Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Panda 1.1 - kilka pytań eksploatacyjnych

Featured Replies

Napisano

W czasach niemalże odległych do 2008 roku używałem pandę 1.2 full wypas, teraz przyjdzie mi się ożenić z 1.1 golas na kilkanaście miesięcy. Czas na retrospekcję smile.gif czyli welcome back to the future smile.gif

Słuchy mnie doszły, że 1.1/54 to silnik bezkolizyjny jest, ale inne źródła podają, że jest kolizyjny. To jak w końcu z tym rozrządem - wymieniać teraz zaraz czy można poczekać?

Drugie pytanie to poziom paliwa w zbiorniku - sprzedający zasugerował, aby utrzymywać >1/2 paliwa w zbiorniku (instalacja Tartani), które to zapobiega zatarciu się pompy paliwa. Prawda czy mit?

Trzecie pytanie: Samochód jedzie prosto, jednakże kierownica jest lekko wykrzywiona - to skutek jakiejś wymiany w układzie kierowniczym i nieprawidłowo przeprowadzonej zbieżności czy jak?

Czwarte pytanie: nie działa regulacja lusterka lewego, również lusterko nie rusza się, gdy chcieć je przestawić ręcznie. Lusterko do wymiany czy też da się coś zrobić aby je rozruszać?

Piąte pytanie: klamki w niemal wszystkich drzwiach prócz kierowcy nie odbijają - czyli zostają u góry. Co z tym zrobić. Zapsikanie Wd40 niewiele pomogło, może trzeba coś jeszcze?

Dziękuję i przepraszam z góry za powtórki tematów, nie bijcie, po prostu szukanie tego wszystkiego przyprawia mnie o ból głowy.

Napisano

> W czasach niemalże odległych do 2008 roku używałem pandę 1.2 full wypas, teraz przyjdzie mi się

> ożenić z 1.1 golas na kilkanaście miesięcy. Czas na retrospekcję czyli welcome back to the

> future

> Słuchy mnie doszły, że 1.1/54 to silnik bezkolizyjny jest, ale inne źródła podają, że jest

> kolizyjny. To jak w końcu z tym rozrządem - wymieniać teraz zaraz czy można poczekać?

Który rok Pandy? W 1,2 8v było, że "pozmianowe", z "cienkimi" świecami są kolizyjne crazy.gif

PeeS. Dzisiaj będę zmieniał rozrząd w swojej taczce 1,1 rozrząd z pompą i paskiem altka to 170pln by SKF, i płyn chłodniczy 20pln, robota w garażu zlosnik.gifok.gif

> Drugie pytanie to poziom paliwa w zbiorniku - sprzedający zasugerował, aby utrzymywać Trzecie

> pytanie: Samochód jedzie prosto, jednakże kierownica jest lekko wykrzywiona - to skutek

> jakiejś wymiany w układzie kierowniczym i nieprawidłowo przeprowadzonej zbieżności czy jak?

paliwo lepiej trzymać około 1/2, co przy zbiorniku 35l nie jest dużą wartością wink.gif

Ad. 3. Zbieżność do roboty, bo spartaczona robota crazy.gif

> Czwarte pytanie: nie działa regulacja lusterka lewego, również lusterko nie rusza się, gdy chcieć

> je przestawić ręcznie. Lusterko do wymiany czy też da się coś zrobić aby je rozruszać?

tu nie pomogę, o nie popsułem jeszcze lusterka crazy.gif

> Piąte pytanie: klamki w niemal wszystkich drzwiach prócz kierowcy nie odbijają - czyli zostają u

> góry. Co z tym zrobić. Zapsikanie Wd40 niewiele pomogło, może trzeba coś jeszcze?

poszukaj na kąciku, demontaż wszystkich klamek nie jest trudny, zdjąć i dobrze wyczyścić oraz nasmarować jakimś dobrym smarem i będzie spokój ok.gif

> Dziękuję i przepraszam z góry za powtórki tematów, nie bijcie, po prostu szukanie tego wszystkiego

> przyprawia mnie o ból głowy.

