Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zasłoniłem 2/3 chłodnicy a temperatura...

Featured Replies

Napisano

zasłoniłem 2/3 chłodnicy kartonem bo mam otwary termostat (nie do końca zamknięty) i temperatura znaczy się wskaźnik leży na niebieskim polu confused.gif czy tak powinno być ?? chyba jak jest załonięta chłodnica to temp. powinna się podnieść bo nie zabardzo ma co chłodzić chłodnice ?? poradzcie czy dobrze myśle a może się mylę... niewiem.gif

Napisano

wymien termostat , przy takich mrozach zasłananie chłodnicy nic nie daje

dlaczego nie kupisz juz drugi raz 18NZ ???

Napisano
  • Autor

bo w tej chwili cieńko stoje swieca.gif z kasą więc go zasłoniłem

Napisano

zasłoń dokładnie, tak, aby tektura przylegała do chłodnicy, nie moze być zadnego odstępu pomiedzy chłodnicą a zasłoną- przepraktykowałem to

Napisano
  • Autor

> zasłoń dokładnie, tak, aby tektura przylegała do chłodnicy, nie moze

> być zadnego odstępu pomiedzy chłodnicą a zasłoną-

> przepraktykowałem to

ooo dzięki za rade bo u mnie odstaje od niej dość konkretnie ...

czyli to powinno podnieść temperaturkę angryfire.gif

Napisano

> ooo dzięki za rade bo u mnie odstaje od niej dość konkretnie ...

> czyli to powinno podnieść temperaturkę

przy -15 nie raczej karton nie pomoze frown.gif

Napisano
  • Autor

> przy -15 nie raczej karton nie pomoze

przy - 10 szła do góry teraz jak jest tak zimno to leży wskazówka na niebieskim...może jak dam bliżej karton to się podniesie angryfire.gif

Napisano

widze rob, ze porzadnie ci opelek za skure zaszedl. screwy.gifuzbroj_zlo.gif

Napisano
  • Autor

> widze rob, ze porzadnie ci opelek za skure zaszedl.

i to jeszcze jak... uzbroj_zlo.gifbbq.giffurious.gif

gdybym miał $ to bym już dawno ją wymienił wcześniej miałem kadetta 1.6SV GT i to była fura malina w trasie przy prędkości 160 /170 palił 7,5 LPG nie do uwieżenia ale to była prawda kazdy koleś mi nie wierzył ale jak pojeżdził ze mną i był przy tankowaniu to oczy z orbit wychodziły w tamtym czasie trochę jeździłem do niemiec wiec było gdzie przycisnąć pozostał tylko sentyment do starego kadetta....ale sentyment dalej mam do opli i pewnie następne autko też będzie opelek ale już nie z silnikiem 1,8

Napisano

zasłoń chłodnicę całkowicie. Przy takim mrozie spokojnie nagrzewnica poradzi sobie z chłodzeniem silnika. (zeszłą zimę całą przejeździłem z zasłoniętą chłodnicą)

Napisano

A jam mam takie pytanko do specow: jakos w grudniu poszedl sie j.... rezystro dmuchawy frown.gif Teraz bede mial trozske wolnego wiec zamierzam sie wybrac na jakis szrot i takowy zakupic bo nie chce mi sie wydawac ponad 100zl w ASO. Ale mniejsza z tym. Jestem wiec zmuszony do jazdy na 3 predkosci dmuchawy. Do pracy mam 11km i w tym czasie wskazowka nie drgnie z niebieskiego pola przy wlaczonej od startu dmuchawie. Ale jak byl ten kataklizm ostatnio w Warszawie z tym samochodem wojskowym i amunicja to utknalem w mega korkach i temp wkrecala sie do 100 stopni ze az sie wenylator zalaczal. Dzis wracajac z roboty i patrzac ze jest tylko -13 postanowilem zrobic test i tak 4km przed domem wylaczylem dmuchawe. Pod domkiem mialem juz 90 stopni. Itu moje pytanie:czy to mozliwe ze dmuchawa na 3 biegu od startu nie pozwala rozgrzac sie silnikowi bo odrazu go tak schladza? Mialem zamiar wymienic termostat ale okazuje sie ze jest dobry?

Napisano

ja mialem to szczescie, ze kupowalem od sasiada i znalem auto.

a w spalanie w kadettice wierze, bo mielismy w domu kiedys kadetta i palil nam 8l LPG

Napisano

> czy to mozliwe ze dmuchawa na 3 biegu od startu nie

> pozwala rozgrzac sie silnikowi bo odrazu go tak schladza?

