Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra x16sz BRC Just nie dziala

Featured Replies

Napisano

W mojej astrze pare dni temu zamilkla centralka LPG BRC Just. Przy przelaczniku kompletna ciemnosc, w elektrozaworach cicho. Po rozpieciu gniazda przy centralce we wiazce jest staly plus, plus po stacyjce i masa. Czy padl komputer czy tez cos moze go blokowac tak ze nie wzbudza diodek przy przelaczniku?

Po wyjeciu ecu lpg zapala sie check(zapewne od lambdy bo od czego) co z zainstalowana centralka nie mialo miejsca. Czyli cos tam dziala.. Na plytce nie widac uszkodzeń. Jakies koncepcje?

Napisano
  • Autor

> Może jakiś zimny lut na płytce sterownika?

Nie mam pojecia. Wyprulem na szrocie staga 100 z wiazka, przelacznikiem i krokowcem. No i bede przekladal. Jakies szczegolne wskazowki?

Napisano

> Nie mam pojecia. Wyprulem na szrocie staga 100 z wiazka, przelacznikiem i krokowcem. No i bede

> przekladal. Jakies szczegolne wskazowki?

Dobry wybór waytogo.gif

Napisano

> Czyli cos tam dziala..

Styki przekaźnika w centralce LPG podłączają ci sondę lambda do ECM, więc "działa" tylko to. Po wyjęciu centralki sonda wisi w powietrzu i stąd CE.

PS. Sprawdź na płytce centralki, czy są sprawne diody separujące +12V i masę (jesli są).

Pozdr.

Napisano

> W mojej astrze pare dni temu zamilkla centralka LPG BRC Just. Przy przelaczniku kompletna ciemnosc,

> w elektrozaworach cicho. Po rozpieciu gniazda przy centralce we wiazce jest staly plus, plus

> po stacyjce i masa. Czy padl komputer czy tez cos moze go blokowac tak ze nie wzbudza diodek

> przy przelaczniku?

> Po wyjeciu ecu lpg zapala sie check(zapewne od lambdy bo od czego) co z zainstalowana centralka nie

> mialo miejsca. Czyli cos tam dziala.. Na plytce nie widac uszkodzeń.

Nic nie działa. Jak wypiąłeś sterownik to rozłączyłeś obwód sondy bo sterownik go wewnątrz krosuje. Sterownik zamyka go przez styki zwierne przekaźnika.

Napisano
  • Autor

> Styki przekaźnika w centralce LPG podłączają ci sondę lambda do ECM, więc "działa" tylko to. Po

> wyjęciu centralki sonda wisi w powietrzu i stąd CE.

Chciałem przekładać staga 100 którego kupiłem i rozprułem izolacje która była owinięta wiązka przy wejściu w komputer. Okazało się ze ktoś kiedyś kombinował i przeciął stałego plusa a potem polutował. No i ten lut w sumie znikł. Tak ze napięcie było a prądu już nie:D. Po polutowaniu już działa. Z kwiatków to znalazłem tam jeszcze kabel z wyjściem emulacji lambdy zlutowany z masą. Czereśniacko ale czy to jaka powinna być emulacja w astrze z silnikiem x16sz?

-----------------

Wywalilem justa i zalozylem staga. Raz sie zyje.

Na teraz mam jedno pytanie: jak odciąć wtryskiwacz benzyny? Przy juscie bylo to przez zewnętrzny przekaźnik a tutaj jest on potrzebny czy siedzi w srodku sterownika?

Napisano

> ... Na teraz mam jedno pytanie: jak odciąć wtryskiwacz benzyny? Przy juscie bylo to przez zewnętrzny przekaźnik a tutaj jest on potrzebny czy siedzi w srodku sterownika?

W stagu 100 przekaźnik monowtrysku jest w środku i nie trzeba wstawiać dodatkowego przekaźnika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.