Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bluetooth w radiu - Fluence / Megane III

Featured Replies

Napisano

Chodzi o takie:

5545082506_2612fbc0ec_z.jpg

Mam problemy z używaniem w nim Bluetootha. Normalnie się paruje, łączy i działa (wraz z książką telefoniczną telefonu) w aparatach Nokii E52 i C1-01.

Normalnie się paruje (widzi i łączy) ale nie działa (nie da się gadać, wybrać numeru i nie widzi książki telefonicznej) z aparatami Samsung Galaxy S Plus, Ace 2, Blackberry jakieś serii 9 i HTC one.

Ma ktoś takie radio i działa aparatem na Androidzie?

U mnie jest firmware 88.11 w radiu. Przywracałem ustawienia fabryczne i nic nie dało.

Serwis Renault proponuje podłączyć za 150zł komputer żeby sprawdzić i ewentualnie jak jest (przez telefon nie wiedzą zlosnik.gif) nowszy soft do radia.

BTW jakie macie firmware w Waszych radiach?

Napisano

Uderz tutaj Forum Megane / Fluence Ktoś, z tego co pamiętam, wałkował ten temat. grinser006.gif

Napisano

> Chodzi o takie:

> Mam problemy z używaniem w nim Bluetootha. Normalnie się paruje, łączy i działa (wraz z książką

> telefoniczną telefonu) w aparatach Nokii E52 i C1-01.

> Normalnie się paruje (widzi i łączy) ale nie działa (nie da się gadać, wybrać numeru i nie widzi

> książki telefonicznej) z aparatami Samsung Galaxy S Plus, Ace 2, Blackberry jakieś serii 9 i

> HTC one.

> Ma ktoś takie radio i działa aparatem na Androidzie?

mam. i jest jak piszesz. Samsung GS+ przy pierwszym podłączeniu działało, ale od tamtej pory nie. i w sumie dobrze, nie używam smile.gif

wczesniej miałem jakąś nokię i nie było żadnego problemu.

> U mnie jest firmware 88.11 w radiu. Przywracałem ustawienia fabryczne i nic nie dało.

> Serwis Renault proponuje podłączyć za 150zł komputer żeby sprawdzić i ewentualnie jak jest (przez

> telefon nie wiedzą ) nowszy soft do radia.

> BTW jakie macie firmware w Waszych radiach?

a tu nie mam pojecia smile.gif

Napisano
  • Autor

> Uderz tutaj Forum Megane / Fluence Ktoś, z tego co pamiętam, wałkował ten temat.

Tam ten temat jest dosyć stary (chyba z 2010 roku). Myślałem że coś się zmieniło. Też napisałem maila do Renault Polska i zobaczymy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a tu nie mam pojecia

Mógłbyś przy okazji sprawdzić? W menu ustawień radia w ustawieniach telefonu jest opcja żeby pokazał wersję firmware.

Napisano

> Tam ten temat jest dosyć stary (chyba z 2010 roku). Myślałem że coś się zmieniło. Też napisałem

> maila do Renault Polska i zobaczymy

Jak coś może pomóc to upgrade softu w telefonie.

Napisano
  • Autor

> Jak coś może pomóc to upgrade softu w telefonie.

Nie jestem przekonany. Bardziej mi się wydaję że w radiu bo próbowałem na prawdę kilka telefonów różnych producentów.

Ale dla pewności sprawdzę jeszcze na telefonie brata bo on sobie telefony aktualizował do androida 4 (ja mam 2.3.5).

Napisano

Mam identyczne radyjko w Renault Fluence

i tak

Nokia e 66 (symbian) działa idealnie - widzi książkę telefoniczną można odbierać i dzwonić bez problemu

Plusfon 401i. Paruje się idealnie. Nie widzi książki telefonicznej z telefonu ale książka telefoniczna z radia zastępuję ją idealnie. Działa odbieranie rozmów i dzwonienie.

Sony Xperia P (android) działa idealnie - widzi książkę telefoniczną z telefonu. Dzwonienie działa super. Jeszcze nie odbierałem rozmów bo telefon mam od niedawna ale myślę, że wszystko będzie ok

LG P-500 (android) - paruje się, nie widzi książki telefonicznej nie da się dzwonić ani odbierać rozmów. Nie wiem czemu skoro na Xperii P z androidem działa super.Może trzeba zainstalować jakiś program w telefonie niewiem.gif Nie miałem czasu aby usiąść i to rozgryźć ale sądzę, że skoro na Xperii P działa to i na LG P-500 będzie działać jak do tego się zabiorę.

