Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wyciszenie Focusa...

Featured Replies

Napisano

Witam ponownie

przeszukałem sobie forum pod kątem wyciszenia silnika i znalazłem posty o osłonie pod silnik. W sklepie Forda (polecanym na forum) znalazłem też coś takiego jak wygłuszenie maski silnika. Czy założenie tego kompletu albo przynajmniej jednej z tych osłon cos daje wymiernie? Nie są to tanie rzeczy. Co jest skuteczniejsze - dół czy góra?

Napisano

> Witam ponownie

> przeszukałem sobie forum pod kątem wyciszenia silnika i znalazłem posty o osłonie pod silnik. W

> sklepie Forda (polecanym na forum) znalazłem też coś takiego jak wygłuszenie maski silnika.

> Czy założenie tego kompletu albo przynajmniej jednej z tych osłon cos daje wymiernie? Nie są

> to tanie rzeczy. Co jest skuteczniejsze - dół czy góra?

IMO to raczej maski ale nie oczekuj rewelacji zlosnik.gif Bardziej wymierne efekty dałoby wygłuszenie "grodzi pomiędzy kabiną a silnikiem icon_rolleyes.gif

Generalnie najlepszą opcją na wyciszenie auta tego segmentu jest podgłośnienie radia zlosnik.gif

Napisano

wyciszenie maski nie daje nic.

Osłona pod silnik fajnie wycisza szumy podczas jazdy - powietrze pod autem mniej sie zawirowuje. Poza tym masz czysty silnik - raz umyjesz, a potem tylko wycierasz z kurzu smile.gif

Ale jesli idzie generalnie o wyciszenie focusów 1.6 to niestety nic nie zrobisz - są głośne i tyle. Szczególnie powyżej 140km/h

Z kolei diesla są fajne i cichutkie.

edit - widać że kolega z fiatów do nas przeszedł, bo zamiast jeździć i sie cieszyć to ciągle kombinuje, mysli co wymieniac, naprawiać ... hehe.gif

Napisano
  • Autor

> edit - widać że kolega z fiatów do nas przeszedł, bo zamiast jeździć i sie cieszyć to ciągle

> kombinuje, mysli co wymieniac, naprawiać ...

Ja tak mam - lubię kombinować jak cos ulepszyc zmienic itp smile.gif

Mozna powiedzieć że na razie zapoznaję się smile.gif - naprawiać na razie nie ma co. Mój nowy nabytek był na kanale u znajomego mechanika, wyszło że klocki trzeba zmienić, i olej przy okazji.

Co do alarmu to dwa piloty uwazałem za standard, jak jadę gdzieś daleko zawsze biorę dwa komplety, nigdy nie wiadomo czy bateria nie siadzie... (raz tak miałem i musiałem dzwonić po szwagra żebi mi dowiózł drugi).

Z tym wyciszaniem to zaskoczyło mnie że focus jest głosniejszy od punta (które jeszcze mam)... no i myslałem że są jakieś czarodziejskie sposoby na wyciszenie.

Potrzebowałem dużego samochodu, a wtym segmencie Focus jest chyba najwiekszy, no i ładny smile.gif

Dzięki za cierpliwe rozwiązywanie moich dylematów smile.gif

Napisano

bierzesz kluczyk matkę - przekręcasz w zamku - migają ci awaryjki normalnie jak przy otwarciu drzwi z pilota kluczyka z pilotem smile.gif

Ja Twoim miejscu odpuściłbym alarm - bo jak gamoń jakis zacznie sie wpinać w instalację CAN to możesz skonczyc tak, ze ciągle będziesz mial problemy z elektroniką. Każ sobie domontować ukryty przycisk odcinający pompę paliwa i tyle. BTW fordów nie kradną wink.gif

Kup sobie AC i tyle zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> bierzesz kluczyk matkę - przekręcasz w zamku - migają ci awaryjki normalnie jak przy otwarciu drzwi

> z pilota kluczyka z pilotem

kluczyk matka to ten zwykły "goły" kluczyk nez pilota? czemu to się nazywa "matka"?

> Ja Twoim miejscu odpuściłbym alarm - bo jak gamoń jakis zacznie sie wpinać w instalację CAN to

> możesz skonczyc tak, ze ciągle będziesz mial problemy z elektroniką. Każ sobie domontować

> ukryty przycisk odcinający pompę paliwa i tyle. BTW fordów nie kradną

> Kup sobie AC i tyle

AC jest drogie... Dużo jest wypadków problemów z elektroniką po instalacji alarmu?

Szczerze mówiąc pewniej się czuję zostawiając na mieście samochód jak mam alarm albo inne niefabryczne zabezpieczenie. zawsze to jakieś utrudnienie. Rozważałem zamiast alarmu blokadę skrzyni biegów... nie wiem co lepsze.

Napisano

> kluczyk matka to ten zwykły "goły" kluczyk nez pilota? czemu to się nazywa "matka"?

bo na jego podstawie sie programuje inne. nie wiem niewiem.gif

> AC jest drogie...

drogie jest naprawianie auta z własnej kieszeni jak ci ktoś sie wtarabani w niego na parkingu, albo jak ci go grad pokiereszuje. placisz za święty spokój.

alarm nie jest żadną przeszkodą dla złodzieja.

