Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC jak to teraz jest ??

Featured Replies

Napisano

Weźcie mi wytłumaczcie jak to teraz jest bo się pogubiłem.

Kupiłem auto 15 lipca, dostałem OC z HDI od poprzedniego właściciela, według przepisów mam 30 dni na wypowiedzenie lub przepisanie ubezpieczenia na siebie (z ewentualnym przeliczeniem składki) Tak czy Nie ??

Pytam bo nie wiem co mam teraz zrobić, przegapiłem termin 15 sierpnia bo byłem na urlopie.

Na kwitku z HDI jest napisane że sprzedający ma przekazać mi kwit OC co uczynił, powiadomić ubezpieczyciela o fakcie sprzedania auta w ciągu 14 dni (nie wiem czy to uczynił i chyba nie powinno mnie to obchodzić) no i jest taki zapis:

" Umowa ubezpieczenia OC ulegnie rozwiązaniu z końcem okresu wskazanego na polisie, chyba że nabywca wypowie ją na piśmie. Wówczas ulegnie rozwiązaniu z dniem jej wypowiedzenia"

Jak to rozumieć ?? Mogę sobie jeździć na tym OC i wypowiedzieć w dowolnym momencie czy też obowiązuje mnie te 30 dni ??

OC muszę przepisać na siebie czy nie ??

Ubezpieczenie jest od 25/03/2012 do 24/03/2013, wzięte na 2 raty, druga rata płatna do 23/09/2012

Podaję daty bo podobno różnie się to interpretuje z powodu zmiany tych przepisów OC

Napisano

> Weźcie mi wytłumaczcie jak to teraz jest bo się pogubiłem.

> Kupiłem auto 15 lipca, dostałem OC z HDI od poprzedniego właściciela, według przepisów mam 30 dni

> na wypowiedzenie lub przepisanie ubezpieczenia na siebie (z ewentualnym przeliczeniem składki)

> Tak czy Nie ??

TAK i tyle w temacie 20.GIF

Napisano
  • Autor

> TAK i tyle w temacie

No dobra ale 30 dni przeleciało i co teraz ??

Napisano

> No dobra ale 30 dni przeleciało i co teraz ??

zostaniesz rozstrzelany facepalm%5B1%5D.gif

nic powiedz normalnie raczej nie wypowiedzieli umowy.

Napisano

> TAK i tyle w temacie

NIE, bzdury ci piszą. OC możesz wypowiedzieć w dowolnym momencie. Masz polisę zawartą w marcu wiec już na nowych zasadach. Możesz ją spokojnie wypowiedziećnawet dzisiaj. Zapłacisz tylko za te dni, które wykorzystałeś. Z tym że w HDI jest taka promocja (o ile jeszcze tego nie zmienili), że nie musisz nic dopłacać do polis po starym właścicielu o ile opłacił składkę do końca.

Uwaga! Teraz polisa traci ważność w dniu w ktorym ją wypowiadasz i nie ma żadnego okresu ochronnego do przodu więc zanim ją wypowiesz lepiej zawrzyj wczesniej nową.

Napisano

> NIE, bzdury ci piszą. OC możesz wypowiedzieć w dowolnym momencie. Masz polisę zawartą w marcu wiec

> już na nowych zasadach. Możesz ją spokojnie wypowiedziećnawet dzisiaj. Zapłacisz tylko za te

> dni, które wykorzystałeś. Z tym że w HDI jest taka promocja (o ile jeszcze tego nie zmienili),

> że nie musisz nic dopłacać do polis po starym właścicielu o ile opłacił składkę do końca.

> Uwaga! Teraz polisa traci ważność w dniu w ktorym ją wypowiadasz i nie ma żadnego okresu ochronnego

> do przodu więc zanim ją wypowiesz lepiej zawrzyj wczesniej nową.

ale no pytal o przejecie ubezpieczenia a nie o zerwanie. zerwac zawsze mozna

chyba lepiej jezdzic za free na ubezpieczeniu ktore zostalo juz wykupione, jak sie zrezygnuje to kase zwracaja poprzedniemu wlascicielowi.

Napisano

Przeczytaj dokładnie o co pytał. Bo ja odpowiedziałem dokładnie na jego pytania. W skrócie... nie ma już żadnych 30dni na wypowiedzenie czy też przejecie ubezpieczenia po starym właścicielu.

Napisano

O braku 30 dni już Ci napisali.

Musisz pamiętać o opłaceniu drugiej raty bo to już Twój obowiązek.

