Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Felgi stalowe 125p - malowanie

Featured Replies

Napisano

Witam,

Planuję pomalować felgi w 125p. Nie mam za bardzo kasy na piaskowanie i proszek, więc będzie szczota druciana i pędzel. Pytanie co i w jakiej kolejności zastosować?

Ogólnie felgi są dość mocno pokryte rdzą, nie wiem czy uda się wszystko doczyścić do metalu. Myślałem nad farbami prosto na rdze, ze dwie wartwy w kolorze szarym, czy macie jakis lepszy pomysł?

Napisano

Jakbys nie zrobil to i tak wyjdzie crazy.gif Wyczysc ile sie da i pomaluj na jakis czas wystarczy.

Napisano

> na jakis czas wystarczy.

Może na sezon ok.gif

Napisano
  • Autor

> Może na sezon

Bez znaczenia jes to czy dam np: podkład, późnie kolor, czy też dam coś na rdze np w 2 warstwach to i tak wyjdzie od razu?

Napisano

> Bez znaczenia jes to czy dam np: podkład, późnie kolor, czy też dam coś na rdze np w 2 warstwach to

> i tak wyjdzie od razu?

Jeżeli jest dużo rdzy to i tak efekt będzie żaden.

Maluj farbą która położy jak najgrubszą warstwę - najlepiej jakimś chlorokauczukiem.

Napisano

Ja lakieruję felgi lakierem konwencjonalnym, dokładnie taką samą metodą jak samochody i moje stalówki spokojnie wytrzymały zimę i nie widać grama rdzy. Dodam, że nie były piaskowane.

Jeśli już bierzesz się za malowanie pędzlem, próbowałbym kłaść wiele warstw cienkich, niż jedną grubą.

Napisano
  • Autor

> Jeśli już bierzesz się za malowanie pędzlem, próbowałbym kłaść wiele warstw cienkich, niż jedną

> grubą.

Myślę, że pędzlem będzie dokładniej niż np jakąś farbą w sprayu.

Przejdę się do marketu budowlanego i popatrze co mają na rdze.

http://allegro.pl/farba-hammerite-prosto-na-rdze-0-25l-szary-polysk-i2432590522.html ciwekawe czy ten szary nie będzie za ciemny...

Napisano

> Witam,

> Planuję pomalować felgi w 125p. Nie mam za bardzo kasy na piaskowanie i proszek, więc będzie

> szczota druciana i pędzel. Pytanie co i w jakiej kolejności zastosować?

> Ogólnie felgi są dość mocno pokryte rdzą, nie wiem czy uda się wszystko doczyścić do metalu.

> Myślałem nad farbami prosto na rdze, ze dwie wartwy w kolorze szarym, czy macie jakis lepszy

> pomysł?

Musisz dokładnie oczyścić te koła, ja malowałem lakierem do felg, i po roku czy pół rdza wyszła, nawet jedno koło pomalowałem podkładem potem tym lakierem, ale na nim też wyszła. Dodatkowo jak są mocno zjedzone przez mulher.gif to będzie widać wżery sick.gif

Napisano
  • Autor

I tak efekt będzie lepszy niż teraz... Szary odchodzacy płatami lakier a pod nim mulher.gif ...

Napisano

przerabiałem temat lat parę, i są dwie opcje aby wytrzymało min. 2 lata ok. 20-30 tys.

- czyścić te co masz np. szczotką drucianą i wiartarką + skrobak TYLKO TU DOKŁADNIE I SUMIENNIE, przynajmniej zew. stronę

- coś typu cortanin-f

- coś na rdzę lub podkład i farba

lub

- kupić inne nie skorodowane np. PN i zmatować i przemalować jak trzeba koszt ok 100zł za 4 szt i masę oszczędzonego czasu i nerwów.

Napisano

miałem do pomalowania właśnie dwie felgi z poloneza które były ostro zaczęte przez ruda i zrobiłem to tak,że najpierw dokładnie usunąłem, ale to bardzo dokładnie rdzę, potem poleciałem środkiem który reaguje z rdzą, już nie pamiętam nazwy, potem na to ten cynk (http://allegro.pl/alucynk-aluminium-i-cynk-w-sprayu-500-ml-i2479252951.html) z racji wykonywanego zawodu sprawdzony i ciężko skubańca usunąć

jakby ktoś kiedyś chciał, potem spray motipa najzwyklejszy i tak siedzą bez rdzy już 3eci rok

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.