Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skrzynia biegów --> wymiana oliwy

Featured Replies

Napisano

jak w temacie. Od czego zacząć, jak się do tego zabrać, by nic nie popsuć? Ile oleju trzeba przygotować? Co jeszcze przy okazji można wymienić, wyczyścić itd.? Wszystkie rady mile widziane za które z góry bardzo dziękuje i stawiam wirtualne piwo.gif

Napisano

Nie wiem ile wchodzi do JTD - znajdziesz w instrukcji pojazdu. Natomiast operacja wymiany jest trywialna.

Kupić olej, podstawić miskę, odkręcić korek i zlać. Następnie zakręcić korek spustowy i nalać świeżego aż się zacznie przelewać, zakręcić osuszyć szmatką i koniec smile.gif

Ostatnio jak wymieniałem w 1.4 trwało to może z 15 min.

Silnik musi być zagrzany a korki są imbusowe.

Olej kup Tutela albo Motul.

Napisano
  • Autor

jak wygląda procedura wymiany to wiem, tylko gdzie szukać korku spustowego oraz do napełnienia skrzyni. Nie rozglądałem się jeszcze więc nie wiem w którym miejscu na skrzyni się znajdują

Napisano

Na forum jest chyba opis z całej procedury.

Korek do nalewania jest w okolicach poduszki skrzyni biegów ( imbus )

Korek przelewowy od strony koła lewego ( od kierowcy ).

Ilość oleju wg. instrukcji : 1.7 litra, u mnie weszły całe dwie butle po 1 litr a i tak przez przelewowy nie widział oleju.

Korek spustowy ( imbus - ostrożnie z nim bo jest możliwość że będzie się odkręcał ciężko, trzeba uważać aby nie urwać wsadu imbusa bo kaplica z odkręceniem ) znajduje się od spodu po lewej stronie ( od kierowcy ).

Oleje polecane: MOTUL GEAR 300, lub TUTELA SYNTH ale nie pamiętam oznaczenia dedykowanego...

Napisano

> jak w temacie. Od czego zacząć, jak się do tego zabrać, by nic nie popsuć? Ile oleju trzeba

> przygotować? Co jeszcze przy okazji można wymienić, wyczyścić itd.? Wszystkie rady mile

> widziane za które z góry bardzo dziękuje i stawiam wirtualne

IThankYou.gif

286143926-przekladnia.jpg

post-120396-14352516992924_thumb.jpg

Napisano

> Ilość oleju wg. instrukcji : 1.7 litra, u mnie weszły całe dwie butle po 1 litr a i tak przez

> przelewowy nie widział oleju.

U mnie również weszły dwie całe litrowe butelki, przy okapywaniu butelek przez 15min pokazała się pierwsza kropla w przelewie, także nie ma sensu kupować 3-ciej butelki dla 10-20 kropelek smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

Czy auto można "przechylić" w którąś stronę aby jak najwięcej starego oleju wyciekło?

Pzd

Napisano

> Czy auto można "przechylić" w którąś stronę aby jak najwięcej starego oleju wyciekło?

> Pzd

Kolega który chce wymieniać olej ma JTD - tej skrzyni się na żywo nie przyglądałem - gdzie ma korek - na zdjęciu wynika że z boku obudowy. Jeśli jest się nadgorliwym można szukać korka na obudowie mechanizmu różnicowego - mówimy ciągle o przednionapędowych. Mechanizm różnicowy ma koło talerzowe, które jest największe i w wielu przypadkach ma niżej obudowę niż cała skrzynia - tam może zawsze zostać troszkę oleju (skrzynia z mechanizmem ma wspólny olej - ciągle mówimy o przednionapędowych) przy ściąganiu półosi ze skrzyni warto spuścić olej.

Ja bym osobiści olał temat dla max 100ml - jeśli producent zaznacza który korek jest korkiem spustowym oznacza, że godzi się na ewentualne ilości starego oleju pozostawionego wewnątrz skrzyni, 270751858-jezyk.gif

Napisano

Sprawdziłem dla 1.8:

286144308-przekladnia2.jpg

post-120396-14352516994501_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

dziękować o to mi chodziło 20.GIF co do oleju to właśnie nad motulem albo liqui moly się zastanawiam i nie wiem który wybrać

Napisano

Od 2 lat jeżdżę na Motul Gear 300 i jest OK.

Przy okazji, do JTD 16v (140 i 150 KM) wchodzi 1,9l (wg. instrukcji), choć jak widać w poprzednich postach do JTD 8V (115KM) też można wlać prawie 2l, choć producent niby zaleca 1,7l.

IMHO lepiej wlać więcej niż mniej.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

no i operacja w dniu wczorajszym zakończona sukcesem, niestety bez foto frown.gif

W związku z wymianą chciałbym wszystkim którzy w jakiś tam sposób pomogli bardzo podziękować za cenne rady, a w szczególności koledze z naszego forum o nicku AZI ST za pomoc przy wymianie (a raczej odwaleniu czarnej roboty) oraz za udostępnienie garage 20.GIF

Napisano

oj tam oj tam smile.gif

przeca se nawzajem pomagamy smile.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> oj tam oj tam

> przeca se nawzajem pomagamy

wiem love_4.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.