Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mondeo MkIII klimatyzacja

Featured Replies

Napisano

Witam,

Gdzie wpiąć manometr w Mondku MkIII, żeby sprawdzić ciśnienie czynnika i ewentualnie uzupełnić? Może ma ktoś jakieś foto poglądowe?

W książce 'Sam naprawiam' o dziwo nie znalazłem takiej informacji...

Napisano

cisnienie ukladu klimatyzacji sprawdzasz oczywiscie na zaworku wysokiego cisnienia smile.gif

Napisano
  • Autor

> cisnienie ukladu klimatyzacji sprawdzasz oczywiscie na zaworku wysokiego cisnienia

Gdzie on się znajduje?

Napisano

musisz odkręcić 2-3 wkręty (patrząc od dołu i przodu) prawego przedniego nadkola, zawór umieszczony jest obok zbiornika, mniej więcej na granicy zderzaka i błotnika.

Napisano

> musisz odkręcić 2-3 wkręty (patrząc od dołu i przodu) prawego przedniego nadkola, zawór umieszczony

> jest obok zbiornika, mniej więcej na granicy zderzaka i błotnika.

Dokładnie tak, nawet nie musisz całego nadkola ściągać, a tylko je odchylić ok.gif.

Napisano
  • Autor

> musisz odkręcić 2-3 wkręty (patrząc od dołu i przodu) prawego przedniego nadkola, zawór umieszczony

> jest obok zbiornika, mniej więcej na granicy zderzaka i błotnika.

Bez ściągania koła się obejdzie?

Napisano

tak, skręć koła na maxa w prawo, odkręć 2-3 wkręty, odegnij nadkole i git, zbiornik jest niemal na wierzchu... co sie tak boisz koła? operacja ta zajmuje póltorej minuty lącznie z wyciagnięciem podnośnika z bagaznika ok.gif

Napisano
  • Autor

> tak, skręć koła na maxa w prawo, odkręć 2-3 wkręty, odegnij nadkole i git, zbiornik jest niemal na

> wierzchu... co sie tak boisz koła? operacja ta zajmuje póltorej minuty lącznie z wyciagnięciem

> podnośnika z bagaznika

Nie boje sie. Problem polega na tym, ze jesli musze zdjac kolo, to musze auto przeparkowac (mam pochyly podjazd) zlosnik.gif a tego mi sie nie chce zlosnik.gif

Wole szybko sie wpiac i sprawdzic, ewentualnie dodac czynnika.

Napisano
  • Autor

Oki doki - zaraz się biorę za sprawdzenie.

Tylko... jak?

Odpalić silnik, włączyć klimę. Będę też sprawdzał temp na kratkach środkowych, czyli dmuchawa na max, obieg zamknięty, temp na minimum (mam manualną).

Na tak pracującym układzie sprawdzić ciśnienie czynnika?

EDIT:

Próba nr 1 zlosnik.gif . Nie mogłem zdjąć nadkola... Poodkręcałem wkręty, ale coś go jeszcze trzymało na dole zderzaka.

Natomiast na górze w komorze silnika jest takie oto wyprowadzenie obok wlewu płynu do spryskiwaczy (pierwsza fotka). Po odkręceniu korka jest tam miejsce na szybkozłączkę - problem tylko taki, że szybkozłączka od manometru mi nie wchodzi frown.gif Jest ciut za mała...

dscf0845ht.jpg

Na drugiej fotce mam odczyt temperatury. Klima na obiegu zamkniętym, dmuchawa na maxa, temp na minimum i pomiar z środkowej kratki. Najniższy odczyt miałem 11*C. Pomiar miernikiem jak na fotce.

dscf0846b.jpg

Jakieś sugestie?

Napisano

> Jakieś sugestie?

bite to masz jak nic, po wyklepaniu zapomnieli korka na zbiornik spryskiwacza zasadzić, po tym sie kapłem zlosnik.gif

zasadniczo sie nie znam, ale serwisant od klimy ma dwa porzewody, jeden podłącza pod nadkolem - ono się trzyma na takim plastikowym języku, trzeba go trochę odgiąć - śmiało, nie pęknie tak łatwo, a drugi ony przewód podłacza do króćca, który pokazałeś na fotce ok.gifok.gif

11 st. to chyba spoko, nie wiem ile mam u siebie, co roku robię klimę wiec raczej jest dobrze zlosnik.gif

zresztą fura jest raz w roku u mojego znajomka pana Miecie - pan MIecio jest lepszy niż serwis Kubicy i reszty razem wzięte ok.gif

Napisano

btw: masz czarną pokrywę zaworów? który to rok jest?

Napisano
  • Autor

> btw: masz czarną pokrywę zaworów? który to rok jest?

Zdjełano w listopadzie 2004.

Co do klimy - spróbuję w takim razie jutro powalczyć z nadkolem.

Quote:

jeden podłącza pod nadkolem - ono się trzyma na takim plastikowym języku, trzeba go trochę odgiąć - śmiało, nie pęknie tak łatwo, a drugi ony przewód podłacza do króćca, który pokazałeś na fotce

Zaraz zaraz - zakłada wężyk z manometrem "na przelot"? Dobrze zrozumiałem?

Napisano

Ty a nie możesz po prostu podjechać do zakładu do serwisuje klimę? po cisnieniu w ukladzie dowiesz sie tylko, że: sprężarka pompuje prawidłowe cisnienie, układ jest szczelny. o ilosci czynnika nic a nic wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ty a nie możesz po prostu podjechać do zakładu do serwisuje klimę? po cisnieniu w ukladzie dowiesz

> sie tylko, że: sprężarka pompuje prawidłowe cisnienie, układ jest szczelny. o ilosci czynnika

> nic a nic

Mogę, ale dla własnej satysfakcji chciałbym sam sprawdzić. smile.gif

Napisano

> Zaraz zaraz - zakłada wężyk z manometrem "na przelot"? Dobrze zrozumiałem?

ja to widziałem tak:

podjeżdża serwisant takim o wózkiem:

klimatyzacja.jpg

jeden przewód podłącza do króćca pod nadkolem, drugi do tego co pokazałaś i bangla.

