Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to normalne zużycie po 100k km ? Croma 2009' 150KM

Featured Replies

Napisano

100 000 przebiegu - skóra wokół drążka zmiany biegów takie delikatne przytarcia oraz lekko starty pedał sprzęgła (lewy dolny róg), lejąca turbina - wymieniona na gwarancji, w środku generalnie ładnie. Czy to normalne zużycie Cromy po takim przebiegu ? Co mnie bardziej martwi to pęknięty plastik - między progiem a fotelem kierowcy. Jakiś powód dla którego mógł być ściągany (oprócz interwencji blacharskiej) ?

Dodatkowo pokrywa bezpieczników koło kierowcy, śrubka tak obrobiona jakby otwierane non stop było. Ale to już druga Croma którą widziałem z tym problemem. Jki może byc powód takiego częstego otwierania tej pokrywki ?

Przy jakim przebiegu mogę się spodziewać padnięcia koła dwu masowego. Dodatkowo według papierów wydaje się że przy przebiegu 70 000 km wymieniony rozrząd - coś za szybko jak na służbowy samochód - jakiś powód takiej szybkiej wymiany ?

Napisano

Ja mam minimalnie zapocony przewod od turbiny, ale nie leje sie, ktos moze stanal na tym plastiku i zrobil papa.Najlepiej jak by kolega mial fotki tej Cromy.A na kaciku jest na sprzedaz ale przed FL.

Napisano

daj fotki, porównam ze swoją (2008 rok i 135kkm przebiegu); z tego co kojarzę u mnie guma od ped.sprzęgła też jest trochę podtarta, kierownica skórzana też się w jednym miejscu 'świeci', gałka chyba OK, ale to zależy tez z czego ta gałka bo moja jest drewniana; co do rozrządu to u mnie zmieniany był przy 90kkm, to że był przy 70kkm wg mnie to znaczy że ktoś po prostu zrobił to wcześniej i tyle, bez powodu;

Napisano

Jedz z nią gdzieś co mogą w kompie sprawdzić ostanią wymianie oleju ,przy jakim przebiegu była i czy nie ma cofniętego licznika,i sobie załatw miernik lakieru ,a ile chce za nią?

Napisano

U mnie obecnie 134tyś.km

Zakup przy 127tyś.

Wymieniony mieszek lewarka bo popękany i brzydki, zero wycieków w silniku. Rozrząd przy 90tyś.km w aso roboine i potwierdzone, a jak ktoś szybciej to dobrze, zalecają szybciej smile.gif.

Napisano

Moja 2009 ma 138 tys teraz

Guma sprzegla lewy rog mocno przytarta, hamulec prawy rog.

Te gumy sa miekkie w stosunku do np Lanosa, ma 260tkm i malo co tylko sprzeglow rogu wytarty ale twarda jak plastik:(

Kierownica bezmian

Galka lewarka(drewno niby) bez mian

Fotel kierowcy bez zmian

Oparcie w drzwiach na lokiec bez zmian

Tylna nakladka progu peknieta w polowie, niestety croma to wysokie auto a ja 175cm nie siegam zeby umyc no i sie stanelo i peklo, coz zdarza sie.

Teraz jak myle staje na wiadrze smile.gif

Srubka przy bezpiecznikach - podlaczam 1,2 x w miesiacu FES coby popatrzec co i jak:) glownie DPF

Wymiana rozrzadu przy 70kkm znacznie za wczesnie, bo niby do 150tkm ale do 100 mozna ponoc jezdzic i wymiana.

W autach sluzbowych ciagnie sie do konca zywotnosci jesli jeszcze jest gwarancja.

ja kupilem cromke z gwarancja przedluzona na 3ci rok i miala 131 tys i rozrzad bez wymiany:)

Napisano
  • Autor

Tyl na nakładka progu ? Ten plastik wewnątrz ?

Napisano

> Tyl na nakładka progu ? Ten plastik wewnątrz ?

Tak, gdy staniesz na tym to latwo moze peknac wink.gif

Napisano

> Tak, gdy staniesz na tym to latwo moze peknac

Też sobie złamałem frown.gif

Gumy na pedałach nie wyrobione. Sprzęgło kończy się, coraz wyżej bierze aż źle się jeździ choć przyzwyczaiłem się. Podczas wymiany komplet:sprzęgło+dwumas choć na razie nie stuka.

Napisano

> U mnie obecnie 134tyś.km

> Zakup przy 127tyś.

