Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ubezpieczalnia / złomowanie 20 dni przed koncem OC

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich .

Dzis skasowałem swoją cytrynke frown.gif

Stłuczka nie z mojej winy , ale bardzo konkretna której naprawa przekroczy wartość auta.

Wzywałem policję ponieważ nie umiałem znalezc wspólnego języka ze starszym panem który był sprawcą.

Mam notatki itp fakture z lawety która kosztowała mnie 246zł i niby mam dostac zwrot tylko musze sie upomniec rzeczoznawcy .

Auto odcholowane zostało na garaż .

Nie chcę dzwonić po rzeczoznawcę póki nie przyjedzie mój ojciec który wyjechał na tydzien (auto zarejestrowane na jego nazwisko) ponieważ rzeczoznawca może pominąc kilka istotnych uszkodzeń , ja sie na tym nie znam a ojciec jest mechanikiem .

Do kiedy muszę zgłosić sprawę do ubezp. sprawcy i spotkać się z rzeczoznawcą?

Jak na złość w aucie kończy się ubezpieczenie a jezeli szkoda całkowita to złomowanie i wyrejestrowanie . :/

Będę musiał płacić OC?

bo miałem już sprawę z kradzieżą i podobno są problemy jeżeli kończy się ubezpieczenie a chce się wyrejestrować auto .

Napisano

1. Na zgłoszenie szkody z OC masz 2 albo 3 lata(dokładnie nie pamiętam, ale 2 lata na pewno).

2. Wykup najtańsze OC bo sprawa będzie się ciągnąć dłużej niż 20 dni, różnicę składki Ci zwrócą po wyrejestrowaniu, pomniejszoną o dość wysokie koszty manipulacyjne, więc wykup na raty lub nie odbieraj pieniędzy a zleć przeksięgowanie tych pieniędzy na inny samochód Twojego ojca(możesz to zrobić później jak ojciec kupi następny samochód).

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> 1. Na zgłoszenie szkody z OC masz 2 albo 3 lata(dokładnie nie pamiętam, ale 2 lata na pewno).

> 2. Wykup najtańsze OC bo sprawa będzie się ciągnąć dłużej niż 20 dni, różnicę składki Ci zwrócą po

> wyrejestrowaniu, pomniejszoną o dość wysokie koszty manipulacyjne, więc wykup na raty lub nie

> odbieraj pieniędzy a zleć przeksięgowanie tych pieniędzy na inny samochód Twojego ojca(możesz

> to zrobić później jak ojciec kupi następny samochód).

> Pozdrawiam BAS

Bas , jesteś nieoceniony w tych sprawach pomagałeś mi już skutecznie 2 razy i chyba jeszcze nie miałem okazji podziękować.

Jak roztrzygnę tą sprawę to flaszka chyba wzbogaci Twoje konto.

Z tym pierwszym bardzo mnie pocieszyłeś , mam notatkę policji na której jest wypisany nr. sprawy w KMP więc tak jak ostatnio nie będe miał problemów.

Nie mam dowodu rej. który zabrała policja i wiedziałem że będę musiał zapłacic to OC i w pierwszym momencie pomyślałem o tym co teraz napisałeś : rata na 3 miesiące lub na 6 jeżeli się nie da na 3. Z AC zrezygnuje odrazu bo to bez sensu .

Napisano

> Bas , jesteś nieoceniony w tych sprawach pomagałeś mi już skutecznie 2 razy i chyba jeszcze nie

> miałem okazji podziękować.

Proszę bardzo smile.gif

> będę musiał zapłacic to OC i w pierwszym

> momencie pomyślałem o tym co teraz napisałeś : rata na 3 miesiące lub na 6 jeżeli się nie da

> na 3.

Zastanawiam się czy nie mógłbyś wystąpić do TU z art. 8 pkt.4 i 5 USTAWy

z dnia 22 maja 2003 r.

o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu

Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych

czyli:

Quote:

4. W przypadku czasowego wycofania pojazdu z ruchu w rozumieniu art. 78a

ustawy - Prawo o ruchu drogowym, skutkującego zmniejszeniem prawdopodobieństwa

wypadku w okresie ubezpieczenia, zakład ubezpieczeń, na wniosek posiadacza

pojazdu mechanicznego, jest obowiązany do proporcjonalnego obniżenia

składki ubezpieczeniowej na okres czasowego wycofania pojazdu z ruchu.

