Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to jest? IV, V, VI bieg? Najekonomiczniejszy?

Featured Replies

Napisano

Wczoraj specjalnie sprawdziłem, kilkakrotnie. Starałem się wybierać odcinki płaskie, proste na których mogę włączyć tempomat.

I potwierdziłem ciekawy wynik, o który podejrzewałem wcześniej Asterkę.

Zużycie paliwa: prędkość do 100-110km/h. Na IV biegu nie przekraczam 5 litrów, na V biegu, przy tej samej prędkości komputer pokładowy pokazuje z miejsca ok. 1 litr/100km wiecej.

Pomiaru dokonywałem kilkakrotnie na różnych odcinkach autostrady i zawsze wynik podobny. Wbrew logice... zlosnik.gif

Błąd komputera? czy rzeczywiście tak jest?

Napisano

> Błąd komputera? czy rzeczywiście tak jest?

pewnie IV bieg i predkośc z jaka jechałeś był bliżej max. mocy i max. momentowi stąd tez tempomat do utrzymania stałej predkosci potrzebował mniej energii a wiec mniej zużywał paliwa

Napisano

Rzeczywiście tak jest.

Zaraz po zakupie autka często korzystałem z VI jadąc ~100 km/h przy 1800 obr/min.

Jednak jakakolwiek zmiana obciążenia (najczęściej wzniesienie - zwykle niezauważalne)

powodowała taki wzrost zużycia paliwa, że teraz praktycznie z VI nie korzystam i jeżdżę na V.

Obroty są na ok 2 tys. ale spalanie jest mniejsze.

Napisano

> Wczoraj specjalnie sprawdziłem, kilkakrotnie. Starałem się wybierać odcinki płaskie, proste

> Zużycie paliwa: prędkość do 100-110km/h. Na IV biegu nie przekraczam 5 litrów, na V biegu, przy tej

> samej prędkości komputer pokładowy pokazuje z miejsca ok. 1 litr/100km wiecej.

> Pomiaru dokonywałem kilkakrotnie na różnych odcinkach autostrady i zawsze wynik podobny

Jakie auto ?

Jaki silnik/moc ?

Jak długie odcinki testowe ?

Napisano

Potwierdzam. Na VI biegu nie pali wcale mniej niż na V przy tych prędkościach. Różnicę widać dopiero od ok. 150-160 km/h.

Aczkolwiek spalanie, spalaniem, zdecydowana zaleta VI to to, że jest ciszej cool.gif

Napisano

no wlasnie jaka astra i jaki silnik?

Napisano
  • Autor

> no wlasnie jaka astra i jaki silnik?

A jakie to znaczenie? Myślę że zjawisko występuje we wszystkich wersjach silnikowych.

Jak sie tak upierasz zlosnik.gif - to 1.7 dth.

Napisano

> A jakie to znaczenie? Myślę że zjawisko występuje we wszystkich wersjach silnikowych.

> Jak sie tak upierasz - to 1.7 dth.

Czy ma jakies znaczenie to sie zobaczy na moim silniku grinser006.gif

Napisano

> Jak sie tak upierasz - to 1.7 dth.

A jak jedziesz na V biegu 100-110 km/h to pracuje już turbo? Może tu tkwi przyczyna wink.gif

Napisano

> A jak jedziesz na V biegu 100-110 km/h to pracuje już turbo? Może tu tkwi przyczyna

dobry trop, kolega który też jeździ klekotem uważa że jak pracuje turbina to autko mniej pali bo "pcha go powietrze"

Napisano

w mojej 1.7 cdti tez praktycznie jezdze na IV,chyba ze autostrada to V. Pomiedzy 0,5-1 litra pokazuje mniej na IV biegu do 100km/h i obrotach pomiedzy 2200-2600. Miesiecznie robie około 2,5 -3kkm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.