Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zafira 2.0 DTi 101 KM problem z rozruchem

Featured Replies

Napisano

Witam

Pacjent - Zafira 2.0 DTI 101 KM, przebieg 190 tys.

Szwagier kupił takie wozidło i od początku występuje problem z uruchamianiem silnika.

Na zupełnie zimnym motorze zapala w miarę ok, dobrze jest poczekać nieco dłużej po włączeniu zapłonu. Problem zaczyna się przy nie do końca wystudzonym silniku. Czasami trzeba bardzo długo kręcić (kilkanaście sekund, czasami około minuty) jak już silnik ,,odpali'' to wali takiego bąka, że myślałem, że coś się pali (bąk koloru siwego)

Wertowałem różne linki w necie, wiem, że to dość znany problem w tych silnikach, ale nie odnalazłem konkretnych rozwiązań.

Macie jakieś pomysły ?

Co najczęściej pada w tych silnikach?

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam

> Pacjent - Zafira 2.0 DTI 101 KM, przebieg 190 tys.

> Szwagier kupił takie wozidło i od początku występuje problem z uruchamianiem silnika.

> Na zupełnie zimnym motorze zapala w miarę ok, dobrze jest poczekać nieco dłużej po włączeniu

> zapłonu. Problem zaczyna się przy nie do końca wystudzonym silniku. Czasami trzeba bardzo

> długo kręcić (kilkanaście sekund, czasami około minuty) jak już silnik ,,odpali'' to wali

> takiego bąka, że myślałem, że coś się pali (bąk koloru siwego)

> Wertowałem różne linki w necie, wiem, że to dość znany problem w tych silnikach, ale nie odnalazłem

> konkretnych rozwiązań.

> Macie jakieś pomysły ?

> Co najczęściej pada w tych silnikach?

> Pozdrawiam.

Normalny objaw tego silnika. Mam tak samo opel nie włącza świec za każdym razem tylko jak jest bliżej zera. Możesz sprawdzić czy u szwagra jest tak samo. przy próbie odpalenia silnika zimnego czy letniego zdejmij przewód z czujnika temperatury jest z przodu silnika po lewej stronie. Powinien włączyć wentylatory i grzanie świec. U mnie silnik pali od razu po tym manewrze. Złapie błąd w komputerze ale jak założysz kabel na czujnik to zniknie.

Napisano

Można też sprawdzić jaki jest soft, jeśli jest stary to wgrać nowy. Nowsze załączały świece w wyższych temperaturach i niewiele, ale pomagało. Niestety TTTM.

Napisano

> Witam

> Pacjent - Zafira 2.0 DTI 101 KM, przebieg 190 tys.

> Szwagier kupił takie wozidło i od początku występuje problem z uruchamianiem silnika.

> Na zupełnie zimnym motorze zapala w miarę ok, dobrze jest poczekać nieco dłużej po włączeniu

> zapłonu. Problem zaczyna się przy nie do końca wystudzonym silniku. Czasami trzeba bardzo

> długo kręcić (kilkanaście sekund, czasami około minuty) jak już silnik ,,odpali'' to wali

> takiego bąka, że myślałem, że coś się pali (bąk koloru siwego)

> Wertowałem różne linki w necie, wiem, że to dość znany problem w tych silnikach, ale nie odnalazłem

> konkretnych rozwiązań.

> Macie jakieś pomysły ?

> Co najczęściej pada w tych silnikach?

> Pozdrawiam.

Ten objaw zminimalizujesz montując w obwód czujnika temperatury cieczy taki mały moduł z allegro, który znajdziesz wpisujac hasło "żle odpala opel" czy coś podobnego. Moduł sam zamontujesz i zobaczysz poprawę. Polega to na tym, że świece grzeją dłużej nawet przy mocno dodatnich temperaturach zewnętrznych.

Napisano
  • Autor

> Ten objaw zminimalizujesz montując w obwód czujnika temperatury cieczy taki mały moduł z allegro,

> który znajdziesz wpisujac hasło "żle odpala opel" czy coś podobnego. Moduł sam zamontujesz i

> zobaczysz poprawę. Polega to na tym, że świece grzeją dłużej nawet przy mocno dodatnich

> temperaturach zewnętrznych.

Dzięki wielkie, zamontujemy i zobaczymy.

Bardzo dziwna sprawa, jak zapali to chodzi jak zegarek, ale to kręcenie czasem to porażka, a w dodatku bąk jak ze starego Ikarusa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.