5. Składka ubezpieczeniowa, w przypadku określonym w ust. 4, po uwzględnieniu

przysługujących posiadaczowi pojazdu mechanicznego zniżek składki, ulega

obniżeniu nie mniej niż o 95%.

Tylko, że to może kosztować 150zł, więc chyba bez sensu.

Ale to niech się mądrzejsi wypowiedzą.

EDIT: A jak tam sprawa Uno?

Pozdrawiam BAS

Napisano

Ja się tylko zapytam jaka ubezpieczalnia?? Bo i tak okres wakacyjny wzywaj teraz rzeczoznawce, ojciec wróci i będziecie dalej czekać a tak tydzień dłużej czekania

Napisano
  • Autor

Z tym co napisałeś nie chciałbym za dużo kombinować , OC na pół roku kosztowałoby mnie około 210zł więc nie jest to duży koszt a do tego jestem prawie pewien , że jak wyrejestruje auto to dostane zwrot bo już się z tym spotkałem.

> EDIT: A jak tam sprawa Uno?

ahh , tydzien temu przyszło pismo o umożeniu sprawy. Policja podobno ciężko napracowała się przy śledztwie , hahahhaha :D

Szukałem go sam , zaangażowałem kilku znajomych ale już podejrzewam że poszło na częsci .

Zgłosiłem się do wydziału komunikacji , kilka pisemek , auto wyrejestrowane , wypowiedziałem umowę i dostanę jeszcze 100zł z PZU zwrotu bo do września miałem ważne OC .

Jeżeli w przypadku kolizji jest tak jak w przypadku kradzieży to najmądrzejszym wyjściem jest własnie opłacenie i zrobienie tego co wyżej wypisałem.

Ogólnie to nie mam szczęścia do aut . W pół roku dwie kolizje nie z mojej winy , do tego ukradli mi auto .

Choć podobno "Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło".

>CZUCZU

Allianz , i wolę poczekać bo znajomy po ostrej kolizji tez mial oględziny , i poprosił mojego ojca do pomocy "bo sie zna na rzeczy"

i okazało się że dużo uszkodzeń nie zauważył rzeczoznawca które pokazał mu mój ojciec.

Napisano

> Z tym co napisałeś nie chciałbym za dużo kombinować , OC na pół roku kosztowałoby mnie około 210zł

> więc nie jest to duży koszt a do tego jestem prawie pewien , że jak wyrejestruje auto to

> dostane zwrot bo już się z tym spotkałem.

Tylko uważaj bo szkoda całkowita to nie to samo co oddanie na złom, jeśli TU wskaże Ci podmiot, który odkupi od Ciebie pozostałość(wrak) to nie odzyskasz zapłaconej składki, dlatego najlepiej ubezpiecz OC np. w mBanku z ratami miesięcznymi, albo w innym TU, ale z ratami miesięcznymi. Wtedy jak sprzedasz pozostałość, podmiotowi wskazanymi przez TU to będziesz najmniej w plecy.

Zakładając(raty miesięczne), że sprzedasz autko 10.lipca to zapłacisz składkę jeszcze za sierpień. Przy racie półrocznej, będziesz w plecy całą składkę.

> ahh , tydzien temu przyszło pismo o umożeniu sprawy. Policja podobno ciężko napracowała się przy

> śledztwie , hahahhaha :D

> Szukałem go sam , zaangażowałem kilku znajomych ale już podejrzewam że poszło na częsci .

frown.gif

> Zgłosiłem się do wydziału komunikacji , kilka pisemek , auto wyrejestrowane , wypowiedziałem umowę

> i dostanę jeszcze 100zł z PZU zwrotu bo do września miałem ważne OC .

> Jeżeli w przypadku kolizji jest tak jak w przypadku kradzieży to najmądrzejszym wyjściem jest

> własnie opłacenie i zrobienie tego co wyżej wypisałem.

> Ogólnie to nie mam szczęścia do aut . W pół roku dwie kolizje nie z mojej winy , do tego ukradli mi

> auto .

> Choć podobno "Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło".

smile.gif

> Allianz , i wolę poczekać bo znajomy po ostrej kolizji tez mial oględziny , i poprosił mojego ojca

> do pomocy "bo sie zna na rzeczy"

> i okazało się że dużo uszkodzeń nie zauważył rzeczoznawca które pokazał mu mój ojciec.

smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Będę musiał płacić OC?

> bo miałem już sprawę z kradzieżą i podobno są problemy jeżeli kończy się ubezpieczenie a chce się

> wyrejestrować auto .

