Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuk przy skręconych kołach

Featured Replies

Napisano

Ostatnio pojawił mi się stuk z przodu auta, tak mniej wiecej z prawej strony z okolic koła jezdnego.

Stuk ten głównie występuje przy skręconych kołach podczas jazdy po delikatnych koleinach a nawet podczas jazdy ze skręconymi kołami na kostce brukowej. Przy jeździe na wprost nic nie słychać. Tak samo cisza jest podczas przejeżdżania przez progi itp.

Podnosiłem auto i wszystko szarpałem, stukałem i nic nie słychać. Tuleje wahacza robiłem w zimie, jedynie sworznie nie były wymieniane.

Gdzie szukać usterki, przegub ? confused.gif

Napisano

> Gdzie szukać usterki, przegub ?

Z pewnością warto sprawdzić.

Napisano

> Gdzie szukać usterki, przegub ?

Na to wygląda niestety. Takie same objawy miałem w zeszłym roku w astrze, tydzień szukałem.

Napisano
  • Autor

> Z pewnością warto sprawdzić.

tylko w jaki sposób sprawdzić przegub - jakoś żaden sposób nie przychodzi mi do głowy hmm.gif

Napisano

Dość łatwo. Podnosisz koło (kierownica na wprost), łapiesz za obie części przegubu i próbujesz wzajemnie obracać. Jeśli przegub ma luz to go wyczujesz.

Napisano
  • Autor

> Dość łatwo. Podnosisz koło (kierownica na wprost), łapiesz za obie części przegubu i próbujesz

> wzajemnie obracać. Jeśli przegub ma luz to go wyczujesz.

czyli z polskiego na nasz, łapie za ośkę o tarczę i próbuję w przeciwne strony je obracać... wink.gif

rozumiem, że dobry przegub nie powinien mieć żadnego luzu...

Napisano

Będziesz wymieniał sam ?

Tydzień temu wymieniłem osłonę przegubu koła prawego i piastę koła prawego.

Jest z tym trochę pracy ale dałem radę smile.gif

pzdr

Napisano
  • Autor

> Będziesz wymieniał sam ?

zależne to bedzie od 3 czynników grinser006.gif :

- temperatury; jak narazie u mnie jest do 35 stopni w dzień wiec patrzac na samą skale termometra wszystkiego odechciewa sie

- ceny jaką krzyknie mi mechanik za to

- i czy przy próbie wybicia końcówki drazka kierowniczego wogóle wyjdzie ona, pamietam jak dwa czy trzy lata temu walczyłem z jedną końcówką z dwie godziny a jak tym razem tak bedzie to chyba odpuszczę samemu wymianę bo te afrykańskie upały wytopiły ze mnie wszystkie chęci do jakiej kolwiek roboty

> Tydzień temu wymieniłem osłonę przegubu koła prawego i piastę koła prawego.

> Jest z tym trochę pracy ale dałem radę

ja wiem czy aż tyle roboty, rozpiecie kolumny od wahacza, wypiecie drążka i demontaż przegubu i potem montaż w drugą stronę

poza demontażem końcówki drażka przynajmniej teraz nie widzę wiekszych problemów wink.gif

Napisano

> - temperatury; jak narazie u mnie jest do 35 stopni w dzień wiec patrzac na samą skale termometra

> wszystkiego odechciewa sie

o czym Ty mówisz ? U nas dziś burza za burzą atakowały miasto crazy.gif

> - i czy przy próbie wybicia końcówki drazka kierowniczego wogóle wyjdzie ona, pamietam jak dwa >czy trzy lata temu walczyłem z jedną końcówką z dwie godziny

kup "kluczyk" do demontażu końcówek drążka a wyjmiesz toto w 5 minut ok.gif

> ja wiem czy aż tyle roboty, rozpiecie kolumny od wahacza, wypiecie drążka i demontaż przegubu i

> potem montaż w drugą stronę

taaaa zlosnik.gif 30 minut angryfire.gif wywlekałem pierścień blokujący piastę na półosi .

> poza demontażem końcówki drażka przynajmniej teraz nie widzę wiekszych problemów

ok.gif

Napisano
  • Autor

> o czym Ty mówisz ? U nas dziś burza za burzą atakowały miasto

a u nas od niedzieli patelnia, dzień w dzień ponad 30 stopni a w nocy do 22 crazy.gif

z utesknieniem czekam na jakaś burzę blagam.gif

w domu mam w tej chwili 28 stopni facepalm%5B1%5D.gif

> kup "kluczyk" do demontażu końcówek drążka a wyjmiesz toto w 5 minut

myślisz, że nie miałem przy próbie o której pisałem

co prawda był to ściągacz "za grosze" ale i tak nie pomógł

sworzeń był tak nabity w gniazdo, że nie wiem jakim cudem udało mi się go zdemontować i niestety nie była to wtedy ta koncówka którą teraz musze demontować frown.gif

> taaaa 30 minut wywlekałem pierścień blokujący piastę na półosi .

no tak, zapomniałem o pierścieniu i o konieczności posiadania "chirurgicznych" zdolności do jego demontażu wink.gif

Napisano

U mnie przy identycznych objawach winne okazaly sie sworznie ktore nawet roku nie wytrzymaly od wymiany oslabiony.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> U mnie przy identycznych objawach winne okazaly sie sworznie ktore nawet roku nie wytrzymaly od

> wymiany

> Pozdrawiam

moje sworznie wahacza już trochę siedzą w aucie,przynajmniej 6 lat

ale je też sprawdzalem i nie czuć na nich żadnych luzow, przyjrze się jeszcze przegubowi

Napisano

> a u nas od niedzieli patelnia, dzień w dzień ponad 30 stopni a w nocy do 22

Ubiegły weekend też taki u nas był lizak.gif. W piątek wymieniłem osłonę a w sobotę piastę.

