Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprowadzono auto - co dalej

Featured Replies

Napisano

Moi drodzy.

Właśnie sprowadzono auto dla mojej przyszłej teściowej z Niemiec.

Prosiłbym Was, którzy przez to już przeszli czy też siedzą w "procederze" i mogą udzielić instrukcji oraz jakichś użytecznych porad co/gdzie/jak/którędy.

Wiem, że muszę przetłumaczyć dokumenty, opłacić US i wiadomo zarejestrować.

Proszę o wsparcie 20.GIF

Napisano

> Moi drodzy.

> Właśnie sprowadzono auto dla mojej przyszłej teściowej z Niemiec.

> Prosiłbym Was, którzy przez to już przeszli czy też siedzą w "procederze" i mogą udzielić

> instrukcji oraz jakichś użytecznych porad co/gdzie/jak/którędy.

> Wiem, że muszę przetłumaczyć dokumenty, opłacić US i wiadomo zarejestrować.

> Proszę o wsparcie

tłumaczenie dokumentów, później wio do Celnego opłacić akcyzę i 7 dni na rozpatrzenie wniosku. Później wydział środowiska opłacenie recyklingu. Wcześnieś przegląd lub "dekodowanie VIN". Jak masz kpl papierow idziesz do WK i rejestrujesz auto biglaugh.gif

Ostatnio Alfe żonie rejestrowałem, pojechałem do pana który się trudni czymś takim. Zapłaciłem mu 200zł i po 48h miałem tablice i dowód rejestracyjny w domu. Jak on to zrobił nie wnikałem.

Poszukaj w okolicy takiej agencji, stracisz mniej nerwów, paliwa itd...

Napisano

> Mógłbyś proszę przybliżyć w jaki sposób znalazłeś taką firmę ?

sąsiad mi polecił bo pare dni wcześniej rejestrował.

Wklepuj w google, allegro. Spytaj na regionalnym.

Napisano

> Pierwsza z googli z Wawy http://www.akcyza.org/

ciekawe na czym polega myk obniżający recyklingz 500 na 250zł ...

Napisano

> ciekawe na czym polega myk obniżający recyklingz 500 na 250zł ...

Ja poszedłbym dalej... może znajdź pana, który obniży akcyzę do zera, bo w między czasie samochód stanie się dostawczakiem i załatwi zwrot 160 zeta ze skarbówki zlosnik.gif

Napisano

> tłumaczenie dokumentów, później wio do Celnego opłacić akcyzę i 7 dni na rozpatrzenie wniosku.

Nazywajmy rzeczy po imieniu... Na zapłatę akcyzy ma się 14 dni od daty przekroczenia granicy, a odbiór zaświadczenia zazwyczaj następuje w zależności od widzimisie lub "układu" do 14 dni.

Napisano

Pytanie - po jakiego grzyba taka firma, jeżeli tłumacze przysięgli są na każdym kroku, przegląd i tak trzeba zrobić samemu (w sensie - chyba w 200 złotych dla pana nie było przeglądu), recykling i akcyza to no problemo - przelew internetowy a do większości WK można się zarejestrować przez internet i załatwić sprawę rejestracji w godzinkę (wliczając przerwę potrzebną paniom urzędniczkom na wypicie kawy przed wydrukiem czasowego DR i wszelkich decyzji).

Napisano

> Pytanie - po jakiego grzyba taka firma, jeżeli tłumacze przysięgli są na każdym kroku, przegląd i

> tak trzeba zrobić samemu (w sensie - chyba w 200 złotych dla pana nie było przeglądu),

> recykling i akcyza to no problemo - przelew internetowy a do większości WK można się

> zarejestrować przez internet i załatwić sprawę rejestracji w godzinkę (wliczając przerwę

> potrzebną paniom urzędniczkom na wypicie kawy przed wydrukiem czasowego DR i wszelkich

> decyzji).

Bo niektórzy więcej zarobią przez ten czas jaki by zmarnowali na załatwienie tych formalności. Dajesz upoważnienie takiej agencji i 200 PLN jest wynagrodzeniem za ich usługę (załatwienie kompleksowo wszystkich formalności za ciebie)

Napisano

> Bo niektórzy więcej zarobią przez ten czas jaki by zmarnowali na załatwienie tych formalności.

> Dajesz upoważnienie takiej agencji i 200 PLN jest wynagrodzeniem za ich usługę (załatwienie

> kompleksowo wszystkich formalności za ciebie)

dokładnie, w moim przypadku 2 krotny wyjazd do Celnego to 2x 40km. Złożenie wniosku i odebranie decyzji. Do tego opłaty za parkingi, stracony czas. Crome sam zalatwiałem i zajęło mi to 10 dni. Alfa 48h. Różnica jest

Napisano

> 200zł i po 48h miałem tablice i dowód rejestracyjny w domu.

We wro agencja celna chciala 300zl i swiety spokoj.

Z tlumaczeniem to bylo czy juz po?

Nie dalem, i powiem, ze nie taki diabel straszny, 2 dni w lewo czy prawo roznicy nie robi.

Jak komus sie nie chce placic i czekac wink.gif

Napisano

> We wro agencja celna chciala 300zl i swiety spokoj.

> Z tlumaczeniem to bylo czy juz po?

> Nie dalem, i powiem, ze nie taki diabel straszny, 2 dni w lewo czy prawo roznicy nie robi.

> Jak komus sie nie chce placic i czekac

z tłumaczeniami robili, koszt tłumaczenia był niższy niż w przypadkowo odwiedzonej "agencji tłumaczy przysięgłych"

Napisano

przechodziłem to 2 miesiące temu ok.gif

Najpierw załatwiłem przegląd bo kwity z przeglądu potrzebne były w celnym przegląd 99zł ok.gif

później do celnego i tam nie trzeba mieć tłumaczeń ok.gif

Następnie po drodze załatwiłem tłumaczenia i pojechałem do skarbówki gdzie opłaciłem Podatek oraz dostałem kwit do opłacenia środowiskowego ok.gif po powrocie do skarbówki kwity już na mnie czekały i pojechałem do rejestracji ok.gif tam już 10 min opłata rejestracyjna i wsio ok.gif

Napisano

jak się sprężysz załatwisz to w jeden dzień ja rozbiłem sobie na dwa dni ale tylko dlatego że załatwiałem to z małym synem ok.gif

Napisano
  • Autor

Dokładnie w tej kolejności?

Widzę, że rozbieżności się pojawiają odnośnie gdzie w pierwszej kolejności...

Napisano

> dokładnie, w moim przypadku 2 krotny wyjazd do Celnego to 2x 40km. Złożenie wniosku i odebranie

> decyzji. Do tego opłaty za parkingi, stracony czas. Crome sam zalatwiałem i zajęło mi to 10

> dni. Alfa 48h. Różnica jest

Faktycznie - jak się ma taki kawał drogi do urzędów to lepiej komuś odpalić i święty spokój ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.