W razie problemów z OC, bądź przedłużeniem - zgłoś się na priv, pomogę z formalnościami. wink.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Sprawa ruszyła się do przodu , wycenili wartość auta 8tys , pozostałość 2,2tys , dostałem więc 5,8tys + 246zł za holowanie i pozostałość z mojego auta .

Problem mam taki , że nie chce tego auta i nie sądze że jestem w stanie gdziekolwiek dostać za niego 2,2tys . Chcę żeby auto wzięli sobie panowie z TU sprawcy i dali mi podaną wyżej kwotę.

Co mogę zrobić w tej sytuacji ?

Może ma ktoś jakiś wzór pisma do centrum likwidacji szkód z prośbą o "zabranie auta przez TU".

Pan w Allianz twierdził , że auto było wystawione na aukcji (której ja nigdy nie widziałem) i ktoś zlicytował auto na 1200 zł i za tyle mogę je sprzedać i nic więcej nie dostanę .

Jeżeli biorą auto to powinni wypłacić tyle co auto było warte przed stłuczką czyli w tym przypadku 8tys a proponują 5,8 + 1,2 więc o cały tysiąc złoty mniej .

Muszę szybko pozbyć się wraku ponieważ nie mam garażu , pod blokiem go nie zostawię a przewiezienie i opłata za parking strzeżony

jest zbyt duża żeby się w to bawić .

Proszę o pomoc .

Napisano

> Sprawa ruszyła się do przodu , wycenili wartość auta 8tys , pozostałość 2,2tys , dostałem więc

> 5,8tys + 246zł za holowanie i pozostałość z mojego auta .

> Problem mam taki , że nie chce tego auta i nie sądze że jestem w stanie gdziekolwiek dostać za

> niego 2,2tys .

Jeśli TU wskazało kupca za 1.2 tys. zł i za tyle mu sprzedasz to powinni ci wypłacić różnicę między wartością auta (8k) i wartością wraku (1.2k), czyli na konto powinieneś dostać 6.8k plus wszystkie koszty, które poniosłeś (holowanie, parking, etc.)

Napisano
  • Autor

> Jeśli TU wskazało kupca za 1.2 tys. zł i za tyle mu sprzedasz to powinni ci wypłacić różnicę między

> wartością auta (8k) i wartością wraku (1.2k), czyli na konto powinieneś dostać 6.8k plus

> wszystkie koszty, które poniosłeś (holowanie, parking, etc.)

No tak ale widocznie lepiej im było zapłacić 1tys mniej i zostawić mnie ze złomem..

Do tego za 3 dni kończy mi się OC które mam w ergo hestii i dowiedziałem się że mogę zapłacic tylko składkę na rok , bez możliwości późniejszego otrzymania zwrotu ponieważ OC przejdzie na nastepnego własciciela.

brak słow...

Napisano

> No tak ale widocznie lepiej im było zapłacić 1tys mniej i zostawić mnie ze złomem..

> Do tego za 3 dni kończy mi się OC które mam w ergo hestii i dowiedziałem się że mogę zapłacic tylko

> składkę na rok , bez możliwości późniejszego otrzymania zwrotu ponieważ OC przejdzie na

> nastepnego własciciela.

> brak słow...

a nie mozesz teraz kupic OC w mbanku?

mozna skladki miesieczne placic.

Napisano

Bzdury Ci powiedzieli. Jest możliwość zawarcia polisy z opcją "z tytułu czasowego wycofania pojazdu z ruchu", płaci się wtedy grosze, dosłownie grosze. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> a nie mozesz teraz kupic OC w mbanku?

> mozna skladki miesieczne placic.

Nie mogę zmienić ubezpieczalni z powodu braku dowodu rejestracyjnego który po kolizji zabrała policja.

Napisano

> Nie mogę zmienić ubezpieczalni z powodu braku dowodu rejestracyjnego który po kolizji zabrała

> policja.

Przegląd techniczny do kiedy jest?

Napisano
  • Autor

> Bzdury Ci powiedzieli. Jest możliwość zawarcia polisy z opcją "z tytułu czasowego wycofania pojazdu

> z ruchu", płaci się wtedy grosze, dosłownie grosze.

No ciekawe w ergo hestii nic mi nie chcieli na ten temat powiedzieć , słyszałem o tym , wspomniałem i pani z ergo twierdzi że nie ma czegoś takiego , najlepiej nic nie jezdzić i płacic na cały rok bo w tej ubezpieczalni nie da się wziąć oc na raty...

