Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Zakup Mondeo

Featured Replies

Napisano

> rocznik 2005-6

> problematyczny ?

wiecej chyba sie nie da napisac niz bylo tu napisane.

mniej problematyczny niz przedliftowe.

nie mozesz kupic 2.2? Przynajmniej frajda z jazdy zlosnik.gif

Napisano

> rocznik 2005-6

> problematyczny ?

U mnie dobija do 140tkm i bezproblemowy. ok.gif

Jedyny feler, to napinacz paska alternatora - już dwa razy wymieniany. grinser006.gif

Po 100tkm kpl sprzęgło z dwumasą. ok.gif

Rozrząd na łańcuszku. ok.gif

Napisano
  • Autor

pewnie jak kupie z przebiegiem 160 tkm czytaj 300 to już będzie dwu-trzy krotnie zmienione grinser006.gif

Napisano

> maglownica dopier się szykuje do wymiany, kierownica delikatnie przeskakuje przy pierwszym kręceniu

> po postoju, ale w czasie jazdy jest dobrze, więc jeszcze może poczekać

> amortyzatory niestety ciekły, więc je wymieniłem,

> Ogólnie to ja jestem z takich, co od razu wszystko robią, nie czekają aż auto się rozpadnie Jestem

> w tych kwestiach nawet bardziej rygorystyczny niż mój mechanik

A czemu uwazasz , ze to maglownica? Ja nie spotkalem sie z jakims przeskakiwaniem przy kreceniu na postoju.

Raczej przy uszkodzonej maglownicy slychac stukanie np na kocich lbach.

A przy przeskakiwaniu to do łożysk amortyzatorow bym zajrzal.

Napisano

Tak mechanik mówi.

Nic nie stuka na nierównościach.

A łożyska były wymienione chyba razem z amortyzatorami.

Napisano

> Tak mechanik mówi.

> Nic nie stuka na nierównościach.

> A łożyska były wymienione chyba razem z amortyzatorami.

Chyba to sie zaba do wody zlosnik.gif Mysle , ze mechanik sie myli. Maglownica pada najczesciej tak, ze gubi olej lub ma luz i stuka. Ale , zeby przeskakiwala prz kreceniu kierownica

Napisano

To dobra wiadomość smile.gif Bo to droga naprawa ok.gif

Muszę się tylko upewnić co do tych łożysk.

Napisano

> rocznik 2005-6

> problematyczny ?

miałem "w rodzinie" poliftowego tdci 130 KM 01-2004. Uzytkowany od nowości przez 3 osoby, sprzedałem go przy ok. 270 tys km. po ok. 5 latach. Przez cały okres eksploatacji zero problemów, wymiana tylko mat eksploatacyjnych, rozrząd na łańcuchu, przejeździł na jednej dwumasie , nie było żadnych złychy objawów. Miał kilka usterek typu uszk. sprężarka klimy po ok. 200 tys. , coś się też stało z kompem silnika bo w pewnym momencie zaczął kopcić bardziej niż zwykle, ale nie trzeba było nic wymieniać , w serwisie coś tam z kompem zrobili i przeszło. Zanim go kupiłem poczytałem trochę o tdci, i przez cały czas był tankowany na firmowych stacjach, często też miał ten droższy ON lany. Oczywiści po tych 270 tys. był wyraźnie głośnieszy , w zimę trzeba było dłużej kręcić, bardziej kopcił itp. Nadwozie ogólnie poobijane było, ale rdzy zero.

Drugi egzemplarz kolega z pracy ma, identyczny motor , ale sprzed liftu 2002 rok. sprowadzony z przebiegiem .... bliżej nie określonym zlosnik.gif . Ogólnie samochód porażka, władował w niego przez ok. 3 lata ponad 10 tys , głównie we wtryski.

Ogólnie polecam, ale egzemplarz ze sprawdzonego źródła, najlepiej z PL

Napisano

> Ogólnie polecam, ale egzemplarz ze sprawdzonego źródła, najlepiej z PL

A co w tych Polskich jest lepszego hehe.gif Naciac mozna sie wszedzie. Sprowadzone tez bywaja ciekawe, co nie znaczy, ze cos nie padnie po tygodniu niestety.

Napisano

> A co w tych Polskich jest lepszego Naciac mozna sie wszedzie. Sprowadzone tez bywaja ciekawe, co

> nie znaczy, ze cos nie padnie po tygodniu niestety.

Jak sam nie sprowadzisz tylko kupisz od handlarza to najczęściej masz licznik kręcony. W PL da się sprawdzić w ASO tylko te co były kupione i serwisowane w PL. Mój MK3 miał po 5 latach ok. 270 tys. km, na zachodzie 5 letni diesel tej wielkości może mieć nalatane ze 400 -500 tys. a 7-8 letni to napewno. Nie wierzę w 5-7 letnie mondeo z zagranicy z dieslem i przebiegiem 189 tys. zlosnik.gifzlosnik.gif Moje MK4 kupowałem z rynku francuskiego, miał dokładnie 2,5 roku od daty produkcji , ok. 26 mies. eksploatacji i nalot 130 tys. Z mojego doświadczenia ew. problemy z TDCI w MK3 zaczynają się od ok. 200 - 250 km przebiegu, zaczyna się robić głośniejszy, kopci, jest słabszy, handlarz odkręci z 300 na 150-180 tys. wleje jakiegoś siuwaksu do oleju i do paliwa i ...... nabywca się cieszy zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> A co w tych Polskich jest lepszego Naciac mozna sie wszedzie.