Dziś nie chce mi się schodzić do samochodu aby sprawdzić jaki tam siedzi soft. Jutro jak sprawdzę to ci napiszę.

Napisano

> Nie jestem przekonany. Bardziej mi się wydaję że w radiu bo próbowałem na prawdę kilka telefonów

> różnych producentów.

> Ale dla pewności sprawdzę jeszcze na telefonie brata bo on sobie telefony aktualizował do androida

> 4 (ja mam 2.3.5).

Nokia N8 potrafi zadziałać po updacie, po kolejnym przestać, po następnym działać. Mam nadzieję, że ten stan się utrzyma hehe.gif

Napisano
  • Autor

No więc jest odpowiedź od Renault Polska jakiej się spodziewałem.

Quote:

W nawiązaniu do przesłanej przez Pana wiadomości, uprzejmie informujemy, iż w załączniku przesyłamy do Pana aktualną listę telefonów kompatybilnych (styczeń 2012r). Chcielibyśmy również podziękować, za przesłanie do nas uwag, uprzejmie informujemy, iż przekażemy do odpowiedniego działu Renault Polska, prośbę o uaktualnienie listy telefonów kompatybilnych na stronie Producenta. Uprzejmie informujemy również, że badania i konfiguracja telefonów odbywają się raz na pewien okres czasu. Przesłana przez nas lista odzwierciedla aktualny stan kompatybilności telefonów. Jeśli podane przez Pana telefony nie znajdują się na przesłanej przez nas liście, oznacza to, iż nie są one kompatybilne z podanym radiem. Jeżeli zaś znajdują się na liście, a mimo wszystko nie ma możliwości ich połączenia, uprzejmie prosimy o bezpośredni kontakt z Serwisem Renault, który zajmuje się obsługą techniczną samochodów i udzieli pomocy w omawianej sprawie.

Czyli pocałuj nas w dOOpę zlosnik.gif

Aha, listę przysłali nie z 01.2012 tylko 11.2012 ale i tak aktualniejsza niż na stronie Renault. SGS+ na niej nie ma.

Napisano

> No więc jest odpowiedź od Renault Polska jakiej się spodziewałem.

> Quote:

> W nawiązaniu do przesłanej przez Pana wiadomości, uprzejmie informujemy, iż w załączniku przesyłamy

> do Pana aktualną listę telefonów kompatybilnych (styczeń 2012r).

Podesłałbyś mi tą listę?

> Uprzejmie informujemy również, że badania i konfiguracja telefonów odbywają się

> raz na pewien okres czasu. Przesłana przez nas lista odzwierciedla aktualny stan

> kompatybilności telefonów. Jeśli podane przez Pana telefony nie znajdują się na przesłanej

> przez nas liście, oznacza to, iż nie są one kompatybilne z podanym radiem.

Bla bla bla

> Jeżeli zaś znajdują

> się na liście, a mimo wszystko nie ma możliwości ich połączenia, uprzejmie prosimy o

> bezpośredni kontakt z Serwisem Renault, który zajmuje się obsługą techniczną samochodów i

> udzieli pomocy w omawianej sprawie.

> Czyli pocałuj nas w dOOpę

> Aha, listę przysłali nie z 01.2012 tylko 11.2012 ale i tak aktualniejsza niż na stronie Renault.

> SGS+ na niej nie ma.

Sony Xperia P też nie znajduje się na liście kompatybilnych telefonów (przynajmniej tej na stronie internetowej) a działa

Skoro u mnie Sony Xperia P na androidzie działa z radyjkiem to reszta androidowców też powinna działać. Pewnie trzeba coś doinstalować w telefonie lub skonfigurować i będzie cacy. Mam soft w radyjku 89.04 czyli kilka generacji nowszy niż twój grinser006.gif

W weekend powalczę z LG P-500 z androidem który nie chce współpracować z radyjkiem

Napisano

> Uderz tutaj Forum Megane / Fluence Ktoś, z tego co pamiętam, wałkował ten temat.