Wytacza czynnik, wtacza nazad dodając odrobinę oleju inkasuje 120 zł i do zobaczenia ok.gif

a jeszcze temp. w kratkach sprawdza, i zadaje mase innych pytań

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> ja to widziałem tak:

> podjeżdża serwisant takim o wózkiem:

> jeden przewód podłącza do króćca pod nadkolem, drugi do tego co pokazałaś i bangla.

> Wytacza czynnik, wtacza nazad dodając odrobinę oleju inkasuje 120 zł i do zobaczenia

> a jeszcze temp. w kratkach sprawdza, i zadaje mase innych pytań

Dostałem się dziś do tego zaworka - manometr pokazuje, że wszystko jest w normie. Kolor czynnika taki zielonkawy, lekko tłustawy. Chyba tu jest ok.

Jeszcze sprobuję sprawdzić temp podczas jazdy.

Napisano

jest zielonkawy bo to kontrast - chodzi o to aby łatwo było wyczaić ewentualne miejsce wycieku ok.gif

jest tłustawy bo wraz z czynnikiem i kontrastem podaje się trochę oleju do smarowania sprężarki ok.gif

ile to jest norma na manometrze?

Napisano
  • Autor

> jest zielonkawy bo to kontrast - chodzi o to aby łatwo było wyczaić ewentualne miejsce wycieku

Yhyś

> jest tłustawy bo wraz z czynnikiem i kontrastem podaje się trochę oleju do smarowania sprężarki

Dokładnie

> ile to jest norma na manometrze?

Jak sprężarka ładowała, dochodziło do max 65psi.

Napisano

> Jak sprężarka ładowała, dochodziło do max 65psi.

dzięki ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> dzięki

Nie mogłem znaleźć nigdzie informacji, czy te wspomniane 65 psi to dobre ciśnienie czy złe.

Natomiast dziś, gdy oddawałem koledze manometr, to troszkę pogadaliśmy o klimie.

Ten króciec, do którego się wpinałem, to jest po stronie niskiego ciśnienia. Do wysokiego ciśnienia nie pasuje szybkozłączka. Ponadto nie jest on wyskalowany do ciśnień, jakie są po stronie wysokiego ciśnienia, czyli jakieś 14 bar (203 psi).

Według kolegi moje ciśnienie 65 psi (4,4 bar) po stronie niskiego ciśn. jest za duże. Kolega podejrzewa, że może zawór rozprężny się przycina.

Ja bym zrobił jeszcze jeden pomiar temperatury z kratki - tym razem podczas jazdy - zanim zacznę cokolwiek dalej działać.

Macie jakieś pomysły? Czy też lepiej dać auto fachowcowi od klimy do sprawdzenia?

Napisano

Do prawidłowej oceny potrzebujesz 2 manometrów , 4,4 to dośc spora wartośc jak na pracująca klime tym bardziej że nie wiadomo jakie byłe w tym czasie wysokie cisnienie .

Ale czytając temat sądze ze lepiej by było gdybys dal komus zarobic bo i tak sie na tym zakończy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Do prawidłowej oceny potrzebujesz 2 manometrów , 4,4 to dośc spora wartośc jak na pracująca klime

> tym bardziej że nie wiadomo jakie byłe w tym czasie wysokie cisnienie .

Ciekawi mnie, jakie powinno być ciśnienie po niskiej stronie...

> Ale czytając temat sądze ze lepiej by było gdybys dal komus zarobic bo i tak sie na tym zakończy

Tak też uczynię! old.gif

Napisano

W zależność od temperatury zew. Ale w okolicach 1-2 bary niskie , wysokie 10-20 bar

Napisano
  • Autor

> W zależność od temperatury zew. Ale w okolicach 1-2 bary niskie , wysokie 10-20 bar

A czym może grozić jazda z takimi ciśnieniami? I czy wogóle grozi czymkolwiek?

Napisano

włącza się wntylator na chłodnicę jak tylko uruchomisz klimę?

u mnie się nie włączał, ciśnienie szło do góry, temp. też, wentylator się dopiero na II stopień /bieg.

Powiedziano mi, że to niezdrowe dla sprężarki.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> włącza się wntylator na chłodnicę jak tylko uruchomisz klimę?

Tak, startuje od razu.

> u mnie się nie włączał, ciśnienie szło do góry, temp. też, wentylator się dopiero na II stopień

> /bieg.

> Powiedziano mi, że to niezdrowe dla sprężarki.

U mnie tego nie zauwazylem.

> Pozdrawiam

Pzdr smile.gif

Napisano

> Tak, startuje od razu.

no to wszystko gra ok.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> W zależność od temperatury zew. Ale w okolicach 1-2 bary niskie , wysokie 10-20 bar

Klima sprawdzona, czynnik oddesany, szczelność ok. Wpompowano 830g czynnika.

Trochę parametrów w kompa:

- Odzyskano 4ml (320g) czynnika (ciut malo go było zlosnik.gif )

- Podcisnienie 10min, 4 min, 37 mbar

- Olej 19ml

- UV 5ml

- Napełnianie 830g.

Ponoć ciśnienia po niskim i wysokim są ok, niestety nie znam ich wartości.

Teraz klima rzeczywiście chłodzi i to dość mocno yay.gif Nawet w ponadtrzydziestostopniowym upale w aucie było chlodno już po kilku minutach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.