Oczywiście, tylko rzeczywostość jest taka, że zagramanica auta są droższe, niż w Polsce. I jeżeli ktoś sprzedaje tanio auto z importu, to: a) miało przygody egzystencjalne (np. było kiedyś przystankiem grinser006.gif), b) ma duży nalot, c) miało kiedyś kierownice po niewłaściwej stronie. grinser006.gif

Istnieje jeszcze opcja d) handlarz dopłaca do interesu, ale w tę opcję wierzą głównie osoby posiadające lokaty w AmberGold. zlosnik2.gif

P.S. Powyższe nie oznacza oczywiście, że wszystkie krajowe auta są o.k. ok.gif

Napisano

> Jak sam nie sprowadzisz tylko kupisz od handlarza to najczęściej masz licznik kręcony. W PL da się

> sprawdzić w ASO tylko te co były kupione i serwisowane w PL. Mój MK3 miał po 5 latach ok. 270

> tys. km, na zachodzie 5 letni diesel tej wielkości może mieć nalatane ze 400 -500 tys. a 7-8

> letni to napewno. Nie wierzę w 5-7 letnie mondeo z zagranicy z dieslem i przebiegiem 189 tys.

> Moje MK4 kupowałem z rynku francuskiego, miał dokładnie 2,5 roku od daty produkcji , ok. 26

> mies. eksploatacji i nalot 130 tys. Z mojego doświadczenia ew. problemy z TDCI w MK3 zaczynają

> się od ok. 200 - 250 km przebiegu, zaczyna się robić głośniejszy, kopci, jest słabszy,

> handlarz odkręci z 300 na 150-180 tys. wleje jakiegoś siuwaksu do oleju i do paliwa i ......

> nabywca się cieszy

Bo auto brales poleasingowe z francji i tam wszystkie maja podobnie 2-3 lata i okolo 100tys km.

Ale mozna od prywatnego z mniejszym przebiegiem tylko , ze jest drozej. Ale czy to gwarantuje bezproblemowosc w uzytkowaniu samochodu wg mnie raczej nie. Jak ktos ma pecha to niestety

Napisano

> Oczywiście, tylko rzeczywostość jest taka, że zagramanica auta są droższe, niż w Polsce. I jeżeli

> ktoś sprzedaje tanio auto z importu, to: a) miało przygody egzystencjalne (np. było kiedyś

> przystankiem ), b) ma duży nalot, c) miało kiedyś kierownice po niewłaściwej stronie.

> Istnieje jeszcze opcja d) handlarz dopłaca do interesu, ale w tę opcję wierzą głównie osoby

> posiadające lokaty w AmberGold.

> P.S. Powyższe nie oznacza oczywiście, że wszystkie krajowe auta są o.k.

w przekładkach mondeo z anglika wyspecjalizowali się handlarze z okolic Gostynina, Włocławka, Płocka i Sierpca, sprowadzają jakoś przez inny kraj EU, rejestrują w PL, a papiery z ostatniej rejestracji sprzed PL mają inne niż z UK

Napisano

> Oczywiście, tylko rzeczywostość jest taka, że zagramanica auta są droższe, niż w Polsce. I jeżeli

> ktoś sprzedaje tanio auto z importu, to: a) miało przygody egzystencjalne (np. było kiedyś

> przystankiem ), b) ma duży nalot, c) miało kiedyś kierownice po niewłaściwej stronie.

> Istnieje jeszcze opcja d) handlarz dopłaca do interesu, ale w tę opcję wierzą głównie osoby

> posiadające lokaty w AmberGold.

> P.S. Powyższe nie oznacza oczywiście, że wszystkie krajowe auta są o.k.

Auta zagraniczne sa drozsze ale u nas pewne auta tez tanie nie sa.

A te tanie to najczesciej wlasnie import wyrwany gdzies spod plotu. Wyczyszczony wypolerowany, zeby ladnie sie blyszczal a reszta juz niewazna.

Napisano

> Bo auto brales poleasingowe z francji i tam wszystkie maja podobnie 2-3 lata i okolo 100tys km.

> Ale mozna od prywatnego z mniejszym przebiegiem tylko , ze jest drozej. Ale czy to gwarantuje

> bezproblemowosc w uzytkowaniu samochodu wg mnie raczej nie. Jak ktos ma pecha to niestety

jak ktoś ma pecha to i metalową kulkę popsuje zlosnik.gifzlosnik.gif

Co do zasady jednak jak ktoś kupuje w PL, nie zna się na "niuansach " sprowadzanych pojazdów, albo nie ma czasu na jechanie samemu po auto od dziadka z reichu to niech lepiej kupi od kogoś co w PL kupił i jest możliwość sprawdzenia historii w ASO

Napisano

Jest też odsetek handlarzy... którzy mają znajomości w Niemczech , rodzina, wtyki w firmach ubezpieczeniowych , samochody pospadkowe itp wink.gif

mam znajomego co ciągnie takie auta z niemiec z normalnymi przebiegami , przeważnie bez przygód blacharskich i sprzedaje je poniżej cen aut z PL

Doskonale zdaje sobie sprawe tego , ze to jednostkowe przypadki oczywiscie ok.gif

bo 99% sprowadzonych nie musi być powypadkowa ale ma skecone liczniki

Napisano

oglądaj dobrze drzwi od spodu bo lubią rdzewieć szególnie gdy auto ma przeszłość powypadkową

u mnie w roczniku 2005 delikatny odprysk na dole drzwi naprawiony własnymi siłami aby po zimie nie było większej korozji

silnik 2,2 tdci 155KM bardzo przyjemny chociaż mi mocy już od jakiegoś czasu zaczyna brakować.

Auto bardzo wygodne i super na trasy - po mieście nie polecam

z ciekawostek moje 2,2 tdci na niemieckiej autostradzie licznikowo 235 km/h się toczy, niebawem będzie virus więc pewnie budzik zamknie smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.