Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaki kask na początek

Featured Replies

Napisano

Witam, w związku z przymiarką do kursu na kategorię A mam pytanie, jaki kask kupić na początek (chodzi mi o to, żeby na jazdy zgłosić się z własnym kaskiem, a docelowo na pewno i tak będzie inny, ale to w następnym roku). Dodam, że na razie nie chciałbym wydawać worka dukatów, a znowu nie za bardzo wiem, na co zwrócić uwagę - z czego powinien być wykonany, jaki rodzaj - integralny, szczękowy, czy otwarty, jakiej firmy szukać. W intermotors jest dosyć dużo kasków AGV - warto to kupić, mają też jakieś kaski BOX hmm.gif, a może szukać czegoś innego. Wspomóżcie radą

edyta:

znalazłem jeszcze coś, co mi chyba najbardziej odpowiada - GREX J2 PRO - tylko co to za firma? zna ktoś te kaski?

Napisano

ja kupiłem sobie airoh speedfire za 300zł i był OK. Na głośność nie narzekałem, bo zawsze jeździłem w stoperach smile.gif

Napisano

Popatrz za kaskami LS2

Napisano

> Witam, w związku z przymiarką do kursu na kategorię A mam pytanie, jaki kask kupić na początek

> (chodzi mi o to, żeby na jazdy zgłosić się z własnym kaskiem, a docelowo na pewno i tak będzie

> inny, ale to w następnym roku). Dodam, że na razie nie chciałbym wydawać worka dukatów, a

> znowu nie za bardzo wiem, na co zwrócić uwagę - z czego powinien być wykonany, jaki rodzaj -

> integralny, szczękowy, czy otwarty, jakiej firmy szukać. W intermotors jest dosyć dużo kasków

> AGV - warto to kupić, mają też jakieś kaski BOX , a może szukać czegoś innego. Wspomóżcie radą

> edyta:

> znalazłem jeszcze coś, co mi chyba najbardziej odpowiada - GREX J2 PRO - tylko co to za firma? zna

> ktoś te kaski?

tez myslalem zeby kupic kask tylko na nauke jazdy... ale to kasa w bloto wywalona wink.gif - bo albo bedziesz jezdzil z tym kaskiem az ci sie znudzi (czyli dlugo po kursie), albo odstawisz go na polke i wydasz kolejna kase na nowy kask.

po tej linii wybralem kask 'docelowy' i jestem zadowolny.

Z rzeczy na ktore powinienes zwrocic uwage to czy kask ci pasuje do glowy... ogladalem kilka roznych modeli i niby rozmiary te same a cisnely w zupelnie innych miejscach wink.gif . Z typow kaskow to 'najbezpieczniejsze' sa integrale - bo masz cala czache chroniona (rowniez szczeke!) minusem zwykle jest mniejsze pole widzenia - ale to tez zalezy od konkretnego modelu.

Ja wybralem Caberg V2R i jestem zadowolony. Jazdy zrobilem, potem kask polezal rok az dokupilem do niego motora i jest git wink.gif

pytanie jest czy taki integral bedzie ci sie komponowal z motorem smile.gif - bo dla niektorych ma to ogromne znaczenie wink.gif , ze niby integral na chopperze wyglada smiesznie (no ale jednak jest lepsza ochrona niz orzeszek) albo otwarty na szlifierce (co jest jednak raczej glupota ze wzgledu na mizerna ochrone twarzy...)

Napisano

Nowe sztuki starszych modeli HJC (np. FG-14) mozna na allegro wyrwać za smieszne pieniadze. Maja dobry stosunek cena/mozliwosci.

Napisano

> edyta:

> znalazłem jeszcze coś, co mi chyba najbardziej odpowiada - GREX J2 PRO - tylko co to za firma? zna

> ktoś te kaski?

Grex to taka budżetowa marka Nolana. Całkiem dobrze wypadają w testach.

Ja na początek kupiłem kask LS2 (używałem go na skuter). W nim jeździłem na kursie. Całkiem przyzwoity.

Kask IMHO warto kupić, bo zawsze się przyda - chociażby jako kask dla pasażera (-ki grinser006.gif)

Napisano

> Nowe sztuki starszych modeli HJC (np. FG-14) mozna na allegro wyrwać za smieszne pieniadze. Maja

> dobry stosunek cena/mozliwosci.

ok.gif

Napisano

Otwarty zapewnia najgorszą ochronę, szczękowy sporo lepszą, ale gorszą od integralnego i do tego jest zazwyczaj cięższy.

