Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stara butla LPG - utylizacja

Featured Replies

Napisano

jak w temacie, gdzie moge oddac nie wazna juz butle, w ktorej jest jeszcze gaz ?

pozdrawiam

Napisano

gaz wypuscic, byle sie nie poparzyc i na otwartej przestrzeni i butle na zlom

na piwo bedzie zlosnik.gif

Napisano

> jak w temacie, gdzie moge oddac nie wazna juz butle, w ktorej jest jeszcze gaz ?

> pozdrawiam

Szkoda że mieszkam za daleko od Ciebie - bo przydałby mi się taka butla.

Napisano

> Szkoda że mieszkam za daleko od Ciebie - bo przydałby mi się taka butla.

na grilla jak znalazł grinser006.gif

ja ze swojej starej miałem kompresor zrobić, ale któryś rok sie nie mogę zabrać oslabiony.gif

Napisano

> na grilla jak znalazł

> ja ze swojej starej miałem kompresor zrobić, ale któryś rok sie nie mogę zabrać

Kompresor już mam, ale chciałem zwiększyć zapas powietrza smile.gif

Napisano
  • Autor

> gaz wypuscic, byle sie nie poparzyc i na otwartej przestrzeni i butle na zlom

> na piwo bedzie

no chyba inaczej sie nie da, pol butli gazu tam jest spineyes.gif

trzeba znalezc jakies zadupie grinser006.gif

podziekowal za informacje, ale jak ktos jeszcze ma cos do dodania to slucham cool.gif

Napisano

Czemu nie wyjeździłeś do końca?

Napisano

> no chyba inaczej sie nie da, pol butli gazu tam jest

> trzeba znalezc jakies zadupie

> podziekowal za informacje, ale jak ktos jeszcze ma cos do dodania to slucham

Proponuję pożyczyć komuś kto ma jakieś pojęcie o instalacjach niech przełoży do siebie, wyjeździ i odda Ci pustą. Ten sam problem miałem w tamtym roku i co się nerwów najadłem to do tej pory żałuję, że się tego podjąłem. A jeszcze potem jak teścia poprosiłem o pomoc a on zaczął wyczyniać cuda to włos się jeżył.

Pamiętaj, że z każdego litra gazu w butli powstanie po uwolnieniu 260 litrów łatwopalnego gazu i przy jego rozprężaniu można sobie nieźle poparzyć ręce. Gaz ten jest cięższy od powietrza, może sobie spłynąć w jakieś zagłębienie i jeśli nie ma ruchu powietrza to może trochę tam zalegać czekając na iskrę.

A co do temperatury przy rozprężaniu podam przykład: na zewnątrz było +5' i cała butla dosłownie zamarzła podczas upuszczania gazu. Teść zagotował czajnik wody i polał butlę wrzątkiem. W połowie wysokości (H=200mm) woda już była zimna a

po dopłynięciu do dna zamarzła i wyrywaliśmy butlę od podłoża z trawą i ziemią boje_sie.gif

Napisano
  • Autor

> Czemu nie wyjeździłeś do końca?

butla wyjeta z innego auta gdzie sama instalacja to byla jakas wydumka domoroslego gazownika - mowiac krotko w ogole nie dzialala.

a przekladac do mojego auta to mi sie tego nie chce bo to wiecej robory jak to wszystko warte, a sam wielozawor to tez zlom i nie chce z tym jezdzic

Napisano
  • Autor

no tak to zapewne bedzie sie dzialo jak to otworzysz zawor ile fabryka dala, powoli spuszczajac to dziadostwo nie powinno sie tak dziac, no i oczywiscie na otwartym polu gdzie jest dobre przewietrzanie

Napisano

> no tak to zapewne bedzie sie dzialo jak to otworzysz zawor ile fabryka dala, powoli spuszczajac to

> dziadostwo nie powinno sie tak dziac, no i oczywiscie na otwartym polu gdzie jest dobre

> przewietrzanie

Też tak myślałem. Mimo powolnego spuszczania gazu butlę całą zamroziło, w końcu gaz przy rozprężaniu odbiera z otoczenia całkiem sporą ilość ciepła.

