Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

TUNGSRAM +60%

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj kupilem na gildzie zarowki H4 do passata wlasnie tej firmy. maja standartowa moc 60/55W. Do tej pory jezdzilem H4 100/90W ale teraz dopiero przejzalem na oczy. To napraqde dzila (+60%) rewelacja - ladne biale swiato oczywisnie nic ala xenon smile.gif A zapomnialem dodac za dwie sztuki zaplacilem 22PLN yay.gif Jakby im sie H7 nie skonczylo no.gif to tez bym wzioł zeby toledo tez moglo przejzec na oczy (choc wg. mnie i tak swiala ma rewelacyjne ale nigdy "za duzo" )

Napisano

> Dzisiaj kupilem na gildzie

Ciekawe jak z trwałością?

Delco

Napisano
  • Autor

> Ciekawe jak z trwałością?

> Delco

poweim tak jezeli nawet mialyby dzialac 2xmniej niz np philips to i tak wyjde na swoje. koszt 2xphilips +60% to blisko 100PLN yikes.gif

firme tungsram znam juz dosyc dlugo. do tej pory prawie wszystkie urzytkowane zarowki przeze mnie byly wlasnie tej firmy i nie wykazywaly przedwczesnego zluzycia.

Napisano

hm..

ciekawe jak sie te zaroweczki maja do Osram SilverStar, po roku przepalila mi sie jedna taka zaroweczka i nie wiem co kupic... niewiem.gif

Napisano

Po zmianie na te zarowki tez zauwazylem roznice na plus waytogo.gif w porownaniu z zwyklymi H4

jezdze na takich ponad pol roku i na razie sie nie przepalily a jezdze na swiatlach przez caly rok

Napisano

> Dzisiaj kupilem na gildzie zarowki H4 do

> passata wlasnie tej firmy. maja

> standartowa moc 60/55W. Do tej pory

> jezdzilem H4 100/90W ale teraz dopiero

> przejzalem na oczy. To napraqde dzila

> (+60%) rewelacja - ladne biale swiato

> oczywisnie nic ala xenon A zapomnialem

> dodac za dwie sztuki zaplacilem 22PLN

A mozesz opisac bliżej róznicę pomiędzy tymi 100/90 W a +60% ? To bardzo wazne, może ludzie sobie uświadomią że nie trzeba kupowac nieprzepisowych żarówek, bo legalne nie są gorsze....

> Jakby im sie H7 nie skonczylo to tez

> bym wzioł zeby toledo tez moglo przejzec

> na oczy (choc wg. mnie i tak swiala ma

> rewelacyjne ale nigdy "za duzo" )

Napisano

> hm..

> ciekawe jak sie te zaroweczki maja do Osram

> SilverStar, po roku przepalila mi sie

> jedna taka zaroweczka i nie wiem co

> kupic...

Przede wszystkim Osram SS kosztuja po 22 zł/szt.

Ich jakość jest OK, ale trudno je kupić poza giełdą i hurtowniami Osram

Napisano

> A mozesz opisac bliżej róznicę pomiędzy tymi 100/90 W a

> +60% ? To bardzo wazne, może ludzie sobie

> uświadomią że nie trzeba kupowac nieprzepisowych

> żarówek, bo legalne nie są gorsze....

Tu mi coś śmierdzi. A jak śmierdzi, to pewnie chodzi o pieniądze.

Żarówek o podwyższonej mocy zabraniano nie ze względu na moc elektryczną, tylko na natężenie strumienia światła (fachowcy, nie bijcie). Chodziło o to, żeby na drogach nie jeździly pojazdy o zdecydowanie silniejszych światłach od innych, powodując olśnienie innych kierowców.

Jeżeli rzeczywiście te Osramy dają +60%, to ich strumień świetlny "odpowiada" przy zmianie 88 watom, a przy długich 96 watom. (Oczywiście upraszczam, bo to nie jest wprost wat na lumen, ale chyba tylko Miszka tu może rozjaśnić temat.)

Czyli nasuwa się pytanie, jaka jest w sumie różnica między Osramem 100/80 W a 60/55 + 60%?

Coś mi wygląda, że trwałość żarówek, czyli "produkcja sprzedana firmy"

Przy klasycznych 60/55 i 100/80 W jeździłem po 5 - 6 lat. Ciekawe, czy te żarówki z % też tyle żyją?

Napisano

> Tu mi coś śmierdzi. A jak śmierdzi, to pewnie

> chodzi o pieniądze.

Pecunia non olet czy jakos tak ....zlosnik.gif

> Jeżeli rzeczywiście te Osramy dają +60%, to

> ich strumień świetlny "odpowiada" przy

> zmianie 88 watom, a przy długich 96

> watom.

