Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przegrzewa mi sie silnik... :( WTF? Chorwacka przygoda...

Featured Replies

Napisano

Witam,

Dawno mnie tutaj nie było ale ostatnie wydarzenia totalnie mnie zniszczyły.

A zaczeło się to tak:

Jade sobie w tamtym tygodniu do Chorwacji. W odległości jakiś 100 km od morza w tych najwyższych górach obudziło mnie z autostradowego letargu pikniecie mojego samochodu. Spogladam na wyświetlacz a tam: "Nadmierna temp. wyłącz silnik". Oczywiscie wskaznik temp na H. Momentalnie zjechałem na awaryjny pas i zgasilem engine. Po minucie zapalam stacyjke, odpalam silnik temp stoi w polowie. Ruszylem powoli i jade dalej. Mineło 20 km i znow widzę ze temp rosnie. Pusciłem gaz i pierwszym zjazdem zjechałem z autostrady do jakies Chorwackiej wioski. Pomine tamtejsze przeboje, trafiłem do warsztatu...

Panowie mechanicy Chorwaccy stwierdzili ze to termostat (podobnie tez myslalem). Po 6 godzinach oczekiwania na sprzet udało sie wymienic. Mechanik pojezdzil troche po gorach i wrocil. Zaczeli cos bardziej grzebac i po godzinie stwierdzili ze trzeba jeszcze uszczelke pod glowica wymienic. Przegrzanie spowodowalo jej uszkodzenie i dalej sie przegrzewa.

Jak powiedzialem ze olewamy to (bo chcieli auto zostawic na 5 dni) bo przyjedzie po mnie kolega z laweta.

Po usłyszeniu moich slow mechanicy pozwolili mi jechac samochodem nad morze na urlop (bo to tylko 50 km i to z gorki). Mam tylko delikatnie operowac gazem. Zestresowany ruszylem, wyjechalem na autostrade i dojechałem nad wybrzeze (temp caly czas byla w polowie prawidlowo).

Nie musze Wam chyba mowic ze caly urlop zamiast odpoczywac to stresowalem sie powrotem do kraju. W dzien powrotu (wczoraj) stwierdzilem ze jade delikatnie, jak sie obsra to wtedy bede dzwonic po lawete z polski i pomoc drogowa.

Jednak wczoraj... wjechal w Chorwackie gory, dojechalem do Zagrzebia, dojechalem do Węgier, potem do Słowacji, w Polsce juz normalnie oddychałem. Wróciłem 1000 km do domu z temperatura w porzadku.

Do dzisiaj do godziny 22:15 myslalem ze mechanicy Chorwaccy chcieli mnie oszukac i to byl tylko problem z termostatem. A tu godzine temu chcialem odwiezc Dziewczyne do domu, ujechałem 3 km, wcisnalem mocniej gaz na starcie i lecialem sobie 100 przez polna droge. Az uslyszalem znajome pikniecie, spojrzalem na wyswietlacza tam znow powtorka z rozrywki. Momentalnie silnik zgasilem, odczekalem i zawrocilem na czworakach do domu.

Teraz pytanie do Was - co sie mogło (cenzura/wulgaryzm):

1. Korek od zbiornicza wyrównawczego (jest taka szansa ze zawor nie popuszcza).

2. Pompa wody (byla robiona z nierzadem rok temu). Ale wtedy byloby caly czas problem z temperatura a nie okazjonalnie.

3. Uszczelka pod głowca (jak twierdzili Chorwaci). Przez to jest problem z cisnieniem (?) i auto sie nagle zaczyna przegrzewac.

4. Inny niewyjasniony problem.

Co sie moglo (cenzura)? Jak myslicie ? Auto to moje narzedzie pracy i srodek codziennego transportu do roboty wiec ogolnie jestem troche załamany (nie mówiac ze miałem mega stresujacy urlop...)