Jak już po jakimś czasie przestało syczeć to odkręciłem zupełnie wielozawór i niespodzianka- w środku kilka litrów ciekłego gazu, który trzeba było dosłownie wylewać, bo przy tak niskiej temperaturze butli nie chciał odparować shocked.gif Butla toroidalna wewnętrzna, więc wielki problem z głupim przechyleniem jej i wylaniem zawartości confused.gif

Napisano
  • Autor

no to kit wie co z tym zrobic, jak takie cyrki sa z tym to szczerze mowiac nie zabardzo mi sie chce z tym bawic, coz zostaje sie tylko podpytac na okolicznych zlomach czy mi to wezma z tym gazem...

Napisano

> Też tak myślałem. Mimo powolnego spuszczania gazu butlę całą zamroziło, w końcu gaz przy

> rozprężaniu odbiera z otoczenia całkiem sporą ilość ciepła.

> Jak już po jakimś czasie przestało syczeć to odkręciłem zupełnie wielozawór i niespodzianka- w

> środku kilka litrów ciekłego gazu, który trzeba było dosłownie wylewać, bo przy tak niskiej

> temperaturze butli nie chciał odparować Butla toroidalna wewnętrzna, więc wielki problem z

> głupim przechyleniem jej i wylaniem zawartości

To jakoś ciężko Ci to poszło. Ja ostatnio spuszczałem. Na łące odbyło się bezproblemowo. Tylko przy odkrecania zaworu pamiętrać o rękawicach ochronnych i oczywiście zachować ostrożność z ogniem.

Napisano

> no to kit wie co z tym zrobic, jak takie cyrki sa z tym to szczerze mowiac nie zabardzo mi sie chce

> z tym bawic, coz zostaje sie tylko podpytac na okolicznych zlomach czy mi to wezma z tym

> gazem...

A jakoś palnika nie da się podłączyć żeby gaz wypalić ?

Napisano
  • Autor

> A jakoś palnika nie da się podłączyć żeby gaz wypalić ?

nie posiadam oslabiony.gif

dzwonilem po okolicznych zlomowcach, nigdzie nie chca przyjac butli z gazem - jak pan wypussci gaz to wtedy przyjmiemy jako zlom...

ale na jednym ze zlomowcow dostalem bardziej obiecujaca odpowiedz, przyjma mi taka butle tyle ze bez gotówkowo - w sumie i tak tez dobrze byle by sie problemu pozbyc - tyle z teorii.

Zobaczymy jak to u nich wyjdzie w praktyce. Jak by ktoś chciał wiedzieć jaki to zlomowiec, to jest to Olmet w Tarnowskich Górach. W przyszlym tygodniu tam podjade z tym i potem zdam relacje.

Napisano
  • Autor

Butla z gazem oddana na Olmet w Tarnowskich Górach, nie robili zadnego problemu 5 min i po sprawie, kasy nie dostalem bo i tak mi na tym nie zalezalo grunt ze nie musial sie paprac w spuszczanie tego...

Dzieki za informacje koledzy 20.GIF

Napisano

> Butla z gazem oddana na Olmet w Tarnowskich Górach, nie robili zadnego problemu 5 min i po sprawie,

> kasy nie dostalem bo i tak mi na tym nie zalezalo grunt ze nie musial sie paprac w spuszczanie

> tego...

> Dzieki za informacje koledzy

Do tarnowskich, mam kawałek może nie wylecę w powietrze z ich złomem zlosnik.gif

BTW. ciekawe co oni z tym gazem zrobią? spuszczą? czy jakoś wypalą ?

Napisano
  • Autor

> BTW. ciekawe co oni z tym gazem zrobią? spuszczą? czy jakoś wypalą ?

gadalem z kolesiem - wypuszczaja w luft grinser006.gif

Napisano

> gadalem z kolesiem - wypuszczaja w luft

Dobrze że mieszkam stosunkowo daleko od tarnowskich zlosnik.gifrotfl.gif

Napisano

Z butli walcowej można zrobić wał do trawników. Sam taki wałek napełniany wodą już zrobiłem. Teraz krąży po znajomych, którzy zakładają trawniki koło domu lub na działce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.