Na każdym biegu biegu będzie schładzać płyn, bo nagrzewnica to też chłodnica tyle, ze mniejsza smile.gif

Oczywiście im wyższy bieg dmuchawy tym bardziej wychłada płyn. Niejeden w lecie ratował się włączaniem nagrzewania na full jak mu się płyn gotował w korkach a wentylator zmarł. Poty się lały, ale płyn się schładzał zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Na każdym biegu biegu będzie schładzać płyn, bo nagrzewnica to też

> chłodnica tyle, ze mniejsza

> Oczywiście im wyższy bieg dmuchawy tym bardziej wychłada płyn.

> Niejeden w lecie ratował się włączaniem nagrzewania na full jak

> mu się płyn gotował w korkach a wentylator zmarł. Poty się lały,

> ale płyn się schładzał

> Pozdroofka

Wiem wiem ze schladza na kazdym biegu ale mnie to wlasnie ciekawi czy dobry jest termostat. Jak wylaczylem dmuchawe to juz po ok. 4km mialem 90 stponi i cieplutkie powietrze pod domem. Tak jak od poczatku jade na dmuchawie mam najwyzej takie letnie.

Napisano

> bo w tej chwili cieńko stoje z kasą więc go zasłoniłem

=======================================

Termostat kosztuje z 40 zł maksymalnie , więc koszt nie jest wielki.Lepiej wymienic.

Napisano
  • Autor

> =======================================

> Termostat kosztuje z 40 zł maksymalnie , więc koszt nie jest

> wielki.Lepiej wymienic.

może do twojej kosztuje 40 dyszki pytałem w sklepach z częsciami i śpiewali mi od 90 do 120 pln w tej chwili to zadużo crazy.gif

jak by kosztował 40 to nie poruszałbym tematu tylko wymienił wazniak.gif

Napisano

> może do twojej kosztuje 40 dyszki pytałem w sklepach z częsciami i

> śpiewali mi od 90 do 120 pln w tej chwili to zadużo

> jak by kosztował 40 to nie poruszałbym tematu tylko wymienił

77zł Intercars w w-wie , w kraku też powinni być -Verneta

Napisano

to cos w tym sklepie wala Cie w jajo

masz astre z 91 i termostat do niej kosztuje okolo 100PLN hahaha

zasmial bym sie sprzedawcy w twarz (o ile taka ma)

czy ten termostat by czasem nie pasowal?

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=81499164

no chyba ze ci policzyli z wymiana

A co do zaslaniania chlodnicy to ja zaslonilem na poczzatku zimy i efekt jest mizerny wrecz nie zaowazalny

EDIT

A moze i masz racje co do ceny 275123014-zielony.gif

Napisano
  • Autor

A ja mam pytanie z innej beczki.Zasłoniłem u siebie w dtl-u

Całą chłodnice + intercooler (nie nagrzewał się)

Teraz jest super i szubko rob się ciepło.

Jeżdze do pracy 20 km trasą więc szybko się wychładzał.

Teraz pod koniec mojej trasy ma 95stopni chce zeby miał mniej.

Postanowiłem wię wyciąć kwadracik żeby jednak conieco powietrza wpadało na silnik i go chłodziło (ale nie za dużo)

I tu moje pytanie: Jak duży mam wyciąć kwadracik i gdzie?

na wysokości dołu bloku i miski olejowej czy zaraz za znaczkiem OPEL żeby chłodziło góre silnika głowice itd.

(po środku nic nieda bo jest zderzak wiec albo góra albo dół,a może po trochu???

Napisano

> ale mnie to wlasnie ciekawi czy

> dobry jest termostat. Jak wylaczylem dmuchawe to juz po ok. 4km

> mialem 90 stponi i cieplutkie powietrze pod domem. Tak jak od

> poczatku jade na dmuchawie mam najwyzej takie letnie.

Zwróć uwagę, że zarówno czujnik temperatury jak i nagrzewnica są w małym obiegu. Włączając nawiew schładzasz płyn w małym obiegu. Schładzanie jest bardzo duże, bo przecież przepuszczasz przez nagrzewnicę powietrze o temperaturze pewnie z -20* (czy ile tam u was teraz jest). Jeżeli termostat jest sprawny, zamyka mały obieg ale co z tego, skoro ty go wychładzasz. Kiedy wyłączasz nawiew, płyn osiąga temperaturę 90* a to dowód na to, że termostat jest sprawny.

Napisano

U mnie we wsi kosztuje WAHLER-a 65, a VERNET-a 80 do twojego silinika C18NZ, to jest termostat z obudową.