Ja bym brał integralny.

Jeśli chodzi o tanie kaski to dobrą ochronę zapewnia lazer lz6, ale kupił bym na Twoim miejscu od razu kask docelowy, ja osobiście jestem miłośnikiem sharka i za pięćset zł masz rewelacyjny nowy kask smile.gif

Napisano

Przy takich założeniach nie kupować żadnego, jak jestes początkujący to dużo łatwiej jeździ się w takich otwartych jak mają w szkołach jazdy i w ośrodkach egzaminowania(a nie oszukujmy się na kursie A to się uczysz głównie zdania egzaminu i pod takim kątem bym to tylko rozpatrywał - nie ma co sobie na siłę utrudnień wprowadzać). Kup sobie kominiarkę jakąś i jeździj w tym co dadzą,w półśrodki nie ma się co bawić bo to wyrzucanie kasy w błoto, jak już się zdecydujesz na jakiś konkretny motocykl to wtedy sobie szukaj kasku juz docelowego.

Jak koniecznie chcesz mieć coś na kurs to zacząłbym od butów i rękawiczek.

Napisano

Zależy ile chcesz przeznaczyć na docelowy kask, bo jeśli 500-600 zł, to nie warto teraz kupować kasku za 200 (wg mnie taniej przyzwoitego kasku nie warto), a za parę miesięcy być "w plecy" te 200 zł, bo odłożysz na półkę i będziesz jeździł w nowym.

Ja na kurs pożyczyłem od kolegi jego stary kask (jakiś shark), wyprałem wnętrze i był fajny na kurs. Potem jak kupowałem docelowy, miałem już jakieś porównanie. Kupiłem Airoh Leox - lekki, na mnie wygodny, niestety głośny (jeżdżę w stoperach), ale cena 400zł (wyszukana wyprzedaż).

Potem kupowałem dla żony i padło na Airoha SC66 (szczękowy) i nie ma porównania, gdyby tylko żona miała większą głowę, to bym go jej nie oddał. Lepiej wykończony, cichszy, "mięciutki". A cena w wyprzedaży podobna do mojego.

Ale jeśli za pół roku kupujesz kask za 2000, to "bogatemu nie zabronisz" wink.gif

Tanie Airohy i HJC znajdziesz za 200

Napisano

Jak już będziesz wybierał ten właściwy, możesz pod uwagę wziaść ochronę, jaką powinien dać hełm przy uderzeniu => testy sharp

http://sharp.direct.gov.uk/

Osobiście poszukałbym pozyczyć na poczatek kasku od kumpla motocyklisty.

Warto zainwestować w rekawiczki czy buty - możesz złapać zająca na placu i otrzeć ręce lub nieszczęśliwie wykręcić kostkę.

Z rzeczy praktycznych - buty motocyklowe są po prostu sztywniejsze - lepiej operuje się dźwigniami.

Hmm buty - z tych co się "nazywają motocyklowe", ochronę daja bardzo podstawową to np Probiker Active (100 -150 zł) Probiker Traveller (ok 250 zł) lub coś z ozone...albo pożądne wojskowe glany 270751858-jezyk.gif

Buty dajace więcej ochrony - Adrenaline CRX (390zł), Puma Desmo 750 zł), Alpinestars SMX-5 (700 zł)

Jak nie wiesz czym będziesz w przyszłości jeździł kup kask bezpieczny / integralny np. czarny matowy (będzie wygladał jako tako na każdym rodzaju moto - no może nie na crossie) - coś jak Caberg V407 (akurat ten jest z blendą).

Generalnie - moim zdaniem - najłatwiej nauczyć się jeździć na jakimś nakedzie.

http://www.motocykle.katowice.pl/sklep2/...p;id_producent=

Aha, kask w tej kategorii cenowej (ok 500 zł) będzie raczej z głośniejszych i może troszkę bardziej parować w niższych temperaturach. (głośny - szum powietrza zagłuszy wydech przy predkości ok 80 - 90 km/h)

Ale od czegoś trzeba zaczać....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.