Napisano
  • Autor

> drogie jest naprawianie auta z własnej kieszeni jak ci ktoś sie wtarabani w niego na parkingu, albo

> jak ci go grad pokiereszuje. placisz za święty spokój.

tu sie zgodzę ale to na pewno ok. 1000 - 1500 pln rocznie... mam 2 samochody od wielu lat i jak policze ile bym juz wydał na AC to wychodzi niezła sumka - to jak lokata na poczet ewentualnych napraw w przyszlosci smile.gif

> alarm nie jest żadną przeszkodą dla złodzieja.

dlatego jeszcze waham się czy alarm czy blokada skrzyni biegów... ale cos musze zalożyc (dla własnego swiętego spokoju). czy przy instalacji alarmu CAN-owskiego moze sie coś pop***** z elektroniką samochodu? Spotkałes sie z tym?

miałbym jeszcze pytanko o zdejmowanie kołpaków - mam takie pełne fordowskie, chyba zakładane na wcisk (nie przykrecane srubami). Jak sie je zdejmuje? maja jakiś zatrzask, mocowanie? mam je zdjąć na siłę czy jest jakis sposób... nie chciałbym czegoś urwać albo złamać.

Napisano

> dlatego jeszcze waham się czy alarm czy blokada skrzyni biegów... ale cos musze zalożyc (dla

> własnego swiętego spokoju). czy przy instalacji alarmu CAN-owskiego moze sie coś pop***** z

> elektroniką samochodu? Spotkałes sie z tym?

Wszystko zależy kto i jak montuje. Pop* się może wszystko.

> miałbym jeszcze pytanko o zdejmowanie kołpaków - mam takie pełne fordowskie, chyba zakładane na

> wcisk (nie przykrecane srubami). Jak sie je zdejmuje? maja jakiś zatrzask, mocowanie? mam je

> zdjąć na siłę czy jest jakis sposób... nie chciałbym czegoś urwać albo złamać.

łapiesz za jedno ramie kołpaka i ciągniesz.

Napisano

> Czy założenie tego kompletu albo przynajmniej jednej z tych osłon cos daje wymiernie? Nie są

tak, jest ciszej na zewnatrz. W srodku nie.

Ja wyciszylem mondeo. Zmienilem na inne auto, jest sporo ciszej zlosnik.gif

Napisano

> policze ile bym juz wydał na AC to wychodzi niezła sumka - to jak lokata na poczet

> ewentualnych napraw w przyszlosci

masz racje ale pod jednym warunkiem. Jestes w stanie wyciagnac z konta od reki 70% wartosci auta. Jesli nie to AC jest jednak lepszym rozwiazaniem. Sporo firm ubezpieczeniowych przenosi na nie znizki z OC i nie jest to drogie.

Jakiekolwiek zabezpieczenie inne niz ubezpieczenie powoduje znikoma trudnosc dla zlodzieja a jest wybitnie upierdliwe dla wlasciciela (patrz np blokada skrzyni biegow czy jakies zelastwa na kierownice).

Napisano

> Ale jesli idzie generalnie o wyciszenie focusów 1.6 to niestety nic nie zrobisz - są głośne i tyle.

zgadza się 1.6B ma takie piękne gardłowe "grrrrrrrrrrrr"

że nic tego nie wyciszy , założyłem wyciszenie maski od diesla i dalej "grrrrrrr" , ale ja lubię jak on tak robi "grrrrrrrr" zlosnik.gif

Napisano

> zgadza się 1.6B ma takie piękne gardłowe "grrrrrrrrrrrr"

> że nic tego nie wyciszy , założyłem wyciszenie maski od diesla i dalej "grrrrrrr" , ale ja lubię

> jak on tak robi "grrrrrrrr"

to po co zakładałeś wyciszenie maski? zlosnik.gif

Napisano

> to po co zakładałeś wyciszenie maski?

żeby zakryć od spodu blachie rotfl.gif

Napisano

> edit - widać że kolega z fiatów do nas przeszedł, bo zamiast jeździć i sie cieszyć to ciągle

albo po prostu przyzwyczajony że tam ciszej jest w kabinie

Napisano

> wyciszenie maski nie daje nic.

> Osłona pod silnik fajnie wycisza szumy podczas jazdy - powietrze pod autem mniej sie zawirowuje.

> Poza tym masz czysty silnik - raz umyjesz, a potem tylko wycierasz z kurzu

> Ale jesli idzie generalnie o wyciszenie focusów 1.6 to niestety nic nie zrobisz - są głośne i tyle.

> Szczególnie powyżej 140km/h

> Z kolei diesla są fajne i cichutkie.

Wydaje mi się że Punto 1.2 16V było jednak ciut cichsze in Focus 1.6

Chociaż na początku wydawało mi się że tak nie jest.

Zawieszenie tez trochę lubi pohałasować na dziurawej drodze , chociaż mam pakiet GOLD-X z utwardzonym zawieszenie to może jest przyczyna

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.