A tak przy okazji z mojego doświadczenia odnośnie termostatów dodam (a mowa jest o silinku X14XE, termostat z obudową) iż po wyjęciu starego termostatu i porównaniu go z nawym niczym znaczącum się nie różniły, czyli grzybek był tyle samo wysunięty od obudowy co w nowym, a druga strona termostatu była dobrze osadzona w obudowie i nie było żadnych szczelin, czyli termostat był na oko zamknięty (teoretycznie powinien dogrzać silnik i zacząć się otwierać od 92 stopni) jednak tak nie było bo temperatura przy nawet - 5 stopniach na zewnątrz nie wzrastała powyżej 80 z hakiem. I miłem nie wymieniać tego termostatu, (skoro się nie różnią to oddam do sklepu) ale coś mnie poksiło i spróbowełem. Ku mojemu zdziwieniu nowy termostat nawet przy - 30 stopniach sprawuje się znakomicie tzn po ok 4 km przejechanych temperatura w silinku wynosi ponad 90 stopni, no i przy okaji jest cieplej w środku auta.

Napisano

=======================================

I tak musisz wymienić .Przez twoją oszczędność na termostacie tylko ci pewnie pali troche więcej benzynki samochodzik.

Napisano

> A ja mam pytanie z innej beczki.Zasłoniłem u siebie w dtl-u

> Całą chłodnice + intercooler (nie nagrzewał się)

Mhhh. A mi się zawsze wydawało, że intercoller ma chłodzić powietrze a nie ogrzewać. Czy jestem w błedzie niewiem.gif

Napisano

> zasłoniłem 2/3 chłodnicy kartonem bo mam otwary termostat (nie do

> końca zamknięty) i temperatura znaczy się wskaźnik leży na

> niebieskim polu czy tak powinno być ?? chyba jak jest

> załonięta chłodnica to temp. powinna się podnieść bo nie

> zabardzo ma co chłodzić chłodnice ?? poradzcie czy dobrze myśle

> a może się mylę...

jak nie chcesz zmieniać termosatu, to przytnij na wymiar ze dwa kawałki kartonu i zasłoń całą.

Napisano

> A ja mam pytanie z innej beczki.Zasłoniłem u siebie w dtl-u

> Całą chłodnice + intercooler (nie nagrzewał się)

> Teraz jest super i szubko rob się ciepło.

> Jeżdze do pracy 20 km trasą więc szybko się wychładzał.

> Teraz pod koniec mojej trasy ma 95stopni chce zeby miał mniej.

> Postanowiłem wię wyciąć kwadracik żeby jednak conieco powietrza

> wpadało na silnik i go chłodziło (ale nie za dużo)

> I tu moje pytanie: Jak duży mam wyciąć kwadracik i gdzie?

> na wysokości dołu bloku i miski olejowej czy zaraz za znaczkiem OPEL

> żeby chłodziło góre silnika głowice itd.

> (po środku nic nieda bo jest zderzak wiec albo góra albo dół,a może

> po trochu???

słyszałem, że nie można zasłaniać intercoolera... icon_rolleyes.gif no, ale teraz mamy trochę surowy klimacik... zlosnik.gif

Napisano

> Mhhh. A mi się zawsze wydawało, że intercoller ma chłodzić powietrze

> a nie ogrzewać. Czy jestem w błedzie

Nie jesteś w błedzie. Zasłanianie intercoolera w zimie nie przynosi zadnych pożytków i strat raczej też nie

Napisano
  • Autor

nio troszkę więcej bierze (brał) bo jak zasłoniłem chłodnice to spalanie troszkę mu spadło a termostat wymienie jak znajde dobrą cene 270751858-jezyk.gif

Napisano

Ja z troszeczke innym silnikiem, ale z podobnym problemem.

U mnie dla odmiany auto nagrzewa sie strasznie wolno. Po 2-3 km wskazówka rusza dopiero w górę. Do 90 stopni jednak dochodzi, ale trwa to bardzo długo.

Termostat nowy, stan płynu chłodniczego nawet troche powyżej normy. Wczoraj zasłoniłem chłodnicę (całą) i jedyny efekt jest taki, że przy większych prędkościach auto lepiej trzyma 90 stopni, ale rozgrzewa sie tak samo długo, jednak w korkach auto ma większe problemy ze schłodzeniem - wentylator kręci ze 3-4 razy dłużej niż zwykle, więc wyciąłem w tekturze okrągły otwór - troszke mniejszy od wentylatora.

Co można jeszcze zrobić by przyspieszyć rozgrzewanie sie silnika???

Na tym samym dystansie gaźnikowy polonez 1600 rozgrzewa mi sie szybciej - oba auta na gazie.

Napisano

> a może kwestia płynu...

jak dolałem koncentratu do płynu to lepiej grzeje... drink.gif

Napisano

> a może kwestia płynu...

jak dolałem koncentratu do płynu to lepiej grzeje... drink.gif

waytogo.gif :

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.