Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szybka pomoc z elektryka

Featured Replies

Napisano

Pany, woz rozbebeszony a zaraz do roboty trza jechac sciana.gif

Zakladalem przekazniki do szyb w espero-2 szyby poszly idaelnie a trzecia wszystko zwalila-bezpiecznik zaczal sie palic uj wie dlaczego....

No ok-jeden z tych przekaźnikow mogl byc trafiony,bo go znalazlem gdzies w gratach, ale reszta bylo nowa...

Teraz wywalilem wszystkie przekazniki i dalej to samo-instalacja mi sie fajczy irked.gif

Jakies pomysly,przy zalozeniu,ze kable sa dobrze poizolowane? beksa.gif

Napisano

> Pany, woz rozbebeszony a zaraz do roboty trza jechac

> Zakladalem przekazniki do szyb w espero-2 szyby poszly idaelnie a trzecia wszystko

> zwalila-bezpiecznik zaczal sie palic uj wie dlaczego....

> No ok-jeden z tych przekaźnikow mogl byc trafiony,bo go znalazlem gdzies w gratach, ale reszta bylo

> nowa...

> Teraz wywalilem wszystkie przekazniki i dalej to samo-instalacja mi sie fajczy

> Jakies pomysly,przy zalozeniu,ze kable sa dobrze poizolowane?

a sam silnik od szyby sprawdziles?

moze zwarcie daje?

Napisano

Zeby sie instalacja palila musi byc silne zwarcie, wiec teoria o dobrej izolacji raczej jest malo mozliwa.

Bierzesz miernik i patrzysz ktory kabel (+) ma przjescie do masy i wtedy szukamy w ktorym miejscu.

Miernik kupisz juz za niecale 20zl

Napisano
  • Autor

> Zeby sie instalacja palila musi byc silne zwarcie, wiec teoria o dobrej izolacji raczej jest malo

> mozliwa.

> Bierzesz miernik i patrzysz ktory kabel (+) ma przjescie do masy i wtedy szukamy w ktorym miejscu.

> Miernik kupisz juz za niecale 20zl

Ok, jak mierzyc bo ja ciul w tej materii jestem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a sam silnik od szyby sprawdziles?

> moze zwarcie daje?

Teoretycznie wszystkie szyby chodza, powoli ale chodza zanim bezpiecznik sie spali irked.gif

Napisano

> Teoretycznie wszystkie szyby chodza, powoli ale chodza zanim bezpiecznik sie spali

Moze im za ciezko , silnik pobieraz za duzo pradu i pali bezpiecznik.

Napisano

> Ok, jak mierzyc bo ja ciul w tej materii jestem

omomierzem pomiedzy podejrzanym przewodem a masą

omomierz ustawiamy ja najnizszy zakres i oczywiscie odłaczamy badany kabel spod napiecia (stacyjka lub odłaczenie aku)

ewentualnie jest tez funkcja brzęczyka - piszczy przy malym oporze pomiedzy badanymi punktami

Napisano

> Pany, woz rozbebeszony a zaraz do roboty trza jechac

> Zakladalem przekazniki do szyb w espero-2 szyby poszly idaelnie a trzecia wszystko

> zwalila-bezpiecznik zaczal sie palic uj wie dlaczego....

> No ok-jeden z tych przekaźnikow mogl byc trafiony,bo go znalazlem gdzies w gratach, ale reszta bylo

> nowa...

> Teraz wywalilem wszystkie przekazniki i dalej to samo-instalacja mi sie fajczy

> Jakies pomysly,przy zalozeniu,ze kable sa dobrze poizolowane?

A to czasami nie jest tak ,że jest układ który wyłącza silnik przy duzym obciążeniu (dojazd do konca)? Zakładając przekaźniki układ nie moze odczytać obciążenia silnika i daje cały czas mimo ,że motor stoi.

Napisano
  • Autor

Pol forum Espero zakladalo te przekazniki i nic im sie nie dzialo i u mnie na 2 pierwszych szybach tez bylo ok,ale przy podpieciu do trzeciej przy uzyciu prawdopodobnie uszkodzonego przekaznika wszystkie wysiadly naraz irked.gif

Oczywiscie nie znajac sie na elektryce i nie majac jeszcze odpowiedzi z tym jak mierzyc sprawdzilem jakie mam napiecie w tej skrzynce bezpiecznikow jak wlacze zaplon- V bylo na mierniku na 1000 (oczywiscie nie spojrzalem na skale tylko no to zeby bylo V przed pomiarem... spineyes.gif) i wyskoczylo mi 11, co mi kompletnie nic nie daje zlosnik.gif

