Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtr fazy lotnej - co ile wymieniać ???

Featured Replies

Napisano

Witam.

Pytanie do kolegów jak w tytule.

Nie bardzo czuję temat, bo jest to moja pierwsza sekwencja.

Widzę, że sprzedawcy filtrów zalecaliby wymianę co 15 kkm, a ja na swojej instalce (BRC Seq24) "przeleciałem" już 60 kkm bez wymiany.....

Może warto przed wakacyjnym wyjazdem zmienić ?

Na co zwrócić uwagę przy zakupie ?

Napisano

> Witam.

> Pytanie do kolegów jak w tytule.

> Nie bardzo czuję temat, bo jest to moja pierwsza sekwencja.

> Widzę, że sprzedawcy filtrów zalecaliby wymianę co 15 kkm, a ja na swojej instalce (BRC Seq24)

> "przeleciałem" już 60 kkm bez wymiany.....

Z tym filtrem jest o tyle niefajnie, że jak wypełni się syfem to będzie go popuszczał do wtryskiwaczy aż kiedyś padną wtryskiwacze, komplet filtrów do Twojej instalacji to 20-30zł i 10 minut roboty pod blokiem, musisz tylko zainwestować np. w Castoramie w szczypce do podkładek osadczych, tubkę gęstego smaru np. towot i jesteś w domu.

Pamiętaj, żeby przed otwarciem filtrów, wypalić cały gaz z przewodów, w tym celu przypatrz się, w okolicy ECU LPG będą 3 złączki, jedna jest zaślepiona i służy do podłączenia interfejsu diagnostycznego, druga też jest zaślepiona i służy do podłączenia map'a a trzecia jest połączona(zasilanie zaworów).

Przy zgaszonym silniku rozpinasz tą złączkę, zapalasz silnik, autko przełącza się na LPG i czekasz aż autko wypali całe LPG z przewodów i przełączy się na noPB, następnie otwierasz filtry, wymieniasz wkłady, skręcasz, spinasz złączkę, odpalasz silnik i sprawdzasz szczelność, albo spienionym mydłem albo specjalnym środkiem do szukania wycieków.

> Może warto przed wakacyjnym wyjazdem zmienić ?

E tam, bądź twardy nie miękki, kup nowe wtryskiwacze. wink.gif

> Na co zwrócić uwagę przy zakupie ?

Kup takie, żeby pasowały.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Kup takie, żeby pasowały.

> Pozdrawiam BAS

Dzięki za uwagi.

Widzę, że "prawdziwy" BRC powinien być taki podobny wizualnie do olejowego, wkręcany na podstawę, a ja mam zwykły BRC cylindryczny. Widać chłopaki zabudowali mi tańszy..."bezpodstawkowy". Muszę zatem kupić taki, żeby pasował na średnicę węża i gotowe.

Czy filtry poliestrowe są w czymś lepsze od bibułowych ?

Napisano

> Dzięki za uwagi.

Proszę bardzo.

> Widzę, że "prawdziwy" BRC powinien być taki podobny wizualnie do olejowego, wkręcany na podstawę, a

> ja mam zwykły BRC cylindryczny. Widać chłopaki zabudowali mi tańszy..."bezpodstawkowy". Muszę

> zatem kupić taki, żeby pasował na średnicę węża i gotowe.

U mnie jest taki, nie widzę powodu, żeby go wymieniać na inny, właśnie do otwarcia i zamknięcia tej puszki, potrzebne są szczypce do podkładek osadczych. Generalnie robota, prosta i przyjemna. Jeśli dogadasz się ze znajomymi z okolicy to możecie sprowadzić sobie więcej filtrów od tego samego sprzedawcy to zaoszczędzicie na przesyłce. IMO warto wymieniać oba filtry co 15-20kkm bo niestety nie mamy wpływu na jakość tankowanego LPG, więc to jest loteria, raz będzie czysty, innym razem będzie syf.

> Czy filtry poliestrowe są w czymś lepsze od bibułowych ?

Nie mam zdania.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> U mnie jest taki....

Mój wygląda podobnie.

Zamierzam wymienić całość.

Zastanawiam się, czy taki byłby dobry:

http://allegro.pl/filtr-fazy-lotnej-filgaz-poliester-sekwencja-12-12-i2419724554.html

albo taki:

http://allegro.pl/filtr-lpg-sekwencja-czaja-polyester-poliester-12mm-i2419730149.html

Czy on koniecznie musi kosztować 50 zł ?

