Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Różnice użytkowe] Impreza vs. Forester

Featured Replies

Napisano

Pytanie do użytkowników wink.gif Byłych i obecnych.

Rozpatrujemy tylko i wyłącznie:

Impreza: kombi, 2001-2006 (bug i blob-eye)

Forester: I i II generacja

Wersje tylko bez turbo. 2.0, 2.0r, 2.5. Tylko manual, wersja europejska.

Interesuje mnie porównanie:

- awaryjność - czyli które częściej i co/czy/dlaczego się psuje.

- eksploatacyjne koszty utrzymania - przy założeniu, że wszystkie naprawy robione są w terminie.

- "manewrowalność" w mieście - Widoczność, promień skrętu, łatwość parkowania, etc.

- łatwość/szansa zakupu 'zadbanego' egzemplarza.

Generalnie wiem, że chcę Imprezę, bardziej mi się podoba, nie potrzebuję dużego samochodu.

Z drugiej strony zależy mi przede wszystkim na solidnej konstrukcji i nie wiem czy Forester nie sprawdzi się lepiej.

Napisano

W foresterach częściej lecą tylne amorki , a tak to jak się dba to się ma wink.gif

Forester fajny na nasze drogi , ale bezpieczniej będzie impreze kupić

Napisano

> Pytanie do użytkowników Byłych i obecnych.

> Rozpatrujemy tylko i wyłącznie:

> Impreza: kombi, 2001-2006 (bug i blob-eye)

> Forester: I i II generacja

> Wersje tylko bez turbo. 2.0, 2.0r, 2.5. Tylko manual, wersja europejska.

2.5 bez turbo nie bylo wersji EU

szkoda bo to w/g mnie najlepszy silnik wolnossacy - 2.5 SOHC 165-177KM

> Interesuje mnie porównanie:

> - awaryjność - czyli które częściej i co/czy/dlaczego się psuje.

roznica na minus jest w tylnych amorkach w forku - maja samopoziomowanie i powyzej 100kkm zadko wytrzymuja

> - eksploatacyjne koszty utrzymania - przy założeniu, że wszystkie naprawy robione są w terminie.

bez znaczenia

> - "manewrowalność" w mieście - Widoczność, promień skrętu, łatwość parkowania, etc.

zdecydowanan przewaga forestera, szczegolnie widocznosc i pozycja za kierownica oraz przeswit - mozna nie zwracac uwagi na dziury i krawezniki

> - łatwość/szansa zakupu 'zadbanego' egzemplarza.

w/g mnie forka, latwiej bedzie znalesc ze wzgeldu na inna grupe dolecelowa

> Generalnie wiem, że chcę Imprezę, bardziej mi się podoba, nie potrzebuję dużego samochodu.

ani forek, ani impreza nie jest duza

zaleta forka jest wysoki bagaznik, wyzsza - bardziej wyprostowana pozycja na przednich i tylnych fotelach, przez co wiecej jest miejsca szczegolnie na tylnej kanapie

> Z drugiej strony zależy mi przede wszystkim na solidnej konstrukcji i nie wiem czy Forester nie

> sprawdzi się lepiej.

jesli atut wyzszego przeswitu i wiekszego i bardziej ustawnego bagaznika opraz pozycji siedzenia nie jest dla ciebie znaczacy to szukaj imprezy. napewno spali min 0,5 litra mniej, bedzie ciszej w srodku i jak znajomym powiesz ze kupiles impreze to bedzie szacun , ....nie dodawaj tylo ze bez turbo smile.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki. Czyli poza amortyzatorami, większych różnic na co dzień nie będzie.

Z tego co widzę, były Forestery z i bez samopoziomującego zawieszenia (?)

Amortyzatory KYB jeśli dobrze patrzę są po 350zł - chyba do przeżycia.

> jak znajomym powiesz ze kupiles impreze to bedzie szacun , ....nie dodawaj tylo ze bez turbo

to akurat bez znaczenia zlosnik.gif zresztą, na większości moich znajomych lepsze wrażenie zrobi Forester zlosnik.gif

Napisano

> Dzięki. Czyli poza amortyzatorami, większych różnic na co dzień nie będzie.

> Z tego co widzę, były Forestery z i bez samopoziomującego zawieszenia (?)

tak

np: wersje US (poza najwyzszym wyposazeniem) byly bez samopoziomowania

> Amortyzatory KYB jeśli dobrze patrzę są po 350zł - chyba do przeżycia.

tal, ale...

sprezyny tez sa do wymiany bo beda za niskie

> to akurat bez znaczenia zresztą, na większości moich znajomych lepsze wrażenie zrobi Forester

smile.gif

Napisano

Sprężyny ASO subaru albo tuning , w zamienniku bywa w PL średnio 1 kpl na rok i odrazu znika wink.gif

Sprawdź se też koszt ubezpieczenia obydwu wozideł itd wink.gif

Napisano

> Sprężyny ASO subaru albo tuning , w zamienniku bywa w PL średnio 1 kpl na rok i odrazu znika

> Sprawdź se też koszt ubezpieczenia obydwu wozideł itd

toć sprężyn do Forka N/A jest zatrzęsienie wszędzie. Od Monrooe, KYB przez Lje(ten dziwny zlosnik.gif ) na allegro, w IC wszędzie to można dostać.

