Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mokro pod nogami pasażera

Featured Replies

Napisano

wczoraj przy okazji badania technicznego i zczytywania numeru z tabliczki w podłodze odkryłem, że pod nogami pasażera, wykładzina i wygłuszenie są mokre. Może nie stoi woda, ale mata wygłuszająca jest wyraźnie nasiąknięta. Dokładniejsze macanie wykazało, że tylko w okolicy progów i drzwi, wyżej pod schowkiem sucho, bliżej tunelu środkowego sucho. Tylko w okolicy drzwi. Miał ktoś taki problem? Skąd tam woda może się dostawać? Zauważyłem kilka razy, że po deszczu, na gumowym dywaniku w okolicy progu też zbiera się trochę wody. Uszczelki w drzwiach wszystkie całe i w dobrym stanie hmm.gif

Napisano

> Miał ktoś taki problem?

Skywindow jest? Jeśli jest, to ja miałem taki problem, pomogła wymiana uszczelki na nową.

Napisano
  • Autor

> Skywindow jest? Jeśli jest, to ja miałem taki problem, pomogła wymiana uszczelki na nową.

jest, ale obejrzałem go dokładnie. Z niego raczej nic nie cieknie. Nawet raz na myjni bezdotykowej siedziałem w środku i obserwowałem jak żona leje myjką po dachu i byłem pozytywnie zaskoczony, że nic nie ciekło. Ale przyjrzę się jeszcze raz.

Teraz żona wyjechała na dłużej, to jak wyjeżdżę benzynę w Bravo, przesiadam się na Stiloszrota i zdiagnozuję wszelkie usterki zlosnik.gif

Napisano

> jest, ale obejrzałem go dokładnie. Z niego raczej nic nie cieknie. Nawet raz na myjni bezdotykowej

> siedziałem w środku i obserwowałem jak żona leje myjką po dachu i byłem pozytywnie zaskoczony,

> że nic nie ciekło.

U mnie okazało się, że jednak cieknie dopiero po wybebeszeniu całego wnętrza i polewaniu wodą grinser006.gif - wcześniej nie było widać, skąd się ta woda bierze. Ale źródła mogą być przeróżne - IMO trudno będzie coś takiego znaleźć... frown.gif

Napisano

Podobny problem zdarza się w AR159, tyle że z tyłu.

Winna jest sparciała uszczelka tej blachy:

286063151-2360814169.jpg

(obazek poglądowy z allego)

Problem pojawia się zazwyczaj po deszczu, kiedy woda ścieka do wewnątrz drzwi pod uszczelką okienną.

Możliwe też, że otwory odpływowe w drzwiach są z jakiegoś powodu niedrożne.

post-78-14352516708387_thumb.jpg

Napisano

> wczoraj przy okazji badania technicznego i

Cieknie z klimy - zatkany odpływ

od strony pasażera po zdjęciu boczku przy nogach masz gumowy spływ wody zobacz czy nie spadł oraz przeczyść ...

Napisano

> Miał ktoś taki problem?

Niestety tak sciana.gif

Do dzisiaj nie wiem co było przyczyną, na pewno nie wężyk od klimy, bo był założony i drożny, skywindows też bym odrzucił bo nie zauwarzyłem nic nie pokojącego, w drzwiach też wszystko ok, było to... 2 lata temu i choć nic w tym temacie nie działałem to do dziś się nie powtórzyło pub2.gif przyczyna do dziś nieznana.

Podobny problem ma znajomy w seacie ibiza, mokro... a nic nie widać którędy to leci.

Niestety tu Cię nie pocieszę, bo za wuja tego nie wysuszysz, ta gąbka pod wykładziną jest powleczona gumą i co być nie robił to nie wyschnie, próbowałem wszystkiego.... pisałem zresztą na forum wink.gif

Skończyło się to tak klik klik passed_out.gif

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Cieknie z klimy - zatkany odpływ

> od strony pasażera po zdjęciu boczku przy nogach masz gumowy spływ wody zobacz czy nie spadł oraz

> przeczyść ...

mówisz o boczku od strony środka samochodu, przy tunelu środkowym? Tam jest ten odpływ? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Podobny problem zdarza się w AR159, tyle że z tyłu.

> Winna jest sparciała uszczelka tej blachy:

> (obazek poglądowy z allego)

> Problem pojawia się zazwyczaj po deszczu, kiedy woda ścieka do wewnątrz drzwi pod uszczelką

> okienną.

> Możliwe też, że otwory odpływowe w drzwiach są z jakiegoś powodu niedrożne.

właśnie drzwi wydają mi się najbardziej podejrzane. Dzięki wszystkim za sugestie. W weekend to wszystko dokładnie posprawdzam ok.gif

Napisano

> mówisz o boczku od strony środka samochodu, przy tunelu środkowym? Tam jest ten odpływ?