> IMO warto wymieniać oba filtry co 15-20kkm bo niestety nie mamy wpływu na jakość tankowanego LPG, więc to jest

> loteria, raz będzie czysty, innym razem będzie syf.

Masz rację. Filtr przy zaworze wymieniam regularnie, ale o fazie lotnej jakoś nikt mi nie powiedział wink.gif

Piszą, że poliestrowe są dokładniejsze, więc raczej obstawiam tę opcję.

Napisano

> Mój wygląda podobnie.

> Zamierzam wymienić całość.

Tylko po co?

Przecież możesz wymienić sam wkład. To jest tylko obudowa, która się nie zużywa. Nie podoba mi się ten filtr z obudową za 13zł, coś za tani, jeśli przyzwoity wkład kosztuje podobnie.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Tylko po co?

1. Nie muszę się martwić wymiarami wkładu.

2. Nie zastanawiam się nad uszczelnieniem puszki.

3. Chyba mój jest jednorazowy, bo nie zauważyłem pierścienia przy deklu.

> Nie podoba mi się

> ten filtr z obudową za 13zł, coś za tani, jeśli przyzwoity wkład kosztuje podobnie.

Właśnie myślę, czy przy BRC nie dopłaca się za firmę.

Może też te z wkładami wymiennymi są droższe ze względu na bardziej skomplikowaną konstrukcję od jednorazowych.

Napisano

> 1. Nie muszę się martwić wymiarami wkładu.

> 2. Nie zastanawiam się nad uszczelnieniem puszki.

Chyba wolę ciut dopłacić i mieć ciut lepszy filtr. O wymiary martwisz się tylko za pierwszym razem, zresztą jak podasz sprzedawcy jaką dokładnie masz obudowę to dostaniesz właściwe filtry.

> Właśnie myślę, czy przy BRC nie dopłaca się za firmę.

Pewnie tak.

> Może też te z wkładami wymiennymi są droższe ze względu na bardziej skomplikowaną konstrukcję od

> jednorazowych.

Nie wiem, w tej konstrukcji trzeba się przyjrzeć sprężynce, ale generalnie konstrukcja jest prosta.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Masz jednak rację.

Byłem przy aucie i faktycznie, mój filtr ma pierścienie po obu stronach. Były nieco zanieczyszczone, więc nie rzuciły mi się w oczy. Jutro zastanowię się nad doborem i zakupem wkładu.

Pamiętasz może, jakie kupujesz dla siebie ?

Napisano

> Pamiętasz może, jakie kupujesz dla siebie ?

Dopiero 25. Czerwca kończy mi się gwarancja na instalację, filtry będę zmieniał sam dopiero na początku przyszłego roku albo pod koniec tego, nie pamiętam jaki tam był dokładnie filtr, ale kiedyś już sprawdzałem.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Dopiero 25. Czerwca kończy mi się gwarancja na instalację, filtry będę zmieniał sam dopiero na

> początku przyszłego roku albo pod koniec tego, nie pamiętam jaki tam był dokładnie filtr, ale

> kiedyś już sprawdzałem.

> Pozdrawiam BAS

Zatem dla pewności rozbiorę obudowę, pomierzę wkład i złożę z powrotem a potem dopiero zamówię.

Dziękuję za pomoc.

Pozdrówko 20.GIF

Napisano

> Zatem dla pewności rozbiorę obudowę, pomierzę wkład i złożę z powrotem a potem dopiero zamówię.

Nie musisz go mierzyć, na wkładzie są nadruki określające co to jest.

Zresztą jak zadzwonisz do firmy handlującej filtrami np. na allegro i powiesz jaką dokładnie masz obudowę to powiedzą Ci jaki dokładnie masz wkład.

To naprawdę nie jest super skomplikowane.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Zatem dla pewności rozbiorę obudowę, pomierzę wkład i złożę z powrotem a potem dopiero zamówię.

> Dziękuję za pomoc.

> Pozdrówko

jak powiesz że do BRC to nie powinno być problemu

trzeba tylko uważać na jedną rzecz, oryginalnie w nowym jest puszka z dziurą z jednej strony

zamienniki mają dwie dziury i upomnij się o taką pastylkę zaślepiającą jeden otwór

ja musiałem jeździć dwa razy icon_rolleyes.gif

zmieniam co 15kkm i powiem że trochę części oleistych w filtrze zawsze jest

IMO dużo ważniejsza jest regularna zmiana filtra fazy lotnej niż ciekłej

na tym drugim po 30kkm było trochę opiłków, spokojnie 60kkm by wystarczył

a znam przypadek wymiany po 90kkm grinser006.gif

edit: tu jest oryginał BRC i widać że ma jedną stronę pełną

http://allegro.pl/f41-filtr-wklad-lotnej-brc-sequent-24-poliester-i2375148068.html

Napisano

> edit: tu jest oryginał BRC i widać że ma jedną stronę pełną

> http://allegro.pl/f41-filtr-wklad-lotnej-brc-sequent-24-poliester-i2375148068.html

To NIE jest oryginał! To zamiennik robiony bodajże w Pabianicach na zamówienie polskiego dystrybutora BRC (Czakram) i "pobłogosławiony" przez niego do stosowania w okresie gwarancji.