Napisano
  • Autor

> Przegląd techniczny do kiedy jest?

ledwo co zrobiłem na początku czerwca ale jeżeli policja zabiera dowód i warunkiem odzyskania jest zrobienie przeglądu to chyba stary przegląd jest unieważniony.

Napisano

> No ciekawe w ergo hestii nic mi nie chcieli na ten temat powiedzieć ,

Bo Ergo Hestia nie ma tego w ofercie.

> słyszałem o tym , wspomniałem

> i pani z ergo twierdzi że nie ma czegoś takiego , najlepiej nic nie jezdzić i płacic na cały

> rok bo w tej ubezpieczalni nie da się wziąć oc na raty...

Jeśli przegląd techniczny w dowodzie rejestracyjnym jest ważny, to możesz obecną polisę wypowiedzieć

miesiąc przed końcem i ubezpieczyć w TU, które oferuje, to o czym pisałem powyżej.

Napisano

> ledwo co zrobiłem na początku czerwca ale jeżeli policja zabiera dowód i warunkiem odzyskania jest

> zrobienie przeglądu to chyba stary przegląd jest unieważniony.

Dla TU ważny jest wpis w dowodzie rejestracyjnym.

Napisano
  • Autor

> Bo Ergo Hestia nie ma tego w ofercie.

> Jeśli przegląd techniczny w dowodzie rejestracyjnym jest ważny, to możesz obecną polisę

> wypowiedzieć

> miesiąc przed końcem i ubezpieczyć w TU, które oferuje, to o czym pisałem powyżej.

Dzięki , bardzo przydatne informacje.

Teraz taka sprawa - jeżeli chcę wypowiedzieć umowę ergo hestii to która data będzie uznawana ? ta w której wyślę wypowiedzenie czy ta w dniu kiedy wypowiedzenie zostanie przez nich rozpatrzone bo może już być po OC kiedy to do nich dojdzie a to duża różnica.

Napisano

> Dzięki , bardzo przydatne informacje.

> Teraz taka sprawa - jeżeli chcę wypowiedzieć umowę ergo hestii to która data będzie uznawana ? ta w

> której wyślę wypowiedzenie czy ta w dniu kiedy wypowiedzenie zostanie przez nich rozpatrzone

> bo może już być po OC kiedy to do nich dojdzie a to duża różnica.

Odezwij się do mnie na priv, to wszystko po kolei wyjaśnię. waytogo.gif

Napisano

> No tak ale widocznie lepiej im było zapłacić 1tys mniej i zostawić mnie ze złomem..

Nie zrozumieliśmy się...

Jeśli sprzedasz złom taniej niż oni Ci go wycenili - np wskazanemu przez TU kupcowi za 1.2k PLN to muszą ci wypłacić różnicę (1000 zł)

Tylko oczywiście składasz im pisemny wniosek o to, bo sami się nie będą prosili żebyś ten tysiak wziął.

Napisano

> Nie mogę zmienić ubezpieczalni z powodu braku dowodu rejestracyjnego który po kolizji zabrała

> policja.

Czemu?

Napisano

> Czemu?

Chciałem to koledze wytłumaczyć na priv, ale nie odezwał się...

Napisano

> Chciałem to koledze wytłumaczyć na priv, ale nie odezwał się...

Ostatnio zawierałem umowe OC podając dane z poprzedniej polisy.

Napisano
  • Autor

> Chciałem to koledze wytłumaczyć na priv, ale nie odezwał się...

Dzięki za starania ale udało mi się rozwiązać sytuację , znalazłem sobie kupca za cenę która mi się opłacała i przy której nie zostaję stratny . Nie zapłacę tej składki choć będę musiał zapłacić jakąś miesięczną ochronke .

Napisano

> Nie zapłacę tej składki choć będę musiał zapłacić

> jakąś miesięczną ochronke .

Czekaj, co musisz zapłacić?

Napisano

> Dzięki za starania ale udało mi się rozwiązać sytuację , znalazłem sobie kupca za cenę która mi się

> opłacała i przy której nie zostaję stratny . Nie zapłacę tej składki choć będę musiał zapłacić

> jakąś miesięczną ochronke .

Jaką ochronkę?

Napisano
  • Autor

> Czekaj, co musisz zapłacić?

