Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skąd to popiskiwanie ?

Featured Replies

Napisano

Witam,

od kilku dni dokucza mi "popiskiwanie", które dochodzi z lewego przedniego koła. Pisk słychać przy większych i mniejszych nierównościach, ale nie zawsze. Raz bardziej, raz mniej. Byłem dziś na trzepakach, bo myśleliśmy, że może sworzeń czy cuś, a odgłos dochodzi bardziej jakby z okolic sprężyny, amora ? Trudno powiedzieć. Mechanik powiedział, by spsikać to smarem w spreju. Tak zrobiłem, pisk jakby mniejszy, ale wciąż trochę słyszalny. Miał ktoś z takim popiskiwaniem do czynienia? wink.gif. Czy coś gdzieś o coś ociera ? Jeszcze dziś raz spróbuję ze smarem, ale jak nie pomoże, to chyba rozebrać całość..tylko czego szukać?

Z góry dzięki za pomoc.

pzdr

P.S.

a może łożysko amortyzatora? dziś raz przy skręcie w lewo pod małą górkę coś jakby dziwnie trzeszczało..

Napisano

jezeli popiskuje na nierownosciach tylko przy skrecie to moze to byc lozysko gorne kolumny.... jezeli popiskuje na dziurach, nierownosciach itp to moze to byc amortyzator a dokladnie "tuleja teflonowa" smarowanie wd40 daje efekt tylko na chwilke:(:(:( jezeli to to o czym mowie to czeka cie albo jazda w stoperach albo wymiana kompleto amorkow:(:(:(

PS zrob test--->> jedz na prog zwalniajacy i 5km/h wjezdzaj tam i spowrotem moze ci sie uda zlokalizowac popiskiwanie..... pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> od kilku dni dokucza mi "popiskiwanie", które dochodzi z lewego przedniego koła. Pisk słychać przy

> większych i mniejszych nierównościach, ale nie zawsze. Raz bardziej, raz mniej. Byłem dziś na

> trzepakach, bo myśleliśmy, że może sworzeń czy cuś, a odgłos dochodzi bardziej jakby z okolic

> sprężyny, amora ? Trudno powiedzieć. Mechanik powiedział, by spsikać to smarem w spreju. Tak

> zrobiłem, pisk jakby mniejszy, ale wciąż trochę słyszalny. Miał ktoś z takim popiskiwaniem do

> czynienia? . Czy coś gdzieś o coś ociera ? Jeszcze dziś raz spróbuję ze smarem, ale jak nie

> pomoże, to chyba rozebrać całość..tylko czego szukać?

> Z góry dzięki za pomoc.

> pzdr

> P.S.

> a może łożysko amortyzatora? dziś raz przy skręcie w lewo pod małą górkę coś jakby dziwnie

> trzeszczało..

Od półtora roku mam cyklicznie tak samo. Powod u mnie jest banalny. Pisk wydobywa sie z gumowo-piankowego odboju amorka.

Podnosisz autko troszke do gory, zsuwasz oslone amorka w dol i ukazuje Ci sie odboj. Troszke go poruszasz....popsikasz (ale nie WD, najlepiej cos gestszego), opuszczasz autko i dalej smyrasz....

pisk jakby metal o metal, ale mam 100% pewnosci ze to ten odboj (bynajmniej u mnie). Caly czas jezdzilem do ASO zeby mi tam psikneli bo mialem podnosnika, a ten z bagaznika to bez sensu uzywac wiec kupilem sobie ostatnio podnosnik typu ZABA. wink.gif

Napisano

Może być odbój a może być gumka sprężyny która jak źle siądzie albo się przetrze robi masakryczne piski 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

hmm...kupiłem strzykawkę z igłą, i wstrzyknąłem trochę oleju przez tę gumową osłonkę. Różnica znaczna, ale jeszcze coś tam słychać. Myślicie, że to dobry kierunek? cool.gif. Czy jednak lepiej rozebrać całość i obaczyć to?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.