Poczytaj mój opis, szczególnie końcowe fragmenty

http://skoda.autokacik.pl/pages/zarowki/zarowki.htm

Napisano

> poweim tak jezeli nawet mialyby dzialac 2xmniej niz np

> philips to i tak wyjde na swoje. koszt 2xphilips

> +60% to blisko 100PLN

faktycznie jak w tej cenie to screwy.gif

tu masz ceny Philipsa wprawdzie hurtowe ale daja pojecie o cenach

i tak

Philips

H4 12V 60/55W P43t PREMIUM (+30%) 6 PLN

H4 12V 60/55W P43t VISIONPLUS (+50%) 15 PLN

dla porownania z tej samej hurtowni

Tungsram

H4 12V 60/55 W P43T ML PLUS 60% Komplet 2szt. 27,8 PLN

Napisano

Jeżdżę na takich już 13 miesięcy i bez uwag.

Napisano

Mam zwykle Tungsramy i wydaja mi sie ze swieca slabiej niz zwykle zarowki z narvy.

Napisano

> Do tej pory jezdzilem H4 100/90W ale teraz .........

chore !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

stary, ludzie jeżdzą z naprzeciwka [bip] [bip]

normalnie jak widze takiego to dostaje tak na plecy dużo kur...ew że szok. powodujesz to że inni muszą hamowac, bo Panisko jedzie.

chore.

Napisano
  • Autor

> chore !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

> stary, ludzie jeżdzą z naprzeciwka [bip] [bip]

> normalnie jak widze takiego to dostaje tak na plecy dużo kur...ew że szok.

> powodujesz to że inni muszą hamowac, bo Panisko jedzie.

> chore.

jakbys wiedzial jakie ma standardowe swiatla pasek B3 to inaczaj bys piszczal. nawet te mocniejsze H4 100/90W swieca duzo slabiej niz orginalne swiatla w toledo H7 60/55W wiec w czym problem w toledo tez mam za mocne???

Napisano

> chore

> !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

> stary, ludzie jeżdzą z naprzeciwka [bip] [bip]

Nie do konca tak jest przy dobrze ustawionych światłach i sprawnych amortyzatorach nawet setki nie oślepiają. Kiedyś wiele razy mijaliśmy się po nocy z kolegą z pracy na drodze (oczywiście po nocy) Wiem ze mial 100W H4 i jakoś mnie nie oslepiał. inna sprawa samochód był technicznie bez zarzutu.

Delco

Napisano

A nie bedziesz kiedys znowu na giledzie bo ja szukam u siebie ich po sklepach i nie moge znalesc

Napisano

> Mam zwykle Tungsramy i wydaja mi sie ze swieca slabiej niz zwykle zarowki z narvy.

Bo zwykłe tanie narvy są bardzo dobre.

Napisano

Na ulicy Młodzieńczej w wawie/targówek mają te zarówki po 22 zł. To taki sklep w głebi posesji, łatwo go zidentyfikowac gdyz całe ogrodzenie wesoło obklejone jest reklamami producentów akcesoriów.

Napisano

> Na ulicy Młodzieńczej w wawie/targówek mają te zarówki po 22 zł. To taki sklep w głebi posesji,

> łatwo go zidentyfikowac gdyz całe ogrodzenie wesoło obklejone jest reklamami producentów

> akcesoriów.

Ale jakie żarówki ?

Ja NARVY kupuje po 6.75 zł w tesco a tungsram +60% nie widziałem na oczy więć sprecyzuj o których piszesz.

Napisano

> Ale jakie żarówki ?

> Ja NARVY kupuje po 6.75 zł w tesco a tungsram +60% nie widziałem

> na oczy więć sprecyzuj o których piszesz.

pytalem sie dzisiaj u mnie w sklepie o te zaroweczki (tungsram +60%) i za komplet wolaja sobie 27 zolek, to chyba nieduzo... biorac pod uwage to ze kiedys do poldera kupywalem zwykle 100 za ok 12 zlociszy

Napisano

> Jeżeli rzeczywiście te Osramy dają +60%, to ich strumień

> świetlny "odpowiada" przy zmianie 88 watom, a przy

> długich 96 watom. (Oczywiście upraszczam, bo to nie jest

> wprost wat na lumen, ale chyba tylko Miszka tu może

> rozjaśnić temat.)

Kierunek rozwoju lamp typu "plus ileś tam" wynika z dwóch rzeczy.

Po pierwsze fakt istnienia regulacji prawnych, które to starają się ująć pod swoje skrzydła dobro użytkowników dróg i chronić nas przed "dziwactwami"... Oraz oczekiwania klientów poprawienia jakości samochodowych źródeł światła.

