Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to z ta DWUMASA jest?

Featured Replies

Napisano

czesc,

Podpowiedzcie, jak najlepiej sie wozic zeby najmniej cierpiala dwumasa?

I jakie ew objawy toto ma jesli zaczyna cos tam sie wyrabiac.

Pytam troche na wyrost ale ucze sie diesleka wiec wiadomo, trzeba ucho wyczulic:)

Dzieki

Napisano

Nie deptać max gazem poniżej 2tys obr , a ogólnie dobrze też poczekać aż okładziny się "rozgrzeją" wink.gif

Jak zaczyna coś drgać to można umiejętną jazdą to podleczyć (ja inaczej już 3 lata temu bym zmieniał...) itd wink.gif

Napisano

> Jak zaczyna coś drgać to można umiejętną jazdą to podleczyć (ja inaczej już 3 lata temu bym

> zmieniał...) itd

możesz coś więcej o tym napisać?

Ostatnio myślałem, że rano na zimnym silniku mam znowu zbite aulusy, jednak po rozgrzaniu ustało, więc może to być pierwszy objaw dwumasy passed_out.gif

Napisano
  • Autor

> Jak zaczyna coś drgać to można umiejętną jazdą to podleczyć (ja inaczej już 3 lata temu bym

> zmieniał...) itd

Co i kiedy i gdzie zaczyna drgac????

Napisano

Nie wiem , nie znam się , wpadnijcie do Krakowa to pokażę jak się jeździ jtd-kiem wink.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem , nie znam się , wpadnijcie do Krakowa to pokażę jak się jeździ jtd-kiem

poki co troche nie jest mi po drodze do krakowa:)

predzej do poznania:)

Napisano

Trzeba zrozumieć działanie 2-masu i wtedy wszystko będzie jasne....

- Nie "szarpać" się na wolnych obrotach

- Nie przyspieszać na wysokich biegach

- Normalnie korzystać z sprzęgła - gładko

- Starać unikać się but.gif na niskich prędkościach obrotowych silnika

Napisano
  • Autor

> Trzeba zrozumieć działanie 2-masu i wtedy wszystko będzie jasne....

> - Nie "szarpać" się na wolnych obrotach

> - Nie przyspieszać na wysokich biegach

> - Normalnie korzystać z sprzęgła - gładko

> - Starać unikać się na niskich prędkościach obrotowych silnika

ok

a teraz po ludzku:

Nie szarpac sie na wlnych czyli jechac nie nizej niz......(ekonomicznie to ok 2000obr) wg moich obserwacji

-Nie przyspieszac na wysokich biegach, czyli????

-Niskie predkosci obr, czyli.....

Napisano

> -Nie przyspieszac na wysokich biegach, czyli????

czyli nie deptać mu na np 4 biegu i 1000rpm , tylko zredukować na 3. i butować na niższym biegu od tych podanych 2000rpm; ,

chodzi właśnie o te obroty silnika , czyli jak masz 2000rpm na 5 biegu to też możesz but.gif

Napisano

> czesc,

> Podpowiedzcie, jak najlepiej sie wozic zeby najmniej cierpiala dwumasa?

> I jakie ew objawy toto ma jesli zaczyna cos tam sie wyrabiac.

> Pytam troche na wyrost ale ucze sie diesleka wiec wiadomo, trzeba ucho wyczulic:)

> Dzieki

Dwumasę zabija głównie:

- Hamowanie biegami (czasami niektórzy mają nawyki z benzynowców redukować hamując silnikiem)

- Próby gwałtownego przyśpieszania na wysokim biegu jadąc wolno czyli powiedzmy jadę sobie na 6 biegu 90 (takie turlanie się) i chcę wyprzedzić, zamiast dawać w palnik powinno się zredukować przynajmniej do 5 -tki

Ogólnie rzecz biorąc każda jazda ,,nie płynna'' działa szkodliwie na sprzęgło i dwumasę.

Pamiętać musimy (zwłaszcza Ci po sofcie), że jak turbo burbo dmuchnie i wtryski poleją to w JTD momentalnie rośnie (dość drastycznie) moment obrotowy, a to właśnie on zabija dwumasę. Każdy bieg ma swoje optymalne prędkości te dolne i górne, trzeba pamiętać by jeździć z głową.

Co do drgań w Cromie, najczęściej jednak odzywają się kielichy półosi (temat znany i wałkowany, czyli wytarte powierzchnie na styku krzyżaka i kielicha) jak zaczyna drgać, czas sprawdzić te elementy.

Napisano

> Dwumasę zabija głównie:

> - Hamowanie biegami (czasami niektórzy mają nawyki z benzynowców redukować hamując silnikiem)

> - Próby gwałtownego przyśpieszania na wysokim biegu jadąc wolno czyli powiedzmy jadę sobie na 6

> biegu 90 (takie turlanie się) i chcę wyprzedzić, zamiast dawać w palnik powinno się zredukować

> przynajmniej do 5 -tki

> Ogólnie rzecz biorąc każda jazda ,,nie płynna'' działa szkodliwie na sprzęgło i dwumasę.

> Pamiętać musimy (zwłaszcza Ci po sofcie), że jak turbo burbo dmuchnie i wtryski poleją to w JTD

> momentalnie rośnie (dość drastycznie) moment obrotowy, a to właśnie on zabija dwumasę. Każdy

> bieg ma swoje optymalne prędkości te dolne i górne, trzeba pamiętać by jeździć z głową.

