Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Instalacja Vectra C 2,2

Featured Replies

Napisano

Witam, będę zakładał instalację do vectry C 2,2 Z22se. Na co zwrócić uwagę, jaka instalacje polecacie do tego silnika, jakie podzespoły zastosować? Robiłem wstępne rozpoznanie i ceny od 2200 do 2500 za elpigaz stella - ceny w zależności od wtryskiwaczy za 2500 są podobno jakieś lepsze które wymagają serwisu co ok 80kkm- i-plus. W innym polecanym zakładzie za instalkę stag z wtryskami hana (reduktor nie pamiętam jaki bo facet mi przez telefon mówił a w kwestii gazu jestem lajkonikiem wink.gif ) ceny od 2700-2900 w zależności od sterownika (ilości ustawień), przy czym zaznaczył przy rozmowie że w cenie demontaż kolektora do wiercenia i strojenie na drodze. W obu przypadkach zbiornik w koło i wlew pod klapką. Wiem że za mało danych podałem do dokładnej wyceny ale może chociaż z grubsza pójdzie ocenić czy nie zdzierają za bardzo.

Napisano

W mojej Viki 1,8 GTS wsadziłem Landi Renzo Omegaz. Jets to druga włoszczyzna w moich autkach i powiem tylko tyle - nie wiem że mam gaz. O tym dowiaduje sie tylko na stacj jak tankuję. Zero problemów. Instalka kosztowała mnie 2900. Od maja ubiegłego roku zrobiłem na niej 20 kkm i jest OK. Dla mojego autka wyliczenia średniego kosztu 100 km (właczając bene i gaz) to 32,5 zł/100 km. Eksploatacja głównie po mieście. Wniosek - załóż coś dobrego to nie będziesz miał problemów. Poczytaj posty w tym wątku. Nikt nie pisze że ma problemy z Omegaz.

Pozdrawiam

Boa

Napisano
  • Autor

> W mojej Viki 1,8 GTS wsadziłem Landi Renzo Omegaz. Jets to druga włoszczyzna w moich autkach i

> powiem tylko tyle - nie wiem że mam gaz. O tym dowiaduje sie tylko na stacj jak tankuję. Zero

> problemów. Instalka kosztowała mnie 2900. Od maja ubiegłego roku zrobiłem na niej 20 kkm i

> jest OK. Dla mojego autka wyliczenia średniego kosztu 100 km (właczając bene i gaz) to 32,5

> zł/100 km. Eksploatacja głównie po mieście. Wniosek - załóż coś dobrego to nie będziesz miał

> problemów. Poczytaj posty w tym wątku. Nikt nie pisze że ma problemy z Omegaz.

> Pozdrawiam

> Boa

Thx, popytam ok.gif, jaki masz zbiornik w gts-ie? Gdzie wlew gazu?

Napisano

> Thx, popytam , jaki masz zbiornik w gts-ie? Gdzie wlew gazu?

W kole chyba czterdzieści parę litrów, dokładnie nie pamietam. Wlew mam z tyłu. Mam pod zderzakiem taki kawałek czarnego plastyku - taka listwa. Idealnie tam sie kryje. Czarne na czarnym to nie widać.

Pozdrawiam

Boa

Napisano

> Nikt nie pisze że ma problemy z Omegaz.

Z tym bylbym ostrozny smile.gif

Ja mialem troche problemow z omegasem (opisywalem na AK). Co prawda w punto II 1.2 16V ale jednak.

Najwiekszy problem, to mala liczba warsztatow, ktore maja soft do tej instalki.

Padly mi wtryski - czarne matrixy i poszlo 700 zl z kieszeni...

Pozniej padl mi komputer i niestety nie bylem w stanie znalezc jakiegokolwiek warsztatu ktory podjalby sie naprawy. Proponowano mi nowy za jedyne 1200 zl, ale mialem zmieniac auto, to opcja nie wchodzila w gre. Uzywki na allegro niestety zadnej nie bylo, a szukalem ponad miesiac. Skonczylo sie wyslaniem do jakiegos magika z allegro i czekalem 3 tygodnie na naprawe - podobno jedyny w Polsce naprawia ten sprzet. Naprawa niby niezbyt droga - 300 zl, ale za te pieniadze spokojnie kupilbym nowy sterownik rodzimego staga tudziez kme ... niestety wiazka kabli nie pasuje i musialbym wszystko przerzucac.