Browar na zachętę i do dzieła 20.GIFzlosnik.gif

PeeS. Okleina zdarta? wink.gif

Napisano
  • Autor

> Który rok Pandy? W 1,2 8v było, że "pozmianowe", z "cienkimi" świecami są kolizyjne

2006 czyli pozmianowa?

> PeeS. Dzisiaj będę zmieniał rozrząd w swojej taczce 1,1 rozrząd z pompą i paskiem altka to 170pln

> by SKF, i płyn chłodniczy 20pln, robota w garażu

ja w garażu nie zrobię z moimi dwoma lewymi, ale koszta nie wyglądają tragicznie

> paliwo lepiej trzymać około 1/2, co przy zbiorniku 35l nie jest dużą wartością

ok

> Ad. 3. Zbieżność do roboty, bo spartaczona robota

nawet jeśli samochód jedzie prosto?

> tu nie pomogę, o nie popsułem jeszcze lusterka

> poszukaj na kąciku, demontaż wszystkich klamek nie jest trudny, zdjąć i dobrze wyczyścić oraz

> nasmarować jakimś dobrym smarem i będzie spokój

> Browar na zachętę i do dzieła

to da się zrobić, a i widzę, że lusterka nie są jakieś przesadnie drogie

> PeeS. Okleina zdarta?

jeszcze nie, choć folia zeszła już prawie wszędzie prócz kilku ciężkich miejsc, muszę podjechać do teścia z suszarą, bo przed blokiem nie mam jak

Napisano

> nawet jeśli samochód jedzie prosto?

zwlaszcza wtedy - bo zwyczajnie przy ustawianiu zbieznosci kiera byla krzywo - wiec jest zbieznosc OK ale pod warunkiem ze kiera skrecona

Napisano

Jeżeli dobrze czytam to piszesz o silniku 1,1 mpi a 1,1 jest bez kolizyjny niezależnie od rocznika dopiero 1,2 w nowszych pandach legitymujący się 69km - ten po zmianie głowicy jest kolizyjny.

Jeżeli chodzi o poziom paliwa w baku to mi gazownik zalecał trzymanie 3/4 baku tzn jak zejdzie do połowy tankuje do 3/4 i t d. w ten sposób pompa jest cały czas zanurzona w paliwie podobno .

pzdr

Napisano

> Jeżeli dobrze czytam to piszesz o silniku 1,1 mpi a 1,1 jest bez kolizyjny niezależnie od rocznika

> dopiero 1,2 w nowszych pandach legitymujący się 69km - ten po zmianie głowicy jest kolizyjny.

> Jeżeli chodzi o poziom paliwa w baku to mi gazownik zalecał trzymanie 3/4 baku tzn jak zejdzie do

> połowy tankuje do 3/4 i t d. w ten sposób pompa jest cały czas zanurzona w paliwie podobno .

> pzdr

Skąd ta wiedza, że wszystkie 1,1 i 1,2 60KM są bezkolizyjne?

Napisano

> to da się zrobić, a i widzę, że lusterka nie są jakieś przesadnie drogie

jeżeli chcesz to mam dla Ciebie lusterko- przełożysz sobie tylko samo lustro oraz zewnętrzną obudowę- reszta nówka sztuka - wsio sprawne- zalegają u mnie takie dwa w piwnicy- jak coś to priv waytogo.gif

Napisano

> Jeżeli dobrze czytam to piszesz o silniku 1,1 mpi a 1,1 jest bez kolizyjny niezależnie od rocznika

> dopiero 1,2 w nowszych pandach legitymujący się 69km - ten po zmianie głowicy jest kolizyjny.

oj oj... nie bylbym taki pewien

ps. to tak .... bo tak... 1,2 69km - nie ma takiego silnika jest 1,2 69KM

km - jednostka dlugosci

KM - jednosta mocy

wiem wiem ale jakos neipasuje wink.gif

Napisano

> W czasach niemalże odległych do 2008 roku używałem pandę 1.2 full wypas, teraz przyjdzie mi się

