Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bezpieczny odstep... jak to widzicie.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Ostatnio skończyłem czytać całkiem fajną książkę, a właściwie cały cykl "Motocyklisty doskonałego". W PL są wydane trzy książki "Dejwida Hafa" na temat jak nie dać się zabić. Niestety, starając się zachować dwie kluczowe zasady:

- odstęp dwu sekundowy

- przewidywanie/ widoczność na przynajmniej 10-12s jazdy

Stwierdzam, że w PL grozi to kalectwem.

Jeżdżę spokojnie, na 2oo dużo spokojniej jak w puszce. Staram się przestrzegać przepisów itd. Ale zachowanie odstępu 2s, w praktyce jakieś 20m oznacza, że za chwilę ktoś Cię wyprzedzi, zajedzie drogę, postara się zepchnąć z drogi. Miasto wiadomo, 20m to dużo za dużo, ale na drogach podmiejskich, nie A ani S, powoduje to liniowy wzrost frustracji jadących za mną, pomimo, że trzymam się prawej części swojego pasa.

Takie przemyślenia naszły mnie po ostatniej wyprawie. Pomijam już fakt, że grupa szybszych "ścigantów" też przysłużyła się do nagłej zmiany mojego toru jazdy i prędkości.

Czy szlifierka zobowiązuje aby wyprzedzać wszystko/wszystkich za wszelką cenę ?

Czy są w PL szlaki, gdzie można spokojnie, 70-80km/h się toczyć, delektując się samą jazdą i podziwiać widoki, bez spinania się, że co chwila ktoś w najmniej przewidzianym momencie będzie mnie wyprzedzał na milimetry. Siedział na ogonie w odległości 2m . Mistrzostwem było przejście obok mnie na ciasnym winklu kolesia na szlifierce sciana.gif

Reasumując, ja Wy widzicie bezpieczną dla Siebie i innych użytkowników dróg taktykę przemieszczania się w trasie, gdzie nigdzie nam się nie spieszy, i podróżujemy dla przyjemności ?

Napisano

Ja znow jezdze blisko środka jezdni, tak zeby widziec co dzieje sie przed autem jadącym z przodu. A odległość staram sie zachowywać tak zeby moc wcisnąć klamkę. nauczyłem sie jezdzic z dwoma palcami na klamce i tą metodę stosuje. No i wiecznie w lustra, ale to nawyk z ciężarówki ;-)

Napisano

> Czy szlifierka zobowiązuje aby wyprzedzać wszystko/wszystkich za wszelką cenę ?

Już też kiedyś o tym tutaj szkrobałem...

Inni motocykliści jakoś mi ciśnienie jeszcze nie podnieśli, ale jadąc na 2 oo zauważam presję ze strony kierowców samochodów, aby lecieć szybciej (+ 30 + 40) do ograniczeń szczególnie w terenie zabudowanym.

Na szczęście po ok minucie jazdy za mną większość zaczyna łapać mój styl jazdy i odpuszcza....(ufff) i trzyma się w rozsądnej odległości.

Ale czasem przypomnę komuś że siedzi za blisko trzykrotnie zapalając stop - kierowca który jeździ dużo zaraz załapie o co mi chodzi.

Natomiast jak chcieć się przecisnąć motocyklem w korkach - o to już obraza i plama na honorze - 1 na 20 zajedzie, z przeciwka będzie jechał na "kontakt" sick.gif

A i jeszcze dzisiaj wysyp tatusiów i babciów wiozących pociechy do szkoły...

Dwa razy mi dzisiaj wyjechali...

Jak przystało na wzorowego motocyklistę strąbiłem jak burą ... i obrzuciłem fuckami, niestety nie miałem czasu skopać drzwi

(Żart i prowokacja) clown.gif270751858-jezyk.gif

Ale czasem kusi, oj kusi.... 270751858-jezyk.gif

Napisano

Bezpieczna odległość od pojazdu poprzedzającego to dokładnie taka w jakiej jesteś w stanie się zatrzymać smile.gif

Np. Zakładając że dla prędkości z którą się poruszasz Twoja droga hamowania wynosi 100 metrów to bezpieczną odległością będzie to 100 metrów.

Napisano
  • Autor

Dwa palce na klamce hamulca stosuje. To samo na klamce sprzęgła ( nawyk jeszcze z czasów wypadów na rowerze w góry)

Ciągła weryfikacja sytuacji dookoła mnie też.

