Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zdemontować kulę haka chciałem i ....

Featured Replies

Napisano

Czy otwory w kuli haka są gwintowane czy mogę użyć większego młotka?

No właśnie, nie wiem czy to dobre forum, może ktoś pomoże.

Mam demontowaną kulę haka.

Jest przykręcona dwoma śrubami do reszty stelaża haka. Producent jakiś na literkę "T" ale akurat dolna część tabliczki znamionowej się wytarła.

Oczywiście ma toto już swoje lata i jak podejrzewam nigdy nie było toto odkręcane.

Więc zabrałem się do roboty. Pierwszą nakrętkę dość szybko i lekko ... ukręciłem, drugą nakrętkę o dziwo odkręciłem, ale teraz mam dylemat.

ukręcona śruba, jak i ta druga siedzą i nie chcą wyjść.

I pytanie:

Czy otwory w kuli haka są gwintowane czy mogę użyć większego młotka?

Napisano

jak są nakrętki to raczej niegwintowane , dwa gwint osłabia szpilkę więc nie stosuje się gwintowanych śrub do przykręcania czegoś takiego jak hak

Napisano
  • Autor

> jak są nakrętki to raczej niegwintowane , dwa gwint osłabia szpilkę więc nie stosuje się

> gwintowanych śrub do przykręcania czegoś takiego jak hak

No właśnie tak mi się zdawało że nie. Ale, jak po namaczaniu cały dzień w wd40 i pepsi, chciałem pociągnąć z drugiej strony śrubę jedną i drugą to ani drgnęła. Prawie jak Pudzian podnosiłem tył auta zlosnik.gif . Więc postanowiłem zapytać.

OK to użyję "kaśki" smile.gif

Napisano

ja mam firmy Auto Hak Słupsk

instrukcja montażu

Jak widac zaczep kulowy jest przykręcany 2 śrubami - nie ma żadnych innych gwintów poza tymi na śrubach i nakrętkach

Więc u Ciebie pewnie się sruby zapiekły w otworch i trzeba je wybic . Jak to mówia bez młota nie robota zlosnik.gif

Napisano

> gwint osłabia szpilkę więc nie stosuje się

> gwintowanych śrub do przykręcania czegoś takiego jak hak

Ale o co Ci chodzi? niewiem.gif Sugerujesz, by użyć śrub z niepełnym gwintem? Można i tak.

A co do gwintowanej śruby - chyba każda śruba robiona seryjnie ma gwint walcowany, a nie nacinany narzynką/nożem tokarki?

Napisano

Niedawno to samo robiłem u siebie i potwierdzam co koledzy radzą - młotem musisz sobie pomóc zlosnik.gif

Napisano

> Ale o co Ci chodzi? Sugerujesz, by użyć śrub z niepełnym gwintem? Można i tak.

chodzi mi o śrubę która przechodzi przez mocowanie haka jak i sam hak o na końcu jest zabezpieczona nakrętką. Nie spotkalem się w motoryzacji aby śruby np zawieszeń były gwintowane na całej długości mimo ze jak piszesz technologia troche do przodu poszła jest to zawsze słabsze miejsce w stosunku do nie gwintowanej śruby.

> A co do gwintowanej śruby - chyba każda śruba robiona seryjnie ma gwint walcowany, a nie nacinany

> narzynką/nożem tokarki?

nie znam się na tym mówie tylko o swoich spostrzeżeniach z grzebania przy samochodach czy innych sprzętach mechanicznych.

Napisano

demontowalem hak w Cromie, sama kula na srubie ale nie ma gwintu oprocz miejsca gdzie wkreca sie nakretke

Napisano

Czasem pomaga podgrzanie z zewnątrz i większym młotkiem przywalić!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.