Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Laguna 2 1.9 dCi, dymi

Featured Replies

Napisano

Witam,

jeżdżę teraz Laguną 2 ph2 1.9 dCi 110 KM. Martwi mnie trochę kopcenie podczas przyspieszania. Byłem u znajomych mechaników, auto stało u nich 3 dni, diagnozowali i stwierdzili, że tak ma być zlosnik.gif

Auto kopci pod obciążeniem, na luzie nie puszcza bąków. Czarny dym widzę za sobą tak od około 2 000 obr/min. Po rozgrzaniu wydaje mi się jakby problem trochę ustępował.

Ktoś wie co może być nie tak? Na motokąciku pojawił się wątek odnośnie EGR hmm.gif poczytałem na necie i może to to? Ale żadnych innych objawów poza dymem nie ma, auto przyspiesza płynnie w całym zakresie obrotów, nie ma żadnego zamulania niewiem.gif

Napisano

stawiał bym albo na EGR albo na wtryski ok.gif

podłączałeś pod Clip bo to dużo może wyjaśnić ?

Napisano
  • Autor

> stawiał bym albo na EGR albo na wtryski

> podłączałeś pod Clip bo to dużo może wyjaśnić ?

Był podłączony, żadnych błędów wszystko w normie

Napisano

> stawiał bym albo na EGR albo na wtryski

> podłączałeś pod Clip bo to dużo może wyjaśnić ?

jak dla mnie problem z wtryskami i chyba od tego zacząłbym usuwanie problemu.

Napisano

Na wyłączonym silniku odepnij kostkę zasilającą EGR, przejedź się i zobacz czy mniej kopci. Jak mniej i:

a) zapala się kontrolka silnika - czyść EGR

b) nie zapala się kontrolka silnika - czyść EGR albo zostaw odpięty.

Jeśli nie EGR, to zaczynamy wróżenie z fusów, ale wtryski zostawiłbym na sam koniec. Jeśli już jesteś mocno ciekaw - patrz przelewy ale IMO to nie to.

Napisano

>patrz przelewy ale IMO to nie to.

Z pewnością to nie to. Przelewy z kopceniem nie mają wiele wspólnego,.. choć już parę rzeczy mnie w zyciu zaskoczyło zlosnik.gif

Ale to nie przelewy.

We współczesnych dieslach 80% problemów z kopceniem przy but.gif dotyczy problemów z brakiem powietrza, a nie z nadmiarem paliwa.

Idź tą drogą...

Napisano

> Z pewnością to nie to. Przelewy z kopceniem nie mają wiele wspólnego,.. choć już parę rzeczy mnie w

> zyciu zaskoczyło

> Ale to nie przelewy.

> We współczesnych dieslach 80% problemów z kopceniem przy dotyczy problemów z brakiem powietrza, a

> nie z nadmiarem paliwa.

> Idź tą drogą...

Owszem, a znając ten silnik w różnych odmianach jako odpowiedzialnego za kopeć wskazałbym EGR, któremu czyszczenie z pewnością nie zaszkodzi, a może pomóc (i pewnie pomoże).

Jeśli odpięcie lub czyszczenie nie zmieni stanu rzeczy, to warto sprawdzić (dokładnie i po kolei) szczelność układu dolotowego, a jeśli i tu jest OK to pozostaje bystry mechanik z CLIPem.

Napisano

> Był podłączony, żadnych błędów wszystko w normie

to stawiał bym na wtryski ok.gif

Napisano
  • Autor

> Na wyłączonym silniku odepnij kostkę zasilającą EGR, przejedź się i zobacz czy mniej kopci. Jak

> mniej i:

> a) zapala się kontrolka silnika - czyść EGR

> b) nie zapala się kontrolka silnika - czyść EGR albo zostaw odpięty.

> Jeśli nie EGR, to zaczynamy wróżenie z fusów, ale wtryski zostawiłbym na sam koniec. Jeśli już

> jesteś mocno ciekaw - patrz przelewy ale IMO to nie to.