Pozdrawiam

Napisano

podjedz do jakiegoś warsztatu ( ASO) i niech zrobią próbę na obecność CO2 w płynie i będzie wiadomo czy to uszczelka smile.gif

jak wynik będzie negatywny to obstawiam lużny wirnik pompy crazy.gif

nie ma cudów masz zbyt nowe auto by szukać czegoś innego , w tym silniku jest metalowa UPG i bardzo rzadko pada smile.gif

Napisano

A moze po prostu 40 stopni w cieniu + gorskie drogi + podkrecony silnik + ledwo dyszaca klimatyzacja? Nie przegladalem instrukcji od GP, ale niemal w kazdej jest wzmianka, ze podczas jazdy gorskiej latem takie zjawisko moze wystapic.

Nie wiem tylko jaki jest sens gaszenia silnika - wiecej dalby postoj i trzymanie obrotow w okolicach 1500-2000.

Napisano
  • Autor

> A moze po prostu 40 stopni w cieniu + gorskie drogi + podkrecony silnik + ledwo dyszaca

> klimatyzacja? Nie przegladalem instrukcji od GP, ale niemal w kazdej jest wzmianka, ze podczas

> jazdy gorskiej latem takie zjawisko moze wystapic.

> Nie wiem tylko jaki jest sens gaszenia silnika - wiecej dalby postoj i trzymanie obrotow w

> okolicach 1500-2000.

Tez o tym myslalem ale to stalo sie wczoraj po 22, kiedy bylo 20 stopni na dworze i nie mialem klimy.

Napisano

Podeptaj kilkukrotnie i sprawdź czy problem występuje regularnie przy pełnym butowaniu, jeżeli nie to hmm, może kabelek może czujnik. A jeżeli regularnie to jest duża szansa na UPG.

Napisano
  • Autor

> Podeptaj kilkukrotnie i sprawdź czy problem występuje regularnie przy pełnym butowaniu, jeżeli nie

> to hmm, może kabelek może czujnik. A jeżeli regularnie to jest duża szansa na UPG.

Byłem w stacji kontroli. Sa spaliny w chłodziwie. Płyn zmienił kolor z niebieskiego na zielony (po dłuższej chwili)

Napisano

> Byłem w stacji kontroli. Sa spaliny w chłodziwie. Płyn zmienił kolor z niebieskiego na zielony (po

> dłuższej chwili)

no to albo uszczelka albo pęknięta głowica nic innego = współczuję smile.gif:):) ale tak bywa ja stawiam na pękniętą głowicę , po zdjęciu powinna trafić do dobrego warsztatu który będzie w stanie zrobić próbę szczelności na gorąco , pęknięcie może być trudne do wykrycia , świadczy o tym nieregularność występowania usterki

Napisano
Jeśli już to głowica a nie uszczelka - ta stalowa jest i naprawdę trudno ją zmęczyć a próbowałem wiele razy zlosnik.gif
Napisano
  • Autor

> Jeśli już to głowica a nie uszczelka - ta stalowa jest i naprawdę trudno ją zmęczyć a próbowałem

> wiele razy

Dzisiaj będe miał korek tak jak mówiłeś. Może pomoże ? Zastanawiam sie czy nie sprobowac dojechac powoli do Ciebie.

BTW: Dostałem 12 godzinnego bana za <cenzura> yikes.gifzlosnik2.gif

Sniło mi sie ze jadać do Ciebie turbo sie uwaliło, silnik zassał sobie olej i nie mogłem sie zatrzymać smile.gif

Napisano

> Sniło mi sie ze jadać do Ciebie turbo sie uwaliło, silnik zassał sobie olej i nie mogłem sie

> zatrzymać

Jak zassie olej da sie zatrzymac, sprawdzalem tongue.gif. Wylaczasz zaplon i klapa gaszaca zgasi silnik.

Napisano
  • Autor

> Jak zassie olej da sie zatrzymac, sprawdzalem . Wylaczasz zaplon i klapa gaszaca zgasi silnik.

wiem, ale to byl sen smile.gif W moim poprzednim samochodzie klapa gaszaca została wyłączona bo zepsuła się i gasiła bez przyczyny. Marcin troche sie z tym utruł

Napisano

> Jeśli już to głowica a nie uszczelka - ta stalowa jest i naprawdę trudno ją zmęczyć a próbowałem

> wiele razy

napisałem,że stawiam na głowicę smile.gif

Napisano

> Jak zassie olej da sie zatrzymac, sprawdzalem . Wylaczasz zaplon i klapa gaszaca zgasi silnik.