Cena w okolicach 120/szt

Napisano

> Wersje tylko bez turbo. 2.0, 2.0r, 2.5. Tylko manual, wersja europejska.

przy manualu w Forkach 2,0 N/A I gensą reduktory, w niektórych IIgen też ale to zależy od rynku docelowego

> - awaryjność - czyli które częściej i co/czy/dlaczego się psuje.

o amorkach Ci już napisali, dodam tylko że zamiana samopoziomowania w SF/SG nie generuje problemów, części są, temat jest na wskroś opracowany

> - łatwość/szansa zakupu 'zadbanego' egzemplarza.

wszędzie można trafić minę, jak nie masz sprecyzowanego modelu to bierz ten w lepszym stanie, ale popieram że łatwiej trafić nieupalanego Forka

> Generalnie wiem, że chcę Imprezę, bardziej mi się podoba, nie potrzebuję dużego samochodu.

> Z drugiej strony zależy mi przede wszystkim na solidnej konstrukcji i nie wiem czy Forester nie

> sprawdzi się lepiej.

4,5m to generalnie wielkość obecnych kompaktów, Forester nie jest dużym autem, sprawia tylko takie wrażenie przez bryłę i wysokość zawiasu.

Forek daje Ci komfort nieprzejmowania się większością przeszkód drogowych, tam gdzie nie zaparkujesz imprezą foresterem wjedziesz bez zastanowienia zlosnik.gif

Napisano

Ja pisałem o gen.2 , bo taki piękniejszy ten forester niż gen.1 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ja pisałem o gen.2 , bo taki piękniejszy ten forester niż gen.1

znaczy o SG? zawias jest generalnie taki sam, trzeba tylko górne poduszki amorów wymienić wink.gif

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Pytanie kontrolne zlosnik.gif nie ma sensu zakładać nowego wątku, bo to w sumie kontynuacja tego wink.gif

Przeglądając bodajże 'Motor' znalazłem coś takiego:

forester_lpg.jpg

Prawda to?

Bo za każdym razem kiedy z kimś rozmawiam w temacie instalacji lpg do Subaru, słyszę, że trzeba liczyć się z ręczną regulacją luzów zaworowych.

Napisano

> Bo za każdym razem kiedy z kimś rozmawiam w temacie instalacji lpg do Subaru, słyszę, że trzeba

> liczyć się z ręczną regulacją luzów zaworowych.

Coś w tym jest zlosnik.gifKopalnia wiedzy na ten temat. W jednych silnikach jest to bardziej, w innych mniej kosztowne, ale sprawdzać regulację trzeba co jakiś czas, na gazie częściej.

Napisano

> Pytanie kontrolne nie ma sensu zakładać nowego wątku, bo to w sumie kontynuacja tego

> Przeglądając bodajże 'Motor' znalazłem coś takiego:

> Prawda to?

> Bo za każdym razem kiedy z kimś rozmawiam w temacie instalacji lpg do Subaru, słyszę, że trzeba

> liczyć się z ręczną regulacją luzów zaworowych.

w zadnym forku nie bylo hydro regulatorow

w forku sa sa dwa rozwiazania regulacji zaworow

SOHC - srubki

DOHC - szklanki

Napisano
  • Autor

> w zadnym forku nie bylo hydro regulatorow

czyli Motor łże zlosnik.gif

Napisano

> czyli Motor łże

Stare wolnossace legacy i pierwsze imprezy byly na hydro

• 3 tygodnie później...
Napisano

> czyli Motor łże

pół na pół widzą, że dzwoni ale nie wiedzą w którym kościele zlosnik.gifzlosnik.gif

w DOHC zazwyczaj regulacja = wyciąganie silnika, choć są podobno magicy potrafiący bez - osobiście nie znam/nie wierzę wink.gif

w SOHC śruby jak w polonezie = zero problemów

Napisano

> w SOHC śruby jak w polonezie = zero problemów

ktore silniki to sohc? tylko 2.5 n/a ?

Napisano

> ktore silniki to sohc? tylko 2.5 n/a ?

2.0 N/A do (chyba) 2004 - czyli w tej nowszej budzie niż moja też jeszcze występował

2,5 N/A do 2005

Napisano

> 2.0 N/A do (chyba) 2004 - czyli w tej nowszej budzie niż moja też jeszcze występował

> 2,5 N/A do 2005

ten 2,5 to tylko US Spec?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.