Zrobiłem tak jak poradziłeś, EGR odpięty, na początku dymił jak zwykle, później coraz mniej. Testy zakończyłem bez czyszczenia, niestety dopiero we wtorek zabiorę się za to spowrotem smile.gif Ahaaaa...żaden błąd nie wyskoczył.

Napisano
  • Autor

> We współczesnych dieslach 80% problemów z kopceniem przy dotyczy problemów z brakiem powietrza, a

> nie z nadmiarem paliwa.

> Idź tą drogą...

Czyli szczelność? "turbo"? egr?

Napisano
  • Autor

> to stawiał bym na wtryski

Nie strasz pan. Od 3 lat auto jeździ tylko i wyłącznie na Diesel Verva/Gold

Napisano
  • Autor

> Najpierw sprawdź szczelność dolotu i pracę turbosprężarki, czystość filtra powietrza a potem egr.

Jeśli na przewodach nie widzę oleju to mogę przyjąć że są szczelne? Pracę turbosprężarki jak mogę sprawdzić samemu? Nie słychać jej, auto przyspiesza tak jak powinno. Zaniepokoił mnie tylko olej właśnie w okolicy EGR, podejrzewam że w środku jest syf i kiła sick.gif Na dzisiaj testy kończę, we wtorek zdam relację co i jak. W każdym bądź razie, odpięcie zaworu jakieś efekty dało

Napisano

> Nie strasz pan. Od 3 lat auto jeździ tylko i wyłącznie na Diesel Verva/Gold

przez całe życie mojego DCI jeździłem tylko na paliwie z Shella i co 2 razy zmieniłem turbinę do tego cały remont silnika ok.gif

jak zaczęło się sypać to wszystko na raz ok.gif

wtryski u mnie nie były takie drogie końcówki chyba 150zł sztuka i w jednym musiałem zaworek wymienić bo lał i on kosztował 350zł ok.gif

Napisano

> przez całe życie mojego DCI jeździłem tylko na paliwie z Shella i co 2 razy zmieniłem turbinę do

> tego cały remont silnika

> jak zaczęło się sypać to wszystko na raz

> wtryski u mnie nie były takie drogie końcówki chyba 150zł sztuka i w jednym musiałem zaworek

> wymienić bo lał i on kosztował 350zł

icon_eek.gif

nie powiesz chyba, ze to nowe auto bylo? Od 7 lat jezdze klekotami i poza wymiana (w obu) gumowej rury od intercoolera wydatkow brak (poza tym, ze polowa Forda wymieniona na gwarancji zlosnik.gif)

Napisano

> Zrobiłem tak jak poradziłeś, EGR odpięty, na początku dymił jak zwykle, później coraz mniej. Testy

> zakończyłem bez czyszczenia, niestety dopiero we wtorek zabiorę się za to spowrotem

> Ahaaaa...żaden błąd nie wyskoczył.

No to masz odpowiedz. I daj sobie spokój z tymi lepszymi paliwami. Lej z tych stacji co zawsze, ale "normalne".

Napisano

> No to masz odpowiedz. I daj sobie spokój z tymi lepszymi paliwami. Lej z tych stacji co zawsze, ale

> "normalne".

Hehe to najpierw kupuje sie dizla zeby bylo oszczednoie, w miedzyczasie robi w gacie zeby nie padly wtryski i tankuje sie najdrozsze paliwo ze stacji. hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Logikav ok.gif

A nie trzeba bylo sobie wolnossaka pb kupic hahaha.gif

Napisano

> nie powiesz chyba, ze to nowe auto bylo? Od 7 lat jezdze klekotami i poza wymiana (w obu) gumowej

> rury od intercoolera wydatkow brak (poza tym, ze polowa Forda wymieniona na gwarancji )

2003 rok problemy zaczęły się od jakiś 146tys ok.gif

oczywiście olej zmieniany na bieżąco ok.gif faktyczny przebieg , nie kręcony bo był słaby ok.gif dbałem o niego jak tylko mogłem ok.gif

a tu jak się zesrało to wszystko sciana.gif

Napisano

> Hehe to najpierw kupuje sie dizla zeby bylo oszczednoie, w miedzyczasie robi w gacie zeby nie padly

> wtryski i tankuje sie najdrozsze paliwo ze stacji.