Oryginalny włoski wkład jest "przelotowy" i faktycznie wymaga zaślepki z jednej strony.

Napisano

> To NIE jest oryginał! To zamiennik robiony bodajże w Pabianicach na zamówienie polskiego

> dystrybutora BRC (Czakram) i "pobłogosławiony" przez niego do stosowania w okresie gwarancji.

> Oryginalny włoski wkład jest "przelotowy" i faktycznie wymaga zaślepki z jednej strony.

niewiem.gif jeśli jest napis BRC to chyba można traktować jako oryginał ?

nie taki idzie na pierwszy montaż ? hmm.gif

mnie taki wsadzili na gwarancji podczas przeglądu

teraz mam metalowy z dwiema dziurami, ale bez logo BRC, więc sadzę że to właśnie jest zamiennik hmm.gif

ale mniejsza o to, ważne żeby założyć tą zaślepkę jak będzie zakładał ten przelotowy

Napisano
  • Autor

> zmieniam co 15kkm i powiem że trochę części oleistych w filtrze zawsze jest

> IMO dużo ważniejsza jest regularna zmiana filtra fazy lotnej niż ciekłej

> na tym drugim po 30kkm było trochę opiłków, spokojnie 60kkm by wystarczył

> a znam przypadek wymiany po 90kkm

Rozebrałem dzisiaj puszkę i pomierzyłem wkład. Wymiary są dokładnie takie same, jak wkładki z Twojego linku poniżej i taką właśnie kupiłem.

Wewnątrz puszki było odrobinę brunatnego szlamu, ale wkładka dawała się łatwo przedmuchać "z płuca" z czego wnioskuję, że opory przepływu nie były duże. Nie stwierdziłem żadnych opiłków ani śladów substancji suchych. Wnętrze oczyściłem przy użyciu WD-40 (ładnie rozpuszcza ten szlam) i złożyłem doraźnie ze starą wkładką, bo nową otrzymam zapewne pojutrze.

> edit: tu jest oryginał BRC i widać że ma jedną stronę pełną

> http://allegro.pl/f41-filtr-wklad-lotnej-brc-sequent-24-poliester-i2375148068.html

Dziękuję wszystkim za cenne uwagi - z mojej strony temat uważam za zamknięty.

Najważniejsze dla mnie że już wiem, że należy to regularnie robić.

20.GIF

Napisano

> To NIE jest oryginał! To zamiennik robiony bodajże w Pabianicach na zamówienie polskiego

> dystrybutora BRC (Czakram) i "pobłogosławiony" przez niego do stosowania w okresie gwarancji.

Nie jest "pobłogosławiony". Jak mi coś takiego wsadzili na przeglądzie w Krakowie to na następnym już w Czakramie dowiedziałem się że gdyby nie to, że mam pieczątkę z przeglądu to bym stracił gwarancje.

Napisano

> Nie jest "pobłogosławiony". Jak mi coś takiego wsadzili na przeglądzie w Krakowie to na następnym

> już w Czakramie dowiedziałem się że gdyby nie to, że mam pieczątkę z przeglądu to bym stracił

> gwarancje.

ale tam jest napisane CZAKRAM niewiem.gif

i mnie też taki wsadzili plastikowy na przeglądzie, gdzieś jeszcze leży chyba w garażu

S7q9RI.jpg

tu jest napis BRC i CZAKRAM i to jest co ? podróbka ?

niewiem.gif

teraz mam coś takiego

CER.BRC.WKL.POL.jpg

nie ma napisu BRC, metalowe końcówki

co ciekawe u mnie ten plastikowy się lekko przy topił icon_rolleyes.gif

Napisano

>

> nie ma napisu BRC, metalowe końcówki

> co ciekawe u mnie ten plastikowy się lekko przy topił

No ja miałem ten drugi. Sorry. Najgorsze jest to że zapłaciłem jak za oryginalny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.