Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Taśma/bandaż do naprawy wydechu

Featured Replies

Napisano

> Czy takie wynalazki:

> http://allegro.pl/samoprzylepna-tasma-do-napraw-tlumika-i2503845823.html

> http://allegro.pl/cement-do-uszczelniania-tlumikow-kleen-flo-450-i2554923192.html

> dają jakiś efekt czy szkoda zawracać sobie tym głowe ?

> Ciekawi mnie czy ktoś z was tego używał i z jakim efektem

zależy w jakim miejscu układu wydechowego.

jeżeli blisko silnika na rurze to lepiej rozciąć i dać to http://allegro.pl/nowy-oryginalny-lacznik-rury-wydechowej-fiat-scudo-i2553161296.html

jeżeli gdzieś na tłumikach przy rozwarstwieniu blach to chyba tylko wymiana bo nawet łaty migiem nakleić nie ma do czego

Napisano

Aha

Poszedł przedmuch na łączeniu ruły z pierwszym tłumikiem.

Cement trzymał 2 dni, się wysuszył a od drgań wykruszył.

Taśma aluminiowa dałaby radę na prostym odcinku ale powierzchnia styku była zbyt chropowata i stożkowata... pierdziało gdzieś bokiem.

Suma wydatków na taśmę + cement starczyłaby na Zenka z migomatem i na piwo zlosnik.gif

Kiedyś doraźnie zalepiałem dziurę przy ostatnim tłumiku jakimś czarnym/szarym mazidłem LOCTITE.

Nie znam symbolu, bo szwagier przyniósł z fabryki garść w woreczku.

Trzymało jak diabli przez 3 lata.

Napisano

> Aha

> Poszedł przedmuch na łączeniu ruły z pierwszym tłumikiem.

> Cement trzymał 2 dni, się wysuszył a od drgań wykruszył.

> Taśma aluminiowa dałaby radę na prostym odcinku ale powierzchnia styku była zbyt chropowata i

> stożkowata... pierdziało gdzieś bokiem.

> Suma wydatków na taśmę + cement starczyłaby na Zenka z migomatem i na piwo

Czyli klasyczne leczenie syfa pudrem... sciana.giflizak.gif

Napisano

używałem kiedyś tych co masz w linku i nie zdają egzaminu

jakiś czas temu stosowałem taki bandaż kliku i powiem szczerze że zadziałało bez problemu, właśnie na łączeniu rur. Najpierw zdjąłem tą opaskę/ściągacz z rury, podgrzałem rurę opalarką i szczelnie zawinąłem tym bandażem co jakiś czas podgrzewając go opalarką. Na koniec oryginalna opaska metalowa ściągająca i było OK. Przez jakiś czas tylko czuć zapach tego bandażu jak się powoli przygrzewa od wydechu, ale to tylko na zewnątrz samochodu więc nie było problemu.

Napisano

> Czy takie wynalazki:

> http://allegro.pl/samoprzylepna-tasma-do-napraw-tlumika-i2503845823.html

> http://allegro.pl/cement-do-uszczelniania-tlumikow-kleen-flo-450-i2554923192.html

> dają jakiś efekt czy szkoda zawracać sobie tym głowe ?

Jakieś 15 lat temu zakleiłem czymś takim dziurę w tłumiku. Dziura była na górze tłumika więc nagimnastykowałem się przy tym niemiłosiernie. U....y po łokcie ale szczęśliwy odpaliłem samochód, jakież było moje zdziwienie jak ciśnienie powstałe w wydechu wydmuchało to całe ustrojstwo. grinser006.gif

Następnego dnia pojechałem do tłumikarza na naprawę 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> zależy w jakim miejscu układu wydechowego.

> jeżeli blisko silnika na rurze to lepiej rozciąć i dać to

> http://allegro.pl/nowy-oryginalny-lacznik-rury-wydechowej-fiat-scudo-i2553161296.html

> jeżeli gdzieś na tłumikach przy rozwarstwieniu blach to chyba tylko wymiana bo nawet łaty migiem

> nakleić nie ma do czego

No niestety ale tego elementu nie uda mi się zastosować.

Napisano
  • Autor

> Aha

> Poszedł przedmuch na łączeniu ruły z pierwszym tłumikiem.

> Cement trzymał 2 dni, się wysuszył a od drgań wykruszył.

To mnie nie pocieszyłeś.

> Taśma aluminiowa dałaby radę na prostym odcinku ale powierzchnia styku była zbyt chropowata i

> stożkowata... pierdziało gdzieś bokiem.

U mnie chyba dało by się jakoś nawinąć tą taśme.

> Suma wydatków na taśmę + cement starczyłaby na Zenka z migomatem i na piwo

No u mnie raczej ciężko by to było pospawać.

> Kiedyś doraźnie zalepiałem dziurę przy ostatnim tłumiku jakimś czarnym/szarym mazidłem LOCTITE.

> Nie znam symbolu, bo szwagier przyniósł z fabryki garść w woreczku.

> Trzymało jak diabli przez 3 lata.

Ale coś typowo do układów wydechowych ?

Napisano
  • Autor

> używałem kiedyś tych co masz w linku i nie zdają egzaminu

Dzięki, czyli tamte odpuszczę.