Jazda środkiem... tu mam pewne wątpliwości -> zanieczyszczenia jezdni, brud, i inne niespodzianki. Jednak jakbym miał wybierać to albo z prawej, albo lewej stronie pasa, tak jak jadą koła samochodów.

Napisano

> Jazda środkiem... tu mam pewne wątpliwości -> zanieczyszczenia jezdni, brud, i inne niespodzianki.

> Jednak jakbym miał wybierać to albo z prawej, albo lewej stronie pasa, tak jak jadą koła

> samochodów.

Środkiem raczej nie - choć to jeszcze zależy, jaka nawierzchnia wink.gif

Czy prawą czy lewą - to zależy od tego z której strony akurat Ci zależy, żeby cię goście widzieli oraz (najczęściej przeciwstawnie) z której strony chcesz mieć margines bezpieczeństwa przeciwko wysuwającemu się z boku kolesiowi grinser006.gif

Ja najczęściej robię tak, żeby z daleka mnie zobaczył, a koło niego przejeżdżam z odpowiednim zapasem.

Napisano
  • Autor

> strony kierowców samochodów, aby lecieć szybciej (+ 30 + 40) do ograniczeń szczególnie w

> terenie zabudowanym.

To już mam wstępnie opanowane, jak ktoś mi siedzi na ogonie, i pomimo kilku prób oddalenia i zwolnienia do mojego tempa, migania światłami stop, dalej mi siedzi na ogonie, albo się zatrzymuje na chwilę, albo macham ręką aby wyprzedził.

W korku raczej sobie spokojnie jadę po linii z włączonym kierunkiem, bez "przegazówki, trąbienia, migania światłami". Nie mam siły, ochoty się denerwować, skoro to i tak nic nie da. Aczkolwiek, zauważyłem, że w tym temacie jest spora poprawa.

Dalej zastanawiam się, czy gdzieś w PL jest jakaś zapomniana droga bez "spieszących się wariatów drogowych" zlosnik.gif

Napisano

> Jazda środkiem... tu mam pewne wątpliwości

Nie jezdze środkiem tylko praktycznie przy lini. Ofkors zjeżdżam szybszym, niech jadą. Ja juz w tym tygodniu dostalem 100zł i 4pkt za 68/40 :-P

Napisano
  • Autor

> Np. Zakładając że dla prędkości z którą się poruszasz Twoja droga hamowania wynosi 100 metrów to

> bezpieczną odległością będzie to 100 metrów.

Zgadzam się w 100%. Ale jak to się ma do kolejnych "wciskających się " przed moje koło.

Jadąc 100km/h pokonuję w ciągu sekundy około 30m. Droga hamowania to około 40-50m. Czas reakcji + przeniesienie ciężaru na przód około 1-1.5s aby dobrze wykorzystać hamulce. Czyli przy setce, bezpiecznie jest zachować jakieś 100m, aby bez stresu wyhamować.

Dobrze to widzę ?

Napisano
  • Autor

> Nie jezdze środkiem tylko praktycznie przy lini. Ofkors zjeżdżam szybszym, niech jadą. Ja juz w tym

> tygodniu dostalem 100zł i 4pkt za 68/40 :-P

Oj... nie ładnie zlosnik.gif A podobno 2oo nie zatrzymują hehe.gif

Napisano

> Oj... nie ładnie A podobno 2oo nie zatrzymują

Juz pomine ze zabrali mi dowód za zagiętą blache zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Ty piracie i dawco hehe.gif

Zaraz zostaniesz zlinczowany... rotfl.gif

Napisano

> Ty piracie i dawco

> Zaraz zostaniesz zlinczowany...

Lekarstwem byla recepta za stowe biglaugh.gif

Napisano

> Zaraz zostaniesz zlinczowany...

Oczywiście - jak najbardziej trzeba piętnowac takie zachowania. ok.gif

Napisano

> Za tchórzofretkę robisz?

Jw sob.gif

Juz sie poprawiłem ;-)

Napisano

> Oczywiście - jak najbardziej trzeba piętnowac takie zachowania.

Wiem wiem. Przyjąłem to na klate. Jest wina, jest i kara. Zresztą po zachowaniu szeryfa bylo widac ze jakby nie tablica to i mandatu za prędkość by nie bylo. Trudno. Mam nauczkę ;-)

Napisano
  • Autor

Niestety Panowie Władza są cięci na "zagięte tablice/ślad po zagięciu.

Doświadczyłem na własnej skórze, tz. zatrzymali kumpla do "rutynowej kontroli", który jechał ostatni, a oni za nami, właśnie za "ślad"...

