Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Woda na dywaniku

Featured Replies

Napisano

Wiem, że podobnych tematów było sporo... jednak większość dotyczy nieszczelnej nagrzewnicy.

Ja mam problem tego typu, że po ostatniej ulewie wylewała mi się woda z kanału wentylacyjnego nad nogami pasażera - sprawdziłem dokładnie. Zauważyłem to jadąc po rondzie (skręcając w lewo), pod wpływem siły odśrodkowej wylało mi się ok 0,5l wody na dywanik. To na pewno woda, sprawdziłem.

I teraz pytanie - czy to możliwe, że po tych obfitych ulewach woda dostała się do kanałów wentylacyjnych?

Napisano

> I teraz pytanie - czy to możliwe, że po tych obfitych ulewach woda dostała się do kanałów

> wentylacyjnych?

Skoro się dostała to jest możliwe wink.gif.

Nie zaszkodzi zdjąć podszybie i oczyścić to co jest pod nim, zwłaszcza odpływy wody po bokach.

Właśnie z prawej strony jest wlot powietrza do wnętrza.

Obejrzyj też uszczelkę szyby na dole i jej styk z podszybiem, czy tam się coś nie wypaczyło, bo wtedy woda leje się bezpośrednio na dmuchawę.

Napisano
  • Autor

> Skoro się dostała to jest możliwe .

> Nie zaszkodzi zdjąć podszybie i oczyścić to co jest pod nim, zwłaszcza odpływy wody po bokach.

> Właśnie z prawej strony jest wlot powietrza do wnętrza.

> Obejrzyj też uszczelkę szyby na dole i jej styk z podszybiem, czy tam się coś nie wypaczyło, bo

> wtedy woda leje się bezpośrednio na dmuchawę.

Podszybie czyściłem niedawno przy okazji konserwacji mechanizmu wycieraczek. Tę listwę - uszczelkę szyby mam na końcach mocno skorodowaną, myślisz, że to może być przyczyną?

Napisano

> szyby mam na końcach mocno skorodowaną, myślisz, że to może być przyczyną?

To tylko listwa maskująca.

Może uszczelka kratki wlotu powietrza nie trzyma ?

Napisano

Moze z obudowy skraplacza woda się wylała? Miałem tak w G. Rozebrałem, przy okazji wyczyściłem skraplacz oraz uszczelniłem silikonem obudowe. Więcej problemów z wodą nie miałem.

Napisano

> Moze z obudowy skraplacza ...

Ja w kwestii formalnej: raczej parownika, jeśli ma klimę... Skraplacz to ta "chłodnica" z przodu...

A w kwestii merytorycznej: ZCP dno obudowy parownika jest poniżej przewodów nawiewu na nogi pasażera i kierowcy, więc to nie ten trop... No chyba, że autor wątku nieprecyzyjnie się wypowiedział i woda lała się z tej obudowy bezpośrednio na dolną osłonę kokpitu i poprzez otwory w niej na dywanik. W takim razie chyba ma zatkany odpływ skroplin...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Ja w kwestii formalnej: raczej parownika, jeśli ma klimę... Skraplacz to ta "chłodnica" z przodu...

> A w kwestii merytorycznej: ZCP dno obudowy parownika jest poniżej przewodów nawiewu na nogi

> pasażera i kierowcy, więc to nie ten trop... No chyba, że autor wątku nieprecyzyjnie się

> wypowiedział i woda lała się z tej obudowy bezpośrednio na dolną osłonę kokpitu i poprzez

> otwory w niej na dywanik. W takim razie chyba ma zatkany odpływ skroplin...

> Pozdr.

Mam klimę, miałem o tym napisać ale zapomniałem smile.gif

Nie, nie... woda lała się na 100% z kanału nad nogami pasażera - dokładnie z drugiego kanału od prawej. Sprawdziłem to dokładnie odkręcając osłonę kanałów (gąbka była w tym miejscu mokra) i wsadzając paluchy do kanału. Lało się przy ostrym skręcie w lewo.

Napisano

W takim razie możesz odłączyć ten odcinek przewodu (wystarczy wyjąć spinkę mocującą z bolcem i lekko pociągnąć przewód w prawo) i w powstały otwór w obudowie nagrzewnicy włożyć rękę i gmerając w środku wymacać, skąd ta woda leci...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> W takim razie możesz odłączyć ten odcinek przewodu (wystarczy wyjąć spinkę mocującą z bolcem i

> lekko pociągnąć przewód w prawo) i w powstały otwór w obudowie nagrzewnicy włożyć rękę i

> gmerając w środku wymacać, skąd ta woda leci...

> Pozdr.

Dzięki za odpowiedź ok.gif Sprawdzę to w wolnym czasie. Po nocnej burzy mam na razie spokój. W ogóle ta sytuacja zdarzyła mi się pierwszy raz i nieco się zdziwiłem bo woda dosłownie lała się ciurkiem, nie kapała.. tak jakby ktoś wylał kubek wody na dywanik smile.gif

Napisano

> Ja w kwestii formalnej: raczej parownika, jeśli ma klimę... Skraplacz to ta "chłodnica" z > przodu...

Wiem. Pisałem w pośpiechu, proszę o wybaczenie blagam.gifzlosnik.gif

Napisano

> woda dosłownie lała się ciurkiem

Może nazbierało się trochę w jakimś zagłębieniu wewnątrz obudowy nagrzewnicy i podczas gwałtownego skrętu w lewu przelała się po prostu - dlatego radzę wymacanie ręką, gdzie mogła się nazbierać. Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Może nazbierało się trochę w jakimś zagłębieniu wewnątrz obudowy nagrzewnicy i podczas gwałtownego

> skrętu w lewu przelała się po prostu - dlatego radzę wymacanie ręką, gdzie mogła się

> nazbierać. Pozdr.

Bardziej mnie zastanawia skąd ona się tam wzięła smile.gif

Napisano

> skąd ona się tam wzięła

Między szybą a komorą silnika jest takie koryto przykryte osłoną plastykową, w którym spoczywa m.in. mechanizm wycieraczek. Prawdopodobnie masz zatkane odpływy z niego (liście, śmieci itp.) i podczas ulewy woda w nim stanęła, podniósł się jej poziom i wlała się przez otwór zaciągu powietrza do kabiny. Czym prędzej to napraw, bo pod tym otworem jest silnik dmuchawy o pionowej osi, zalanie go wodą może mieć tragiczne skutki: zwarcie, zatarcie, a wymiana jest trochę kłopotliwa...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

No właśnie niedawno czyściłem to miejsce bo wyciągałem mechanizm wycieraczek do regeneracji. Usunąłem cały syf i odpływy są raczej drożne. Podejrzewam, że po ostatnim gradobiciu i prawdziwym urwaniu chmury nalało mi się wody do środka (akurat jechałem środkiem "rzeki" i fontanny wody spod kół aut lały się na maskę...) Myślę, że to mogłoby być jednorazową przyczyną, ale będę obserwował.

Napisano
  • Autor

> Podejrzewam, że po ostatnim gradobiciu i prawdziwym urwaniu chmury nalało mi się wody do środka (akurat jechałem środkiem "rzeki" i

> fontanny wody spod kół aut lały się na maskę...)

Rozebrałem dziś kanał wentylacyjny przy okazji dezynfekcji klimatyzacji i wymiany filtra. Wszędzie sucho czyli tak jak podejrzewałem - problem wywołały bardzo intensywne opady.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.