Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamienniki części blacharskich- zbieram opinie

Featured Replies

Napisano

Chcę zebrać możliwie dużo opinii na temat zamienników części karoserii (zderzaki, błotniki, maski) dostępnych na polskim rynku. Wiem, że ogólnie panującą zasadą jest to, że zwykle lepiej jest znaleźć dobrą używkę niż kupić nowy zamiennik. Często też jakość zamienników jest poniżej wszelkiej krytyki. Trafiają się jednak wyjątki- zamienniki kosztujące ułamek ceny nowej oryginalnej części, które są dobrze wykonane i co najważniejsze- pasują bez przerabiania, doginania itd.

Bardzo proszę o wpisy osoby, mające doświadczenie z tego typu częściami- napiszcie co wymienialiście w jakim aucie, część jakiego producenta (ew. gdzie kupiona) była zastosowana, jak była wykonana i jak pasowała.

Napisano

nie pamiętam nazwy producenta części...

oba przednie błotniki w corolli e11 (okular) zamienniki...maska oryginalna używka (nawet pod kolor się trafiła)...

błotniki nie zgrywały się z maską po obu stronach przy światłach...ale ogólnie po 5 latach jazdy oprócz kiepskiego spasowania rdza nie wyskoczyła...teraz dalej jeździ i na razie chyba nic złego się nie dzieje...

Napisano

Dużo tych opinii nie nazbierałeś więc dodam trochę od siebie. wink.gif

Wymieniałem dwa przednie błotniki w moim byłym aucie (Palio Weekend). Wymiana była spowodowana wszędobylską rudą, co w tych autach jest normą. Wstawiłem auto do przysłowiowej "stodoły Zenka", gdzie pan (lakiernik) sam zamówił błotniki - zamienniki. Źródło było/jest mi nie znane. IMHO bez sensu było szukać oryginalnych używanych, bo byłoby ciężko znaleźć w idealnym stanie a i tak by pewnie niebawem skorodowały. wink.gif

Efekt? Do około 2 lat później do kiedy miałem Palio wszystko się idealnie trzymało, jeden z błotników nie był może idealnie spasowany, ale nie wiem czy była to kwestia samych błotników czy robocizna "Zenka". Wstawię fotki błotników, to sobie sam zobaczysz:

prawy

lewy

Napisano

> jeden z

> błotników nie był może idealnie spasowany, ale nie wiem czy była to kwestia samych błotników

> czy robocizna "Zenka". Wstawię fotki błotników, to sobie sam zobaczysz:

zaden z blotnikow nie jest idealnie spasowany smile.gif auto wyglada jakby zderzylo sie z meteorytem smile.gif (no offence)

Napisano

-zamiennik zderzaka przedniego w corsie b - trzeba bylo dopychac "z buta"...

-zamiennik lamp przednich w corsie b - uszy byly przesuniete w stosunku do mocowan w pasie przednim ....

innych doswiadczen nie mam, pozostale auta bez przygod blacharskich smile.gif

Napisano

zamienniki progów do punto 1 nie dość że nie były spasowane to wytłoczenia były krzywe w tak wielu miejscach że po malowaniu wyglądało to jakby ktoś na siłę klepał oryginalne progi po jakiejś kasacji biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.