Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sytuacja teoretyczna 1 - tramwaj na skrzyżowaniu

Featured Replies

Napisano

Sytuacja teoretyczna. Jest sobie skrzyżowanie, gdzie tory tramwajowe przecinają ulicę pod kątem prostym. Jest sygnalizacja świetlna. Zaraz za skrzyżowaniem na torze tramwajowym jest zwrotnica, tramwaj może jechac dalej prosto lub skręcić. Nowoczesne zwrotnice są sterowane automatycznie - motorniczy wciska guzik w kabinie - zwrotnica się przestawia. Ale czasami coś się psuje, albo motorniczy się myli i musi przestawić ręcznie. Więc tak: zapala się zielone dla tramwaju. Tramwaj wjeżdża na srzyżowanie, ale zatrzymuje się na nim, blokując go, bo motorniczy wysiada i bawi się ze zwrotnicą. Tymczasem światła się zmieniają na zielone dla samochodów, ale te nie mogą jechać bo tramwaj blokuje przejazd. Przepis mówi, że nie można wjechać na skrzyżowanie (nawet tramwajem), gdy nie ma możliwości opuszczenia go w czasie nadawania sygnału zielonego. Czy motorniczy może zapłacić mandat?

Jako przykład może posłużyć rondo Babka (Radosława) w Warszawie, wjazd na rondo tramwaju z dowolnego kierunku, na rondzie są zwrotnice.

Napisano

Odpowiedz bedzie praktyczna: jak motorniczy moze legalnie i bezpiecznie dojsc do zwrotnicy, nie lamiac przepisow i nie narazajac sie na potracenie?

Opcja nr. 1: musi na to skrzyzowanie wjechac, dojechac do zwrotnicy, zatrzymac tramwaj, wyjsc, przestawic zwrotnice.

Opcja nr. 2: zatrzymac tramwaj przed skrzyzowaniem i przejsc po jezdni przez srodek skrzyzowania do zwrotnicy.

Wybor jest chyba oczywisty grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Odpowiedz bedzie praktyczna: jak motorniczy moze legalnie i bezpiecznie dojsc do zwrotnicy, nie

> lamiac przepisow i nie narazajac sie na potracenie?

> Opcja nr. 1: musi na to skrzyzowanie wjechac, dojechac do zwrotnicy, zatrzymac tramwaj, wyjsc,

> przestawic zwrotnice.

> Opcja nr. 2: zatrzymac tramwaj przed skrzyzowaniem i przejsc po jezdni przez srodek skrzyzowania do

> zwrotnicy.

Dura lex sed lex. Tak jak z trzecią tablicą na bagażnik rowerowy mocowany do haka. Dlatego zapytałem teoretycznie.

Moja odpowiedź brzmi: Ma zatrzymać tramwaj przed skrzyżowaniem i przejść do zwrotnicy gdy tramwaj ma zielone. Potem pewnie przejadą samochody na swoim zielonym, a on wróci do tramwaju na kolejnym swoim zielonym. Wiem, wiem - pasażerowie tramwaju go zlinczują. A za blokowanie skrzyżowania - mandacik. No chyba, że nie przyjmie i do sądu. Albo przyjmie i potem bedzie się ruski rok sądził o odszkodowanie od "osoby" odpowiedzialnej za nieprawidłowe działanie zwrotnicy. smile.gif

Napisano

> Dura lex sed lex. Tak jak z trzecią tablicą na bagażnik rowerowy mocowany do haka. Dlatego

> zapytałem teoretycznie.

> Moja odpowiedź brzmi: Ma zatrzymać tramwaj przed skrzyżowaniem i przejść do zwrotnicy gdy tramwaj

> ma zielone.

Formalnie to skrzyżowanie nie jest miejscem przeznaczonym do spacerowania, więc za wejście na skrzyżowanie poza przejściem należy się mandat.

W praktyce istnieje coś takiego jak zdrowy rozsądek i motorniczy musiałby trafić na skończonego idiotę, żeby ktoś literalnie zastosował prawo.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Dura lex sed lex. Tak jak z trzecią tablicą na bagażnik rowerowy mocowany do haka. Dlatego

> Moja odpowiedź brzmi: Ma zatrzymać tramwaj przed skrzyżowaniem i przejść do zwrotnicy gdy tramwaj

> ma zielone. Potem pewnie przejadą samochody na swoim zielonym, a on wróci do tramwaju na

> kolejnym swoim zielonym. Wiem, wiem - pasażerowie tramwaju go zlinczują. A za blokowanie

> skrzyżowania - mandacik.

A to zgodnie z prawem można tak sobie chodzić przez środek skrzyżowania?

grinser006.gif

Tak czy inaczej mandacikiem w motorniczego grinser006.gif

Napisano

> Tak czy inaczej mandacikiem w motorniczego

No właśnie - co by nie zrobił - mandacik. Więc co mu pozostaje? Jechać tą trasą, na którą jest ustawiona zwrotnica... biglaugh.gifhahaha.gif

Napisano

> motorniczy wysiada i bawi się ze zwrotnicą. Tymczasem światła się zmieniają na zielone dla

> samochodów, ale te nie mogą jechać bo tramwaj blokuje przejazd. Przepis mówi, że nie można

z tego co piszesz sprawa jest jasna: nie ma możliwości wjazdu na skrzyżowanie - nie wjeżdżasz. czy jest wina motorniczego? NIE! jest awaria urządzenia i gość tez sobie radzi jak może w tej sytuacji.

Napisano

Taaak spacery pod ruchem to świetna alternatywa dla zablokowanego na minutę skrzyżowania. Nie wiem jakiego typu jest sygnalizacja przy tej zwrotnicy. Czy pokazuje blokadę kierunku, czy nie. Jeśli nie ma sygnalizatora to niestety dopiero jak będzie w zasięgu wzroku motorowy może ją zasterować z podczerwieni. Jeśli sterowanie nie działa - dojeżdża do rozjazdu i steruje tzw. "hakiem", czyli przekłada ją ręcznie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.