Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Listwy boczne - czym przykleić?

Featured Replies

Napisano

Może ktoś polecić jakąś dobrą, mocną taśmę klejącą albo jakiś klej do montażu listew bocznych?

Wypróbowałem już kilka i wszystkie puszczały pod wpływem temperatury crazy.gif

Jeszcze trochę i się wkurzę i je na wkręty przymocuję smile.gif

Napisano

> Jeszcze trochę i się wkurzę i je na wkręty przymocuję

jak masz volvo to możesz hehe.gif

a ja normalnie na taśmę kleiłem ale brzydko odstawały - dopiero klej pomógł

Napisano
  • Autor

> jak masz volvo to możesz

> a ja normalnie na taśmę kleiłem ale brzydko odstawały - dopiero klej pomógł

Mam Astrę H. Też odstają, a jedna to już mi nawet na ziemi wylądowała jak byłem w pracy. Aż dziw, że nikt sobie jej nie przywłaszczył,

Napisano

> Też odstają, a jedna to już mi nawet na ziemi wylądowała jak byłem w pracy. Aż dziw,

> że nikt sobie jej nie przywłaszczył,

u mnie nigdy nie spadły ani się nie odkleiły , ale brzydko wyglądały i je przykleiłem

Napisano

> Może ktoś polecić jakąś dobrą, mocną taśmę klejącą albo jakiś klej do montażu listew bocznych?

> Wypróbowałem już kilka i wszystkie puszczały pod wpływem temperatury

u mnie również była listwa do klejenia, poradziłem sobie o TAKIM CZYMŚ i trzyma się, daje radę myjce ciśnieniowej, słońcu

IMHO spełnił swe zadanie

Napisano

> Może ktoś polecić jakąś dobrą, mocną taśmę klejącą albo jakiś klej do montażu listew bocznych?

> Wypróbowałem już kilka i wszystkie puszczały pod wpływem temperatury

Taśma 3M daje radę. Klej na tej taśmie zabezpieczony jest czerwoną folią, sama taśma jest czarna i ma około 1cm szerokości. Kleiłem na nią listwy boczne w eFce i trzyma bardzo dobrze. Wcześniej miałem je przyklejone na taśmę APP i listwy odklejały się po miesiącu.

Napisano

> Taśma 3M daje radę. Klej na tej taśmie zabezpieczony jest czerwoną folią, sama taśma jest czarna i

> ma około 1cm szerokości. Kleiłem na nią listwy boczne w eFce i trzyma bardzo dobrze. Wcześniej

> miałem je przyklejone na taśmę APP i listwy odklejały się po miesiącu.

tez tak zrobiłem i trzyma już 3 rok

tylko przed przyklejeniem taśmy do listwy smarujemy listwę primerem

jakiś tekst

Napisano
  • Autor

> u mnie również była listwa do klejenia, poradziłem sobie o TAKIM CZYMŚ i trzyma się, daje radę

> myjce ciśnieniowej, słońcu

> IMHO spełnił swe zadanie

Musiałeś czymś tą listwę dociskać przez jakiś czas, czy od razu chwyciło?

> Taśma 3M daje radę. Klej na tej taśmie zabezpieczony jest czerwoną folią, sama taśma jest czarna i

> ma około 1cm szerokości. Kleiłem na nią listwy boczne w eFce i trzyma bardzo dobrze. Wcześniej

> miałem je przyklejone na taśmę APP i listwy odklejały się po miesiącu.

Czyli pewnie chodzi o tą: link

Droga trochę frown.gif

Przy okazji witam kolegę Analyzera. Nie ma chyba forum samochodowego, gdzie kolega by nie czuwał smile.gif

> tylko przed przyklejeniem taśmy do listwy smarujemy listwę primerem

Z tego co wyczytałem na tej stronie, do której link dałeś, to primer stosuje się do przyklejania listew na powierzchnie gumowe i nielakierowane.

Swoją drogą u mnie taśma (3m ale biała) trzyma się bardzo dobrze ale tylko lakieru.

Napisano

> Musiałeś czymś tą listwę dociskać przez jakiś czas, czy od razu chwyciło?

musiałem ściskiem stolarskim na noc skręcić, ale widziałem również wersję expres która klei już po chyba 10s.....

ale co nagle to po diable i kupiłem zwykły klej, wieczorem nałożyłem i skręciłem, rano było jak znalazł

Napisano

> Klej do szyb.

Bardzo dobra rzecz - chwyci na pewno (testowałem) tylko:

-kliej strasznie brudzący.

- jak taki klei przyklei listwę to gdyby zaszła koniecznosc jej odrywania to prawdopodobnie zejdzie z lakierem

Napisano
  • Autor

> Klej do szyb

> Bardzo dobra rzecz - chwyci na pewno (testowałem) tylko:

> -kliej strasznie brudzący.

> - jak taki klei przyklei listwę to gdyby zaszła koniecznosc jej odrywania to prawdopodobnie zejdzie

> z lakierem

Możecie podać więcej szczegółów na temat tego kleju? Nazwa? Producent?