> jakiś czas temu stosowałem taki bandaż kliku i powiem szczerze że zadziałało bez problemu,

> właśnie na łączeniu rur. Najpierw zdjąłem tą opaskę/ściągacz z rury, podgrzałem rurę opalarką

> i szczelnie zawinąłem tym bandażem co jakiś czas podgrzewając go opalarką. Na koniec

> oryginalna opaska metalowa ściągająca i było OK. Przez jakiś czas tylko czuć zapach tego

> bandażu jak się powoli przygrzewa od wydechu, ale to tylko na zewnątrz samochodu więc nie było

> problemu.

A ten bandaż jest na jakimś kleju ?

Napisano
  • Autor

> Jakieś 15 lat temu zakleiłem czymś takim dziurę w tłumiku. Dziura była na górze tłumika więc

> nagimnastykowałem się przy tym niemiłosiernie. U....y po łokcie ale szczęśliwy odpaliłem

> samochód, jakież było moje zdziwienie jak ciśnienie powstałe w wydechu wydmuchało to całe

> ustrojstwo.

ok.gif

> Następnego dnia pojechałem do tłumikarza na naprawę

U mnie się tego raczej nie da naprawić, a nowy tłumik kosztuje krocie, w przyszłym sezonie zrobię jakiś z kwasówki, więc szukam czegoś żeby starczyło tak doraźnie smile.gif

Napisano

> U mnie się tego raczej nie da naprawić, a nowy tłumik kosztuje krocie, w przyszłym sezonie zrobię

> jakiś z kwasówki, więc szukam czegoś żeby starczyło tak doraźnie

Jakie to auto i ile ten tłumik kosztuje?

Napisano
  • Autor

> Jakie to auto i ile ten tłumik kosztuje?

To nie auto tylko motocykl, zamienników nie ma więc nawet nie pytam ile kosztuje oryginał biglaugh.gif

Napisano

> To nie auto tylko motocykl, zamienników nie ma więc nawet nie pytam ile kosztuje oryginał

Za bardzo kombinujesz zlosnik.gif A tylu spawaczy w okolicy grinser006.gif Podjechać poleczyć stary i zbierać na kwasiaka zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Za bardzo kombinujesz A tylu spawaczy w okolicy Podjechać poleczyć stary i zbierać na kwasiaka

Nie wiem czy da się jeszcze to ratować spawając, średnio to wygląda.

No może w przyszłym roku w kwasówke zainwestuje, na ten rok już dostał dosyć prezentów biglaugh.gif

Napisano

> Ale coś typowo do układów wydechowych ?

Nie. Mazidło używane przy składaniu silników do próbnego odpalenia.

Coś w ten deseń http://intermotors.pl/product-pol-24965-...nskie-80ml.html

Na końcowym tłumiku jakiejś szczególnej temperatury nie miałem, to i się trzymało.

Jak widać pierońsko drogie i raz otwarte szybko się utwardza...

Napisano

> Nie wiem czy da się jeszcze to ratować spawając, średnio to wygląda.

> No może w przyszłym roku w kwasówke zainwestuje, na ten rok już dostał dosyć prezentów

no tak, za to tasma bedzie wygladala prima sort... zlosnik.gif

Napisano

> no tak, za to tasma bedzie wygladala prima sort...

Gorzej, jeśli wydaje z siebie nieco za dużo dziwnych dźwięków. I kiedyś policaje DR zabiorą przypadkiem.

Napisano

Witam.

U mnie w Bandicie poprzedni właściciel nawiercił kolektor wydechowy dla lepszego efektu sciana.gif

Potem kazał to pospawać. Obecnie jedna z "zaślepek" się oderwała, i dziurkę po niej, jako że warsztaty w okolicy nierdzewki niet lub specjaliści na urlopach, dałem taką opaskę samoprzylepną, ale dla pewności dołożyłem szeroką obejmę metalową skręcaną.

Jest GIT. Wygląd średni, ale jest błoga cisza zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> no tak, za to tasma bedzie wygladala prima sort...

Znaczy mi nie chodziło o to że po spawaniu będzie średnio wyglądało, tylko że nie widzę zbyt dużych szans na spawanie tego.

Napisano
  • Autor

> Gorzej, jeśli wydaje z siebie nieco za dużo dziwnych dźwięków. I kiedyś policaje DR zabiorą

> przypadkiem.

Właśnie w tym problem.

Napisano
  • Autor

> Jest GIT. Wygląd średni, ale jest błoga cisza

To będę testował coś biglaugh.gif

Napisano

...na prostym odcinku rury przy samym końcu układu może dałoby rade ale, ja próbowałem obu specyfików przy łączeniu rury z tłumikiem środkowym i po jednym dniu wszystko wydmuchało..

Napisano
  • Autor

> ...na prostym odcinku rury przy samym końcu układu może dałoby rade ale, ja próbowałem obu

> specyfików przy łączeniu rury z tłumikiem środkowym i po jednym dniu wszystko wydmuchało..

Widzę że opinie są podzielone, więc spróbuję sam, koszt nie jest jakiś specjalnie duży smile.gif

Napisano

> To nie auto tylko motocykl, zamienników nie ma więc nawet nie pytam ile kosztuje oryginał

Moze tu cos pomoze LINK

Napisano
  • Autor

> Moze tu cos pomoze LINK

Już przeglądałem dawno temu.

Najtańsza oferta to jakiś nieznanej mi marki wydech za 1500zł do tego trzeba ciąć pług i usunąć centralną podstawkę zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.