Żarówka zawsze pozostanie żarówką. Tu żadne nawet najsubtelniejsze domieszki nie spowodują "ósmego cudu świata".

Zyski są niewspółmierne do kosztów.

Skuteczność świetlna żarówek jest odwrotnie proporcjonalna do ich trwałości czy tego chcemy, czy nie.

Stosuje się niejako chwyt reklamowy (ale nie tak do końca, bo to tylko jeden aspekt)... Otóż żarówki typu "plus ileśtam" mają... tak ukształtowany deflektor (odbłyśnik wewnątrz bańki), że... powodują zwiększenie KIERUNKOWE strumienia świetlnego o sugerowaną w nazwie (bądź przybliżoną) wartość.

W praktyce oznacza to lepsze (bardziej skupione) prowadzenie wiązki światła w te strefy, które dla kierowcy są najistotniejsze. A jednocześnie te, które są uwydatniane podczas pomiarów laboratoryjnych takich świateł. Chodzi o przedział 50-75m przed pojazdem mniej więcej przed jego prawym reflektorem... (co do dokładnych wartości mogę się mylić)...

Zatem te żarówki przede wszystkim świecą INACZEJ ale nie LEPIEJ. Subiektywnie kierowca ma odczucie, że tam, gdzie mu najbardziej brakuje światła - jest go wyraźnie więcej (bo tak jest), tam zaś, gdzie go potrzebuje mniej - jest go mniej. Jest to jednak coś za coś.

Druga sprawa, to stosowanie źródeł światła o podwyższonej emisji.

Zwiększa się sprawność źródeł światła (skuteczność świetlną) poprzez przewoltowywanie żarnika, ten zabieg jednak ogranicza żywotność skrętki wolframowej. Najskuteczniej jest przenieść efekt halogenowy w zakres wyższych temperatur. Bądź osiągnąć go kosztem niższej energii dostarczonej do lampy.

Stosuje się więc powłoki napylane na żarówki.

Bańki mają powłoki z dodatki ziem rzadkich, które działają jak reflektor podczerwieni. Powodują zwrócenie części ciepła emitowanego przez źródło do wnętrza żarnika (ta część emisji nas nie interesuje, gdyż jest poza pasmem widzialnym, w bliskiej podczerwieni) w ten sposób efekt halogenowy jest uzyskiwany przy mniejszej mocy żarnika... (żarnik jest wtórnie podgrzewany przez bańkę) lub w drugą stronę... z tej samej mocy elektrycznej można uzyskać większą ilość światła przy zachowaniu żywotności źródła. (delikatniejszy żarnik wytrzyma przepływ prądu, który normalnie "odparowałby" go po 50-70% czasu nominalnego świecenia).

Osobiście nie testowałem żadnego zestawu takich żarówek. Wg mnie nic nie zastąpi (nawet największe wynalazki) a) czystych kloszy, b) czystych szyb, c) dobrych odbłyśników w reflektorach, d) przekaźników w instalacji (mowa o autach starszych typów)..

> Czyli nasuwa się pytanie, jaka jest w sumie różnica między

> Osramem 100/80 W a 60/55 + 60%?

> Coś mi wygląda, że trwałość żarówek, czyli "produkcja

> sprzedana firmy"

> Przy klasycznych 60/55 i 100/80 W jeździłem po 5 - 6 lat.

> Ciekawe, czy te żarówki z % też tyle żyją?

Z trwałością jest różnie... najczęściej jednak te wysublimowane źródła światła mają trwałość nawet do 2 razy mniejszą niż zwykłe, klasyczne żarówki H4.

Napisano

> Pecunia non olet czy jakos tak ....

> Poczytaj mój opis, szczególnie końcowe fragmenty

> http://skoda.autokacik.pl/pages/zarowki/zarowki.htm

Ja tu się pocę... zamiast sprawdzić, że Ty już prawie wszystko wyjaśniłeś zlosnik.gif...

Ładne kompendium na Waszej stronie... hmm.gif Czy ja aby tego już kiedyś nie widziałem?

Napisano

Dzięki za wyczerpującą jak zwykle i fachową odpowiedź. Tak podejrzewałem i dlatego jeżdżę na klasykach. Po kilka lat.

Napisano

> pytalem sie dzisiaj u mnie w sklepie o te zaroweczki (tungsram +60%) i za komplet wolaja sobie

> 27 zolek, to chyba nieduzo... biorac pod uwage to ze kiedys do poldera kupywalem zwykle

> 100 za ok 12 zlociszy

Myślę że warto.

Napisano

One s normalnie w sklepach po 10zl, widzialem nawet dzis...chyba ze piszesz o komplecie...

