Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klamka sprzęgła i ała w palcu

Featured Replies

Napisano

Jak wiadomo (a może i nie grinser006.gif) istnieją co najmniej dwie jedynie słuszne (w zależności dla kogo wink.gif) techniki operowania sprzęgłem: dwoma palcami lub całą dłonią.

Aktualnie przestawiam się na tę pierwszą. Niestety problem jest taki, że uderzam sobie mimowolnie klamką o zaciśnięty na manetce palec serdeczny, co powoduje nie całkiem przyjemne doznania w dłuższym okresie czasu po jeździe.

Czy szanowna sala zna (i ewentualnie stosuje) jakieś cwane sposoby unikania owych, poza zabieraniem palców spod klamki? wink.gif

Napisano

1. wyregulowac inaczej sprzeglo - tak, zeby nie trzeba bylo do kierownicy dociskac

2. kupic krotsze klamki (takie na 2 palce)

rozmiark.jpg

3. kupic klamki regulowane

foldablelevers.jpg

grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> 1. wyregulowac inaczej sprzeglo - tak, zeby nie trzeba bylo do kierownicy dociskac

> 2. kupic krotsze klamki (takie na 2 palce)

> 3. kupic klamki regulowane

Sprzęgło wczoraj regulowałem, problem w tym, że na klamce nie ma ogranicznika i, pomimo pełnego wysprzęglenia, cały czas walę sobie w palec grinser006.gif

O krótszej klamce też myślałem, ale chwilowo jest ciężko z funduszami.

Jakiś amortyzator na rękawicę by się chyba przydał biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> nie uzywac sprzegla dziekuje

I będę ruszał jak na cwajtakcie biglaugh.gif

Napisano

> Sprzęgło wczoraj regulowałem, problem w tym, że na klamce nie ma ogranicznika i, pomimo pełnego

> wysprzęglenia, cały czas walę sobie w palec

A to ja tez tak mam, jak zapomne, zeby nie ciagnac sprzegla do samej manetki 270751858-jezyk.gif

Napisano

> I będę ruszał jak na cwajtakcie

Przy ruszaniu używaj całej dłoni po co kombinować

Napisano

> nie uzywac sprzegla dziekuje

a poważnie to czasem idzie wrzucić bieg wyżej bez sprzegla a czasem nie niewiem.gif

wiesz moze od czego to zalezy?

Napisano

> a poważnie to czasem idzie wrzucić bieg wyżej bez sprzegla a czasem nie

> wiesz moze od czego to zalezy?

Od wprawy wink.gif

Generalnie, im bardziej zap... tym lepiej wchodza grinser006.gif

Napisano

A przybliż nam jak to robisz.

W kilku moto testowałem, i zawsze manewr był ten sam:

- przyspieszam

- lekko wywołuje nacisk na dźwignie zmiany biegów

- ściągam delikatnie gaz i bieg sam jest "zasysany" przez silnik

U mnie biegi są "stopniowane" co 1000obr/min. O tyle samo wykonuje ruch manetką mniej więcej,

Z redukcją podobnie, energiczne odjęcie i dołożenie gazu. Bieg sam zeskakuje.

Napisano

> A przybliż nam jak to robisz.

jade zlosnik.gif odejmuje gaz i probuje wrzucic bieg i czasem wychodzi a czasem nie hmm.gif faktycznie ze jak jade "ostrzej" i mam wyzsze obroty to sie udaje natomiast przy spacerowym trybie niestety nie... dzwignia jest sztywna i nie chce sie przerzucic... jakos specjalnie z nia nie walczylem (tzn nie probowalem na chama wrzucic jak nie szlo)

Napisano

> jade odejmuje gaz i probuje wrzucic bieg i czasem wychodzi a czasem nie faktycznie ze jak jade

> "ostrzej" i mam wyzsze obroty to sie udaje natomiast przy spacerowym trybie niestety nie...