Taa w teorii albo fuksa miałeś i motor się nie wkręcił - jak się zdupczy sprężarka i puści na dolot lubo dziura w tłoku przez wtrysk i motorownia zaciągnie oliwe to można się zdziwić w jakim tempie taki sprzet z 2masem wkręca się na obroty - rekordzistke vectre gasiłem strzałem ze sprzęgła na 6tce przy 7500obr (1.9cdti 16v). Strzał z korby byłby pewnie bardziej widowiskowy ale sprzątania dużo smile.gif

Napisano

> napisałem,że stawiam na głowicę

Ja też jeśli już - zrobi się remont i przy okazji kanały powiększy wink.gif

Napisano

> Taa w teorii albo fuksa miałeś i motor się nie wkręcił - jak się zdupczy sprężarka i puści na

> dolot lubo dziura w tłoku przez wtrysk i motorownia zaciągnie oliwe to można się zdziwić w

Wkrecic sie nie wkrecil, pewnie dlatego, ze zaczal chodzic nie na wszystkich garach. Nie bylo problemu ze zgaszeniem motoru. Oczywiscie sporo oleju poszlo w wydech, czesc pewnie przez sama sprezarke. Najgorzej jak duza ilosc w krotkim czasie dostanie sie do cylitra, wtedy moze narobic balaganu.

Napisano
  • Autor

> Ja też jeśli już - zrobi się remont i przy okazji kanały powiększy

Zaciekawiłeś mnie... icon_eek.gif Ogolnie zbieram kase na wrzesien smile.gif

Jezdzilem z nowym korkiem troche wczoraj, nie bylo niepokojacych objawow oprocz szybciej uruchamiajacego sie wentylatora

Napisano

Ten użytkownik przekroczył maksymalną dopuszczalną ilość wiadomości w skrzynce odbiorczej i nie może otrzymać następnej.

zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Zaciekawiłeś mnie... Ogolnie zbieram kase na wrzesien

> Jezdzilem z nowym korkiem troche wczoraj, nie bylo niepokojacych objawow oprocz szybciej

> uruchamiajacego sie wentylatora

a to masz w którym kropku JTD czy benzynie?

ja powiem w swoim 1.1 walczyłem z dobre 2 miesiace

mialem cisnienie w układzie, na początku korek, potem wywaliło wężyk, bo był sparciały, potem zaczęło mocniej leciec nagrzewnicą, zmęczył się kolejny wąż, potem korek, chłodnica, aż jak juz nie miało gdzie cisnienie ujść to wywaliło spektakularnie UPG tak, ze wyleciała woda wydechem

i teraz mam spokój odkręcam korek w taki sposób ze jest "pssyk" i juz woda sobie lata w układzie

a wczesniej było tak, ze potrafiła wręcz po odkręceniu powoli podchodzic do góry, a co smieszniejsze w układzie nie było spalin, dwa czujniki nic takiego nie wykryły...

Napisano

jak jest syf z EGR nie koniecznie może 100% się zamknąć grinser006.gif

btw do Elk__ wracając do usterki dziwię się się, że chwilę auto zgasiłeś i już było ok, temp. bloku silnika tak szybko nie spadnie przecież

Napisano

znaczy przez turbosprężarkę wleci olej do dolotu i komory spalania? czemu mialoby sie tak stać?

a jak ta klapa nie zadziala to co? 5 bieg i strzał ze sprzęgła czy mam nożem rwać rury od dolotu ?

Napisano

> znaczy przez turbosprężarkę wleci olej do dolotu i komory spalania? czemu mialoby sie tak stać?

