Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe zasady OC i wypowiedzenie polisy po starym wlascicielu

Featured Replies

Napisano

Zakupiłem pojazd z polisą (Bre ubezpieczenia), nie podobały mi sie warunki i wypowiedzialem tą polisę po 20 dniach od zakupu. Zawsze było tak że do 30 dni moglem sobie jezdzić na starej polisie bo poprzednik mial obowiązek pokryć na 30 dni do przodu. Tymczasem teraz przysłali mi rachunek za te 20 dni. Mają do tego prawo? Czy to tylko taka ich interpretacja?

Napisano

maja takie prawo - nie ma okresu 30-dniowego

Napisano

> maja takie prawo - nie ma okresu 30-dniowego

Nie chcę sie kłucic bo nie mam pewności ale zawsze było 30 dni na wypowiedzenie. Polisa została już opłacana przez kogoś wcześniej więc co dwa razy chcą kase? Ma 30 dni na wypowiedzenie i powinni naliczać za to kasy.

Napisano

> maja takie prawo - nie ma okresu 30-dniowego

W takim razie kilka towarzystw się myli, bo nadal uznają 30-dniowy okres wypowiedzenia umowy OC po poprzedniku.

Napisano

> W takim razie kilka towarzystw się myli, bo nadal uznają 30-dniowy okres wypowiedzenia umowy OC po

> poprzedniku.

Trzeba im pokazać nową ustawę o ubezpieczeniach obowiązkowych, konkretnie art.31 tej ustawy.

Napisano

> Nie chcę sie kłucic bo nie mam pewności ale zawsze było 30 dni na wypowiedzenie. Polisa została już

> opłacana przez kogoś wcześniej więc co dwa razy chcą kase? Ma 30 dni na wypowiedzenie i

> powinni naliczać za to kasy.

Nie ma już 30 dni, teraz można wypowiedzieć do końca obowiązywania polisy i polisa ta nie przedłuża się automatycznie.

Zakład ubezpieczeń może się upominać o część składki wynikającej z rekalkulacji odpowiadającej okresowi od zakupu do wypowiedzenia.

Napisano

> Zakupiłem pojazd z polisą (Bre ubezpieczenia), nie podobały mi sie warunki i wypowiedzialem tą

> polisę po 20 dniach od zakupu. Zawsze było tak że do 30 dni moglem sobie jezdzić na starej

> polisie bo poprzednik mial obowiązek pokryć na 30 dni do przodu. Tymczasem teraz przysłali mi

> rachunek za te 20 dni. Mają do tego prawo? Czy to tylko taka ich interpretacja?

Tak, jak kolega napisał jeden post wyżej:

Nowe przepisy obowiązują na polisy zawarte po 11 lutym 2012 roku. Według nich jest tak, że kupując auto z polisą OC nie musisz w zasadzie w ogóle jej wypowiadać. Polisa jest ważna do końca jej trwania i się nie przedłuża ale ubezpieczyciel może dokonać ponownej kalkulacji obecnej składki. Sprzedający przy tym ma obowiązek powiadomić obecne TU o sprzedaży auta w ciągu 14 dni.

Może ten rachunek, który Ci przysłali, dotyczy różnicy w ponownej kalkulacji składki na Twoje dane i uwzględnia te różnicę, podzieloną na 20 dni?

Napisano

> Tak, jak kolega napisał jeden post wyżej:

> Nowe przepisy obowiązują na polisy zawarte po 11 lutym 2012 roku.

A na te z przed 11 lutego nie?

Napisano

> A na te z przed 11 lutego nie?

Nie, prawo nie działa wstecz.

Napisano

> Nie, prawo nie działa wstecz.

Ty nie ma działania prawa wstecz

Napisano

> Ty nie ma działania prawa wstecz

tego zdania nie rozumiem hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.