> Co do drgań w Cromie, najczęściej jednak odzywają się kielichy półosi (temat znany i wałkowany,

> czyli wytarte powierzchnie na styku krzyżaka i kielicha) jak zaczyna drgać, czas sprawdzić te

> elementy.

W Stilo miałem oryginalną dwumasę i przebieg na liczniku 200 tyś.(prawdziwy pewnie w okolicach 300 tyś.) i zawsze hamowałem biegami, tak więc nie widzę związku.

Napisano
  • Autor

> czyli nie deptać mu na np 4 biegu i 1000rpm , tylko zredukować na 3. i butować na niższym biegu

> od tych podanych 2000rpm; ,

> chodzi właśnie o te obroty silnika , czyli jak masz 2000rpm na 5 biegu to też możesz

eee..to luz, staram sie nie jezdzic ponizej 1500obr, najczesciej jak juz sie tocze to 1700-1900

I powiem Wam, ze mniej pali jadac rowno na 4 2000obr niz 5 np 1600obr , to takie moje spostrzezenie.

A jeszcze kiedys slyszalem od VW maniakow, ze jak przy gaszeniu cos tam klekcze to dwumasa sie powoli konczy, Czy w MJTD tez podobnych objawow wysluchiwac?

Gaszenie ze sprzeglem czy bez?

Ale DIESELfajnie ciagnie mimo 120KM, zwlasca 3 bieg i ogien..... szok, dzis jechalem NpPb Lanos 100KM wiec niemalo 3ka i.....patrze nic sie nie dzieje, ja w podloge a on nic, cos tam niby przyspiesza ale to wieki trwa:)

Napisano

> W Stilo miałem oryginalną dwumasę i przebieg na liczniku 200 tyś.(prawdziwy pewnie w okolicach 300

> tyś.) i zawsze hamowałem biegami, tak więc nie widzę związku.

własnie miałem pytać Pepcia czym szkodzi hamowanie biegami, sam mam ten nawyk i się przestraszyłem wink.gif

Napisano

> własnie miałem pytać Pepcia czym szkodzi hamowanie biegami, sam mam ten nawyk i się przestraszyłem

Powiem jeszcze, że od jakiegoś czasu jeżdżę z uszkodzoną prawą poduszką silnika i odczuwam ogólnie dużo więcej wibracji - moim zdaniem apogeum przypada na 1500 rpm, powyżej 1800 można puścić wole fantazji.

Napisano

a Ja od siebie wkleję link do artykułu:

http://motofocus.pl/technika/5286/uszkodzenia-dwumasowego-kola-zamachowego

Osobiście staram się jeździć z prędkością obrotową przynajmniej 2000obr/min, nie zrywać, delikatnie ruszać (croma uczy mnie jakiegoś spokoju, tak dostojniej jeżdżę grinser006.gif ), nie szarpać i gwałtownie przyspieszać i redukować jak niskie obroty, pytałem znajomych jeżdżących "z dwumasami" i i powinno być git, nie spotkałem opini że hamowanie biegiem uszkodzi dwumas no chyba, że ktoś schodzi biegami do bardzo niskich obrotów

Napisano

> I powiem Wam, ze mniej pali jadac rowno na 4 2000obr niz 5 np 1600obr , to takie moje

mam takie same wnioski z mojego jtd16v

> Czy w MJTD tez podobnych objawow wysluchiwac?

tak , będzie stukać

> Gaszenie ze sprzeglem czy bez?

ja odpalam i gaszę z wciśniętym sprzęgłem

> dzis jechalem NpPb Lanos

> 100KM wiec niemalo 3ka i.....patrze nic sie nie dzieje, ja w podloge a on nic, cos tam niby

> przyspiesza ale to wieki trwa:)

mam to samo z peugeotem 206 pb , po wciśnięciu gazu tylko się hałas zwiększa facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> W Stilo miałem oryginalną dwumasę i przebieg na liczniku 200 tyś.(prawdziwy pewnie w okolicach 300

> tyś.) i zawsze hamowałem biegami, tak więc nie widzę związku.

tak samo hamuje biegami i też nic się nie dzieje (220tys km ori sprzęgło+dva)

Napisano

> (croma uczy mnie jakiegoś spokoju, tak dostojniej jeżdżę )

Bo to auto klasy D i na dodatek typowy "Dupowóz" - osobiście uważam to za zaletę!

...

> schodzi biegami do bardzo niskich obrotów

W FES można sobie podejrzeć, kiedy ECU zaczyna dawkować paliwo przy hamowaniu biegami - to okolice 1300 rpm, więc jest to absolutna granica, poniżej której już nie hamujemy. Na dodatek przy dłuższych zjazdach ECU dawkuje bardzo małe ilości paliwa w calu utrzymania katalizatora w odpowiedniej temperaturze.

Napisano

Dodam jeszcze by nie ruszać na 1-ce dając wysokie obroty jak w benzynie wink.gif tak lekko można popuszczać sprzęgło i 1200-1400obr jedziemy.

Zauważyłem ,że jak na początku ruszałem z ~2000obr to była lekka kupa + szansa na pozostawienie zasłony dymnej wpysk.gif

Napisano

> Dodam jeszcze by nie ruszać na 1-ce dając wysokie obroty jak w benzynie tak lekko można popuszczać

> sprzęgło i 1200-1400obr jedziemy.

> Zauważyłem ,że jak na początku ruszałem z ~2000obr to była lekka kupa + szansa na pozostawienie

> zasłony dymnej

Z ASR nie zadymi smile.gif sprawdzane biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.