> a jak ta klapa nie zadziala to co? 5 bieg i strzał ze sprzęgła czy mam nożem rwać rury od dolotu ?

uszczelniacze turbo puszczą i olej leci dolotem do komory, taki perpetuam mobile dopóki korbowód nie wywali ok.gif poczytaj o chorobie wściekłych diesli, filmików też sporo na YT ok.gif w tej sytuacji jak szybko zareagujesz to strzał ze sprzęgła, żeby zdławić silnik, jeżeli będą mega wysokie obroty to raczej spalisz sprzęgło i czekasz, aż silniki powie 30.GIF jak masz nóż to możesz dolot ciąć za T, wtedy odetniesz źródło zasilania grinser006.gif

Napisano

> znaczy przez turbosprężarkę wleci olej do dolotu i komory spalania? czemu mialoby sie tak stać?

Np: padna uszczelniacze, ale ten procesz troche trwa i turbo stopniowo puszcza olej. Gorsza opcja to jak ukreci sie, peknie os z wirnikami albo sama obudowa. Wtedy olej szybko znika z silnika i idzie w dolot i/lub w wydech, a razem z nim szczatki sprezarki.

> a jak ta klapa nie zadziala to co? 5 bieg i strzał ze sprzęgła czy mam nożem rwać rury od dolotu ?

To pewnie jedyne wyjscie, jesli normalnie nie zgasnie po wylaczeniu zaplonu.

Napisano
  • Autor

Taka ciekawostka.

Wymieniłem wczoraj korek od zbiorniczna wyrównawczego.

Troche go pogoniłem, trzyma temperature ale:

1. Bardzo szybko uruchamia sie wentylator (mam wrazenie ze szybciej niz powinien)

2. Płyn w zbiorniczku wyrownawczym jest chłodny mimo zagrzania silnika do 90 st.

3. Podobnie jak rurka która dochodzi od strony chłodnicy do zbiorniczka

Mam wraznie ze problem jest z opływem wody w układnie. Może to być pompa wody ?

Napisano

> Taka ciekawostka.

> Wymieniłem wczoraj korek od zbiorniczna wyrównawczego.

> Troche go pogoniłem, trzyma temperature ale:

> 1. Bardzo szybko uruchamia sie wentylator (mam wrazenie ze szybciej niz powinien)

U mnie bardzo rzadko, przynajmniej teraz gdy nie ma upalow.

> 2. Płyn w zbiorniczku wyrownawczym jest chłodny mimo zagrzania silnika do 90 st.

> 3. Podobnie jak rurka która dochodzi od strony chłodnicy do zbiorniczka

> Mam wraznie ze problem jest z opływem wody w układnie. Może to być pompa wody ?

Moze byc problem z pompa.

Napisano
  • Autor

> U mnie bardzo rzadko, przynajmniej teraz gdy nie ma upalow.

> Moze byc problem z pompa.

Lepsza pompa niz głowica i UPG. Przy najmniej nierzad sie wymieni. Szukam dobrej duszy z FES'em. Chciałbym dziada podpiac

Napisano

> Lepsza pompa niz głowica i UPG. Przy najmniej nierzad sie wymieni. Szukam dobrej duszy z FES'em.

> Chciałbym dziada podpiac

Kolego ja mam FES'a

Jednak posiadam interfejs do Alfy o taki Czy będzie pasować do Ciebie nie mam pojęcia, jeśli będzie to zapraszam do mnie wink.gif Mieszkam kilkanaście km od Ciebie wink.gif

Napisano
  • Autor

> Kolego ja mam FES'a

> Jednak posiadam interfejs do Alfy o taki Czy będzie pasować do Ciebie nie mam pojęcia, jeśli

> będzie to zapraszam do mnie Mieszkam kilkanaście km od Ciebie

Nie wiem czy bedzie pasowac, musielibysmy sprawdzic. Gdzie dokladnie mieszkasz ?

Napisano

> Nie wiem czy bedzie pasowac, musielibysmy sprawdzic. Gdzie dokladnie mieszkasz ?

Ja się nie znam na typach interfejsów zlosnik.gif zależało mi aby pasowało do mojego auta zlosnik.gif

Sprawdź prv wink.gif

Napisano

Bedzie dzialal bo mam taki sam zlosnik.gif

Napisano

> Bedzie dzialal bo mam taki sam

Podziękował za informację 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.