Napisano

> Dzięki za wyczerpującą jak zwykle i fachową odpowiedź.

Staram się skromny.gif... ale coraz trudniej mi to przychodzi, bo to już nie jest klasyczne oświetlenie... niemniej jednak... zawsze do usług.

Tak

> podejrzewałem i dlatego jeżdżę na klasykach. Po kilka

> lat.

Ja miałem wymianę żarówek regularnie co rok... zwykle padała jedna... po 2 - 3 miesiącach druga... podlegały natychmiastowej wymianie. A zwykle były to albo NARVA albo TUNGSRAM... nie to, żebym nie popierał markowych, ale z lenistwa nigdy nie kupowałem zapasu wtedy, gdy mogłem kupić te, na których mi zależało. Zwykle uzupełniałem zapas tak, by mieć dwie identyczne w pudełku w bagażniku... i to zwykle na stacji gdzieś w trasie...

Napisano

> Ja tu się pocę... zamiast sprawdzić, że Ty już

> prawie wszystko wyjaśniłeś ...

> Ładne kompendium na Waszej stronie... Czy ja

> aby tego już kiedyś nie widziałem?

O ile pamietam to przed opublikowaniem tego tekstu wysłałem to Tobie i Lucyferowi do recenzji zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Jestem pod wrazeniem! bow.gif

> Wg mnie nic nie zastąpi (nawet największe

> wynalazki) a) czystych kloszy, b) czystych szyb, c)

> dobrych odbłyśników w reflektorach

Mam pytanie apropos...

Co sadzisz o regeneracji odblysnikow - warto to robic czy jednak trzeba kupic nowe?

Napisano

> O ile pamietam to przed opublikowaniem tego tekstu

> wysłałem to Tobie i Lucyferowi do recenzji

fajny opis i duzo informacji, mógłbym się tylko czepić tego "Wszystkie prawa zastrzeżone" bo bardzo podobny (wręcz identyczny) opis widziałem kiedyś w pewnej gazecie w 94-95 roku.

Czepiam się wiem, ale jakoś tak wyszło zlosnik.gif bo pisałem kiedyś pracę na podstawie tego artykułu zlosnik.gif

Napisano
Napisano

> Jestem pod wrazeniem!

> Mam pytanie apropos...

> Co sadzisz o regeneracji odblysnikow - warto to robic czy

> jednak trzeba kupic nowe?

Ciężko powiedzieć. Nie wiem jak regeneruje się odbłyśniki... kiedyś nie było mocnych - poprostu wymiana i już. Być może teraz regenerowany byłby lepszy od oryginału? Pamiętasz co się działo ze światłami w dużych fiatach, syrenkach i tym podobnych?

Miały napylaną, nakładaną warstwę... na bazie srebra czy chromu bodajże... Teraz robią to na bazie aluminium ... to tak, jak z odbłyśnikami opraw oświetleniowych (znam się bardziej natym, i tu szukam analogii) które w ciągu ostatnich 10 lat przeszły prawdziwą metamorfozę... (szczególnie te dostępne na rynku polskim, krajowe)...

Napisano

> ... to tak, jak z odbłyśnikami opraw

> oświetleniowych (znam się bardziej natym, i tu

> szukam analogii) które w ciągu ostatnich 10 lat

> przeszły prawdziwą metamorfozę... (szczególnie te

> dostępne na rynku polskim, krajowe)...

To powiedz mi jedno - obeserwuję jadąc ulicami oświetlonymi lampami sodowymi, że część odłyśników daje "listkowe" oświetlenie drogi: najpierw jesteś oślepiany ostrym blaskiem z góry, potem droga jest oświetlona, potem jest ciemniejsze pole, potem znów jaśniejsze, i tak do kolejnej latarni. Czy to wynika ze złej ch-ki przestrzennej odbłyśników, czy złej wysokości zamontowania latarń?

Napisano

> To powiedz mi jedno - obeserwuję jadąc ulicami oświetlonymi

> lampami sodowymi, że część odłyśników daje "listkowe"

> oświetlenie drogi: najpierw jesteś oślepiany ostrym

> blaskiem z góry, potem droga jest oświetlona, potem jest

> ciemniejsze pole, potem znów jaśniejsze, i tak do

> kolejnej latarni. Czy to wynika ze złej ch-ki

> przestrzennej odbłyśników, czy złej wysokości

> zamontowania latarń?

To może być i jedno i drugie.

Nie raz jest praktykowane "cięcie kosztów" czyli tanie oprawy (co jest równoznaczne z raczej podłym prowadzeniem światła, podłymi komponentami), mniejsza ilość (za to większej mocy) opraw oświetleniowych (gros kosztu to słup, więc rozmieszcza się je rzadziej)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.