Musisz też pamiętać, że ta polisa nie przedłuży się automatycznie, wiec na koniec jej obowiązywania musisz zawrzeć nowe OC, żeby mieć ciągłość.

Napisano
  • Autor

> NIE, bzdury ci piszą. OC możesz wypowiedzieć w dowolnym momencie. Masz polisę zawartą w marcu wiec

> już na nowych zasadach. Możesz ją spokojnie wypowiedziećnawet dzisiaj. Zapłacisz tylko za te

> dni, które wykorzystałeś. Z tym że w HDI jest taka promocja (o ile jeszcze tego nie zmienili),

> że nie musisz nic dopłacać do polis po starym właścicielu o ile opłacił składkę do końca.

> Uwaga! Teraz polisa traci ważność w dniu w ktorym ją wypowiadasz i nie ma żadnego okresu ochronnego

Dzięki za info, pójdę podpytać o tę "promocję" bo i tak muszę przepisać na siebie, no chyba że będą chcieli przeliczać składkę na "mój region" to wtedy się zastanowię czy mi się opłaca

Napisano
  • Autor

> O braku 30 dni już Ci napisali.

> Musisz pamiętać o opłaceniu drugiej raty bo to już Twój obowiązek.

Tak wiem ok.gif

> Musisz też pamiętać, że ta polisa nie przedłuży się automatycznie, wiec na koniec jej obowiązywania

> musisz zawrzeć nowe OC, żeby mieć ciągłość.

To też już wiem ok.gif

Napisano

> chcieli przeliczać składkę na "mój region" to wtedy się zastanowię czy mi się opłaca

do dnia do ktorego opłacona jest stara polisa nic ci nie doliczą, za region, za wiek, za szkody. Takie promo jest m.in. w HDI, PZU i jeszcze chyba jednym TU ale nie pamietam teraz jakim.

Napisano

.

Czy to oznacza, ze legalnie mogę posiadać auto bez OC?

Np kupuje do remontu, wypowiadam starą umowę i remontuje trzy lata po czym idę do dowolnej ubezpieczalni i nikt nie zapyta mnie o ciągłosc ?

Napisano

> do dnia do ktorego opłacona jest stara polisa nic ci nie doliczą, za region, za wiek, za szkody.

> Takie promo jest m.in. w HDI, PZU i jeszcze chyba jednym TU ale nie pamietam teraz jakim.

a jak sie chce 'przepisac na siebie' ?

Napisano

> .

> Czy to oznacza, ze legalnie mogę posiadać auto bez OC?

Nie

> Np kupuje do remontu, wypowiadam starą umowę i remontuje trzy lata po czym idę do dowolnej

> ubezpieczalni i nikt nie zapyta mnie o ciągłosc ?

Kara od UFG ok 3500zł.

Napisano
  • Autor

To jeszcze pytanie a innej bajki...

Mam auto które muszę sprzedać ale akurat muszę przedłużyć OC na kolejny rok.

Korzystam akurat z systemu mBanku czyli składki pobierane są automatycznie co miesiąc z konta, co w przypadku gdy teraz przedłużę OC na kolejny rok a auto przypuśćmy sprzedam za miesiąc ??

Zgłaszam że sprzedałem i przestają pobierać składki czy muszę opłacać je do końca umowy ??

Napisano

> To jeszcze pytanie a innej bajki...

> Mam auto które muszę sprzedać ale akurat muszę przedłużyć OC na kolejny rok.

> Korzystam akurat z systemu mBanku czyli składki pobierane są automatycznie co miesiąc z konta, co

> w przypadku gdy teraz przedłużę OC na kolejny rok a auto przypuśćmy sprzedam za miesiąc ??

> Zgłaszam że sprzedałem i przestają pobierać składki czy muszę opłacać je do końca umowy ??

Mieliśmy taki przypadek.

Po zgłoszeniu sprzedaży pobrali jeszcze jedną składkę - tak aby pełny miesiąc dla nowego właściciela było zapewnione.

Potem przestali pobierać.

Napisano

> Zgłaszam że sprzedałem i przestają pobierać składki czy muszę opłacać je do końca umowy ??

Zapłacić musisz, ale rozliczą cie co do dnia. Liczy sie data pieczątki z poczty. Tzn data w ktorej nowy własciciel powiadomi ich o wypowiedzeniu lub przejeciu oc. Jeśli przejmie to OC to nic ci nie zwrócą, po prostu te dni za ktore zapłaciłeś bedzie miał gratis ale ani jednego dodatkowego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.