Napisano

> Witam, będę zakładał instalację do vectry C 2,2 Z22se. Na co zwrócić uwagę, jaka instalacje

> polecacie do tego silnika, jakie podzespoły zastosować? Robiłem wstępne rozpoznanie i ceny od

> 2200 do 2500 za elpigaz stella - ceny w zależności od wtryskiwaczy za 2500 są podobno jakieś

> lepsze które wymagają serwisu co ok 80kkm- i-plus. W innym polecanym zakładzie za instalkę

> stag z wtryskami hana (reduktor nie pamiętam jaki bo facet mi przez telefon mówił a w kwestii

> gazu jestem lajkonikiem ) ceny od 2700-2900 w zależności od sterownika (ilości ustawień),

> przy czym zaznaczył przy rozmowie że w cenie demontaż kolektora do wiercenia i strojenie na

> drodze. W obu przypadkach zbiornik w koło i wlew pod klapką. Wiem że za mało danych podałem do

> dokładnej wyceny ale może chociaż z grubsza pójdzie ocenić czy nie zdzierają za bardzo.

Bardziej niz co, liczy sie kto to zamontuje...

Z rozmow z kilkoma warsztatami wynikalo, ze vectra bedzie jezdzic na wszystkim smile.gif

Ja montujac w 1.8 122KM pojechalem po taniosci - reduktor tomasetto arctic, elektronika stag 300 i do tego powszechnie znienawidzone czerwone valteki. Oczywiscie licze sie z tym, ze za rok (30 tys km) wtryski pojda do wymiany, ale nowe kosztuja mniej niz 200 zl, a biorac pod uwage, ze jeden z kompletow czarnych matrixow (700 zl w hurcie) wytrzymal u mnie 40 tys km (gownianej jakosci gaz), uwazam, ze stosunek cena/jakosc jest dosc dobry.

W ciagu miesiaca na instalce zrobilem 3,5 tys km ...

Zachowanie bardzo poprawne, roznica w spalaniu gazu w stosunku do tego co pokazuje komp benzynowy ok. 20 %...

Za instalke z butla w kole zaplacilem 2100 zl smile.gif

Zatem zostalo troszke grosza na ewentualna zmiane wtryskow smile.gif

Napisano
  • Autor

> W kole chyba czterdzieści parę litrów, dokładnie nie pamietam.

Ciekawe czy coś wiekszego by weszło, nawet kosztem lekkiego podniesienia podłogi, po przesiadce z diesla z zasięgiem 1000km tankowanie co 300-400km pewnie będzie wkurzające, przynajmniej na początku wink.gif

>Wlew mam z tyłu. Mam pod zderzakiem

> taki kawałek czarnego plastyku - taka listwa. Idealnie tam sie kryje. Czarne na czarnym to nie

> widać.

Ja będe próbował korek jednak pod klapkę zmieścić smile.gif

Napisano

> Ja będe próbował korek jednak pod klapkę zmieścić

I za kazdym razem wkrecac przejsciowke ? Pelnowymiarowy wlew tam nie wejdzie....

Napisano
  • Autor

> Bardziej niz co, liczy sie kto to zamontuje...

No warsztaty w których pytałem raczej są z tych polecanych, mam nadzieję że plamy nie dadzą wink.gif Cena jest raczej z górnego zakresu, liczę że jakość też wink.gif

Napisano
  • Autor

> I za kazdym razem wkrecac przejsciowke ? Pelnowymiarowy wlew tam nie wejdzie....

No właśnie tak mi się wydawało że będzie ciężko go zmieścić, ale już chyba wolę wkręcać przejściówkę. Kolega ma takie rozwiązanie i nie jest jakoś szczególnie uciążliwe z tego co widzę i co mówi

Napisano

> No właśnie tak mi się wydawało że będzie ciężko go zmieścić, ale już chyba wolę wkręcać

> przejściówkę. Kolega ma takie rozwiązanie i nie jest jakoś szczególnie uciążliwe z tego co

> widzę i co mówi

Co kto lubi, mi by sie zwyczajnie nie chcialo ...

A tak wysiadam z auta, gosc za mnie tankuje, a ja ide prosto do kasy...