Zabrali mu dowód za wydech + mandacik chyba 200zł zlosnik.gif

Napisano

20 m to moim zdaniem na trasie bardzo mało, zdecydowanie za mało na prędkości szosowe (ja jeżdżę tak w okolicach 90 - 100 km/h - 100 m przejeżdża się w ok 4 s) i dla mnie bezpieczny odstęp w takiej sytuacji to co najmniej 50 m (często więcej). A jeżdżę zwykle środkiem pasa, lub jeśli gorsza droga to prawymi "śladami kół". Takie sytuacje jak opisujesz zdarzają mi się bardzo rzadko, a jak komuś się spieszy to mnie wyprzedza i tyle. Raz tylko mi się zdarzyło, że ktoś z dużą prędkością mnie wyprzedził i do tego bardzo blisko przejechał, że się przestraszyłem ooniee.gif

Napisano

> Czy szlifierka zobowiązuje aby wyprzedzać wszystko/wszystkich za wszelką cenę ?

Dla niektórych absolutnie wszystko do tego zobowiązuje.

> Czy są w PL szlaki, gdzie można spokojnie, 70-80km/h się toczyć, delektując się samą jazdą i

> podziwiać widoki, bez spinania się, że co chwila ktoś w najmniej przewidzianym momencie będzie

> mnie wyprzedzał na milimetry. Siedział na ogonie w odległości 2m . Mistrzostwem było przejście

> obok mnie na ciasnym winklu kolesia na szlifierce

> Reasumując, ja Wy widzicie bezpieczną dla Siebie i innych użytkowników dróg taktykę przemieszczania

> się w trasie, gdzie nigdzie nam się nie spieszy, i podróżujemy dla przyjemności ?

Wyjąwszy nieliczne słojostrady w piątkowe popołudnie - nie mam większych problemów z tym o czym mówisz.

Być może z tego względu, że ja - zasadniczo - jadę wolniej niż reszta strumienia aut, więc większość mnie wyprzedza i jedzie sobie dalej.

Napisano

> Juz pomine ze zabrali mi dowód za zagiętą blache

A to bydlaki...

A co - IYO - powinni zrobić?

Napisano

> Reasumując, ja Wy widzicie bezpieczną dla Siebie i innych użytkowników dróg taktykę przemieszczania

Taktyka mniej wiecej taka

- caly czas obserwacja co sie dzieje za plecami

- zblizam sie do samochodow przede mna, tylko wtedy, jak wyraznie widac, ze kierowca mnie zauwazyl i chociaz minimalnie zjezdza

Napisano

> A to bydlaki... Czy ja wiem? Czynili swoją powinność. Przeciez nie mam do nich pretensji. Za darmo nie dostalem mandatu :-)

> A co - IYO - powinni zrobić?

Powinni mi dac zgodnie z taryfikatorem 3pkty dodatkowo. Na szczescie okazałem skruchę i obeszło sie bez tego zlosnik.gif

Napisano

> Niestety, starając

> się zachować dwie kluczowe zasady:

> - odstęp dwu sekundowy

> - przewidywanie/ widoczność na przynajmniej 10-12s jazdy

> Stwierdzam, że w PL grozi to kalectwem.

Odstep dwu sekundowy juz na wstepie sobie podaruj – zastosuj zasade polawa predkosci w metrach.

> zachowanie odstępu 2s, w praktyce jakieś 20m

Przy jakiej predkosci ? ? ?

> mnie wyprzedzał na milimetry. Siedział na ogonie w odległości 2m .

Debile niestety tak jezdza, najgorsze, ze wcale ich malo nie jest, ba jest ich przerazajaca wiekszosc - ca 99 procent

Mistrzostwem było przejście

> obok mnie na ciasnym winklu kolesia na szlifierce

> Reasumując, jak Wy widzicie bezpieczną dla Siebie i innych użytkowników dróg taktykę przemieszczania

> się w trasie, gdzie nigdzie nam się nie spieszy, i podróżujemy dla przyjemności ?

Na buractwo niema lekarstwa, ciezko wiec jest utrzymac bezpieczny odstep do pojazdu jadacego za nami jezeli ten – sam tego nie robi.

wink.gif

Napisano

> Np. Zakładając że dla prędkości z którą się poruszasz Twoja droga hamowania wynosi 100 metrów to

> bezpieczną odległością będzie to 100 metrów.