> Logikav

> A nie trzeba bylo sobie wolnossaka pb kupic

No i co wniosłeś w tym momencie do dyskusji? Akurat w 1.9 dCi wtryski "jakby co" daje się dobrze i tanio regenerować (nie wiem, czy do innego CR zrobisz to równie tanio), a odnośnie paliw - jeśli komuś nie zależy na podwójnych punktach na karcie to spokojnie może je sobie darować i lać standardowe.

Napisano

> przez całe życie mojego DCI jeździłem tylko na paliwie z Shella i co 2 razy zmieniłem turbinę do

> tego cały remont silnika

> jak zaczęło się sypać to wszystko na raz

> wtryski u mnie nie były takie drogie końcówki chyba 150zł sztuka i w jednym musiałem zaworek

> wymienić bo lał i on kosztował 350zł

Twoje wtryski z 1,5 dci to były delphi. To zupełnie inna bajka ( niż bosch z 1,9dci ) - wiadomo, że wcześniej czy później padną smile.gif Ale też nie ma dramatu bo bardzo przyjemnie się je naprawia doprowadzając do stanu fabrycznego.

Napisano
  • Autor

> Hehe to najpierw kupuje sie dizla zeby bylo oszczednoie, w miedzyczasie robi w gacie zeby nie padly

> wtryski i tankuje sie najdrozsze paliwo ze stacji.

> Logikav

Już się wygadałeś czy chcesz coś jeszcze dodać? grinser006.gif

> A nie trzeba bylo sobie wolnossaka pb kupic

Przed miesiącem sprzedałem. To czym teraz jeżdżę nie jest moje, ja tylko tankuję i ewentualnie diagnozuję

Napisano
  • Autor

Co do paliwa to może faktycznie lepiej lać tańsze hmm.gif

Auto stało cały weekend, dzisiaj odpalam i widzę piękny pomarańczowy napis CHECK EMISSION. Zabieram się później za czyszczenie ok.gif

Napisano

> Już się wygadałeś czy chcesz coś jeszcze dodać?

> Przed miesiącem sprzedałem. To czym teraz jeżdżę nie jest moje, ja tylko tankuję i ewentualnie

> diagnozuję

Dodam cos jeszcze z checia grinser006.gif

Prawda w oczy kole??? hehe.gif

A ma dpfa te reno?? 270751858-jezyk.gif

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Odgrzebię kotleta...

Udało mi się znaleźć więcej czasu i wreszcie zabrać się za EGR. Dużo wcześniej były już pewne próby mające na celu wyciągnięcie i wyczyszczenie zaworu...zabawa zakończyła się na urwanych dwóch "łapach" wewnętrznej części egr zlosnik.gif

Uzbroiłem się w cierpliwość, dorobiłem sobie specjalny klucz, dosyć obficie podlałem wszystko WD-40, opalarką podgrzałem zawór......udało się! Zawór wyszedł! Nawet nie był strasznie zasyfiony ale to pewnie zasługa WD-40 hmm.gif

Po przeczytaniu forum Laguny zdecydowałem się na zaślepienie dziadostwa metodą chałupniczą, a dokładniej - obkręciłem zawór o 180 stopni. Zadanie tym bardziej ułatwione, że nie musiałem urywać "łap" zlosnik.gif

Wszystko skręcone do kupy, błędów brak, nic się nie świeci, w lusterku nie widzę czarnej chmury smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.