Napisano

Cóż. Masz rację. Zawsze trafi się ktoś kto ma problem. Ale generalizując są to instalacje raczej mało awaryjne. Przynajmniej ja nie miałem żadnch problemów. Tylko wymiany filtrów dla określonych przebiegów i tyle.

Pozdrawiam

Boa

Napisano

> Cóż. Masz rację. Zawsze trafi się ktoś kto ma problem. Ale generalizując są to instalacje raczej

> mało awaryjne. Przynajmniej ja nie miałem żadnch problemów. Tylko wymiany filtrów dla

> określonych przebiegów i tyle.

> Pozdrawiam

> Boa

Widzisz, co w rzeczywistosci moze pasc w instalacji sekwencyjnej ?

Wtryski ? No to sie wymieni... Jedne padaja szybciej, drugie pozniej... Jedne sa tansze, drugie drozsze...

Reduktor ? Tak samo ...

A co do elektroniki, to trzeba miec po prostu potwornego pecha - jak ja smile.gif

Wiec nie dramatyzujmy, jeszcze raz powtarzam, ze najwazniejszy jest dobry gazownik, bo nawet brc plug&play mozna spierniczyc smile.gif

W jednym aucie mam elektronike KME Diego, w drugim mam STAG 300, wczesniej ujezdzalem punciaka z Omegasem ... Jakos nie widze roznicy smile.gif Jakby nie patrzec to nie jest jakas kosmiczna technologia smile.gif

Napisano

A nad BRC nie myślałeś? Z tego co mi wiadomo to przyzwoite instalki, i więcej punktów serwisowych niż jakieś inne.

Napisano
  • Autor

> A nad BRC nie myślałeś? Z tego co mi wiadomo to przyzwoite instalki, i więcej punktów serwisowych

> niż jakieś inne.

Też wchodzi w grę, zobaczę co powie na to gazownik ok.gif

Napisano

a 2.2 to nie jest czasem Direct ? bo jeśłi tak to komplikuje znacznie sprawę....

Napisano
  • Autor

> a 2.2 to nie jest czasem Direct ? bo jeśli tak to komplikuje znacznie sprawę....

Mój jeszcze nie jest, chyba od 2004 w vectrze ładowali directa ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Zagazowałem wink.gif Sterownik Stag 4plus, wtryski Hana zielone, reduktor ACR01, zbiornik w koło bormech 52l, wlew pod klapką z wkręcaną przedłużką. Z efektu jestem zadowolony, silnik chodzi jak na benzynie, może minimalnie słabszy ale niewiele, jedyny problem jaki się pojawił to przy szybkim starcie na 1 biegu przeskakuje nieraz na benzynę sygnalizując brak gazu mimo pełnego zbiornika. Gazownik twierdzi że regulacja ciśnienia na reduktorze załatwi temat bo się musi wszystko ułożyć. Na wyższych biegach nie ma tego problemu. Co do spalania wypowiem się jak wyjeżdżę kilka zbiorników, póki co prawie 300km przejechane i pali rezerwa, ale TTTM podobno że nie wskazuje dokładnie. Przy pierwszym przeglądzie ma być zrobiona kalibracja wskaźnika żeby wskazywał trochę dokładniej. Jakość montażu wg mnie bardzo dobra, estetycznie i dyskretnie wink.gif Ogólnie jestem zadowolony smile.gif

Napisano

Na początku kontrolki zawsze wariują; jakby nie było to w zbiorniku jest jeszcze powietrze ok.gif

Napisano

>Gazownik twierdzi że regulacja ciśnienia na reduktorze załatwi temat

>bo się musi

> wszystko ułożyć.

A precyzował może, co konkretnie ma się ułożyć?

>Na wyższych biegach nie ma tego problemu.

Bo nie ma takiego skoku chwilowego zapotrzebowania na gaz.

Napisano

> Bo nie ma takiego skoku chwilowego zapotrzebowania na gaz.

Parownik nie wyrabia na I biegu?

Napisano
  • Autor

> Parownik nie wyrabia na I biegu?

No właśnie się tego trochę obawiam, jest podobno do 150KM, ja mam 147 więc na granicy w sumie. Podjadę i niech obada temat.

Napisano
  • Autor

> Ile dałeś?