> Wymieniony mieszek lewarka bo popękany i brzydki, zero wycieków w silniku. Rozrząd przy 90tyś.km w

> aso roboine i potwierdzone, a jak ktoś szybciej to dobrze, zalecają szybciej .

Twórca wątku ma 1,9 16v 150, tam jest inna turbina która ,,lubi'' pocić węże grinser006.gif

Napisano

> Też sobie złamałem

Poki co u mnie wszystkie plastiki sa w calosci smile.gif

Napisano

> Tyl na nakładka progu ? Ten plastik wewnątrz ?

Ten widoczny pootwarciu drzwi.

Napisano

> Poki co u mnie wszystkie plastiki sa w calosci

Pozazdrościć - u mnie nakładka na progu tył z lewej też pęknięta. Pewnie to od oparcia się na tym. Ale niekoniecznie mojego. Widziałem np. a ASO pracowników, którzy w ten sposób pomagają dostać się w rejon anteny albo relingów wink.gif Poza tym malowałem alu felgi bo chromy odpadły, jakieś przytarcia plastików, jakieś rysy na szybach, drobne odpryski aszy, ale przy naszych drogach to standart. Do tego 3 zawór EGR, nowa chłodnica klimatyzacji (kamyczki), rolka paska alternatora, napinacz paska alternatora, alternator po renowacji, rozrząd wymiana przy 81 000 km. Obecnie prawie 102 000 km i 4 i pół roku na karku. Aaa, zapomniałbym - wymieniona centralka B&Me.

Napisano

> Pozazdrościć - u mnie nakładka na progu tył z lewej też pęknięta. Pewnie to od oparcia się na tym.

> Ale niekoniecznie mojego. Widziałem np. a ASO pracowników, którzy w ten sposób pomagają dostać

> się w rejon anteny albo relingów Poza tym malowałem alu felgi bo chromy odpadły, jakieś

> przytarcia plastików, jakieś rysy na szybach, drobne odpryski aszy, ale przy naszych drogach

> to standart. Do tego 3 zawór EGR, nowa chłodnica klimatyzacji (kamyczki), rolka paska

> alternatora, napinacz paska alternatora, alternator po renowacji, rozrząd wymiana przy 81 000

> km. Obecnie prawie 102 000 km i 4 i pół roku na karku. Aaa, zapomniałbym - wymieniona

> centralka B&Me.

Według mnie przy tej klasie samochodu do przebiegu 100-150 tys km nie powino być mowy o żadnych usterkach, no ale mamy czasy tandety - niestety frown.gif

Napisano

> Według mnie przy tej klasie samochodu do przebiegu 100-150 tys km nie powino być mowy o żadnych

> usterkach, no ale mamy czasy tandety - niestety

Hmm, narzekamy narzekamy.

To może inaczej, patrząc z tej strony:

Kupujesz wóz Range Rover Sport 3,6 V8diesel. Koszt zakupu ok.300tys zł. Okres gwarancji 3lata lub 100tyśkm.

Dobrze ze ta gwarancja bo wystąpiły usterki:

2xturbo

2xegr

1x dwa wtryski

1x drążek aktywny przedni

1xsterownik silnika

naście razy różne elementy zawieszenia: miechy, końcówki drążków, sworznie, tuleje.

Samochód zastępczy przysługuje na 5dni, czas oczekiwania na sterownik silnika 2tyg dopiero osobista interwencja znajomego spowodowała dostarczenie sterownika w 2dni.

Nie pytajcie co ma na temat Range Rover ma do powiedzenia właściciel.

Ale na pewno nie kupi Range Rover.

Aha przesiadł się z audi bo też były przeboje z tym że tam miał znajomego dyrektora i samochód zastępczy podstawiali pod dom(oczywiście po znajomości bo normalnie tez się nie należy)

Dla mnie nie istnieje klasa samochodu w obecnych czasach.

No ale oczywiście każde inne jest lepsze.

Pojechałem z bratem po tourana z przebiegiem 135tyś, myślę fajna fura z 2005r. wsiadam do środka i zobaczyłem jak zużyty jest materiał na obiciach, schodzi ta miękka powłoka na plastikach, przy 150 padło turbo, dwumas, pompowtrysk, przebieg rzeczywisty nie kręcony potwierdzony u 2 magików z tego tematu.

Można narzekać dalej 270751858-jezyk.gif

Napisano

A samochod od nowosci u Ciebie?

U mnie nic z powaznych napraw nie ma az do teraz, raz laczniki stabilizatora, drazki kierownicze i klocki hamulcowe przod i tyl i tyle.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.