Resztę upalnego weekenda spędziłem na układaniu polbruku przed garażem zlosnik.gif

> nie była to wtedy ta koncówka którą teraz musze demontować

szkooooda. Może ta pójdzie łatwiej

> no tak, zapomniałem o pierścieniu i o konieczności posiadania "chirurgicznych" zdolności do jego

> demontażu

właśnie pad.gif

Napisano
  • Autor

> Ubiegły weekend też taki u nas był . W piątek wymieniłem osłonę a w sobotę piastę.

> Resztę upalnego weekenda spędziłem na układaniu polbruku przed garażem

podziwiam wytrwałość claps.gif

Napisano

> podziwiam wytrwałość

Musss był na wymianę bo szykował się wyjazd służbowy. Bałem się że łożysko nie wytrzyma trasy Płock-Kiezmark-Gdańsk- Płock.

Delegacja się odwlekła i ruszam dopiero w poniedziałek nad ranem.

Się troszku autko przegoni cool.gif

Napisano
  • Autor

No i kicha, przegub od strony pasażera nie ma wogóle luzu za to przegub kierowcy już tak tylko, że stuki przy skreconych kołach na moje ucho dochodzą z prawej strony a nie lewej...

Co jeszcze moze powodować stuki tylko przy skreconych kołach i delikatnych "nierównościach" niewiem.gif

Tak ide po kolei i:

- spreżyny wymienione w tym roku i tez teraz sprawdzane

- tuleje wahaczy wymienione

- sworznie wahaczy nie wykazują luzów

- końcówki drążków tez nie wykazują luzów

- przeguby jak wyżej

- poduszki amortyzatorów - jak wymieniałem sprężyny to mechaniora pytałem w jakim są stanie to odpowiedział, że OK

Napisano

Sprawdzałeś oba przeguby na półosiach?

Stukać może też amortyzator.

Napisano
  • Autor

> Sprawdzałeś oba przeguby na półosiach?

chodzi ci o przegub wewnętrzny?

jak go sprawdzić, bo nie wiem czy dobrze to zrobiłem ...

> Stukać może też amortyzator.

też myślałem o tym ale po naciśnięciu na blotnik auto zaraz przestaje po 1 razie bujac a poza tym stuk występuje tylko na delikatnych nierownosciach i wygląda to tak jakby wpadalo coś w rezonans. Stuk natomiast nie wystepuje przy dużych nierownosciach, progach itp.

Napisano

> chodzi ci o przegub wewnętrzny?

> jak go sprawdzić

Tak samo jak zewnętrzny, z tym że trzeba mieć na względzie dwie rzeczy:

przegub ma kompensację wzdłużną, więc luz (i to rzędu kilku cm) osiowy jest normalny,

przegub może mieć luz promieniowy w wejściu do skrzyni i TTTM.

Nie może mieć natomiast luzu kątowego.

Napisano
  • Autor

> Tak samo jak zewnętrzny, z tym że trzeba mieć na względzie dwie rzeczy:

> przegub ma kompensację wzdłużną, więc luz (i to rzędu kilku cm) osiowy jest normalny,

> przegub może mieć luz promieniowy w wejściu do skrzyni i TTTM.

> Nie może mieć natomiast luzu kątowego.

czyli zapinam bieg i krece kołem w lewo prawo i nie powinno dac się zakrecic kołem jeżeli nie ma luzu?

Napisano

Zakręcić się da z pewnością, przez luzy w samej skrzyni. Trzeba złapać obie części przegubu rękami.

Napisano
  • Autor

> Trzeba złapać obie części przegubu rękami.

jakoś tego nie widzę aby złapać obie części przegubu wewnętrznego bez jego demontażu ze skrzyni niewiem.gif

Napisano

hmm.gif, dlaczego?

Nie musisz trzymać mocno. Jedną ręką za połówkę z czopem wchodzącym do skrzyni, a drugą możesz za półoś.

286096008-przegub.gif

post-53490-14352516808927_thumb.gif

Napisano
  • Autor

> , dlaczego?

> Nie musisz trzymać mocno. Jedną ręką za połówkę z czopem wchodzącym do skrzyni, a drugą możesz za

> półoś.

ubzduralo mi się że z obu stron muszę złapać za ośki tzn. oske i czop mlot.gif

przy najbliższej okazji sprawdze to jeszcze waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.