> ożenić z 1.1 golas na kilkanaście miesięcy. Czas na retrospekcję czyli welcome back to the

> future

> Słuchy mnie doszły, że 1.1/54 to silnik bezkolizyjny jest, ale inne źródła podają, że jest

> kolizyjny. To jak w końcu z tym rozrządem - wymieniać teraz zaraz czy można poczekać?

są wersje bezkolizyjne i kolizyjne o ile pamiętam w 2006r sie zmieniło, nowa głowica inne świece, itp.

> Drugie pytanie to poziom paliwa w zbiorniku - sprzedający zasugerował, aby utrzymywać

ja mam LPG jeżdżę do rezerwy, pierwsza pompa wytrzymała ~40tys.km (była wadliwa) druga ma już 80tys.km i nic jej nie dolega, odpukać.

>Trzecie

> pytanie: Samochód jedzie prosto, jednakże kierownica jest lekko wykrzywiona - to skutek

> jakiejś wymiany w układzie kierowniczym i nieprawidłowo przeprowadzonej zbieżności czy jak?

przy ustawianiu zbieżności komuś nie chciało się tego skorygować, w niczym to nie przeszkadza, tez tak miałem (ASO) po kilku latach (po za ASO) skorygowali.

> Czwarte pytanie: nie działa regulacja lusterka lewego, również lusterko nie rusza się, gdy chcieć

> je przestawić ręcznie. Lusterko do wymiany czy też da się coś zrobić aby je rozruszać?

> Piąte pytanie: klamki w niemal wszystkich drzwiach prócz kierowcy nie odbijają - czyli zostają u

> góry. Co z tym zrobić. Zapsikanie Wd40 niewiele pomogło, może trzeba coś jeszcze?

polecam smar silikonowy u mnie pomogło

> Dziękuję i przepraszam z góry za powtórki tematów, nie bijcie, po prostu szukanie tego wszystkiego

> przyprawia mnie o ból głowy.

Napisano

Tu się będę spierał, bo w Punto 2fl mam 1,2 8v z kwietnia 2005r, korek wciskany, "cienka świeca", rozrząd "pozmianowy", czyli gruby pasek, inna rolka i pompa i już jest kolizyjny, o czym dowiedziałem się jak po 6 latach i 150kkm wymieniłem fabryczny rozrząd swiety.gifrotfl.gif

> Jeżeli chodzi o poziom paliwa w baku to mi gazownik zalecał trzymanie 3/4 baku tzn jak zejdzie do

> połowy tankuje do 3/4 i t d. w ten sposób pompa jest cały czas zanurzona w paliwie podobno .

> pzdr

1/3 wystarczy, albo zamontować przekaźnik odcinający pompę paliwa po załączeniu lpg, wd instrukcji Citimatica z IKP, ze strony klubowej, dział "zrób to sam". Ja mam przekaźnik pod siedzeniem kierowcy - przy wyłączniku wstrząsowym wpięty i kablem do elektrozaworu pod maską pociągnięty ok.gif

Napisano

> Tu się będę spierał, bo w Punto 2fl mam 1,2 8v z kwietnia 2005r, korek wciskany, "cienka świeca",

> rozrząd "pozmianowy", czyli gruby pasek, inna rolka i pompa i już jest kolizyjny, o czym

> dowiedziałem się jak po 6 latach i 150kkm wymieniłem fabryczny rozrząd

> 1/3 wystarczy, albo zamontować przekaźnik odcinający pompę paliwa po załączeniu lpg, wd instrukcji

> Citimatica z IKP, ze strony klubowej, dział "zrób to sam". Ja mam przekaźnik pod siedzeniem

> kierowcy - przy wyłączniku wstrząsowym wpięty i kablem do elektrozaworu pod maską pociągnięty

Ciekawy pomysł z tym przełącznikiem ale czy pompa się nie "zastoi" czy też wystarczy jej te kilka minut pracy przy odpalaniu ?