Tak ... Ten sam który ściągasz przy wymianie filtra przeciwpyłkowego...

Napisano

jak Lisek pisze, lubi sie to przy wymianie filtra zruszyć i popuszcza wode podczas pracy klimy. uszczelki drzwi jeśli nie były gmyrane raczej powinny trzymać.

Napisano
  • Autor

> Tak ... Ten sam który ściągasz przy wymianie filtra przeciwpyłkowego...

Tam na pewno nie cieknie, bo wykładzina i wygłuszenie jest w tych okolicach suche. Mokre jest tylko mniej więcej od połowy do drzwi. Ale też tam zajrzę, nawet z ciekawości, żeby sprawdzić czy ten wężyk dobrze siedzi ok.gif

Napisano
  • Autor

> jak Lisek pisze, lubi sie to przy wymianie filtra zruszyć i popuszcza wode podczas pracy klimy.

> uszczelki drzwi jeśli nie były gmyrane raczej powinny trzymać.

właśnie drzwi były gmerane. Pierwszy właściciel we Francji dużo gmerał, zmieniał głośniki, utykał w różnych miejscach jakieś dziwne gąbki (domyślam się, że w celu zniwelowania ewentualnych drgań, drzwi na pewno były rozbierane)

Napisano

> Tam na pewno nie cieknie, bo wykładzina i wygłuszenie jest w tych okolicach suche.

Zobacz bo to się pod wykładziną sączy a wykładzina tam jest u góry

• 1 miesiąc później...
Napisano

> właśnie drzwi były gmerane. Pierwszy właściciel we Francji dużo gmerał, zmieniał głośniki, utykał w

> różnych miejscach jakieś dziwne gąbki (domyślam się, że w celu zniwelowania ewentualnych

> drgań, drzwi na pewno były rozbierane)

I jak tam uporałeś się z problemem ?

Ja niestety muszę stwierdzić że problem powrócił angryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gif

Chyba zaraz mnie coś trafi, tym razem dla urozmaicenia nie jest mokro u pasażera a u kierowcy.... poza tym 'mokro' to złe słowo, powódź.....

O którą uszczelkę w skywindows chodzi ?

Co prawda aktualnie obstawiam pęknięty wężyk od tylnego spryskiwacza bo bardzo słabo leci... co nie zmienia faktu że chyba jeszcze nigdy nie byłem tak wkurzony na stilona, całe wakacje przy nim gmeram a tu jeszcze to sciana.gifsciana.gifsciana.gif

Napisano
  • Autor

> I jak tam uporałeś się z problemem ?

tak, to znaczy wysuszyłem i tyle. zlosnik.gif

Wydaje mi się, że u mnie ta woda spływa po dłuższym deszczu w bardzo małych ilościach gdzieś spod deski zaraz przy zawiasach drzwi. Czasem po deszczu widzę tam kroplę, dwie. hmm.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

kontynuuję swój wątek. Może komuś się przyda info. Dzisiaj trochę zalało stilo pod nogami pasażera i kierowcy. Winny okazał się oczywiście SkyWindow. Jak się pokazało przednie wężyki odprowadzające wodę były niedrożne. Straciłem całe popołudnie, rozebrałem podsufitkę, odczepiłem wężyki, ale przyczyna leżała nie w samym dachu, tylko na końcu wężyków w podszybiu: zakończone są takimi gumowymi końcówkami ze zwężeniem. Zwężenie to powoduje, że zbiera się w nich cały syf i je zatyka. I gotowe. Wywaliłem końcówki, woda spływa pięknie. Niestety zostało trochę wody pod wykładziną do wysuszenia. Na zdjęciu te końcówki węży:

51a50bc04b88b4d6gen.jpg

A tak są pięknie zatkane od środka:

3d213d4cb03db648gen.jpg

w efekcie woda cieknie na podsufitkę w okolicach mocowania rurki do dachu:

32a9d8ef8189def7gen.jpg

i efekt jest taki:

c9d6b2b838313e8egen.jpg

Ale teraz powinien już być spokój.

Specjalne podziękowania dla Darka za konsultacje telefoniczne wink.gif

Napisano

Skąd ja to znam sciana.gif

Pytanie czy wysuszyłeś już wykładzinę? A właściwie tą gąbkę niebieska co jest pod wykładziną... mi to tydzień schło... masakra :/

Napisano
  • Autor

> Skąd ja to znam

> Pytanie czy wysuszyłeś już wykładzinę? A właściwie tą gąbkę niebieska co jest pod wykładziną... mi

> to tydzień schło... masakra :/

nie, teraz jest wybebeszona i wieje na nią wiatrak. Na noc wyłączę, jutro i pewnie jeszcze kilka popołudni z rzędu będzie musiał popracować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.