Napisano

> Możecie podać więcej szczegółów na temat tego kleju? Nazwa? Producent?

klej do szyb + primer

w zasadzie każdy producent dobry jest

Napisano

> Możecie podać więcej szczegółów na temat tego kleju? Nazwa? Producent?

Wiesz - ja w zasadzie z tych 2 powodów które napisałem już bym więcej kleju do szyb nie użył. Potem kleiłem po prostu silikonem - można łatwo oderwac jakby co. Ale myślę że ten klej Patex co polecał kolega byłby lepszy.

Napisano

Jeśli tylko listwa nie jest z PP/PE to ja używam w moim bolidzie do wszelkiego rodzaju montażów lub uszczelniania FIX ALL CLASSIC lub TURBO. Powinno dać radę waytogo.gif FIX jest w odmianie czarnej, po wyschnięciu robi się z niego taka guma, bezoctowy i bezrozpuszczalnikowy.

Napisano

> Jeśli tylko listwa nie jest z PP/PE

do pp/pe juz sa kleje np.technicolla tylko ciekawe czy rzeczywiscie tak cudownie dzialaja... mam do sklejenia zderzak :D

Napisano

> Z tego co wyczytałem na tej stronie, do której link dałeś, to primer stosuje się do przyklejania

> listew na powierzchnie gumowe i nielakierowane.

> Swoją drogą u mnie taśma (3m ale biała) trzyma się bardzo dobrze ale tylko lakieru.

miałem do przyklejenia listwę drzwiową z tworzywa szeroką coś około 10 cm. listwa od spodu była gładka i śliska (taki typ tworzywa) po pomazaniu jej owym primerem w miejscach gdzie przyklejałem taśmę listwa zrobiła się matowa a w dotyku wyczuć było że powierzchnia listwy zrobiła się super przyczepna , primer i taśmę kupiłem właśnie w tym sklepie z linku, taśma ma długość 5 m. i trzy rodzaje szerokości 6,9 lub12 mm. czyli jest tańsza od tej co ty pokazałeś 20m. zlosnik.gif

ps.

przecież listwa od spodu jest nielakierowana, primerem smarujesz listwę a nie drzwi, i smaruj nim szybko bo szybko wsiąka

Napisano
  • Autor

> ps.

> przecież listwa od spodu jest nielakierowana, primerem smarujesz listwę a nie drzwi, i smaruj nim

> szybko bo szybko wsiąka

Na stronie jest napisane dokładnie tak:

Quote:

primer - podkład wymagany przy aplikacji listew na powierzchniach nielakierowanych lub gumowych

Z tego zdania wynika, że trzeba posmarować drzwi. Słonecznie wczoraj było i nie te siły, więc trochę mnie to wprowadziło w błąd smile.gif

Napisano

> Na stronie jest napisane dokładnie tak:

> Quote:

> primer - podkład wymagany przy aplikacji listew na powierzchniach nielakierowanych lub gumowych

> Z tego zdania wynika, że trzeba posmarować drzwi. Słonecznie wczoraj było i nie te siły, więc

> trochę mnie to wprowadziło w błąd

primerem posmaruj listwę - kup ze 2 saszetki

benzyną przetrzyj drzwi w miejscu przyklejenia listwy

Napisano
  • Autor

> primerem posmaruj listwę - kup ze 2 saszetki

> benzyną przetrzyj drzwi w miejscu przyklejenia listwy

Kupiłem już tą taśmę z firmy 3M.

Chyba bez tego primera jednak się nie obędzie.

Przykleiłem próbnie kawałek taśmy.

Wcześniej odtłuściłem listwę benzyną, rozpuszczalnikiem nitro, jeszcze innym rozpuszczalnikiem ale taśma niestety nie trzyma zbyt mocno. Nie muszę wkładać zbyt wiele wysiłku, żeby ją oderwać frown.gif

Co do tego primera, to nie znam się na farbach/lakierach itp ale zakładam, że to chodzi po prostu o farbę podkładową do plastiku?

Napisano

> Co do tego primera, to nie znam się na farbach/lakierach itp ale zakładam, że to chodzi po prostu o

> farbę podkładową do plastiku?

chodzi po prostu o primera do kleju do szyb

Napisano

> Kupiłem już tą taśmę z firmy 3M.

> Chyba bez tego primera jednak się nie obędzie.

> Przykleiłem próbnie kawałek taśmy.

> Wcześniej odtłuściłem listwę benzyną, rozpuszczalnikiem nitro, jeszcze innym rozpuszczalnikiem ale

> taśma niestety nie trzyma zbyt mocno. Nie muszę wkładać zbyt wiele wysiłku, żeby ją oderwać

> Co do tego primera, to nie znam się na farbach/lakierach itp ale zakładam, że to chodzi po prostu o

> farbę podkładową do plastiku?

Przyklej na silikon bezbarwny, obojętnie jaki: uniwersalny, sanitarny... Będzie trzymać bardzo mocno, ale jak będziesz chciał oderwać, to oderwiesz. U siebie tak kleiłem w Calibrze

images_thumb_68502_800_800_resize.jpg

Listwy były ciężkie, miały małą powierzchnię styku z karoserią, jakieś 0,5cm po obrzeżu listwy. Przy zrywaniu musiałem bardzo uważąć żeby nie połamać tych listew ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.