> Pozdrawiam

> Boa

2800 minus rabacik na przegląd po 10 tys. wink.gif

Napisano

jedyny problem jaki się pojawił to przy

> szybkim starcie na 1 biegu przeskakuje nieraz na benzynę sygnalizując brak gazu mimo pełnego

> zbiornika.

a jak krecisz auto w gornym zakresie obrotow na innych biegach to jest okey ? probowales jezdzic do odciecia ? nie przerzuca wtedy na benzyne ?

Napisano
  • Autor

> jedyny problem jaki się pojawił to przy

> a jak krecisz auto w gornym zakresie obrotow na innych biegach to jest okey ? probowales jezdzic do

> odciecia ? nie przerzuca wtedy na benzyne ?

Nie zauważyłem, wyprzedzanie na dwójce czy trójce pod czerwone idzie normalnie, problem był jedynie na jedynce. Się zastanawiam czy nie odpływa gaz czasem gdzieś przy większym przeciążeniu. Jest taka opcja?

Napisano

> a jak krecisz auto w gornym zakresie obrotow na innych biegach to jest okey ? probowales jezdzic do

> odciecia ? nie przerzuca wtedy na benzyne ?

Nuki_tsw pisał:

Quote:

>Na wyższych biegach nie ma tego problemu.

Bo nie ma takiego skoku chwilowego zapotrzebowania na gaz.

W parowniku nie ma czujnika temp. gazu? Może by podłączyć pod kompa i sprawdzić czy temp. nie spada zbyt mocno?

Napisano

> Parownik nie wyrabia na I biegu?

Przy ostrym ruszaniu jest nagły skok od minimalnego zużycia do maksa, więc albo reduktor nie jest na tyle szybki, żeby "zrobił" w tej sytuacji odpowiednie ciśnienie, albo ma jakiś problem z zasilaniem fazą ciekłą. To drugie jednak słabo widzę, bo w tych temperaturach ciśnienie w bańce jest wystarczająco duże. Rurka musiałaby być na prawdę źle położona.

Napisano
  • Autor

Wypaliłem pierwszy zbiornik gazu i spalanie wyszło mi 12,0. 250km trasy i ok 120km miasta, sporo jazdy na odcinkach 3-5km. Benzyna wg wskaźnika nie drgnęła. Także ze spalania jestem zadowolony. Przerzucanie na benzynę przy szybkim ruszaniu jakby rzadziej występuje, przez 300km raz się zdażyło i to jak w baku już była pustka. W przyszłym tyg będę u gazownika na pierwszy przegląd i ma jeszcze obadać temat. Jeżeli jest to kwestia podniesienia ciśnienia na reduktorze to czy jest szansa na poprawę dynamiki? Wydaje mi się że na gazie jest jednak słabszy, zwłaszcza powyżej 4000 obrotów.

Napisano

> Wypaliłem pierwszy zbiornik gazu i spalanie wyszło mi 12,0. 250km trasy i ok 120km miasta, sporo

> jazdy na odcinkach 3-5km. Benzyna wg wskaźnika nie drgnęła. Także ze spalania jestem

> zadowolony.

Klima pracuje cały czas?

Boa

Napisano

> tak

To teraz możesz już przeliczyć ile już ci się z ceny instalki wróciło. biglaugh.gif

Pozdrawiam

Boa

Napisano
  • Autor

> To teraz możesz już przeliczyć ile już ci się z ceny instalki wróciło.

> Pozdrawiam

> Boa

Kolejne pomiary cool.gif, trasa ok 350km, z czego ok 100km autostradą z prędkością 120km/h na tempomacie, 70km miasto, spalanie z klimą non stop 10,5l cool.gif 415km na zbiorniku cool.gif

Napisano

> Kolejne pomiary , trasa ok 350km, z czego ok 100km autostradą z prędkością 120km/h na tempomacie,

> 70km miasto, spalanie z klimą non stop 10,5l 415km na zbiorniku

Ja po prawie 18 kkm mam średnie spalanie 32,66 zł/ 100 km. Podaję w ten sposób bo w koszt wliczam również bene. Niestey zimą jeżeli nie będziesz pokonywać jedorazowo dłuższych dystansów bena będzie zdrowo chlipana, dopóki silnik nie przeskoczy na gaz.

Boa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.