Jade do roboty i od jutra rana z tym walcze, wiec mam jeszcze jedno pytanie-jak sprawdzic , ktory ten przekaznik jest de facto walniety,bo chyba przy uzyciu tegi miernika sie da niewiem.gif

Z gory dzieki za wszelkie sugestie 20.GIF

Napisano

> Pol forum Espero zakladalo te przekazniki i nic im sie nie dzialo i u mnie na 2 pierwszych szybach

> tez bylo ok,ale przy podpieciu do trzeciej przy uzyciu prawdopodobnie uszkodzonego przekaznika

> wszystkie wysiadly naraz

> Oczywiscie nie znajac sie na elektryce i nie majac jeszcze odpowiedzi z tym jak mierzyc sprawdzilem

> jakie mam napiecie w tej skrzynce bezpiecznikow jak wlacze zaplon- V bylo na mierniku na 1000

> (oczywiscie nie spojrzalem na skale tylko no to zeby bylo V przed pomiarem... ) i wyskoczylo

> mi 11, co mi kompletnie nic nie daje

> Jade do roboty i od jutra rana z tym walcze, wiec mam jeszcze jedno pytanie-jak sprawdzic , ktory

> ten przekaznik jest de facto walniety,bo chyba przy uzyciu tegi miernika sie da

> Z gory dzieki za wszelkie sugestie

Żadna z szyb nie miała podtrzymania?

Napisano
  • Autor

> Żadna z szyb nie miała podtrzymania?

Zdazylem podpiac szybe od pasazer, tylna za pasazerem i jak sie wzialem za tylna za kierowca to sie wszystko ryplo. A z tym podtrzymaniem to o co kaman? zlosnik.gif

Napisano

> Zdazylem podpiac szybe od pasazer, tylna za pasazerem i jak sie wzialem za tylna za kierowca to sie

> wszystko ryplo. A z tym podtrzymaniem to o co kaman?

No i masz odpowiedź.

Szyby pasazerów działają tak że jadą jak trzymasz przycisk , jak puścisz to staja. Szyba kierowcy działa tak ze krótkie nacisniecie przycisku powoduje ,ze jedzie az do końca. Tam nie ma wyłącznika krańcowego tylko układ zasilający wyłapuje duze obciazenie silnika i go zatrzymuje. Ty odseparowałes układ od silnika i dawał cały czas napiecie gdy silnik był zatrzymany.

Najprawdopodobniej spaliłeś silnik lub układ sterowania.

Sorry nie doczytałem ,że chodzi o szybe za kierowcą.

Napisano

> Zdazylem podpiac szybe od pasazer, tylna za pasazerem i jak sie wzialem za tylna za kierowca to sie

> wszystko ryplo.

Na moje oko masz więc problem ograniczony terytorialnie do tej szyby, którą podłączyłeś ostatnią. Jak się zachowuje układ, gdy wyciągniesz przekaźnik tej "podejrzanej" spy.gif szyby?

Piszesz, że wszystko ładnie poizolowane - a nie zamieniłeś gdzieś plusa z minusem? Ew. jeszcze może być inny układ styków samego przekaźnika: są takie z dwoma stykami roboczymi, są też z jednym roboczym i jednym spoczynkowym... hmm.gif

Napisano
  • Autor

Przekazniki sa takie plus jeden jakis szary ale w tym samym ukladzie (na 99% zlosnik.gif).

Dobra-jak zmierzyc czy silnik dziala i nie bruzdzi? hmm.gif

Ok, pomierzylem ten opor (na mierniku ustawilem na 200) i tak:

-szyba pasazera,w kostce dochodzacej do przycisku(cialem przed nia)-wszystkie kable od 4,5 do 5,5; te co cialem (plus z aku + kable idace do silnika) brak reakcji,

-szyba za pasazerem, nadal w kostce-wszystkie 4,5-5,5; te co cialem plus z aku 4,8, a te do silnika brak reakcji.

-szyba za kierowca-to samo co u pasazera,

-szyba kierowcy, zareagowal tylko kabel od centralnego zamka i ten od blokady szyb po 4,8-reszta martwa

-wszytkie silniki szyb pokazaly 4,5-5,5

Co mi to daje? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> omomierzem pomiedzy podejrzanym przewodem a masą

> omomierz ustawiamy ja najnizszy zakres i oczywiscie odłaczamy badany kabel spod napiecia (stacyjka

> lub odłaczenie aku)

> ewentualnie jest tez funkcja brzęczyka - piszczy przy malym oporze pomiedzy badanymi punktami

Dobra, piszczy przy calym panelu od kierowcy i przy kablach,ktore cialem-co to znaczy? niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.