Ochronę ubezpieczenia na 30dni na wypadek gdyby następny właściciel nie zdążył wypowiedzieć starej polisy , kosztuje to gdzieś 20zł i powinien to płacić nabywca ale w ergo hestii wytłumaczyli to inaczej .

Nie wiem dokładnie jak to działa bo formalnościami zajmuje się mój ojciec.

Napisano

> Ochronę ubezpieczenia na 30dni na wypadek gdyby następny właściciel nie zdążył wypowiedzieć starej

> polisy , kosztuje to gdzieś 20zł i powinien to płacić nabywca ale w ergo hestii wytłumaczyli

> to inaczej .

> Nie wiem dokładnie jak to działa bo formalnościami zajmuje się mój ojciec.

Nie ma czegoś takiego. Polisa trwa do jej końca i przechodzi na kupującego nawet jak się kończy za trzy dni. Kupujący może ją wypowiedzieć w każdej chwili i nie przedłuża się ona automatycznie na następny rok. Ktoś Was chyba 270747800-sex.gif

Art. 31.

1. W razie przejścia lub przeniesienia prawa własności pojazdu mechanicznego,

którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych,

na posiadacza pojazdu, na którego przeszło lub zostało przeniesione

prawo własności, przechodzą prawa i obowiązki poprzedniego posiadacza

wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia OC ulega rozwiązaniu z upływem

okresu, na który została zawarta, chyba że posiadacz, na którego przeszło

lub zostało przeniesione prawo własności, wypowie ją na piśmie. W przypadku

wypowiedzenia umowy ubezpieczenia OC, ulega ona rozwiązaniu z dniem jej

wypowiedzenia. Przepisów art. 28 nie stosuje się.

Art 28 mówi o wypowiedzeniu przy chęci zmiany TU i o automatycznym przedłużaniu.

Napisano

> Ochronę ubezpieczenia na 30dni na wypadek gdyby następny właściciel nie zdążył wypowiedzieć starej

> polisy , kosztuje to gdzieś 20zł i powinien to płacić nabywca ale w ergo hestii wytłumaczyli

> to inaczej .

> Nie wiem dokładnie jak to działa bo formalnościami zajmuje się mój ojciec.

Jak to mawiali w reklamie "rąbią" was równo na ubezpieczeniu. Nic nie powinniście płacić.

Ciebie nie interesuje, czy nowy właściciel wypowie umowę w terminie, to już jego problem.

Ty w momencie zbycia pojazdu i zgłoszenia tego faktu do swojego ubezpieczyciela jesteś "kryty".

Proponowałem pomoc na priv, ale nie chciałeś napisać...

Napisano

> Jak to mawiali w reklamie "rąbią" was równo na ubezpieczeniu. Nic nie powinniście płacić.

> Ciebie nie interesuje, czy nowy właściciel wypowie umowę w terminie, to już jego problem.

> Ty w momencie zbycia pojazdu i zgłoszenia tego faktu do swojego ubezpieczyciela jesteś "kryty".

> Proponowałem pomoc na priv, ale nie chciałeś napisać...

Dorzucił bym: Niech przeczyta co kupił, bo obstawiam, że to normalne OC na cały rok, ale płatne w ratach i opłacona jest pierwsza rata

Napisano
  • Autor

> Jak to mawiali w reklamie "rąbią" was równo na ubezpieczeniu. Nic nie powinniście płacić.

> Ciebie nie interesuje, czy nowy właściciel wypowie umowę w terminie, to już jego problem.

> Ty w momencie zbycia pojazdu i zgłoszenia tego faktu do swojego ubezpieczyciela jesteś "kryty".

Ja cały czas byłem pewien , że jest tak jak mówisz i zapewne jest tak i bardzo możliwe , że zapłaciłem niepotrzebne 20zł

Chciałem się pozbyć auta , udało mi się to dzień przed końcem OC .

Nie wiem dokładnie na czym polega ta ochrona ale raczej chodzi o to , że następny właściciel ma czas 30 dni na zarejestrowanie i wypowiedzenie starej umowy i na ten czas działa własnie ta ochrona .

Piszecie że mnie rąbią , możliwe że tak ale wolę zapłacic te marne 20zł niż później mieć jakies problemy albo zapłacić 400 zł całej składki bo w ergo nie da się rozłożyć na raty , zwrotu bym nie dostał chyba że od kupca więc i tak dobrze mi się udało .

Przyzwyczaiłem się już do tego jakie są nasze ubezpieczalnie .