Ja poruszałem ale nikt nie odpowiedział grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Podesłałbyś mi tą listę?

Lista

> Sony Xperia P też nie znajduje się na liście kompatybilnych telefonów (przynajmniej tej na stronie

> internetowej) a działa

> Skoro u mnie Sony Xperia P na androidzie działa z radyjkiem to reszta androidowców też powinna

> działać. Pewnie trzeba coś doinstalować w telefonie lub skonfigurować i będzie cacy. Mam soft

> w radyjku 89.04 czyli kilka generacji nowszy niż twój

Wg tej listy najnowszy soft to 88.11 zlosnik.gif

> W weekend powalczę z LG P-500 z androidem który nie chce współpracować z radyjkiem

Jak coś wywalczysz to daj znać.

Napisano

> Lista

> Wg tej listy najnowszy soft to 88.11

Widać taka to aktualna lista. Testy telefonów na firmware 88.11 są z 2011 roku a ja mam samochód z 2012

> Jak coś wywalczysz to daj znać.

Oczywiście. że tak.

Napisano
  • Autor

> Widać taka to aktualna lista. Testy telefonów na firmware 88.11 są z 2011 roku a ja mam samochód z

> 2012

> Oczywiście. że tak.

No to ja się pochwalę co się udało. Udało się podłączyć Samsung Galaxy Ace 2 tylko nie działa książka telefoniczna. Oraz nie można dopisać nic do książki telefonicznej pojazdu tym telefonem. Ale da się przenieść kontakty na Nokię E52, ją podłączyć i z niej przenieść do książki pojazdu kontakty. Potem są one widoczne gdy podłączony jest Ace 2. Z nich można wybierać i one się wyświetlają.

Oraz mojego starego Samsung Galaxy S Plus można podłączyć ale na żądanie dostępu do książki telefonicznej trzeba odpowiedzeć 'nie' (w zasadzie to 'anuluj'). I wtedy podłącza się i można gadać. Z książką trzeba postąpić j.w. czyli przenieść do E52 i wrzucić do książki pojazdu.

Na razie udało mi się to zrobić 2 razy ale zaraz idę testować dalej.

Napisano

No i udało się. Zestaw głośnomówiący pobrał kontakty z książki telefonicznej LG P-500. Wcześniej brakowało mi cierpliwości. Nie wiem czemu tak to długo trwało ale dopiero po około 15 minutach od sparowania zestaw głośnomówiący pobrał kontakty z książki telefonicznej telefonu. Po pierwszym tak długim razie teraz pobieranie kontaktów następuje błyskawicznie.

Czemu tak się działo nie mam pojęcia niewiem.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

Rozwiązaniem problemu w tych radiach na telefonach z androidem jest:

Włącz bluetooth !!!

Wejdź w telefonie na Ustawienia> Aplikacje > Uruchomione usługi

znajdź proces Udostępnianie Bluetooth i zabij go (wejdź w ten proces i naciśnij zatrzymaj).

Nie ma znaczenia czy zrobisz to przy sparowanym (w trakcie połączenia z radiem) czy nie.

Ciesz się w końcu rozwiązanym problemem.

U mnie to wystąpiło wtedy gdy podłączyłem telefon do bluetooth komputera z windows i oczywiście podinstalowały się jakies powalone usługi.

Po każdym wyłączeniu bluetooth lub telefonu powtórz czynność.

Mam nadzieję że pomogłem - daj znać ... POzdrawiam

Napisano
  • Autor

> Wejdź w telefonie na Ustawieniaznajdź proces Udostępnianie Bluetooth i zabij go (wejdź w ten

> proces i naciśnij zatrzymaj).

> [...]

> Po każdym wyłączeniu bluetooth lub telefonu powtórz czynność.

> Mam nadzieję że pomogłem - daj znać ...

No wiec sprawdzilem i wylaczenie tego procesu powoduje brak pytania o dostep do ksiazki telefonicznej w czasie parowania. I wtedy telefon dziala z radiem ale nie moge wybrac numeru telefonu (chyba ze z ksiazki pojazdu) oraz radio nie pisze kto dzwoni (chyba ze ten ktos jest w ksiazce pojazdu).

To samo uzyskiwalem jak odpowiedzialem 'nie' na pytanie w telefonie 'czy udostepnic ksiazke telefoniczna'.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.