Przełącznik masz manualny w sensie wypinasz ręcznie, czy też spiąłeś i automatycznie po przejściu na gaz wyłącza pompę?

Chyba takie coś zainstaluje.

A jakie masz świece w punto te długie cienkie? Czy na starym gwincie?

Napisano

> Ciekawy pomysł z tym przełącznikiem ale czy pompa się nie "zastoi" czy też wystarczy jej te kilka

> minut pracy przy odpalaniu ?

nie jest źle, fabryczną właściciel poprzedni zarżnął, wsadziłem siemensa i lata już 85kkm u mnie, fabryczna 70kkm

> Przełącznik masz manualny w sensie wypinasz ręcznie, czy też spiąłeś i automatycznie po przejściu

> na gaz wyłącza pompę?

automat na jakimś przekaźniku jest, ale szczegółów nie znam, bo to kumpel robił ok.gif

> Chyba takie coś zainstaluje.

> A jakie masz świece w punto te długie cienkie? Czy na starym gwincie?

W P2fl mam pozmianowe DCPR7E-N-10

A w Pandzie przedzmianowe "grube" BKR5EZ

Napisano

> nie jest źle, fabryczną właściciel poprzedni zarżnął, wsadziłem siemensa i lata już 85kkm u mnie,

> fabryczna 70kkm

> automat na jakimś przekaźniku jest, ale szczegółów nie znam, bo to kumpel robił

> W P2fl mam pozmianowe DCPR7E-N-10

> A w Pandzie przedzmianowe "grube" BKR5EZ

To w pandzie raczej niekolizyjny.

Ja mam taką obserwację, że obecnie auto lepiej jeździ na gazie niż na benzynie a gaz mam dopiero od wiosny.

Ogólnie z dynamiką mojej pandy nie jest za kolorowo tak w porównaniu do seicento lub punto nie wiem od czego to zależy? Może po prostu za dużo już jeżdżę lepszymi (czyt.mocniejszymi autami) i takie wrażenie odnoszę w pandzie.

Muszę ogarnąć ten schemat i zamontować wypięcie pompy. Tylko się jeszcze zastanawiam bo zawsze wydawało mi się że płynące paliwo chłodzi wtryskiwacze w sensie, że odbiera przynajmniej część ciepła i to są moje jedyne wątpliwości co do montowania wyłącznika pompy.

Napisano

> oj oj... nie bylbym taki pewien

> ps. to tak .... bo tak... 1,2 69km - nie ma takiego silnika jest 1,2 69KM

> km - jednostka dlugosci

> KM - jednosta mocy

> wiem wiem ale jakos neipasuje

oj tam oj tam śpieszyłem się jak pisałem posta :D

nie chcę się czepiać Twojego NEI-PASUJE :D

Napisano

> Skąd ta wiedza, że wszystkie 1,1 i 1,2 60KM są bezkolizyjne?

nie wszystkie tylko 1,1 MPI tak napisałem ale 1,2 zależy od mocy i rocznika smile.gif

Napisano

Silnik 1242ccm 8V MPI:

(a) 60KM, stopień sprężania 9.5: bezkolizyjny.

(b) 60KM, stopień sprężania 9.8: kolizyjny.

© 69KM: kolizyjny.

Przejście z niekolizyjnego (a) do kolizyjnego (b) nastąpiło w okolicy roku +/- 2005.

Napisano

> Przejście z niekolizyjnego (a) do kolizyjnego (b) nastąpiło w okolicy roku +/- 2005.

Panda van-seria 2007(korek zakręcany) 1.2 przy wymianie rozrządu pokusiłem się pokręcić wałkiem jak i wałem i kolizji nie było jak bym nie kąbinował

a przyjaciele z auto fiat-torino nawet potwierdzają bezkolizyjność tych silników nawet w euro 5

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.