensator niewiem.gif Uzyty raz po razie działa od razu.

Skoro podswietlenie nie ma znaczenia dla pracy, a wystepuje z nim problem jakos skorelowany z brakiem pracy silnika, to moze jest problem masy, bo przycisk zwiera wejscie sterowania do masy.

Edit: Masa idzie do zlacza C020 B bodajze, gdzie tego zlacza szukac ?

Napisano

to moze jest problem masy, bo przycisk zwiera wejscie sterowania do

> masy.

> Edit: Masa idzie do zlacza C020 B bodajze, gdzie tego zlacza szukac ?

Sprawdziłem - do podświetlania masz niezależny +. Masa idzie wspólna na podświetlenie i przyciski. Naciśnięcie przycisku podaje masę na wejścia w Body.

Wtyczka o której piszesz to o ile dobrze kojarzę jedno ze złącz Body (jest ich tam kilka w tym samym kształcie ale różnych kolorach).

Napisano
  • Autor

> Wtyczka o której piszesz to o ile dobrze kojarzę jedno ze złącz Body (jest ich tam kilka w tym

> samym kształcie ale różnych kolorach).

Co masz na myśli pisząc Body ? Karoserie (jakies zlacze przymocowane do niej), czy moze zlacza komputera ?

Gdzie tego szukać ?

Edit: juz wiem tutaj

Edit2: Korekta. Piszesz o wejsciu masy do sterowania do komputera. Mnie chodzi o miejsce, gdzie lacza sie masy podpiete do wylacznikow lewej i prawej szyby. Gdzie tego szukac. Isc po kablach ciezko frown.gif

Napisano

> Co masz na myśli pisząc Body ? Karoserie (jakies zlacze przymocowane do niej), czy moze zlacza

> komputera ?

> Gdzie tego szukać ?

> Edit: juz wiem tutaj

> Edit2: Korekta. Piszesz o wejsciu masy do sterowania do komputera. Mnie chodzi o miejsce, gdzie

> lacza sie masy podpiete do wylacznikow lewej i prawej szyby. Gdzie tego szukac. Isc po kablach

> ciezko

Body Computer - po lewej stronie od kierownicy. Odkręcasz dwie śrubki. Pod klapką masz właśnie "body" i bezpieczniki + złącze diagnostyczne.

Masa do przycisków poprowadzona jest jak sądzę z jednej z wtyczek w Body. Nie mam pod ręką schematów - mogę sprawdzić wieczorem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.