W dniu w którym miałem kolizję musiałem wzywać lawetę i nie było to zbyt przyjemne . Auto nie było sprawne do jazdy , zablokowałem pół drogi , policja poganiała mnie żebym sobie załatwił nr do allianz aby po mnie przyjechali, i co ? Zadzwoniłem pod 4 numery które znalazłem na polisie sprawcy i albo sekretarki albo odebrał ktoś kto tylko sprzedaje polisy lub też"jak chcesz kupić polisę wybierz 1".

Nie było to komfortowe podczas gdy policja cały czas mnie poganiała.. W końcu wziąłem prywaciarza który po holowaniu wystawił fakturę dzięki której przy likwidacji na szczęście dostałem zwrot ale zastanawiam się gdyby kolizja była trochę dalej niż 3 km od domu , miałbym 3 godz. się dodzwaniać do allianz czy zapłacić 2000zł za lawetę ? nie wiem co gorsze

Albo MTU : W styczniu miałem stłuczkę również nie z mojej winy dogadałem się ze sprawcą spisaliśmy oświadczenie , zgłosiłem to ,przyjechał rzeczoznawca i po 30 dniach bez dalszego postępu .

Dzwonię do nich bo przyjechać się nie dało (jedyna siedziba w Gdańsku ) i pytam się kiedy sprawa się rozwiąże to oni na to : wtedy kiedy sprawca odeśle papiery ze zgłoszeniem szkody , pytam się czy nie mogą tego przyśpieszyć to oni na to : pan się z nim dogadywał więc sobie sam pan musi dopilnować żeby sprawca to odesłał ...

Wolę omijać to wszystko szerokim łukiem ale czasem się nie da .

>Proponowałem pomoc na priv, ale nie chciałeś napisać...

Nie chciałem zawracać głowy jeśli udało mi się znaleźć wyjście z całej sprawy.

Napisano

> W styczniu miałem stłuczkę również nie z mojej winy dogadałem się ze sprawcą spisaliśmy

> oświadczenie , zgłosiłem to ,przyjechał rzeczoznawca i po 30 dniach bez dalszego postępu .

> Dzwonię do nich bo przyjechać się nie dało (jedyna siedziba w Gdańsku ) i pytam się kiedy sprawa

> się rozwiąże to oni na to : wtedy kiedy sprawca odeśle papiery ze zgłoszeniem szkody , pytam

> się czy nie mogą tego przyśpieszyć to oni na to : pan się z nim dogadywał więc sobie sam pan

> musi dopilnować żeby sprawca to odesłał ...

A co Cie to obchodzi? Oni mają 30dni za likwidację szkody, jeśli sprawa nadal się ciągnie to wal do RzU.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ja cały czas byłem pewien , że jest tak jak mówisz i zapewne jest tak i bardzo możliwe , że

> zapłaciłem niepotrzebne 20zł

> Chciałem się pozbyć auta , udało mi się to dzień przed końcem OC .

Proponowałem pomoc na priv, wszystko bym Ci wyjaśnił i pomógł załatwić.

> Albo MTU : W styczniu miałem stłuczkę również nie z mojej winy dogadałem się ze sprawcą spisaliśmy

> oświadczenie , zgłosiłem to ,przyjechał rzeczoznawca i po 30 dniach bez dalszego postępu .

> Dzwonię do nich bo przyjechać się nie dało (jedyna siedziba w Gdańsku ) i pytam się kiedy sprawa

> się rozwiąże to oni na to : wtedy kiedy sprawca odeśle papiery ze zgłoszeniem szkody , pytam

> się czy nie mogą tego przyśpieszyć to oni na to : pan się z nim dogadywał więc sobie sam pan

> musi dopilnować żeby sprawca to odesłał ...

> Wolę omijać to wszystko szerokim łukiem ale czasem się nie da .

Akurat z MTU się grubo mylisz, bo agenci mają dostęp do wszelkich danych w MTU, kwestia wystąpienia o ich wysłanie.

Napisano

> Nie chciałem zawracać głowy jeśli udało mi się znaleźć wyjście z całej sprawy.

Ale jakie wyjście. Zapłaciłeś za coś czego nie ma. Ubezpieczenie na 30 dni to można wykupić na pojazd zabytkowy albo jako właściciel komisu na pojazd sprowadzony.

Nie ma żadnego okresu ochronnego przy sprzedaży, nie ma żadnych 30 dni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.