Zasada jest bardzo sluszna, pytanie tylko skad ktos ma wiedziec jaka predkosc pod ten wzor podstawic ?

wink.gif

Napisano

> Zgadzam się w 100%. Ale jak to się ma do kolejnych "wciskających się " przed moje koło.

> Jadąc 100km/h pokonuję w ciągu sekundy około 30m. Droga hamowania to około 40-50m. Czas reakcji +

> przeniesienie ciężaru na przód około 1-1.5s aby dobrze wykorzystać hamulce. Czyli przy setce,

> bezpiecznie jest zachować jakieś 100m, aby bez stresu wyhamować.

> Dobrze to widzę ?

Nie tak do konca. Przeceniasz sama droge hamowania. Niestety wiekszosc kierowcow nie potrafi hamowac awaryjnie a Twoje obliczenia niestety na tym sie opieraja.

wink.gif

Napisano

> 20 m to moim zdaniem na trasie bardzo mało, zdecydowanie za mało

20 m to w terenie zabudowanym, poza terenem zabudowanym absolutne minimum to 50 m !

wink.gif

Napisano
  • Autor

2s -> 20m -> w mieście, zakładam max 70km/h.

2s -> 50-100m -> poza miastem. Max V 100km/h.

Wiem, że to spore uogólnianie. Wiadomo, że w deszczu, w górach, w terenie który nie znamy itd będzie to wyglądać inaczej, ale jakieś założenia trzeba mieć.

Napisano

> Być może z tego względu, że ja - zasadniczo - jadę wolniej niż reszta strumienia aut, więc

> większość mnie wyprzedza i jedzie sobie dalej.

ja najczęściej też tak jeżdżę, jedynie TIRom nie daję się wyprzedzać, bo oni mają czasami dziwne pomysły zlosnik.gifdrive.gif

Napisano
  • Autor

> Nie tak do konca. Przeceniasz sama droge hamowania. Niestety wiekszosc kierowcow nie potrafi

> hamowac awaryjnie a Twoje obliczenia niestety na tym sie opieraja.

Wiem. Sam mam z tym spore problemy, pomimo, że wykończyłem komplet opon, przednie tarcze wraz z klockami. Co prawda czuje się pewniej, ale dalej momentami mam wrażenie, że za "słabo" hamuje, panicznie bojąc się, że przednie koło zerwie przyczepność i polecę....

Trzeba jeździć i trenować, nie ma innego wyjścia.

Napisano

> Zgadzam się w 100%. Ale jak to się ma do kolejnych "wciskających się " przed moje koło.

> Jadąc 100km/h pokonuję w ciągu sekundy około 30m. Droga hamowania to około 40-50m. Czas reakcji +

> przeniesienie ciężaru na przód około 1-1.5s aby dobrze wykorzystać hamulce. Czyli przy setce,

> bezpiecznie jest zachować jakieś 100m, aby bez stresu wyhamować.

> Dobrze to widzę ?

Jak się ktoś wciśnie to robimy nowy odstęp, tak by to wyglądało logicznie i najlepiej dla naszego bezpieczeństwa.

Myślę że mniej więcej Twoje obliczenia są słuszne, ale to też indywidualna kwestia motocykla i umiejętności motocyklisty.

Napisano

> Zasada jest bardzo sluszna, pytanie tylko skad ktos ma wiedziec jaka predkosc pod ten wzor

> podstawic ?

Jest to bardzo indywidualna kwestia i jeśli się nie ma pewności to lepiej zachować dodatkowy margines błędu i zwiększyć odstęp.

Napisano

2s -> 20m -> w mieście, zakładam max 70km/h.

Blad !

W miescie przy 50 km/h bezpieczny odstep to 1 sek = 15 m lub 3 auta ( osobowe ).

Pomijamjuz fakt, ze w miescie nie jezdzi siue z predkoscia 70 km/h biglaugh.gif

Inna bajka, ze przy 70 km/h bezpieczny odstep to minimum 21 m. Pytanie tylko czy zdazysz zareagowac w ciagu sekundy - zalezy wiec od koncentracji, oraz ile czasu jestes juz za kolkiem w danym dniu. W realu zalozyl bym faktycznie 2 sek na czas reakcji czyli w miescie przy 50 km/h = 30 m.

wink.gif

wink.gif

Napisano

> Jest to bardzo indywidualna kwestia i jeśli się nie ma pewności to lepiej zachować dodatkowy

> margines błędu i zwiększyć odstęp.

Bardzo sluszna uwaga !

wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.