> dzwignia jest sztywna i nie chce sie przerzucic... jakos specjalnie z nia nie walczylem (tzn

> nie probowalem na chama wrzucic jak nie szlo)

Najpierw probuj zmienic (delikatny, ale staly nacisk na dzwignie) potem gaz odejmij - zobaczysz, ze wchodzi, jak w maslo wink.gif

Napisano

> Najpierw probuj zmienic (delikatny, ale staly nacisk na dzwignie) potem gaz odejmij - zobaczysz, ze

> wchodzi, jak w maslo

sprawdzi się ok.gifsmile.gif

Napisano

> Najpierw probuj zmienic (delikatny, ale staly nacisk na dzwignie) potem gaz odejmij - zobaczysz, ze

> wchodzi, jak w maslo

A ciekaw jestem, czy takie zmiany bez sprzęgła (zakładając że sa własnie takie jak piszesz a nie na siłę) wpływają jakoś na żywotność skrzyni?

Też czasem mi się nie chce bawić sprzęgłem, ale potem mam wyrzuty sumienia smile.gif

Napisano

> A ciekaw jestem, czy takie zmiany bez sprzęgła (zakładając że sa własnie takie jak piszesz a nie na

> siłę) wpływają jakoś na żywotność skrzyni?

> Też czasem mi się nie chce bawić sprzęgłem, ale potem mam wyrzuty sumienia

Ponoc skrzynie w moto, to tzw skrzynie klowe, wiec teoretycznie sa do tego przystosowane.

Ale po cos to sprzeglo jest, wiec ja tez w wiekszosci przypadkow uzywam ok.gif

Napisano

Jak zaczną dochodzić do Ciebie "głuche, metaliczne" stuki z skrzyni, to dalej się już nie baw.... tylko sprzedaj czym prędzej moto zlosnik.gif

Napisano

> O krótszej klamce też myślałem, ale chwilowo jest ciężko z funduszami.

Masz moto, a nie stać Cię na najzwyklejszy brzeszczot? biglaugh.gifhehe.gif30.GIF

Napisano

> a poważnie to czasem idzie wrzucić bieg wyżej bez sprzegla a czasem nie

> wiesz moze od czego to zalezy?

Głównie od konstrukcji skrzyni biegów.

W romku mogę zmieniać w górę bez problemu - w HD raz spróbowałem i nie zamierzam powtarzać :-)

Generalnie szkoła jest taka:

Gaz trzymamy (przyspieszając)

Noga pod dźwignię, lekko dociągamy do pojawienia się oporu

Mocno zamykamy gaz i JEDNOCZEŚNIE podciągamy mocniej dźwignię zmiany biegów (ale nie szarpiemy/kopiemy/etc) - powinno aligancko kliknąć w górę.

Jak kliknie - łycha.

Generalnie zmiana w górę jest na zasadzie "ulżyć gazem, ulżyć sprzęgłem, klik".

Napisano
  • Autor

> Masz moto, a nie stać Cię na najzwyklejszy brzeszczot?

Ten pomysł odpadł w przedbiegach jako mało elegancki wpysk.gif

Ale myślałem raczej o diaksie

bosch-szlifierka-katowa-gws-8-115_1.jpg

biglaugh.gif

Napisano

> wchodzi, jak w maslo

działa zlosnik.gifclaps.gif

o dziwo jak by ciszej niż przy użyciu sprzęgła hmm.gif

Napisano

Może dlatego, że skrzynia moto jest niesynchronizowana. Wbijając biegi bez sprzęgła, niejako jesteś "synchronizatorem". Jakbyś tak samo zmieniał biegi z "międzygazem" włączając sprzęgło, nie powinno być różnicy.

Napisano

> Może dlatego, że skrzynia moto jest niesynchronizowana. Wbijając biegi bez sprzęgła, niejako jesteś

> "synchronizatorem". Jakbyś tak samo zmieniał biegi z "międzygazem" włączając sprzęgło, nie

> powinno być różnicy.

przy redukcji między gaz ok ale przy biegach w górę? niewiem.gif

Napisano

> przy redukcji między gaz ok ale przy biegach w górę?

Ktoś, gdzieś kiedyś mi wytłumaczył to pojęcie jako wyrównywanie obrotów silnika z skrzynią biegów.

A więc nie tylko przy redukcji wyrównujesz obroty, ale także przy wbijaniu wyższego biegu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.